Reklama

Reklama

Nocturama

  • Francie Nocturama (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ráno v Paříži. Několik mladých lidí z různých prostředí. Nezávisle na sobě začínají podivný balet v labyrintu metra a ulicích hlavního města. Zdá se, že je vede nějaký plán. Jejich pohyby jsou přesné, téměř nebezpečné. Stahují se k jednomu bodu, obchodnímu domu právě ve chvíli, kdy zavírá. Začíná noc. (Film Europe)

Recenze (54)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Tých 130 minút je možno trochu prepálených, ale ináč je Nocturama komplexná a sugestívna bomba (pun intended), politicky dôležitá a výrazne upgradujúca Van Santovho Slona. Pri úvodnom "balete ulíc" som nedýchal. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Paříž jako diagram, v němž se potuluje několik mladých lidí, kteří tento diagram oživují. Zajímavé a vzrušující. Po čase však začíná být zřejmé, že jsou to buď atentátníci či teroristé. Když se to prokáže, pak se zajímavost a vzrušivost ztrácí v explozích (podle scénáře byl Semtex ze Semtína vynalezen někde v Jugoslávii - i tohle nám tedy chtějí upřít. Složení najdete na netu). Následné dějství v obchodním domě je rovněž zajímvé a vzrušující, ale opět jen do té doby, dokud nezačne likvidace gangu (pro vládnoucí systém nejlepší řešení - viz následné problémy s fyzickou likvidací členů RAF). Dva postřehy: Tuhle partu považuji za vzorek mladé francouzské společnosti (rasově, sociálně i ideologicky). Je divné i smutné, jak málo si mladí lidé uvědomují svůj životní potenciál. - A také jak říkají velcí pesimisté: "Každá smrt je sebevraždou" (Schopenhauer), "Za pravdu může umřít jen blb" (Nietzsche). ()

Caminzind 

všechny recenze uživatele

Téměř nekoukatelná skoro artovka, co předstírá i jakýsi sociálně-politický přesah. Póza s pozérským názvem, která nás svojí mlčenlivostí napíná, nevypráví však prakticky žádný příběh. 48% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli dát silné 3* nebo slabé 4*. On ten film totiž vůbec není špatný. První půl hodinu se snaží vytvořit atmosféru z toho, že nevíme, co se děje, ale tušíme, že se něco stane - a nedopadlo to špatně, sice mě to tady úplně neuhranulo, ale pořád se zde tahle atmosféra podařila mnohem líp, než ve Fliegaufově filmu Je to jen vítr. Po úvodu se však vrháme do událostí a těch dalších, co následují po nich. Celý film je o skupině mladých rebelů, kteří se rozhodnou svůj názor na současnou vládu vyjádřit poněkud krutě. Následně se pak rebelové schovávají v obchoďáku a čekají, až se vše přežene. Srovnání s filmem V jako Vendeta rozhodně není mimo. Tenhle film ale musím pochválit, jak vykresluje své hlavní postavy - nejsou zde popsání, jako nějací velký klaďasové, ale ani jako záporáci. Spíš je film představí v neutrálním světle, jako lidi, kteří sice udělali, co udělali, ale rozhodně se nedají považovat za bůhvíjak zlé a tak je vlastně na divákovi, jestli k hlavním postavám bude mít sympatie nebo spíš odpor. Mě tam vyloženě vadil jenom jeden, ale jinak mi buď byli sympatičtí, nebo mi aspoň nevadili. Délka 130 minut mě původně vyděsila, ale teď, když jsem to dokoukal, si myslím, že to na ty dvě hodiny a něco perfektně vystačilo. Ale to je hlavně díky poutavé atmosféře a vhodnému výběru hudby. Největším kladem je ale ta úžasná a naprosto precizní kamera, protože jsem si tady doslova vychutnával každý obraz. Jenže ani Nocturama není bez mínusů. Vadí mi zde nelogičnosti, které podrážejí nohy alespoň částečné uvěřitelnosti příběhů - SPOILERY Jeden z těch rebelů (říkejme jim takhle) zastřelí hlídače, co zrovna někomu volá, ale ten na druhé straně ten výstřel neslyší? To fakt do toho obchoďáku nezavolá policii? A když jim tam jeden z nich říká, že měli vyhodit všechny mobily, všichni to odsouhlasí a o nějakou dobu později tam mobily mají a koukají na Facebook, jak lidi reagují na jejich činy? A ten zrzek, kam zmizel ten, kdo ho zabil? Zůstal v obchoďáku? Zdrhl pryč? A pokud zdrhl, proč nic nenahlásil? Toho nevyjasněného tady bohužel není málo. Jinak se mi ale Nocturama překvapivě líbila a jsem za to rád. Na víc jak silné 3* to ale bohužel nevidím. Plakát to ale má úžasný. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Nocturama mi od samého začátku nedovolila se ani nadechnout. Vizuál, hudební podmaz i záběry, o kterých netušíte, co znamenají byly opravdu uhrančivé. Parta mladých Francouzů působí opravdu velmi lidsky a v podstatě jejich záměry chápete. Škoda, že ten napínavý rozjezd tak nějak vyšuměl. Projekci jako takovou jsem si užila moc. Bavilo mě, jak lehkomyslně si mladí užívají luxusu v obchodním domě, zatímco venku panuje chaos. Bezprostředně po projekci jsem ale věděla, že musím dát tři, protože to zkrátka nevybublalo tolik, jak bych asi očekávala. Postupem času jsem ale na Nocturamu vzpomínala pořád častěji. Je lepší nečekat od tohoto artového snímku myšlenky, hloubání, pointu nebo filozofii. Zkrátka se nechte uhranout záběry na výrazy a pocity zdejších postav. Je možné, že názor na tento snímek se vám několikrát změní jako mě, protože vzpomínky na pocity při projekci byly silnější než otázky: Proč pořádně nevysvětlili, proč to udělali? Nic nečekejte a dostanete víc. (Weird Europe 2017) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který od samotného začátku udržuje diváka v jistém napětí, co se z dění kolem nesourodých mladých jedinců vlastně vyvrbí. Střední pasáž v obchodním domě se sice poněkud vleče, ale asi je to nutné k tomu, aby závěrečná dvacetiminutovka měla za přispění patřičně tíživé atmosféry tu správnou razanci. Snímek je celkem jasnou reflexí na žhavé téma současnosti, jež staví proti sobě blahobyt západního světa a imigrační problematiku. Sice klouže lehce po povrchu, nedává téměř žádná vysvětlení, ale kupodivu to bohatě stačí. Ať si každý udělá názor sám. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Zpočátku nenápadné drama vsází kalhoty na to, že francouzská omladina je nespokojena, a proto musí zapalovat pamětihodnosti a následně se schovat v obchodním domě na předměstí Paříže očekávajíc zásah URNY. A překvapivě to funguje. 76% ()

khamull 

všechny recenze uživatele

Zásadní. Bez explicitního nucení ideologie, názorů, důvodů. Přesto (právě proto) mnohem víc vypovídající. Tiqqun, Comité Invisible, Debord atd. Ztracené iluze, marnost, zacyklení, pozdní kapitalismus ()

Phietros 

všechny recenze uživatele

Tohle nejsou teroristi, ale nepřátelé státu! Rikal jsem si dle hodnoceni, ze by bylo skoda Francouze nevidet, ale ve skutecnosti bych o nic neprisel. Prvni pul hodina o nicem a myslel jsem, ze to vypnu! Od prvniho vystrelu se to vsak pohlo a cele dostalo náboj i pointu.. Skupina lidi, co chce pohrozit statu, udela rozruch v ulicich, vyhodí 4 různá místa do vzduchu a ukryje se v obchodním centru, kde zas celá akce končí. Bohuzel bez hloupky, zadneho charisma, ktere by ve me vyvolalo a zarylo se pod kuzi! 40% ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

70% ... Neviem čo tým chcel autor povedať? Že teroristom môže byť hocikto a nielen islamista? Alebo chcel zobraziť vnútorné myšlienkové pochody jednotlivých aktérov tejto "rebélie"? Alebo chcel jednoducho vyjadriť nespokojnosť mladých naprieč sociálnymi vrstvami so súčasným stavom spoločnosti a spravovania štátu? Nezabudnuteľné to nebolo, ale určite to nejaké pocity vyvolalo. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Strašně natažené, žánrově nekonzistentní (drama/thriller opravdu vážně?), nádech žánrovky je po úvodní stříhané a stříháné "cestovačce" v tahu a od půlky, kde se to konečně celé odkryje a semele, už o ničem, neb racionálně nechápu kroky některých hrdinů, krom toho, že mi jejich část lezla na nervy. Asi mi tu nejen něco uniklo. ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Spoilery: Hrozné.. A tomu se říká artový film. Jedna hvězda za konec, kdy je konečně postříleli a za některé scény v obchoďáku. Jinak jsem u toho usínala. Takové filmy nejsou nic pro mě. Nedoporučuji. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Vizuálně působivý, to se musí nechat. Hra s kamerou, záběrem a střihem (např. jedna scéna natočená asi z pěti stran) je precizní, tam si dali opravdu záležet. Ale jinak je to takový dost o ničem, především pak proto, že film nahodí hodně otazníků, který ale nejsou zodpovězený. Příběh je nulovej - parta mladých a různorodých lidí nastraží několik bomb, pak se schovají v obchodňáku, kde se chovají úplně divně, a nakonec prostě čekají, dokud na ně nevlítne zásahový komando. Proč to udělali, jakej byl motiv, proč šli do obchodňáku, proč se tam chovali jak kreténi, jak je tam našli, proč zásahovka střílela, i když se někteří vzdávali nebo nebyli ozbrojení??? A takhle můžeme vesele pokračovat dál... bylo to prostě takový celý divný. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Tím "hemžením" na začátku mi připoměli film Podfukáři,prakticky si zde mohl najít každý co chtěl.svérázné záběry zastřelení starého muže a pohled na něj jak padá k zemi z úhlu těch kde zrovna kdo byl.vypadalo to jako by byl zastřelen několikrát...film vygradoval do nervydrásajícího konce a záběry na poházené mrtvé evokují myšlenku:měli to zapotřebí?Nic se nezměnilo ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Popravdě mi není zcela jasné, co tím chtěl autor říct. Mohl to být film o potenciálním teroristovi v komkoliv z nás nebo o vzpouře mladých znuděných "rebelů bez příčiny". Místo toho se mi dostalo zdlouhavého rádobypříběhu s pěknou úvodní sekvencí, podivnými charaktery (ano, chápu, že mladí lidé se chovají dost často jako polodementní děti) a spoustou artové onanie bez vyvrcholení. ()

Shitonit 

všechny recenze uživatele

Já to asi poněkud nepobral. Ten jde sem, tamten tam, tvářej se jako paka, a nakonec jsem to vzdal, to se prostě dokoukat nedalo.. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

20% - komentář 20ti slovy: 45 minut se jezdí metrem a chodíchodíchodíchodí po městě a dalších 60 minut se chodíchodíchodíchodí po obchoďáku. Takhle posrat dobrý námět, bez pointy. ()

Související novinky

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama