Reklama

Reklama

Astronauti

Velká Británie, 2009, 89 min

Obsahy(1)

Již více než půlstoletí riskují své životy při dobývání vesmíru. Vysloužili si přezdívku „rocketmen" – rakeťáci. Sami se však nazvali astronauty, cestovateli ke hvězdám. Začalo to před více než 50 lety v dobách, kdy neexistovaly mobilní telefony a počítač zabral celou místnost. Tehdy poprvé to vypadalo, že odvěký sen člověka o cestě do kosmu bude možné uskutečnit. Prvním americkým vesmírným cestovatelem však nebyl člověk, nýbrž čtyřletý šimpanz Hem. Po jeho úspěšném návratu na Zemi byla americká NASA konečně připravena vyslat prvního astronauta na cestu, z níž možná nebude návratu. Byl jím Alan Shepard. Po jeho úspěšné misi jej následovali desítky dalších, mezi nimi i legendární posádka Apolla 11, která jako první přistála a prošla se po Měsíci. Prostřednictvím úchvatných archivních záběrů zachycujících autentické okamžiky z kosmických cest mapuje tento dokument historii americké NASA od 50. let až do počátku 21. století. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, ale hvězdičku musím ubrat kvůli naprosté absenci jednoho významného úhlu pohledu, který byl pro celou tuhle sféru naprosto zásadní. Ano, mám na mysli rusko-americký závod v dobývání vesmíru. Ten, kdo o něčem takovém nikdy neslyšel, může po zhlédnutí tohoto dokumentu nabýt dojmu, že jediná země, která posílala astronauty do vesmíru, byly USA. Nechce se mi věřit, že důvodem mlčení o těchto kosmických závodech by mohla být primitivní propaganda. Američané sice zpočátku hráli druhé housle, prvního člověka v kosmu (Gagarin) i prvního kosmonauta v otevřeném vesmírném prostoru mimo loď (Leonov) měli Rusové, ale ti svůj náskok postupně ztratili. A navíc se v dokumentu vedle oslavy amerických úspěchů poctivě přiznávají i tragické nezdary. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Velká a mocná BBC udělala dokument o vesmíru, přesněji o astronautech. Ale o nich se stejně nic víc nedovím, to už byl zajímavější i film Správná posádka (1983). Je to spíš souboj nebo spolupráce člověka a stroje. Tak proč se BBC pouští do dokumentů, které prioritně patří Amíkům? Mě to totiž moc nenadchlo. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Od prvého šimpanza na obežnej dráhe až po prvý malý krok človeka na Mesiaci. Všetky úspechy a nezdary amerického kozmického výskumu sú vo filme pekne chronologicky usporiadané, ale nejde o strohé fakty, tých je tam skôr menej ako viac. Atmosféru pristátia na Mesiaci síce film nevytvorí, ale pocity v centrálnom riadiacom stredisku v Houstone pri výbuchu raketoplánu Challenger sprostredkuje veľmi živo. S dokumentárnym hlasom Alfreda Strejčka to nemá chybu. –––– Letí za nás, za všechny. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Docela mě překvapily velmi kvalitní záběry z počátků dobývání vesmíru či Měsíce. Čekal jsem roztřesené a velmi nekvalitní záběry, ale dostal jsem přesný opak. Čistý obraz a krásné pohledy na vše možné. Jsou zde zaznamenány jak úspěchy, tak i neúspěchy, které stály životy několika astronautů. ()

TonyStark 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně souhrn zásadních milníků v americkém dobývání kosmu. Na počátku rakety explodují, potom se chvíli daří. Potom uhoří astronauti v Apollu 1 a potom se zase nějakou dobu daří. Pak exploduje raketoplán a následně se dlouho daří než shoří další raketoplán. No a zbytek známe, protože přišel Barack Obama , vzal peníze NASA a dal je Rusákům, kteří teď posílají Amíky nahoru v padesát let starých plechovkách :) ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama