Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi nikoho mezi Severem a Jihem nebojovali za modrou nebo šedou, bojovali za své přátele a rodinu. Film proslulého režiséra Anga Lee (Tygr a drak) vypráví příběh mladých Američanů bojujících za svou vlast v občanské válce. Jake Roedel syn německého emigranta a Jack Bull Chiles syn plantážníka z Missouri, jsou přátelé od dětství. Poté, co Jackova otce zabijí vojáci Unie, rozhodnou se oba mladíci přidat k Bushwhackerům, dobrovolníkům bránícím Jih. Z obou se stanou zkušení a obávaní střelci. Během nevlídných dnů jim začne pomáhat mladá vdova Sue Lee, do které se Jake zamiluje. S blížící se krutou zimou a sílící válkou se však skupina začne pomalu rozpadat, přátelé umírají jeden za druhým a dva mladí muži tak musí udělat zásadní rozhodnutí, zda-li bojovat dál... (Bonton Home Entertainment)

(více)

Recenze (81)

golfista 

všechny recenze uživatele

Byl jsem trošililinku zklamanej. Ang Lee je můj oblíbenec, ale tady se mi úplně netrefil ... možná jenom do nálady :) Tentokrát 70% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Tobey Maguire v dlouhých vlasech, Jewell coby herečka, režie Anga Leeho - a nejen na to jsem byla hodně zvědavá a natěšená. Tobeyho degradoval jen otřesný dabing, Jewell a Jonathan Rhys-Meyers skvělí, kamera, hudba - všechno OK, tak proč mě ten film nebavil?! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Western tempa pomalého a akce minimalistické. Prostě nečekejte souboje uprostřed prašné hlavní ulice ani životní pouť legendy Divokého Západu. Lehce připomíná Cold Mountain, ale Ang Lee má s Anthonym Minghellou společnou snad jen zálibu v nadprůměrné stopáži. Přesto je Jízda S Ďáblem film, který stojí za to vidět, byť by to bylo jen abyste viděli Tobeyho v kovbojském:) Protože charakterní postavy, a že tohle jedna taková je, mu jdou mnohem lépe než mocní hrdinové, nemluvě o těch co úchylně cákají slizkou a lepkavou tekutinu po lidech, zatímco doma dělají v zásadě totéž nad fotkou jedné rusovlásky. Skutečná podívaná začne ve chvíli kdy se Tobey poprvé setká s Jewel, od tohoto bodu bych se na film rád podíval znovu. Jenže film musím zhodnotit jako celek, a tam je to jenom na tři hvězdy. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jízda si mě získávala postupně. Atmosférou, hereckými výkony, ale hlavně zobrazením jihu, už zde jednou zmiňovaným. Které bylo podáno tak, jak jsem si ho představoval. Tedy nejednoznačně :-) ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ako sa jeden mládenec naučil, že skutočným chlapom sa stane úplne inak než "zabitím sedemnástich mužov, ženská!" Trestuhodne prehliadaný Angov (a Jamesov) epos, ktorý dobre funguje ako príbeh o dospievaní, ako historická dráma, ako western (skvele natočené prestrelky a bitky), ba dokonca aj ako romanca. A má to vynikajúcu hudbu. Celkovo jeden z najlepších filmov o americkej občianskej vojne a jeden z najlepších novodobých westernov. Z hercov je nezabudnuteľný hlavne Jonathan Rhys Meyers, s ktorým mám od zhliadnutia tohto filmu rovnaký problém ako s Christianom Baleom po Americkom psychu - nech hrá v akomkoľvek filme akokoľvek sympatickú postavu, vždy si spomeniem na jeho hnisavý ksicht a démonický pohľad z pekelne napínavej záverečnej scény Jazdy s diablom a hneď sa ho začnem zase báť. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Trošičku kratší stopáž by snímku podle mě prospěla, ale jde určitě o zajímavý snímek, který se (jak zmiňuje cityman) věnuje jen a pouze té poražené straně z občanské války Severu proti Jihu. Film disponuje solidními hereckými výkony, zejména Tobey Maguire v hlavní roli opravdu září (až na ten pekelně pubertální dabing), Jeffreye Wrighta jsem poznal až podle závěrečných titulků, ale byl taky hodně dobrý, stejně jako Skeeter Ulrich a rovněž citymanem zmíněná (nááááádhernááááá) Jewel. Ang Lee tímhle snímkem vpodstatě jen potvrdil svou vysokou třídu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western současnosti, tak nějak bych nazval tento film. Dříve se jich točilo tucty. Dnes je radost slyšet o tom, že nějaký vznikl. Možná je to všechno okoukané: prostředí, postavy, ale i tak tento film nakonec dokazuje, že nejen příběh se dokáže stále nově nahrazovat lepším a i tak povedeným. Překvapivě tento film točil Ang Lee, který dalo by se říct si potrpí na heroické a epické akce. Možná by si kdejaký Amík mohl říct, co se jim sere do jejich historie. Jenže pak přišel se Zkrocenou horou a bylo to jasný:)...Jízda s ďáblem je rozhodně povedený film, který se nemá za co stydět, plný akce a povedených hereckých výkonů, což je samozřejmě primární, ale i tak na svojí délku nepřestane nudit a překvapí zajímavou historií Spojených Států trochu jinačí formou. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Filmu by rozhodně prospělo zkrácení, ale některé scény se Leemu opravdu povedly. Válka v jeho podání to nejsou souboje hrdinů, to je odporné vraždění obyčejných lidí - přepadení městečka je natočeno na první pohled nevzrušivě (jako je na první pohled nevzrušivě vyprávěn celý film), ale přesto ve mně zanechalo velice silný zážitek. Tobey Maguire je dobrý, ale dabingové obsazení se v jeho případě vůbec nepovedlo (a to režii dabingu dělal Elmar Klos). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ang Leeho nejak zvlast nemusim, ale timhle westernem me dostal. Je to hodne netypickej western, trosku mi pripomnel atmosferou Doktorku Quinnovou. Ang Lee se mnohem vic nez prestrelkam a bitvam, ktery tu jsou cca 4 a jsou naprosto uzasny(hlavne souboj s federalama), venuje psychologii postav a to se mu dari na vybornou. Hlavni predstavitel "malyho ctyrprstyho nemcoura" Tobey Maguire hraje vyborne, ale ten jeho lehce pritroublej a ospalej vyraz mi lez misty na nervy. Ostatni herci hrajou taky slusne a nekdo sem tam hodi nejakou vtipnou hlasku "Chces moji slaninu? Tak pockej az ji rano u dubu vyseru." Co se tyce hudby, tak ta je nadherna. Kdyby se Ang Lee nevenoval ke konci asi pul hodiny uzdravovani Maguira a misto toho tam dal jeste nejakou bitvu tak by to bylo za 5*, ale takle bohuzel jen za 4*, protoze ten konec uz opravdu mirne nudi. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ang Lee zvládne skutečně vše. I občanskou válku v Americe... Možná trochu dlouhé, ale zaručeně silné. Velká škoda, že tenhle film u nás nešel v kinech. Ale kdo by na něj přišel... ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ti Američani jsou taky patrioti na houby. Tolik s tou svojí občanskou válkou nadělají a potom musí přijít Taiwanec, aby o ní natočil ten nejlepší film (aspoň z těch, co jsem viděla). A jenom zase nevím, proč je mi vždycky na konci líto záporáků. No, a ten závěř byl jinak nechutně optimistický, člověk by čekal nějakou pořádnou depku nebo aspoň šedou realitu. Některé příběhy asi zkrátka musí končit dobře, i kdyby se svět na hlavu postavil (tyto americké zvyky by Asiaté přebírat nemuseli, i když nechci stereotypizovat ani jedno etnikum). ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Čoraz viac sa mi začínajú páčiť tieto zhumanizované westerny, kde konečne nejde len o to, kto má drsnejší výraz a kto pozabíja viac zlých chlapov, či Indiánov. Pravdupovediac, od Leeho som ani nič iného nečakal. Tu však toršku zmiatol názov, keďže film som vybral len podľa režiséra. Potom ma zase zmiatla aj to skutočne ozajstné zobrazenie, naozaj drsné a bez prikrášlení. A ani tá romantická vsuvka filmu moc na atraktívnosti neuberá, takže pre váhajúcich, tí si ju ani nevšimnú. Je to proste pekné. A určite zaujímavým obsadením (okrem ostatných) bola speváčka 'Jewel', čo som si uvedomil až po skončení filmu a musím povedať, že s herectvom to tiež mohla skúsiť potiahnuť. 80%. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice netradiční a realistický western. Zobrazuje nepříliš známou kapitolu Americké občanské války, kdy mezi sebou válčili na území Missouri Bushwhakeři (přívrženci konfederace) pod vedenením bandity Johna Quantrilla a Jayhawkeři (přívrženci unie). Velmi věrně ukazuje poraženou stranu, na níž hrdinové filmu bojují. No, ke konci spíše ustupují a utíkají. Velmi nabitou atmosféru sráží konečných dvacet minut, kdy děj přerůstá k romanci. Avšak závěr filmu je tak nádherný, že kdyby byl takový celý film, dal bych mu plné hodnocení. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Spal jsi s nějakou ženou?” - „Holka, zabil jsem patnáct chlapů.” Než se až sem Tobey Maguire dostane, projde řadou zásadních a nevlídných situací. Na západním pohraničí státu Missouri totiž (jak popisuje začátek filmu) spolu neválčily armády, ale sousedé. Zatímco většina filmů z americké občanské války vypráví spíš o pohledu vítězného Severu, tvůrci nás tentokrát zavádějí mezi jižany. Konkrétně do skupiny v podstatě partyzánských bojovníků. Občas je to solidní řežba, vesměs se před námi ale vypráví v poměrně pozvolném tempu. Což rozhodně nesedne každému. Ang Lee velmi rád zkouší a střídá žánry a žádného tématu se nebojí, nabídl nám tak kupříkladu audiovizuální orgie v Tygru a drakovi, historickou romanci Rozum a cit, vyzrálý homosexuální příběh ve Zkrocené hoře, digitálního „zelenáče“ Hulka či vizuálně opojné drama Pí a jeho život. Tady zkusil zase něco „úplně“ jiného. Za mě 70%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skoda toho podivneho tempa. Raz sa to vlieklo, inokedy mi to prislo skratkovite. Ale inak parada. Tieto epicke pribehy zeriem a Lee opat nesklamal. Navyse to ma paradny casting. Nepravom zabudnuty vyborny film 8/10 ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě ke zhlédnutí donutilo hlavně jméno Anga Leeho a také účast hereckých hvězd mladé generace. Nemůžu říct, že by se mi příběh nelíbil, ale nemůžu ani říct, že by mě to nějak vtáhlo do děje. Škoda, těšila jsem se. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Takové 3,5 *. Tobey je v tomto filmu tak jemný, ale přitom umí myslet o krok předem, takže to není jeho mínus, ale plus, líbí se mi scény s ním a s jeho nastávající. Dále bych ocenil Jonathana Rhys Meyerse, který opravdu naháněl strach, každopádně film, který určitě nezklame. ()

Reklama

Reklama