Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Smrt na Nilu, jehož předlohou je slavný detektivní román Agathy Christie z roku 1937, je odvážným tajemným thrillerem režiséra Kennetha Branagha o emocionálním chaosu a smrtících následcích vyvolaných milostnou posedlostí. Dovolená belgického detektiva Hercule Poirota na palubě okouzlujícího říčního parníku v Egyptě se změní v děsivý hon na vraha, ve chvíli, kdy idylické líbánky dokonalého páru postihne tragédie. Příběh nespoutané vášně a paralyzující žárlivosti, zasazený do prostředí impozantní pouštní scenérie, dech beroucích výhledů a majestátních pyramid v Gíze, sleduje osudy skupiny kosmopolitních cestujících, přičemž nečekané zvraty a zápletky udržují diváka v napínavé nejistotě až do konečného rozuzlení. (Falcon)

(více)

Diskuze

pjotri

pjotri (hodnocení, recenze)

Za mne: Za mne úplná idiocie. Proč? Oproti verze se Suchetem o 50% delší. Proč? Co nám ten čas navíc sami dal? Naprosto nic. Hóóódně pokřivená atmosféra v celém filmu, ať už, pokud jde o zastoupení ras, sexuální nádech všude, kde to je - z dnešního hlediska - možné. Vůbec to nepřipomíná atmosféru třicátých let. Herci jsou hodně nevýrazní, je snadné si je plést. Viděli jsme dosud 2 verze - Ustinov a Suchet. V obou je Poirot nemotorný suchar, tady skoro superman. No, nevím. Koukal jsem na to 2x a pokaždé jsem nudou usnul. Za mne odpad, protože autoři se měli od koho učit, měli možnost zjistit, co se lidem líbí a proč a z tohoto měli vycházet. Připadá mi to celý, jako Trucpoirot. Koukali jste na nemotorného blbá s navoskovanym knírem, který se nikdy nepohyboval rychle? Fajn, teď budete čučet na úplně jinýho, s knírem za tři rohy, kterej hraničí se Supermanem. Ach jo. Za co? Kdy už filmaři pochopí, že jsou určitý filmy, který, ač je to divný, už dosáhly maxima a už není je jak překonat??? Např. naše Tři oříšky jsou absolutní TOP a už není možný natočit to líp. Důkazem jsou stupidní pokusy Němců a Norů. A určitě přijdou ještě další produkce, co asi nevědí, co s prachama a zase se budou pokoušet o nemožný. Podle mne je, jednoznačně, nejlepší Suchet. Asi i nejvíc odpovídá původní představě o Poirotovi - NAVOSKOVANÝ knírek, ulízané vlasy s brilantinou, která tenkrát ještě frčela, parádní obleček, snad i do bazénu, lakýrky.... Proste Poirot. Nic z toho ale v této verzi nehledejte. Úplně na závěr: zkusme si představit, třeba Xandera Cage - univerzálního buřiče a ignoranta - v podání právě Sucheta. Asi takovej pocit mám z této verze Poirota.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Třetí díl se bude nejspíše jmenovat "Viděla jsem vraždu". Potvrzeni jsou Tina Fey, Michelle Yeoh a Jamie Dornan

Fuflik.b

Fuflik.b (hodnocení, recenze)

Tenhle film mě iritoval už během prvních minut. Patrně s ničím nesouvisející válečná scéna (možná se tady pletu, protože o moc víc jsem neviděla) - Poirot dělá šílené divadlo kvůli jizvě na ksichtě, ač to ani předtím nebyl zrovna manekýn a jiní dopadli často daleko hůř. Jeho stará mu řekne, ať si nechá knír...hmmm...tak to bych chtěla vidět, jak mu na té jizvě roste, ale třeba si ho nalepil.:D

Pak se děj přenese do baru, kde okamžitě, jakmile spustí hudba, po sobě začnou tanečníci zběsile lézt. Autoři asi nikdy nebyli na taneční zábavě, protože tohle je dost nepravděpodobné a znamenalo by to, že buď všichni děsně milují tanec a jsou ožralí už od oběda, nebo tam Poirot přišel na večeři ve dvě ráno. Ten se navíc chová jak Sheldonův klon a odmítá jśt sedm zákusků, protože nemá rád lichá čísla... to je teda fakt logický důvod, protože lichá čísla jsou zlo a víc se po nich tloustne. Pak zas střih a objeví se pán s drakem, který se s Poirotem zná. Natrefí na sebe uprostřed pouště...jo, to se stává úplně běžně, protože svět je přece malej! Jako být to třeba nějaká romanická animé ptákovina, tak mi takové věci nevadí, ale tohle by měl být film, u kterého si nebudu kvůli podivnostem klepat na čelo co dvě minuty, takže dál jsem to neviděla.

Asi si budu muset přečíst kus té knihy, jestli Agáta psala takové kraviny, tak je to dost přeceňovaná spisovatelka.:D

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Film má moc pěkný vizuál, ale jinak to je celé takové nedovařené. Jediné na co můžou tvůrci sázet je fakt, že v kinech poslední dobou o kvalitní film nezavadíš.

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

octopuska

Hej no, čo už :D , presne, tá teatrálnosť mi tam prišla dosť divná a miestami som to mal chuť vypnúť.

Ja som v kine nebol už ani nepamätám, asi posledné, čo som videl bol Spectre a vtedy som si povedal, že radšej budem trpezlivý a počkám, kým to vyjde na bluray a potom to niekto dá na internet lebo fakt nemám chuť míňať zbytočne peniaze na niečo, čo sa mi potenciálne nemusí páčiť, je to fakt, ako hod mincou. 

octopuska

octopuska (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Ano je do sebe strašně zahleděnej a ještě nepochopil, což je dost ostuda s jeho jménem, že divadlo a film je každé úplně něco jiného. Tady je to strašně vidět, jak jsou všichni teatrální, až běda. A to jsem se těšila, už dlouho jsem nešla takhle zpruzená z kina. Museli jsme jít na panáka, aby jsme to nějak vstřebali. Ani Armiemu ta role vůbec nesedla. Na další pokračování, už se dívat nebudu. Zlo pod sluncem je skvělé a nedovedu si představit, kdo by mohl hrát Daphne Castle, kterou geniálně zahrála Meggie. Branagh je schopen z ní udělat černou lesbičku, podle toho co  předvedl v Nilu s Van Schuyler, Bowers a Salome Otterbourne, Bette Dawis se musí obracet v hrobě. Takže, jak píše hodně lidí úplně zbytečné adaptace. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Stejně jako u Vraždy v Orient expresu i zde nám Kenneth Branagh servíruje hvězdami nabitou detektivku plnou překrásných a pompézních záběrů. A stejně jako u Vraždy v Orient expresu film selhává v tom hlavním. Tedy v samotném případu a jeho vyšetřování. Už jen to, že na samotnou vraždu čekáme více jak polovinu filmu je trestuhodné. O to víc pak bolí to, že samotné vyšetřování proběhne tak, že si Poirot s každým jednou promluví, během čehož se stanou další události, které jej dovedou úspěšně až k docela předvídatelnému pachatali. Stopy jsou všehovšudy tak dvě. Některé události jsou dost silně nepravděpodobné a některé vyloženě nesmyslné. (kabát) Některé dějové linky, zejména ta z Poirotovi minulosti, jsou zde taky úplně zbytečně a vůbec nikam nevedou.

Body filmu musím srazit i za naprostou ignoraci veškerého lodního personálu, který navíc ze scény mizí a znovu se objevuje jak zrovna film potřebuje. A samozřejmě proč by někdo z nich kradl šperk v hodnotě několika milionů. Prací na lodi si přeci vydělají dost...

V konečném důsledku ale nemohu říct, že bych se nudil, nebo že by film nebyl chvilkami zajímavý či nedokázal vykouzlit výbornou atmosféru. Bohužel to z něj ale dobrou detektivku neudělá. Na jedno podívání ale celkem slušný. 3* 55%

Uživatel dragon94 smazal svůj příspěvek.

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

octopuska

Hej, s tým Zlo pod Slnkom to dáva väčší zmysel :) 

Verbalove komentáre sú niekedy v skutku zaujímavé :D mne osobne sa najviac páči ten pod Tenetom. 

Podľa mňa to Branagh poňal, ako nejaké "do seba zahľadené" ergo egocentrické dielo. Spĺňanie hollywoodskych políčok je už len také "nevyhnutné zlo", proti ktorému zjavne určite nemá námietky. Aspoň na mňa to tak pôsobí, akoby si potreboval niečo dokazovať.

Po týchto dvoch počinoch som dospel k určitému dohadu :D a to, že som nadobudol pocit, akoby bol Branagh niekde na večierku, a niekto ho vyzval k tomu, aby predviedol svoj herecký kumšt a talent, postupne mu hádzali známe charaktery, ktoré mal zahrať pre radosť prítomných a jeden z nich bol Poirot a práve vtedy mu možno niektorí z prísediacich povedali, že je to super a mohol by urobiť remake, kde by hral Poirota on a spravil by tým pádom takú mladšiu, agilnejšiu a na dnešné pomery prispôsobenú verziu. Branagh následne neváhal :D a dal sa do toho. Aspoň mne to tak príde, akoby bol v nejakej bubline, kde si myslí, že je schopný zahrať všetko.  

na příspěvěk reagoval octopuska

octopuska

octopuska (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Já myslím, že bude točit Zlo pod sluncem, jde to po sobě, myslím ty velkofilmy, které jsou samozřejmě geniální. U Agathy se člověk baví i když se tam vraždí o sto šest. Měla skvělý humor, na dnešek samozřejmě těžce nekorektní. Za mě samozřejmě dokonalý a musíme si uvědomit v jaké době psala, to byl ještě normální svět. Verbalův komentář je vyčerpávající a trefil celou sadu hřebíčků na hlavičku. Jsem v tomhle stará škola a tohle je prostě prznění klasických děl, stejně jako když černoch hraje historicky doloženou bílou postavu, obráceně by byl konec světa samozřejmě. Z Branagha mám pocit, že neví kterou dírou by zalezl do prdele Hollyúdu, aby dostal pochvalu od zvrácených idiotů, kteří neví čich jsou. Asi mu to dělá dobře na šulínka a přebubřelé Ego. Musí si uvědomit , že není Poirot, jehož Ego hvězd se dotýkalo a postava je na tom vystavěna. Hláška, která mluví za vše." Vy mala francouzská nulo, omyl madam, malá belgická nulo, jsem totiž belgičan". Navíc Poirot neběhá, má na to své poskoky. Ta Branaghova akční scéna v kuchyni, k tomu není co dodat. Měl by se stydět.

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

mm13

Tož ale ber to trocha s rezervou, preto som napísal "okopíroval". :) 

Podľa mňa to celkom sedí, nechcem spoilovať, tak si to buď prečítaj alebo pozri spracovanie so Suchetom.  

na příspěvěk reagoval mm13

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

jim_clark65

Som vôbec netušil, že bol Usual Suspect inšpirovaný jedným s Poirotových príbehov. To sa hneď sa za tou knihou idem pozrieť. :-)

na příspěvěk reagoval jim_clark65

jim_clark65

jim_clark65 (hodnocení, recenze)

octopuska

Po nedávnom zhliadnutí tohto filmu usudzujem, že by sa pokračovanie mohlo týkať spracovania časti "Vražda Rogera Ackroyda". Branaghov Poirot naznačuje vo filme niečo s pestovaním, záhradníctvom etc. a podľa mňa to vyzeralo celkom nápadne, ako taká "vábnička" - kam sa môže ďalšie pokračovanie uberať. Tiež k tomu prispieva fakt, že je to jedna z najviac známych kníh A. Christie a v roku 2013 bola zvolená, ako najlepšia krimi novela všetkých čias. Keď o tom teraz trocha uvažujem, Ch. Mcquarrie pri písaní Usual Suspects v podstate do istej miery "okopíroval" ten zvrat od Christie práve z tejto novely :D

Som veľmi zvedavý, ako si to zase osvojí :D - resp. to zmení na dnešný štandard, keď už teraz musel meniť pri tomto filme niektoré veci a postavy aby to aj "bežný smrteľník" pochopil, tak pri možnom spracovaní Vraždy Rogera Ackroyda - budeme už od prvej chvíle vedieť, kto to spáchal, niečo ako Rian Johnson urobil s tým jeho "geniálnym" Knives Out, urobiť očividného páchateľa - páchateľom, to chce talent a kumšt. :D   

na příspěvěk reagoval mm13, octopuska

octopuska

octopuska (hodnocení, recenze)

Bude prznit dál, vypadá to že koupil práva na všechny díly, aby to přetočil a splnil zvrácené kvoty. Původní skvělé detektivky jsou moc bílé a nepreferují menšiny a gender peklo. 

na příspěvěk reagoval jim_clark65

octopuska

octopuska (hodnocení, recenze)

Tohle kandiduje na propadák roku a s Poirotem to nemá nic společného. Strašnej paskvil.

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Já jsem opět spokojený, a modlím se za zázrak v podobě narvaných kin, aby mohl být další film

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

teď se všichni, po několika letech zimního spánku probrali a zjistili že existují nové adaptace :)) 

Landauer

Landauer (hodnocení, recenze)

Tohle přece není Poirot. Já vím, že knížka a film jsou dvě rozdílné věci, ale středobodem celé Poirotovské série je, že belgického detektiva všichni podceňují kvůli jeho vzhledu (malý, tlustý, plešatý) a přízvuku. To je přesně ten prvek podceňovaného detektiva, co později převzal seriál Colombo. Jestliže do role Poirota obsadíte urostlého, sympatického fešáka Branagha, tak pak už Josefa Švejka klidně může rovnou hrát Arnold Schwarzenegger. Tyhle adaptace mi přijdou jedny z nejzbytečnějších. (Nehledě na to, že Branagh musí čelit naprosto parádnímu Suchetovi.)

Uživatel Landauer smazal svůj příspěvek.

mokki5

mokki5 (hodnocení, recenze)

Ivo

Matrix, Indiana Jones, Bondovky, Star Wars, filmy z MCU, Star Trek, Krotitelé duchů, Tomb Raider... a tak dále a tak dále... navíc, neřekl bych, že toho má Gal v seznamu nějak extra hodně

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Nic proti nikomu, ale je nějaký film, ve kterém nehraje Gal Gadot (nebo Tereza Rambová) ? :) 

na příspěvěk reagoval mokki5

Hexa

Hexa (hodnocení, recenze)

Kandidát na nejzbytečnější film roku. Už předělávka Orientu byla tak děsná, že jsem to ani nedokoukala. A to jsem velký milovník Poirota. Ale prostě skákající a běhající Poirot s pistolí v ruce je něco, co nedám. 

na příspěvěk reagoval vito_corle

fabecc1222

fabecc1222 (hodnocení, recenze)

Twle, první Hammer, teď Wright, jsem zvědavej, jestli si tohle někdo troufne pustit ven :D

na příspěvěk reagoval Brooks

vito_corle

vito_corle (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

můžeš mi říct co jsme ti jako udělal já sem fakt nic neřekl že by se z toho měla dělat nějaká aféra tak nevím co jako řešíš 

Yoshitsune

Yoshitsune (hodnocení, recenze)

vito_corle

A já sem snad napsal, že si "řekl" něco hrozného ? Né, jen sem upozornil na černocha za rohem, jako správný a uvědomělý občan. Lidé bděte !

na příspěvěk reagoval vito_corle

vito_corle

vito_corle (hodnocení, recenze)

Yoshitsune

a můžeš mi říct co jsme jako řekl tak hrozného já sem jen řekl, že podle mě nehrozí aby byl Bond černoch navíc když ve hře je Aarn Taylor-Johnosn a dokonce i Richard Madden, který tedka sice bude hrát v marvelovce v Eternals ale i tak je kandidátem na to aby se stal příštím bondem nic jiného jsme neřekl takže nevím o čem jako mluvíš. 

na příspěvěk reagoval Yoshitsune

Související novinky

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

Oppenheimer už má velmi blízko k miliardě

17.09.2023

Skvělý Oppenheimer režiséra Christophera Nolana (Počátek, Temný rytíř) už má opravdu blizoučko k tomu pokořit bájnou metu jedné miliardy dolarů. Chybí mu k tomu v současnosti už méně než 90 milionů,… (více)

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Poslední letošní snímky byly odloženy

Poslední letošní snímky byly odloženy

06.11.2020

Tak už je to víceméně oficiální. Ve zbývajících měsících letošního roku se nových filmů v kinech – tedy v případě, že by se vůbec nějaká otevřela – nedočkáme. Studio 20th Century Studios vlastněné… (více)

Hammer a Lopez v akční romantice

Hammer a Lopez v akční romantice

28.10.2020

Armie Hammer a Jennifer Lopez byli obsazeni do nové akční romantické komedie Shotgun Wedding. Lopez už má s tímto žánrem samozřejmě bohaté zkušenosti, pro Hammera se ovšem bude jednat o premiéru.… (více)

Reklama

Reklama