Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

V režii Miroslava Krobota se v šestidílném televizním seriálu představí celé Dejvické divadlo. Tedy nejen všichni členové hereckého souboru, ale i ostatní zaměstnanci, příbuzní a přátelé. A všichni v něm budou hrát sami sebe... Vedení kdysi slavného a snad i kultovního Dejvického divadla je vystaveno nečekané a v podstatě existenční zkoušce. Tato kulturní instituce nezíská grant na svou činnost a je postavena do situace, kdy se musí v daleko větší míře starat sama o sebe, tedy sehnat peníze na svůj provoz a přitom neslevit ze svých uměleckých ambicí. Tak začíná šestidílný komediální seriál, jehož hlavním a jediným hrdinou je kolektiv Dejvického divadla, jehož existence neodvratně míří ke zkáze. Půjde o mystifikaci s prvky absurdního a černého humoru, který vychází z poetiky Dejvického divadla. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Olík k tomuto seriálu (7)

Zkáza Dejvického divadla (2019) 

Jaj, co dodat? Nemainstreamový divák ještě nedopil v Severce poslední pivo a už tady máme další palec nahoru pro veřejnoprávní televizi. Tohoto byl možná kdysi schopen legendární Sklep, ale řekněte mi, které jiné divadlo dnes by si mohlo dovolit zparodovat tímto způsobem samo sebe? Dejvičáci jsou osobnosti. Dejvičáci jsou solitéři. Dejvičáci jsou sebemrskači. Dejvičáci jsou samostatná planeta. Dejvičáci jsou elitní jednotka tuzemské scény…..a to vše v bledě modrém platí i pro Krobotovu umnou hru s mystifikací. Nevím, jestli diváci nekonečných seriálů jsou již na podobnou formu hry s divákem připraveni, ale já vyzívám: „jen houšť“.**********************************************Moje soukromé pořadí:1) AIDS 2) Šmejdi 3) Vládci loutek 4) Režisér 5) Zkáza 6) Smrad ()

Režisér (2019) (E01) 

Ještě jsme nestačili vyvětrat ze všech koutů odér ze Severočeské hnědouhelné pánve (myšleno seriál MOST!) a občany placená televize pokračuje v bombardování Hirošimy ostošest…..a dost možná ještě přitlačila na arzenále. Takhle se to má dělat. Sebemrskačství, absurdita, nekorektní mystifikace, nulová zaprděnost, linka, kterou divák nedokáže odhadnout dopředu. Tohle je moderní komediální seriál. O herectví se snad ani nebudeme bavit….v prvním díle exceluje Plesl (ten především) a Žádníková-Volencová….ale všichni, i když prozatím dostaly jenom omezený prostor, každou větou dokazují, že máme co dočinění s pozoruhodnými osobnostmi….prostě Dejvice. Ještě jednou se vrátím k již zmiňovanému Mostu!, kde jsem komentář prvního dílů končil, nakonec prozíravou, větou „počkáme, co přinese ráno“….každopádně tady čuju hodně velkou jízdu. ()

AIDS (2019) (E02) 

Jestli úvodní Režisér měl být, pozvolnou ochutnávkou věcí příštích, tak druhá epizoda už buší do plných. Zápletka ala Kopytem sem, kopytem tam. Anděl páně s Charlie Harperem v plné polní. Jestli jsem se u prvního dílu zmínil o sebemrskačství, tak tady se bavíme o této veličině na druhou. Máme tady teprve segundo episodio a já už si troufnu říct: „Snědá tísni, na tohle nemáš“. Škoda, že druhá polovina (z mého pohledu) trochu ubrala na intenzitě, protože tohle smrdělo kompletní náloží hvězdiček…..a tak si v duchu kuchařské reality show Prostřeno! Nechám malou rezervu.***************************************************************************************Vracím se po zhlédnutí celé série i opakovaně tohoto dílu a nejde jinak, než doplnit hvězdičku na plnou palbu….tohle fakt bylo něco z jiné planety. ()

Vládci loutek (2019) (E03) 

První lehce slabší kousek…..naneštěstí lehce slabší v tomto případě rozhodně neznamená špatný. Propojení s legendárními „dřeváky“ pana Skupy klasicky geniální….stejně tak jako Novotného návštěva u nich, Melíškové výlev nebo komunikující kámen z rybníka ve Středoklukách. Myslím, že MOST! už je zapomenut….vždycky Dejvice. ()

Šmejdi (2019) (E04) 

Ještě tedy nevíme, jakou zkázu naservíruje samotný závěr, ale máme tady prozatímní stříbrnou medaili za zatím topovým AIDSem. Šmejdská zápletka by si zasloužila metál….vše vypointováno jako z příručky „Jak se dostat seniorům na kobylku“. O hercích si myslím už nemá cenu pořád dokola diskutovat….ti zklamat ani neumí….opět drobný prostor pro originální Krobotovo neherectví. Dejvice opět zabily. PS: Ta potenciální hérečka s úchylkou na Hynka Čermáka byla taky čtyřhvězdičková. ()

Smrad (2019) (E05) 

Zatím dost možná nejabsurdnější díl…..bohužel zároveň taky jeden z nejslabších. Duch Dejvického divadla, rozkládající se kritici, Pleslovy panáky…vždy potěší neherecký projev Miroslava Krobota. Na AIDS se předposlední epizoda nechytá, ale standard bez větších problémů drží. Teď už nezbývá, než poděkovat Milušce a čekat s jakou zkázou přijde finále. ()

Zkáza (2019) (E06) 

Rozlučkový mejdánek ve stylu carských bohatýru se nakonec nekonal, ale absurditě bylo učiněno za dost. Zazvonil zvonec, klapky doklapaly, ceny byly rozdány, střeva vyšetřeny, psi zkonzumování a duch našeho v současné době možná nejlepšího divadla byl zachráněn. Co bude dál, ví jenom bůh, Višnu a Krobot. „Tak končí naše komédie, zlo prohrává a dobro žije.Vám, paní, vidím, se slza v oku blyští, že chodí to tak pouze na jevišti. V životě našem opáčně to bývá. Tam dobrák úpí, vrch má duše křivá“. ()

Související novinky

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

11.04.2019

Finále Plzeň zveřejňuje program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v západočeské metropoli. I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců –… (více)

Reklama

Reklama