Reklama

Reklama

Carnival Row

(seriál)
  • USA Carnival Row
Trailer 4
Drama / Krimi / Fantasy / Mysteriózní / Thriller
USA, (2019–2023), 16 h 28 min (Minutáž: 48–67 min)

Hudba:

Nathan Barr

Hrají:

Orlando Bloom, Cara Delevingne, Jared Harris, Indira Varma, Simon McBurney, David Gyasi, Scott Reid, Karla Crome, Mark Lewis Jones, Tamzin Merchant (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(18)

Obsahy(1)

Neo-noir fantasy seriál. Na kontinentu zvaném Tirnanoc žily víly. V mnohém byly podobné lidem, ale měly křídla a uměly létat. Poté, co o jejich zemi svedly válku dvě mocné země, pokusila se většina z nich uprchnout do země, která válku prohrála - Republiky Burgue. V hlavním městě této země vykonávají s ostatními nelidskými rasami převážně podřadné práce, stále je to však lepší, než život v okupovaném světě. Jednou z těch, která prchá (a současně organizuje útěk ostatních), je Vignette Stonemoss (Cara Delevingne). Kdysi měla vztah s burgueským vojákem jménem Philo (Orlando Bloom). Domnívá se, že je mrtev, on však žije, je policistou a snaží se vyšetřit sérii krvavých vražd, které v hlavním městě kdosi páchá. (Jirka_Šč)

(více)

Recenze uživatele Martrix k tomuto seriálu (12)

Temný bůh se probouzí (2019) (S01E01) 

Sice je to zahalené do pěkného fantasy kabátku s atraktivní viktoriánskou kulisou, ale zavání to agitkou na téma práv pro minoritní skupiny a přistěhovalce. Jinak je zatím příběh mdlý, tak jak by člověk čekal od fantasy, které nemá kvalitní předlohu v podobě knihy, nebo aspoń časem prověřeného komixu. Je fajn vidět, že je Bloom v kondici (vypadá velmi dobře...už žádný otylý slizák). Kvituji s povděkem, že se někdo pustil do fantasy pro dospělé, ale pilot mě zatím nenadchl. Nicméně nebyl ani tak špatný, abych se nepodíval na další díly. ()

Aisling (2019) (S01E02) 

Atmosférou, prostředím a explicitními obrazy násilí, to občas připomíná slabší epizody Penny Dreadful, jen ta temná mystika a horor jsou nahrazeny fantasy. Přestože je složení postav vcelku pestré, svět barvitý a atraktivní, pořád něco chybí k tomu, abych byl nadšený. Ale jistý potenciál tady je. ()

Království Měsíce (2019) (S01E03) 

Aha, tak nakonec stačí tři epizody, abych si k tomuto seriálu našel cestu. Moc pěkná epizoda, kde se dozvíme mnohem víc o hlavních postavách i vztazích mezi nimi. A navíc si jdu zjistit, jestli se náhodou nenatáčelo v ČR. Prostředí ve které se tento díl odehrával velmi připomíná Adršpašsko-teplické skály. ()

Víla bez doprovodu (2019) (S01E06) 

Pořád nevím, co si o tomto seriálu myslet. Vcelku sympatická detektivka s nepříliš spletitými intrikami, odehrávající se ve fantaskním světě, občas křížená s poněkud moralistickými odkazy na nerovnoprávnost, vztahy mezi homosexuály apod. sračkami, kterými je teď severoamerická produkce zahlcena. Uvnitř toho všeho je tajemství, za vraždami stojí postava, která ještě nebyla odhalena, takže mám chuť se dodívat. Některé momenty jsou opravdu pěkné, jen je škoda, že se ubralo na syrovosti a víc se nevyužívá rating pro dospělé, ()

Soumrak (2019) (S01E08) 

Polovina epizody byla moc pěkně hororová, vše pěkně vygradovalo, ale že bych byl nadšený jakým směrem se děj ubírá, resp. o čem asi bude (snad) druhá řada, to zase ne. Příběhy o vzpourách a útlaku, rebelech a plánech jak svrhnout režim, mě moc neberou. A vypadá to, že přesně tam to směřuje. Což je veliká škoda, protože se mi tento svět líbí. Jedinou výhradu mám proti obsazení Vignete...Cara Delevingne mi je stejně nesympatická, jako ve Valerian a město tisíce planet a nedivím se, že stejně jako nefungovala chemie mezi ní a DeHaanem, nefunguje ani tady s Bloomem. ()

Nové pořádky (2023) (S02E01) 

Ty dva roky čekání se opravdu vyplatily. Audiovizuálně je CR velmi působivý. To letmé úvodní připomenutí oč v první řadě šlo, mi pomohlo bleskurychle si vzpomenout a chytit se. Zjednodušeně jde stále o netradiční fantasy s důrazem na boj proti potlačování práv menšin, resp. o střet mezi světem lidí a jiných tvorů. Svět CR vypadá skvěle a působí velmi autenticky nejen díky parádní výpravě, ale také kvalitnímu scénáři. Masky a kostýmy, ale i občasné CGI je o level výš, než třeba v Kole času. Příběh je temný, zajímavý...pro mě jde o nejlepší dospělácké fantasy několika posledních let. ()

Nový úsvit (2023) (S02E02) 

Nejsem si jistý, jestli to bude bavit mlaďochy. Relativně dost politiky, resp. hrátky s režimy.... kapitalismus vs socialismus, revoluce, intriky... . Že je to v atraktivním prostředí světa satyrů, víl, vlkodlaků a čarodějnic, nemusí mnoha divákům stačit. Mě to zatím vcelku baví. ()

Šereda (2023) (S02E03) 

Temné, chytré, výpravné, dobré. Srovnání je nefér, ale CR je mnohem lepší fantasy seriál, než třeba Paskvil prstenů moci. ()

Sparas (2023) (S02E05) 

Skvělé. Vynikající mix chytrého a současně atraktivního fantasy v parádním kabátku. Tvůrci slibovali, že druhá řada bude lepší než první a rozhodně nepřeháněli. Dějové kotrmelce, akce, atmosféra a dočkáme se i supermonstra.... . Ještě že tento skvost, dávkuje Amazon jen po dvou epizodách. Klidně bych sjel celou řadu na jeden posez. ()

Zkáza Sparasů (2023) (S02E06) 

Ne, tak dobré jako předchozí epizoda, která se celá odehrávala v Row, ale pořád jde o vydatnou a zajímavou podívanou s příběhem, který odsýpá. Dynamiku ubírá krátký návrat k linii s beranem a blonckou, ale i ta je vcelku v pohodě. Byť bych čas s nimi, raději obětoval ve prospěch dění v Row ()

Zrada (2023) (S02E08) 

Vůbec bych se nedivil, kdyby měli mladí diváci rozporuplné pocity. Na jednu stranu atraktivní prostředí, fantasy bytosti, propracované vztahy, super vizuál... . A proti tomu scénář, který se hodně zabývá diskriminací, segregací, nesnášenlivostí a tím pádem i politikou, revolucí...konflikty. Pro dospělého fantasy fandu, je to působivý mix. Mě osobně druhá řada vysloveně učarovala a momentálně považuji CR za nejlepší fantasy min. posledních dvou let. To, jak tvůrci posouvají postavy v rámci příběhu, jak se mění situace z epizody na epizodu, jak chytře jsou dávkovány twisty, to je v tomto žánru výjimečné. Slavná Amazon srajda, ve všech ohledech vůči CR zaostává. ()

Léčka (2023) (S02E10) 

Carnival Row je zajímavý úkaz. Je prodchnutý, ne-li přímo vystavěný jako kritika kultury bílých mužů. Rasová segregace, odlišnosti ohledně vzhledu, vyznání, sexuální orientace... . A do toho i trocha revoluce... . I když mi to v jiných seriálech dost vadí, tady je to jiné. Je to většinou šikovně skryto za zajímavé postavy, skvěle vybudovaný svět, kde fauni, víly, vlkodlaci a jiná stvoření sdílí svět s lidmi ...bílými muži. I když jde o příběh plný bezpráví a zášti, tvůrci netlačí na pilu a nezapomínají, že je to především fantasy seriál. Nemám tedy moc co kritizovat a dokonce chválím i rozhodnutí skončit druhou řadou. Vše co by mohlo diváka zajímat bylo řečeno, příběh byl dopovězen. Byť tedy poněkud překotně a přeoptimisticky, co se týče společenských změn. Nicméně i tak, jde o velmi vydařený počin. ()

Související novinky

37. ročník FAMUFESTu právě začíná!

37. ročník FAMUFESTu právě začíná!

26.04.2021

FAMUFEST a jeho 37. ročník již stojí za dveřmi a čekají, až je příští týden vpustí dovnitř. Od středy 28. dubna do neděle 2. května 2021 se v rámci festivalového dění můžete těšit nejen na nabitý… (více)

Reklama

Reklama