Reklama

Reklama

Svatební hostina

  • Tchaj-wan Xi yan (více)
Trailer

Obsahy(1)

Wai Tung Gao, původem z Tchaj-wanu, úspěšně vystudoval ve Spojených státech, usadil se tu, má dobré místo, slušné konto v bance, pohodlný dům v Brooklynu a přítele Simona, se kterým žije šťastně již několik let. Proč ne, když rodiče, které by jeho vztah pobuřoval, jsou až na druhém konci světa. Jejich dopisy jsou však čím dál znepokojivější. Trvají v nich na synově sňatku. A tak se Wai Tung dohodne se svojí krajankou Wei Wei, která v Americe stále nemá povolení k práci, že se ve vší tichosti a zcela formálně vezmou. S příjezdem rodičů se bortí všechny pečlivě promyšlené plány a události dostanou nečekaný spád... (Lucernafilm Video)

(více)

Recenze (26)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KDV) Ang Lee předtím, než ve Spojených státech začal natáčet především literární adaptace a slavit obrovské komerční i kritické úspěchy za pozvednutí žánru wuxia, natočil volnou asijskou trilogii, která se zabývala vztahem odlišných kultur a pojetím tradic v rámci nich. „Prostřední“ část – SVATEBNÍ HOSTINA – pak bývá vnímána v kontextu TLAČIT RUKAMA a JÍST, PÍT, MUŽ, ŽENA a je upozorňováno na to, že si díky ní otevřel dveře do Hollywoodu, když tematizoval vztah Asie – USA a postoj k homosexualitě, což mu vyneslo nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film._____ Takové vnímání se dá ale přepólovat a chápat SVATEBNÍ HOSTINU jako první část volné „queer“ trilogie, jejíž následující díly by byly ZKROCENÁ HORA a ZAŽÍT WOODSTOCK. V rámci dané trilogie demytizuje to, co je s danou (sub)kulturou spojováno (tchajwanské svatební hostiny a lpění na tradicích, machismus westernového prostředí a nekoordinovanost akce se zdánlivými liberálními základy) a zároveň přepracovává konvence romantického, westernového a coming-(out)-of-age (sub)žánru._____ V roce PHILADELPHIE se může jevit jako kalkul, když někdo přijde s ukázáním „výsledku víc jak 500 let trvajícího potlačení sexuální identity“, jak prohlásí Ang Lee v cameo roli a dá tak návod na čtení celého snímku. Se znalostí dalších queer titulů tvůrce je ale patrné, že se jedná o jedno ze stěžejních témat celé Angovy filmografie a na místo midcultové exploatace a podtrhávání hloupých stereotypů, které charakterizují po napravení si medální image Jonathana Demma (MLČENÍ JEHŇÁTEK) a akademickém uznání prahnoucí PHILADELPHII, SVATEBNÍ HOSTINA nabízí vzhledem k době vzniku a uvedení do kin docela odvážně alternativní rodinný model. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Velmi inovativní tematizace klasického asijského modelu rodiny (typicky patriarchální vzorec), v tomto případě otec jako hlava rodiny, matka starající se o domácnost a syn jedináček, který se nicméně v dospělosti osamostatní a odstěhuje do USA. Přesto rodiče synův život v mnohém ovlivňují a neustále se mu snaží najít vhodnou manželku (dobrý původ, dostatečné vzdělání, stejné vyznání a rasa - jakékoli odlišnosti jsou nepřípustné). Ang Lee ve Svatební hostině tradiční rodinný vzorec důmyslně porušuje - syn s homosexuální orientací, který má navíc ještě amerického přítele, fingovaná svatba a bolestné ale zároveň racionální přijetí skutečnosti oběma rodiči, kdy se se synovou orientací paradoxně lépe vyrovnává otec nežli matka. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Vynikající film na téma, z kterého by se dala jednoduše udělat ztřeštěná komedie a to fingované svatby. Film je většinou vážný a působí velmi realisticky. Optimistický závěr mě moc potěšil. Výborný film. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Ať v poslední době vezmu do ruky jakýkoli film, tak "nějakou náhodou" se v něm objeví téma homosexuality. Vůbec jsem netušila, že Ang Lee takové téma točil ještě před Zkrocenou horou. Ale ať se k tomu přistupuje jakkoli - tady čínští rodiče až dojemně tolerantní, každopádně není pochyb, že je ideální , když se kluci nemusí nutit do toho, aby chodili s holkama a holky, když chodí s klukama. Pokud nastane nějaká jiná kombinace, každopádně ti jedinci pak mají těžký život i v sebetolerantnější společnosti. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Ang Lee je mistrem ve vykreslování rodinných vztahů. Jeho Svatební hostina budiž důkazem. Místy vtipné, poslední čtvrtina jede na vážnější notu, ale v žádném případě nejde o citovou vyděračku. SPOILER: Waj Tungův coming out před jeho mámou je jeden z nejlepších, které jsem kdy viděl. KONEC SPOILERU Dost neklišoidní záležitost, která i dnes dokáže příjemně překvapit. Už tady se objevil Angův cit pro křehkost a citlivost pro vážné situace, které ale nejsou vyhrocovány do extrému a netlačí se zde na pilu a to i v homosexuální oblasti, kde gayové jsou vykresleni jako lidé se zcela běžnými a rodinnými radostmi a starostmi. Jaký velký rozdíl oproti strašné Philadelphii, která vznikla ve stejném roce... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Kamera : Jong Lin. .....Hudba : Mader - teď 24.10 2013 tady mám hudbu a kameru, která není uvedena víše. Jen jak ji tam nějakej chytrák dopíše, bude můj komentář smazán. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Působivá, zajímavá a ve finále příjemná záležitost, ze které dýchá taková ta krásná člověčina, pochopení, soucítění, silné rodinné vazby.. Příběh mladého muže, jenž tají před svými rodiči svou sexuální orientaci, aby je nezranil, na mě hodně zapůsobil, je citlivě a vnímavě natočený.. Pozoruhodný je i střet kultur, různých světů, odlišné výchovy a vztahů obecně.. Hodnotím za čtyři s pomyšlením na pět.. P.S. Tatínek mě odzbrojil a posadil na zadek.. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ang Lee mě tímhle filmem docela překvapil, ale on je prostě ukázkou režiséra, který zvládne dobře natočit v podstatě jakýkoli žánr. A tahle homosexuální komedie je podaná tak krásně lidsky, že vás prostě musí bavit. Není to tak vtipné, jak jsem očekával, ale právě lehkost humoru a celkového pojetí vás dovedou odzbrojit. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů Anga Lee na téma homosexualita - na rozdíl od Zkrocené hory pojatý optimističtěji. Závěr filmu - pochopení a odpuštění bez zbytečného vysvětlování mě dostal. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tak tohle je můj první gay film, takže z nostalgie mu nemůžu dát méně. Sice je to minimálně 15let, co jsem ho neviděl, ale pamatuji že se mi líbit a pouštěl jsem ho i rodičům, aby pochopili jak se člověk cítí a proč to skrývá před svými nejbližšími. Prostě milá romantická komedie, kterou si určitě někdy rád zopakuju a věřím, že nezklame. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimave a citlive pojaty film o miseni dvou kultur, v tomto pripade taiwanske a americke. Pak urcite zaujme vztah rodicu ke svemu synovi. Muj paty film od Leeho, ktery jsem videl a musim konstatovat, ze je zatim jeho nejlepsi. Skoda garazove nahravky, kterou jsem mel k dispozici, no dala alespon vzpomenout na dobu, kdy vznikl tento film:-). ()

toma.baza 

všechny recenze uživatele

Wai je Číňan a homosexuál, žije deset let v USA, má americké občanství a přítele Simona, se kterým žije 5 let. Jeho rodiče na Taiwanu nic netuší o jeho homosexualitě a stále mu dohazují nové a nové nevěsty. Jednoho den Waiovi dojde trpělivost a rozhodne se, že se naoko ožení s Wei-Wei, Číňakou z pevniny, která potřebuje získat zelenou kartu. Situace se začíná komplikovat, když se Waiovi rodiče rozhodnou, že si synovu svatbu nesmí nechat ujít a vypraví se za ním. *** Docela dobrý film s částečně předvídatelným dějem. ()

Reklama

Reklama