Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (407)

tahit 

všechny recenze uživatele

Tuhle milostnou romantiku, kde občas i slzy vstoupí do očí, opravdu můžu. Přesto vše stylové ladění a obsah děje specielně u Jane Austen odpovídá spíše tomu, tak jak to bývá v pohádkách. Konečně každý její příběh vzdouvajících srdcí a tichých vzdechů je vynalézavě konstruován. Pro úplnost bych snad měl ještě zmínit, kdyby tomu bylo jinak, neměl by ani tento příběh tu podivuhodnou magickou sílu příjemně strávené chvíle. Nutno ještě říci, že kostýmy a přírodní scény je možno bez nadsázky označit za velmi působivé. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Ano, svoje kuzlo to ma a sledovat tento film v roku 2007 tiez, rozoznavanim v obsadeni napr. Hugh Laurieho (Dr. House) ci ja napriklad hned 3 hercov objavujucich sa aj v Potterovskej serii (ktovie, kolkych objavili vacsi fanuskovia:) ). Vykony vsetkych zucastenych, at uz pred kamerou ci mimo nej pekne, ale... na vyse 2 hodiny skutocne potrebujem vacsiu iskru zivota ci humoru a neskutocne mi celu dobu prekazal vek ustrednych dvojich. Chlapcensky vyzerajuci Grant bez krku s vtedy 36 rocnou Thompson ako slecnou stale vhodnou na vydaj a Rickman citajuci basnicku Winslet, aj ked na tu dobu azda s beznym niekolkokrizikovym vekovym odstupom mi jednoducho nedovolili uzit si akukolvek romantiku ci doveru v ich vztahy. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Velkolepá inscenace veleznámého romantické díla z ruky Jane Austenové je ukázkovým příkladem elegantního skloubení neuvěřitelných hereckých výkonů, propracovaného scénáře a důvěryhodného audiovizuálního ztvárnění. Z celého díla na mě sálala kouzelná britská atmosféra, od dobových kostýmů, přes stará panství, až po typicky deštivé počasí. Nutno vyzdvihnout mladičkou Kate Winslet, sympatickou Emmu Thompson a příjemně otravnou Elizabeth Spriggs. Zkrátka tento snímek je absolutně mým šálkem kávy ve všech směrech a splnil má očekávání na výbornou. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"For there is nothing lost but may be found if sought." Tak ve svém současném rozpoložení zjišťuji, že mě velmi silně uráží, jakým způsobem tenhle film definuje rozum a cit, respektive co to znamená být rozumná a co citlivá. V tomto případě nemůžu srovnávat s knížkou, protože jsem ji nečetla, ale občas opravdu nemůžu pochopit, co to ta Emma napsala a co tím zamýšlela, co zůstalo z původní předlohy, co mělo být moderní interpretací a co jí možná v době vzniku filmu bylo, ale dnes po dvaceti letech už není. Navzdory tomu definování v názvu mi postava Kate Winslet připadala extrémně necitelná, zejména co se týče chování ke své sestře. Hugh Grant se mi do kostýmní role příliš nehodí, Hugh Laurie byl zase překvapivě trefný (a srdíčkový), a při zraněném úsměvu Alana Rickmana mi padaly slzičky - ačkoliv nemůžu skousnout, že poslední záběr filmu je na něj rozhazujícího peníze do davu. Docela mi nesedělo trvání filmu v porovnání s tím, jak neosobní mi od svých tvůrců připadal. Já Anga Leeho (tedy jeho filmy) zkrátka nemám příliš ráda, tohle prostě vypadá jako výtvor najatého nezainvestovaného režiséra a klidně by jím mohl být kdokoliv jiný. Možná i proto vyznívá to poselství tak jalové. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Určené ženám, z pohľadu mužského diváka dosť nezaujímavé. Anglický štýl, anglické frázy, našincovi to nemusí veľa povedať. Keď to len porovnám s Pýchou a predsudkom, príbeh je tam diametrálne lepší, romantickejší, zaujímavejší. Rovnaká autorka, iný román a lepšie prevedenie. Rozum a cit jej proste moc nevyšiel a na plátne vyzerá fádne. Navyše mi Emma Thompson do snímku vôbec nesadla a okrem toho tu bol samý uplakaný cit a žiadny rozum. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (71)

  • Celosvětová premiéra proběhla 4. prosince 1995 v Beverly Hills v Kalifornii. (BMW12)
  • Miminko, které drží pan Palmer (Hugh Laurie), má pod historickým oblečením viditelnou novodobou plenku. (hansel97)
  • Dvanásťročná Emilie François v role Margaret Dashwoodovej bola jednou z posledných osôb obsadených vo filme, pričom nemala vôbec žiadne herecké skúsenosti. Emma Thompson ju ale chválila: „Emilie má prirodzenú rýchlu inteligenciu, ktorá informuje o každom pohybe – vytvára v nás všetkých spontánnosť už len tým, že je tam.“ (Arsenal83)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama