Reklama

Reklama

Země

(TV film)
  • Francie Terra
Francie, 2015, 97 min

Scénář:

Michael Pitiot

Hudba:

Armand Amar

Hrají:

Vanessa Paradis (vypravěč)

Obsahy(1)

Hlavním tématem dokumentu je historie lidstva na pozadí života na Zemi. Vypravěčka zosobňující lidstvo jako celek postupně přechází od popisování přírody k jejímu nazírání člověkem v průběhu jeho historie. Dozvíme se, jakým způsobem první lidé vnímali život kolem sebe a jak se v průběhu tisíců let jejich přístup měnil, až dospěl k současnému stavu hraničícímu s nevědomostí. Jak bychom se měli dívat na život kolem nás? To je hlavní otázka, kterou si film klade. Při hledání odpovědi ukazuje rozhodující roli způsobu nazírání člověka na přírodu, jenž formoval celou jeho historii a stále ještě může ovlivnit náš osud na této planetě. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

nascendi

všechny recenze uživatele

Vynikajúci dokument napriek tomu, alebo práve preto, že pôsobí na diváka depresívne a zahanbujúco. Je absurdné, akou pýchou disponuje človek, ktorý sa považuje za vrchol evolúcie a pritom výsledkom jeho činnosti je iba množenie sa a ničenie všetkého, čoho sa zmocní. Pokojný tón a slová komentátorky sú v kontraste s uvádzanými faktmi a naliehavosťou zmien, ak chceme zachrániť aspoň časť z toho, čo bez problémov fungovalo od dôb, v ktorých sa uspokojovali iba potreby a nie chamtivosť a bezohľadnosť jedincov s obrovskú mocou. Filmy tohto typu nemôžu nič zmeniť, nanajvýš tak uvedomenie si rýchlosti, ktorou sa rútime do neodvratnej katastrofy bez toho, aby sme mali k dispozícii náhradnú planétu. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Nádherný a velmi zajímavý dokument... Skvele zpracované...Mel by to vidět každý, ať vidí o co můžeme přijít, příroda se vyvíjí spousty let a člověk ji zničí za pár století, smutné. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jak by asi bylo na Zemi bez lidstva?... Všem těm podivuhodným tvorečkům, které buď přímo nebo nepřímo zabíjíme, určitě lépe. Za nedlouho určitě přijde náš zasloužený konec, ale co ten bordel co po nás zůstane? Ten tady bude hnít déle, než sama existence lidské éry... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze skvostných dokumentů o nás lidech a planetě, kterou jsem dokázali během jednoho století totálně zničit, teď už jen čekáme na absolutní zkázu, která prostě přijde během několika desítek let. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Víc umělecké dílo nežli vědecký dokument, leč to mu na síle neubírá ... možná právě naopak. Neobsáhne - s ohledem na stopáž ani NEMŮŽE obsáhnout všechno, čím se naše civilizace vůči Zemi provinila, čím jsem se MY vůči Zemi provinili, ale jeho poselství spočívá především ve filmových obrazech, které jsou spolu svázané právě tak jako veškerý život na naší domovské planetě. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvá časť je životopis Zeme od objavenia prvého života, druhá časť je životopis ľudstva, ako menilo svet podľa seba. Najsmutnejšia a najviac sugestívna je posledná časť zo súčasnosti, keď sa na príkladoch z celého sveta ukazuje, ako si nevieme vážiť našu jedinú planétu a život vo všetkých formách. Silný zážitok. (Komentár v českom dabingu: Daniela Bartáková) –––– Chci jíst maso, ale nechci se dívat, jak zabíjejí zvířata. Proto zavírám oči... My už nezabíjíme, jenom mačkáme knoflíky. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5 Prírodopisný dokument, ktorého hlavným motívom je spočiatku spolupráca živých organizmov, potom je to o závislosti jednotlivých druhov života na sebe a z toho vyplývajúceho ohrozenia, až napokon film prejde do veľmi nástojčivého ekologického posolstva. Je to obrazová nádhera doplnená ľúbivou hudbou, ktorá ale na mňa hlavne zo začiatku pôsobí trochu nesúrodo a tá mystika za tým všetkým trochu umelo. Mne, zhýčkanému dokumentami BBC s Davidom Attenboroughom, proste k úplnej dokonalosti štipka chýba. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Otevřeme oči... Jsou dokumenty, které by měl vidět každý. Tohle je jeden z nich. Terra je výjimečný počin, má příběh, myšlenku a je vskutku dojemná. Ukazuje krásu a bohatství našeho světa i to, jak o něj vlastním přičiněním slepě přicházíme. Bertrand je špička v oboru a má na svědomí celou řadu podobných dechberoucích dokumentů - Home, Humam a další. Kromě trilogie Koyaanisqatsi, Naqoiqatsi, Powaqqatsi nemá jeho tvorba co do kvality a rozsahu obdoby. ()

HEED 

všechny recenze uživatele

Výborné avšak místy moc kritické. Příroda si ale umí vždycky poradit, akorát to může znamenat že skončí i lidstvo. A ano, souhlasím že co se na světě děje, jaké je bezpráví a jak se lidi chovají. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Na tohle obsáhlé téma by se daly psát romány o milionech stran. Tenhle dokument se mi líbil jako komplexní přehled toho, co lidstvo napáchalo a co snad ještě bohužel napáchá. Hlavně správně pospojované souvislosti například při výrobě potravin. Na jednu stranu děláme vše proto, abychom vyráběli hodně a přežili, na druhou stranu se zabíjíme tím, co do nich přidáváme. Chodíme do práce vydělávat peníze a ničit přírodu - například kácením lesa, abychom za desítky let o práci přišli, protože nebude co kácet. A tak bych mohl pokračovat. Ostatně, tuto laickou recenzi píšu v době, kdy na svět mohutně útočí koronavirus. Další produkt lidského umu. Ať už unikl z laboratoře nebo prostě jen jíme nakažené netopýry. Lidstvo ničí Zemi a ta se čas od času brání. Dalo by se namítnout, že dokument ani zdaleka neobsáhl vše, co by mohl, když má v názvu Země. A je to pravda. Ale to by se musel natočit dokumentární seriál o nejméně několika tisících dílech nebo stopáži desítek tisíc minut. Vše zkrátka obsáhnout nemůže. Ale za devadesát sedm minut toho dokument obsáhl dost na to, abychom se nad sebou zamysleli. Bohužel obyčejní lidé se mohou stokrát vzbouřit, ale velké kroky činí pouze velké korporace za velké podpory úplatků pro světové státníky. My malí lidé můžeme činit pouze malé krůčky alespoň pro lokální svět kolem nás a uspokojení svědomí. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé a přeskakující v posloupnostech. Hop sem, hop tam. Avšak pro část té hlavní myšlenky hodnotím trochu výš. A abych napsal i svou myšlenku tak lidí je hlavně moc, většinou se nekontrolovaně množí a to prostě nepůjde do nekonečna. Jednou nás země neuživí, až vyčerpáme veškeré zásoby bez ohledu na cokoliv, až nepůjde dýchat, až tu nepůjde rozumně žít, co potom? Ekonomika s výdělky nás zaslepuje, nevidíme co je opravdu důležité a nahrazujeme to nedůležitým. K planetě se chováme jako kdybychom ji měli jen půjčenou na vytěžení a pak ji prostě zahodili. Jako kdybychom ten vzduch nepotřebovali dýchat, jako kdyby nebyl základem života. Jednou na to všechno šeredně dolatíme. A před námi i s námi půjde minimálně na čas většina života, co tu byla dlouho před námi. Je to pesimistický pohled, ale je velmi reálný. Nic to nezastaví. Výrobu za každou cenu, zisky za každou cenu, nekontrolavané množení bez ohledu na následky. Jednou se to zredukuje, ale to už bude pro nás pozdě. ()

avalonek 

všechny recenze uživatele

Tohle by měl vidět každý..Tohle je ukázka toho,jak jde vše do prdele,jen kvůli nám,protože mi se považujeme za něco víc,než jsme..A to říkám i o sobě..Jednou na nás taky dojde,příroda nás nepotřebuje,mi jsme jen hovna,který tu vysrali nejaký ani nevím co.. ()

Jardatekk 

všechny recenze uživatele

Tak smutný a zároveň tak pravdivý. Dnešní svět je jeno apouze o penezích a nikoli o hodnotách a souladu s přírodou . Konec se blíží a já doufám, že nám to všem Země pořádně vrátí, protože člověk si nic jiného než krutou odplatu nezaslouží. ()

Reklama

Reklama