Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Diskuze

cz_maxx

cz_maxx (hodnocení, recenze)

Asi jenom pro ženy. Některé romantické filmy žeru (Amelie), ale tohle je bezbřehá ufňukaná nuda, stejně jako Pýcha a předsudek. Pustit si oba filmy po sobě, zestárnu u toho o 20 let.

Konie

Konie (hodnocení, recenze)

Darmy

To bych úplně neřekla. Ani majetek ti dřív nezaručil lékařskou péči. Takže i když jsi byl šlechtic, tak tě infarkt v 60 letech zabil. Dneska ho přežije i 70 letech chudej důchodce. A o ženských a jejich porodech ani nemluvě. 

Konie

Konie (hodnocení, recenze)

N.Bates

Nevím, jestli jsi pochopil, že v té době v podstatě nikdo neměl na vybranou. Každému bylo od narození určeno, co může a co nemůže dělat, podle toho, jaké měl pohlaví, společenské postavení a peníze. V takových a podobných filmech je vidět, v jak malém "kruhu" se každý mohl pohybovat. 

Konie

Konie (hodnocení, recenze)

Plukovník Brandon je fakt sladkej. Dřív jsem viděla film než jsem četla knihu a celou dobu jsem doufala, že se dá dohromady s Elinor. 

Problém jsem měla s Kate Winsletovou. Mně se vůbec nelíbí, připadá mi taková hrozně obyčejná, lívancovitá. 

Kacenka616

Kacenka616 (hodnocení, recenze)

Po Pýche a predsudku som sa s veľkou radosťou pustila čítať aj Rozum a cit a nesklamala kniha a nesklamal ani film. Tak ako bola dojemná a plná citov kniha, bol aj film a veľmi ma tešilo, ako bolo vidno, že aj samotní herci čítali knihu, pretože svoje role zvládli presne podľa toho, ako sa správala ich postava v knihe aj keď bol scenár o trochu iný, ako dej knihy. Veľká spokojnosť :) 

Darmy

Darmy (hodnocení, recenze)

jane.oky: Poklidný život měly tak akorát šlechtici, co celý den vysedávali v kavárnách, na bálech, v knihovnách, na piknicích a v diskuzních klubech. Naprostá většina obyvatelstva žila ve zubožených podmínkách, dřela 20 hodin denně a umřela v padesáti letech, protože si nemohli dovolit doktora, jídlo, čisté šaty... Dnešní "hektické" 21. století je stokrát pohodlnější a klidnější než život v 19. A pokud vlastníte stejný majetek jako šlechtic v 19. století, život dnes vypadá téměř stejně.

na příspěvěk reagoval Konie

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

no a taketo filmy dava markiza o 10.30 ,,.. a tie najvecsie hovadiny predstavuju ako super bomba premiera a tuto to ma hodnotenie pod 50 percent .. toje televizia

jane.oky

jane.oky (hodnocení, recenze)

Skvělá ukázka poklidného života v Anglii v 19. stol. At se jde hektické 21. stol. zahrabat.

N.Bates

N.Bates (hodnocení, recenze)

Kdákajísí slepice v naškrobených hadrech,obraz zaprděné aristokratické chátry,hlad a choleru bych jim přál...

na příspěvěk reagoval Konie

Margotka

Margotka (hodnocení, recenze)

Jak to říct...marně jsem čekala, že na mě tenhle snímek zapůsobí a chytne mě za srdce aspoň zpoloviny tak, jako pýcha a předsudek...necítila jsem z něj ani tolik napětí,ani vášně či romantiky, jak bych dle mého náhoru měla....zkrátka necítila jsem z něj prostě a jednoduše Jane Austenovou...Alan Rickman mi přišel tak trochu prkený, Hugh Grant naprosto klasický a ničím nevynikající, Kate Winslet sice roztomilá, ovšem nijak zvlášť zajímavá...úžasná byla ovšem Emma Thompson, z té jediné jsem cítila to, co být cítit mělo: opravdové emoce!!! Takže díky Emmě 60 %

trdlik

trdlik (hodnocení, recenze)

mam asi opacny nazor nez vetsina.podle me tento rozum a cit je hroznej.spatna volba hercu -ne ze by vsichni hrali spatne,ale proste se pro tu roli nehodi.viz hugh nebo jeste horsi titulni hrdinka-nudna,sucha,unyla,nezajimava a nepodobna si knizni predloze.vypravnost taky pokulhava.dej je pomaly a nepoutavy.to nejhorsi nakonec-dialogy.hruza.ale treba to bylo dabingem,se kterym sem film videla.v porovnani s novou verzi pychy a predsudku se to neda srovnat.rozum 1-2* x pycha 4-5

Skeeter

Skeeter (hodnocení, recenze)

Typický film z anglického venkova, který se velice vydařil... :-)

jitush.b

jitush.b (hodnocení, recenze)

Pěkně natočená červená knihovna, která nebýt Alana Rickmana by byla o hodně slabší kousek.

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama