Reklama

Reklama

Maroko z výšky

(TV film)
  • Francie Le Maroc vu du ciel (více)
Francie, 2017, 2x43 min (Alternativní 79 min)

Obsahy(1)

Záběry Yanna Arthuse-Bertranda snímané kamerou z letícího balonu přinášejí tisíc a jeden inspirativní pohled na království, v němž každý region, každá stavba, každý krajinný prvek nevyprávějí pouze marockou historii, ale evokují také nespočet příběhů zrozených v této mnohotvárné zemi. V první ze dvou částí nás známý moderátor Ali Baddou, Francouz s marockými kořeny, seznámí s dědictvím dávných kultur, které utvářely podobu Rabatu, Tangeru, Fásu či Meknisu, v jejichž historických medýnách ožívají jeho vzpomínky z dob, kdy v nich jako malý vyrůstal. Ve druhé části nám kameraman Yann Arthus-Bertrand a vypravěč Ali Baddou znovu umožní kochat se nádhernými krajinnými scenériemi Maroka, které návštěvníky nepřestávají ohromovat a překvapovat, přestože mají pocit, že je dobře znají. Díky pohledu z letícího balonu budete moci obdivovat nádherné modré zdi Šafšáwanu, stejně jako oranžové pískové duny v okolí vesnice Merzúka. Maroko je zemí, v níž se legendy setkávají s nejmodernější technikou, a tak v něm najdeme jak ruiny starověkého města Volubilis, tak i hypermoderní solární elektrárnu Núr. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Úchvatné záběry Maroka z dronu, které jsem v loni navštívil a vše důkladně nafilmoval. Už samotné přistávání v Marrakeshi a pohled z okénka letadla na město je velice fascinující. Ale navštívil jsem spoustu zajímavých míst , která v dokumentu chybí. Aspoň jsem si trochu zavzpomínal na jednu z mých nejlepších cest a tento dokument si přidám k mým filmovým zážitkům. ()

Reklama

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Projít pěšky natolik rozmanitou zemi jako je Maroko, je nepochybně jedinečný zážitek. Projet ji na bicyklu, motocyklu či vozidlem už asi není až takový zážitek, jako vidět tu krásu z horkovzdušného balónu. Ostatně z balónu se celkem v poklidu nabídnou nevídané pohledy na krajinu pod nohama. Myslím, že možnost zastavit se na místě a kochat se okamžikem - to je jeden z největší prožitků jaké může cestovatel na svém putování zažít. To nabídne buď pohled z ptačí perspektivy nebo přímo v místě dění bez uspěchaného dopravního prostředku. Navíc místo záběrů z drona, je pak možnost to vše vidět na vlastní oči z balónu natolik silný zážitek, že je téměř neopakovatelný. Stejně tak jako celý dokument, který je plný nádherných obrazů života kulturně bohatého Maroka, takže zcela zaslouženě dokument, jenž by neměl utéct všem dobrodružným povahám. Skvělý dokument, který budu muset zařadit do sbírky těch nejlepších z nejlepších. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nádherné záběry z nízko letícího balónu či z dronů s věcným komentářem plným zajímavých informací poskytují divákovi nevšední zážitek. 1) Je očividné, že snad každá země v takto koncipovaném dokumentu bude vypadat nádherně._____ 2) V této souvislosti si vzpomínám na přelety malým letadlem nebo helikoptérou, jak je nabízejí v Grand Canyonu v USA. Absolvoval jsem všechny verze a nakonec nejlepší dojem jsem měl z krátkého hraného dokumentu uváděného v místním IMAXu. Mocná je síla filmu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama