Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (407)

golfista 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář a skvělá režie. Základní předpoklad pro dobrý film je zde splněn vrchovatě. Dokonale vykreslená atmosféra staré Anglie a vztahů mezi lidmi v té době s důrazem na osudovou lásku. Kdo je příznivec romantických filmů s vynikajícími hereckými výkony, tak tady si přijde na své. Celá plejáda anglických herců spolu se jménem režiséra je zárukou hlubokého zážitku.... Těžko tady někoho vyzdvihnout, ale kdybych musel, pak určitě výkon Alana Rickmana. Skvělý film ! ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Scénář - A + 6 nominací: Nejlepší film, Herečka HR - Emma Thompson, Herečka VR - Kate Winslet, Kamera, Kostýmy, Hudba. . . . . . . . . .Zlatý Medvěd ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Film natočený a zahraný s nádhernou lehkostí, zábavou, přesto plný citu a lásky. Narozdíl od spousty jiných filmů na podobné téma nenudí, každý si v něm může najít svojí oblíbenou postavu (u mě vítězí plukovník Alana Rickmana a také Emma Thompson - i když i většina ostatních má hodně do sebe). Navíc povedený scénář nepatří ani náhodou do červené knihovny (nemůžu srovnávat s předlohou, kterou jsem nečetla), příjemná je i ostatní stránka filmu - od kamery po hudbu... Prostě moc příjemná podívaná. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Není to paradox, že se o jednu z největších osobností anglické literatury začne člověk zajímat po zhlédnutí jednoho dílu neméně významného britského sitcomu? Dost možná je, ale nic to nemění na faktu, že Jane Austenová byla skutečně talentovaná žena. Typově perfektní obsazení, (na 36 let neuvěřitelně mladě vypadající) Emmou Thompsonovou počínaje a Alanem Rickmanem konče, je hlavním pilířem když už ne citu, tak alespoň rozumu, který mi velí říct, že tady vzniklo něco, co lze spojením "skvělá podívaná" označit jen velmi eufemisticky. Je to totiž něco víc - je to zážitek nad jiné příjemný. 90% ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, netuším, co to do mne vjelo, že jsem vůbec pomyslel na to si takovýhle film pustit. Naděje na úspěch byly mizivé, jak se ostatně posléze (ani ne tak posléze, jako spíš hned) potvrdilo. Zůstávám tak nadále věrný názoru, že točení dobových romantických dramat je plýtvání celuloidem, kterému by se talentovaní tvůrci měli obloukem vyhýbat. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výborne napísaný, bravúrne zahraný a šmrncovne zrežírovaný... zjazd kotkodákajúcich sliepok :-) Keď som to videl po rokoch, náramne som si užil postavu Hugha Laurieho, lebo v mnohom korešponduje s Dr. Housom. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený i zahraný snímek, jemuž dominují obě hlavní představitelky, Emma Thompson a Kate Winslet. Velmi působivý je i Alan Rickman, ten si asi získá sympatie většiny diváků. Hugh Grant je... jak jen to říct - klasický. Ang Lee velmi mile překvapil. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě se jedná o nejlepší filmové zpracování příběhu od Jane Austen. Ang Lee je profík a tak nenechal nic náhodě. Vsadil všechno na tehdejší britskou hereckou smetánku a ta se mu odvděčila jedinečnými hereckými projevy. Hugh Grant, Kate Winslet, Emma Thompson a Alan Rickman tu pro mě předvádí absolutně nejlepší role z filmu, čímž nechci říct, že jiní by byli slabší. To rozhodně ne. Problém je ale v samotné předloze, která je tak sladkobolná, až to bolí. Vše je samozřejmě absurdně teatrální a chování zdejších postav je za hranicí snesitelnosti. Zde ale vidím, že se to bere s rezervou a tak jsem těch 131 minut dal poměrně s lehkostí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Emma Thompson .. Majstrštyk Emmy Thompson! Nejenže dokázala bezvadně zadaptovat knihu spisovatelky Jane Austen, ale skvěle zvládla i svůj herecký part. Vím, bude to klišé, ale film prostě přetéká rozumem a citem. Zbylé obsazení ani režie nic nepokazila a vzniknuvší film je jednoduše krásný. Lehký, laskavý, humorný (seznamování a vztahy žen a mužů ve staré Anglii tak dnes ani jinak nejdou nazvat) snímek, který nejen ženy zahřeje u srdce. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Britská smetánka v okouzlující romanci, kde i Alan Rickman je sentimentálním snílkem a kde je radost sledovat veselou Kate Winslet a rozumnou Emmu Thompson. Ang Lee je čaroděj, který se dokázal přizpůsobit britskému duchu vyprávění a vybral z jazyku Jane Austen potřebné pasáže. Díky absolutnímu happyendu se sice nedočkáme většího překvapení, ale na tom už nesejde. Sedněte si, užívejte, prožívejte a plačte dojetím. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No ja asi nebudu zrovna vhodnej divak techhle adaptaci Jane Austen, protoze ty problemy hlavnich hrdinek, ktery obnaseli hlavne sehnani partneru a podobne, me nijak nedojimaly, ale naopak desne rozesmivali. Postavy se trapi, zamilovavaj se, resi problemy atd. a ja se celou dobu skvele bavil a kolikrat i zasmal. Na druhou stranu, aspon me to bavilo, protoze jinak by asi sledovani historicky romantiky trvajici 130 minut bylo znacne otravny. Ale abych se jen nevysmival Austenovy, Lee to velice dobre natocil, kostymy a kulisy jsou velmi povedeny a herecka sestava je libova, jedinej, kdo to tak trochu rusi, je Grant, kterej se vetsinu casu tvari jak hovadko a dela, ze nad necim strasne premejsli. Takze jak to hodnotit, abych fandil hlavnim hrdinkam, citil s nima a podobne, to ani omylem, ale skvele jsem se bavil, takze ty 4* dam. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Knížka je občas lepší, ale umí ji vcelku krásně dokreslit. Ale od Austenové mým favoritem je a vždycky bude jen Pýcha a předsudek :-) ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Tak nějak sem nepochopil, o čem to teda vlastně bylo? Jednotlivé epizodky mají hlubší smysl samy o sobě, než v cekovém kontextu. Jinak velice zdlouhavé, rozvláčné... Herecky ovšem fantastické. Emma Thompsonová ja skvostná, Kate winslett je taky výborná, ale vrcholem jsou všechny mužské role. Grantem a Rickmanem počínaje, a tím hubeným chlapíkem, co pronáší jen několika slovná, cinická konstatování konče. ale jako celek... silné zklamání ()

Morien 

všechny recenze uživatele

-"For there is nothing lost but may be found if sought." Tak ve svém současném rozpoložení zjišťuji, že mě velmi silně uráží, jakým způsobem tenhle film definuje rozum a cit, respektive co to znamená být rozumná a co citlivá. V tomto případě nemůžu srovnávat s knížkou, protože jsem ji nečetla, ale občas opravdu nemůžu pochopit, co to ta Emma napsala a co tím zamýšlela, co zůstalo z původní předlohy, co mělo být moderní interpretací a co jí možná v době vzniku filmu bylo, ale dnes po dvaceti letech už není. Navzdory tomu definování v názvu mi postava Kate Winslet připadala extrémně necitelná, zejména co se týče chování ke své sestře. Hugh Grant se mi do kostýmní role příliš nehodí, Hugh Laurie byl zase překvapivě trefný (a srdíčkový), a při zraněném úsměvu Alana Rickmana mi padaly slzičky - ačkoliv nemůžu skousnout, že poslední záběr filmu je na něj rozhazujícího peníze do davu. Docela mi nesedělo trvání filmu v porovnání s tím, jak neosobní mi od svých tvůrců připadal. Já Anga Leeho (tedy jeho filmy) zkrátka nemám příliš ráda, tohle prostě vypadá jako výtvor najatého nezainvestovaného režiséra a klidně by jím mohl být kdokoliv jiný. Možná i proto vyznívá to poselství tak jalové. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Poznal to v té či oné míře prakticky každý - film má skvělé kritiky, festivalová uznání, nadšené komentáře fanoušků - a když ho konečně shlédnete, máte pocit, že jste obětí spiknutí a že to ostatní nemůžou myslet vážně. Nejsem sice typickým fanouškem romantických snímků, ale řadu z nich si přesto dokážu vychutnat. Rozum a cit k nim ale rozhodně řadit nemůžu. Problém není v hereckém obsazení, výkonech herců nebo v režijním pojetí a výpravě - ty jsou naopak vesměs vysoce profesionální. Problém je v samotné literární předloze. Přirovnávat tvorbu Jane Austenové k harlekýnkám je příliš laciné, její tvorba má přece jen vyšší ambice a výrazně lepší literární styl, nicméně její román je červená knihovna jako vyšitá, se vším negativním, co se na tenhle žánr váže. Dají se tam lehce vystopovat všechny používané typy, zápletky i nezbytný a lehce předvídatelný happyend. To všechno by se dalo ještě odpustit, kdyby autorka používala živý jazyk a své postavy zlidštila. Možná je problém zejména v kvalitě překladu a originál je přirozenější, ale z dialogů čišela umělost a šroubovanost, jaká se často nevidí, a postavy se blížily spíše svým karikaturám, takže jsem se ve chvílích horoucího vyznání kousal do rtů, abych smíchem neshodil dojemnost scény. Takhle se možná, ba pravděpodobně, lidé chovali na společenských dýcháncích a oficiálních příležitostech, ale v soukromí ani náhodou. Je to strašně nevěrohodné - celé to používání důsledně spisovného jazyka, velkých slov a myšlenek. Celkový dojem: 35 % za kostýmní velkolepě nasnímanou a zahranou nudu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, srovnávat nemůžu, protože jako obvykle knižní verzi neznám :-) Hned od začátku jsem měl strach, jestli se na mě nepovalí kopec patosu od začátku až do konce (produkce USA/VB nedělá dohromady dobrotu); leč s patosem jsem se setkal až k úplnému konci. Ano, takových filmů o vztazích v 19. století nejen v Anglii tu je spoustu (1 příklad za všechny buď Jana Eyrová, kterou jsem zhlédl nedávno). Ale film nebyl až zas tak přeslazený, příběh zajímavý i na svou nepříliš optimální délku, místy tu byl i humor. Hereckých hvězd tu bylo spustu; zaujala mě rozhodně Emma Thompsonová, která se nakonec spravedlivě dočkala svého štěstí (přece jenom být vrbou a ještě neustále něco řešit za jiné není žádná slast), dále Hugh Laurie, který oplýval krásným cynismem, ale jak došlo na vážné věci, ukázal se jako muž činu a nakonec Alan Rickman, který ač neustále odmítán, se nakonec dočkal svojí vytoužené. Věřím, že si film najde příznivce, kteří ho podarují plným počtem, z mého pohledu to vidím na 4*. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama