Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Byly jich, což možná leckdo ani neví, tisíce. Tisíce Němců, žijících v našem pohraničí, kteří v době nástupu Adolfa Hitlera zachovali věrnost Československé republice. Mnozí z nich stáli v osmatřicátém roce, v československých vojenských stejnokrojích, na hranicích – připraveni bránit svou zemi. Po uzavření mnichovské dohody na podzim osmatřicátého roku, se některým německým antinacistům podařilo uprchnout před pomstou sudetoněmeckých henleinovců a německých nacistů do vnitrozemí. Aby i nadále pokračovali v boji proti Hitlerovi. Dramatická doba! Dramatické lidské osudy! Příběhy lidí, kteří se po válce dočkali od svých českých spoluobčanů spíše nevděku.
Jedním z ústředních motivů filmu je příběh Emmy Jebautzké, rodačky z Nového Boru – Janova, která patřila k výrazným osobnostem protinacistického odporu. Ve své době se stala jednou z ústředních postav organizujících záchranu německých odpůrců Adolfa Hitlera před pomstou nacistů. Dokumentární film (jediný tohoto druhu v ČR) zachycuje také dramatické události v našem pohraničí v letech 1933 – 1938. Zabývá se vyhnáním Čechů, Židů a německých odpůrců nacismu z našeho pohraničí po mnichovské kapitulaci. Včetně konkrétních zločinů, které se tehdy v československém pohraničí odehrávaly. Proto je také část filmu věnována i tragickému osudu učitelky Anny Jindřichové z Hostouně u Domažlic, která 9. 10. 1938 zahynula v hostouňském vězení. (Manesma)

(více)

Recenze (10)

Margherita.C 

všechny recenze uživatele

Němci, kteří byli první v boji proti Hitlerovi a nezradili Československu republiku…Přestože dobře znám knihu S. Motla Válka před válkou, jeho film Němci proti Hitlerovi mi umožnil některé informace mnohem lépe pochopit. Kdo dnes třeba ví, že němečtí odpůrci nacismu, které v roce 1938 Hitler nenáviděl více než židy, protože své krajany, kteří se mu postavili, považoval za velezrádce, byli i po útěku z obsazeného pohraničí do českého vnitrozemí stále ohroženi? Kdo dnes ví, že představitelé naší Druhé republiky vydali zpět Hitlerovi více než 10 000 německých antifašistů? Kdo dnes ví, že jen pár dnů po mnichovské dohodě a po zabrání čs. pohraničí německými nacisty, uzavřeli zástupci čs. bezpečnostních orgánů smlouvu s nacistickými bezpečnostními orgány, čímž do Německa začaly, mimo jiné, putovat seznamy německých a českých odpůrců nacismu ? Tedy ještě několik měsíců předtím, než k nám nacisté vtrhli a zřídili protektorát…V tomto případě jde zřejmě opravdu o jediný dokument tohoto druhu, který u nás v poslední době vznikl. Scénář Stanislava Motla Je objektivní, bez jakéhokoliv ideologického nánosu. Z médií sice víme, že nás čeká jubilejní osmičkový rok, ale nevím, že by třeba Česká televize připravovala alespoň jeden filmový dokument na téma událostí osmatřicátého roku a vyhnání tisíců Čechů, Židů a německých odpůrců Adolfa Hitlera z našeho pohraničí. O to větší zásluha je, že tento film vůbec vznikl. Jinak mě tento snímek dostal skvělými, režijně (Pavel Dražan) a kamerou (Lubomír Stiburek) zvládnutými hranými scénami – více tím vyniká například příběh učitelky Anny Jindřichové, která zahynula ve vězení v Hostouni, dále dramatické setkání zatčené Emmy Jebautzké se svou malou dcerkou v pražském Petschkově paláci či vzpomínka Tonyho Kuenzla na vypjaté chvíle, kdy ho čeští četníci a vojáci hnali, společně s dalšími německými uprchlíky-antifašisty, do připravených vlaků směřujících na Cheb a zpět do Říše, k Hitlerovi. Film má neuvěřitelný spád a divák je napnutý do samého konce. Oceňuji i mimořádně zasvěcené vystoupení historika dr. Vladislava Jindry a badatele Luďka Štipla. Stejně jako skvělý střih Viktora Maliny. Je to opravdová pocta statečným německým odpůrcům nacismu, kterým Česká republika zůstává stále ještě hodně dlužna. ()

Manesma 

všechny recenze uživatele

Stanislav Motl tento film, jako mnohé své další dokumenty, promítá především na přednáškách, na různých místech po celé republice. Měla jsem jedinečnou možnost zůčastnit se slavnostní premiéry filmu vloni v květnu v Novém Boru. V místech odkud pocházela jedna z aktérek filmů, antinacistka Emma Jebautzká. A kde se odehrávalo mnoho jiného v době napjatých časů před podzimem 1938 a poté, kdy pohraničí bylo nacisty obsazeno. Na tvářích místních obyvatel a také studentů škol, kterým byl film také později promítán, jsem viděla mnohdy překvapení, zděšení, dokonce i slzy. Na to všechno se úplně zapomnělo a Stanislav Motl to znovu oživil a vynesl na světlo. Ti kteří tehdy trpěli, bojovali, či zaplatili životem si to určitě zaslouží. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument je natočený podľa knihy Stanislava Motla “Válka před válkou” a venuje sa téme, nie veľmi aktuálnej a populárnej . Približuje nám postoj tisícov Nemcov žijúcich v nemeckom pohraničí, ktorí aj napriek veľkému tlaku zachovali vernosť Československej republike. Mnohí z nich v 38. roku v československých vojenských uniformách boli pripravení brániť svoju vlasť proti Hitlerovi. Keď bolo najhoršie a fanatizmus sudetonemeckých henleinovcov a nemeckých nacistov bol neznesiteľný, utiekli z pohraničia do vnútrozemia a nie len aby si zachránili život, ale aby i naďalej pokračovali v boji proti Hitlerovi. V tej dobe bolo na území republiky rada nemeckých protinacistických organizácii okrem Nemeckej sociálne demokratickej robotníckej strany to boli aj Republikanische Wehr (polovojenská organizácia nemeckých antifašistov), Rote Wehr (poriadková organizácia Nemeckej sociálnej demokracie), ATUS (nemecká športová organizácia) a ďalšie. Dokument nám približuje osud troch ústredných hrdinov z tohto obdobia Tonyho Kuenzla, Emmu Görlichovu Jebautzku a Annu Jindřichovu. Podľa oficiálnych štatistík týchto utečencov bolo 171 401 ľudí, z toho 141037 Čechov, 10496 Nemcov a 18673 Židov. Stanislav Motl je obdobou na Slovensku Dušana Hudeca aj jeho životným krédom sú dokumenty z obdobia 2. svetovej vojny prezentované predovšetkým na osudoch jednotlivých konkrétnych ľudí. Obom patrí moja veľká úcta a ešte veľa kvalitných dokumentov z tohto obdobia. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Stanislav Motl objasňuje další temnou kapitolu z naší historie o sudetských Němcích, kteří se vzepřeli henlainovcům a náckům, aby chránili naši republiku a vzápětí jimi byli z pohraničí vyhnáni. Dále se pan Motl zabývá dalšími osudy německých uprchlíků, kteří se dostali do Kanady a založili si tam svoji vesnici. Nebo dokumentuje tragický osud Anny Jindřichové, která byla nacisty ve vězení umučena. Díky takovému tvůrci a specialistovi nejen na předválečnou a válečnou dobu, který nedělá jen dobré dokumenty, ale píše i kvalitní knihy. Pavel Dražan jako režisér je také velkým přínosem, škoda jen, že už se nevěnuje skládání filmové hudby jako dříve. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Našťastie aspoň niekto sa venuje šíreniu týchto našich, spod kíl prachu vytiahnutých československých historických faktov, a aspoň takto chráni budúce generácie pred nevedomosťou. Za 80 rokov tu mala byť podobných dokumentov celá kopa, preto mám pocit akoby bol tento vytvorený v jednej z posledných chvíľ. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama