Reklama

Reklama

Rozum a cit

  • USA Sense and Sensibility (více)
Trailer

Obsahy(1)

Anglie Jane Austenové, Anglie konce 18. století, Anglie se svými tradicemi, společenskými třídami a neporušitelnými pravidly. Dívky z dobrých rodin měly před sebou jasně narýsovanou budoucnost: dobře se vdát a být svým manželům tichou a věrnou oporou. Pokud ovšem to dobré jméno bylo jejich jediným majetkem, jediným věnem, nebyla ta budoucnost ani zdaleka tak jistá a přímočará. Což mají brzy poznat i Elinor i Marianna, které musí – i se svou matkou a nejmladší Margaret – po otcově smrti opustit rodinné sídlo, jež podle zákona připadne prvorozenému synovi z prvního manželství. Elinor a Marianna se od sebe liší tak, jak se vůbec dvě dcery jedné matky lišit mohou. Rozumové, společenské a disciplinované Elinor schází vášnivá citovost, mladší Marianna má naopak dost upřímných citů, ale nedokáže se ubránit prudkým výlevům vášní. Obě však musí dozrát, obě musí pro svůj další život najít rovnováhu mezi rozumem a citem… Román Jane Austenové "Elinor a Marianne" byl (v první osobě a v dopisech) napsán v r. 1795 poté, co se Austenová zamilovala do Thomase Lefroye, irského právníka, který byl v rodině na návštěvě. (Vztah – jak typické pro tehdejší dobu! – přerušili rodiče, protože živobytí mladého muže záviselo na dobré vůli příbuzných). Později jej autorka přepracovala na vyprávění ve třetí osobě a s dialogy, publikován byl ale až v r. 1811 pod názvem "Rozum a cit". Scénář je autorským debutem herečky Emmy Thompsonové, která za něj získala Oscara, Zlatý glóbus i Cenu newyorských a losangelských filmových kritiků. Režie byla svěřenu tchajwanskému režisérovi Ang Leeovi, který za film získal Zlatého medvěda na Berlínském filmovém festivalu. Kromě toho získal film i jednotliví jeho tvůrci řadu dalších mezinárodních ocenění. (Česká televize)

(více)

Recenze (407)

elisinka 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv knihy Jane Austenové obdivuju a filmy natočené podle její předlohy ještě víc, tenhle film jsem viděla teprve nedávno. Především mě ohromila dokonalá vykreslenost té doby a myšlení tehdejších lidí, kdy pro dívku bylo nejdůležitější se dobře vdát a být zaopatřená. Herecké obsazení bylo naprosto dokonalé! Nejvíc bych vyzdvihla Alana Rickmana a Kate Winslet. Je to jemný a dojemný příběh z Anglie na počátku 19. století s vynikající režií a atmosférou a vykresluje přesně těžký osud žen v té době které se snaží najít rovnováhu mezi Rozumem a citem. ()

TornadoETA 

všechny recenze uživatele

Atmosféra staré Anglie a vztahů mezi lidmi vyšší vrstvy o hledání osudové lásky. Spontánní Kate Winslet, velmi sympatická Emma Thompson + sentimentálním snílek Alan Rickman dávájí romantický nádech, který většinu času válčí se smutkem a zklamáním ... kostýmy, prostředí, scénář, režie a celkové provedení - 5* ()

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Jane Austen měla krásné nápady a v tomhle případě se toho chopil někdo schopný... Skvělý herci v nádherném, dojemném příběhu, který je takovou klasikou, že by ho měl vidět snad každý... A nepochybuju o tom, že ženy si to maximálně užijí... ()

Slidger odpad!

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších děl Jane Austen. Pořád nechápu o co tam valstně jde. Sám od sebe bych se na to vůbec nedíval, ale když vás přinutí učitelka angličtiny na to koukat ve škole, pak jsem neměl na výběr. No nic. Už to nikdy nechci vidět. ()

kihsleek 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, kdo to režíroval a kdo v tom hrál, jsem to čekal dobrý, ale takhle dobrý fakt ne. Luxusní romantický drama. Pokud se vám líbila Pýcha a Předsudek, Barevný Závoj a tak dále, tak tohle je must-see. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitně podaná červená knihovna. Nedokážu si představit, že by pro mě bylo stravitelné něco takového v knižní podobě. ()

Falco.araea 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že zakládáme rodinnou tradici večery s Ausetnovou, každpodáně musím říct, že tohle mě trošku zklamalo. Děj knížky si už moc nepamatuju, takže prakticky nemám s čím srovnávat, ale bylo to zdlouhavé a poslední hodinu filmu jsem si říkala, ať už se dají dohromady a je pokoj (i s tím mě to trošku zklamalo, protože od první půl hodiny jste věděli, kdo si koho vezme). A taky, prosím, prosím, prosím, netvrďte mi, že Emma Thompson a) se chová jemně a inteligentně jako Elinor (spíš jako typická puťka a ne holka, co fakt vyniká svou inteligencí), b) je hezká, c) vypadá na 19!!! Na druhou stranu, ostatní herci se mi líbili nebo přinejmenším nevadili a nejlepší chvíle filmu byl zaručeně Robert Ferrars a jeho stavění chat! ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Asi 90 minút to bolo o tom kto si koho vezme a o absolútne neprirodzenom správaní mužov a žien. Potom niekto ochorel a ja som sa potešil, že sa na chvíľu zmenila téma všetkých dialógov vo filme. Mám za sebou nudný hrôzostrašný zážitok. Inak Emma Thompson a Alan Rickman sú neskutočný sympaťáci a čiste kvôli nim som svoje hodnotenie upravil na najvyššie možné. ()

hazdrova 

všechny recenze uživatele

Veľmi milé a typicky britské. Mne sa to veru dosť páčilo. Hlavné postavy boli vtedy ešte začínajúci herci a dnes už herecké legendy. Veľmi príjemný trošku pomalší dej. 3,5* ()

hekla 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování předlohy Jane Austen pod vedením Emmy Thompson, která byla úžnasná i jako Elinor. Stejně tak Kate Winslet, moc hezky jim to spolu sedlo. Mým favoritem je ale samozřejmě Alan Rickman. Kdo by se do něj nezamiloval, když nahlas předčítá knihy. A ten jeho pohled, když poprvé vidí Marianne! Celý film je dokreslený příjemnou typicky austenovskou atmosférou a romantickou hudbou. Rozum říká 4*, cit 5*. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Tyhle klasické anglické ságy nejsou úplně můj šálek kávy, ale toto zpracování předčilo mé očekávání, kdy to naštěstí ve druhé polovině ztratilo svou počáteční rozvleklost a získalo na dynamice i zajímavosti zápletek. ()

Marrianna 

všechny recenze uživatele

Když Kate Winslet stojí v dešti na kopci a odříkává báseň a pak plačtivě vzlyká jméno Wiloughby - měla jsem zástavu srdce, slzičky v očích a čekala co bude dál. Tohle je jednoznačně ten nejkrásnější romantický kousek, jaký svět filmu stvořil, je jen škoda, že takových je opravdu málo. ()

kurzan 

všechny recenze uživatele

Koukam, ze se svym nazorem budu ojedinely, ale nemohu si pomoci. Mam proste pocit, ze kdyby to nebylo natoceno dle stare predlohy od (pro mne nepochopitelne) uznavane autorky, zbyl by z toho proste jen dalsi harlequine od D. Steelove ci R. Pilcherove. Nerikam, ze jsou zde spatne herecke vykony ci mizerna rezie nebo kamra, co vsak dle meho zcela neexistuje je scenar - ano ten scenar za ktery tomuto filmu byl udelen oscar. No mozna bych to mel poopravit, on vlastne scenar neni spatny - vytvorit scenar z predlohy, jenz ma misto deje kopec patosu je heroicky vykon. Z tohoto filmu - respektive knihy - mam vzdy pocit, jako by lide pred sto padesati lety byly dreveni panaci, bez trochy zivota a smyslu pro humor, avsak, kdo cetl napr. Tri muze na clunu pochazejici z doby o malo nasledujici jasne pochopi, ze takova realita nebyla a ze nam ji pouze takto pokroucene podava tato kniha (film) stejne jako nam pokrouceny obraz nasi doby podavaji Esmeralda, Kassandra a ostani telenovely. Jako ziva mi vytanula na mysli prave uvaha Jeroma Klapky Jeroma, kde spekuluje nad tim, zda lide v roce 2000 budou nostalgicky slzet nad porcelanovym psem, jemuz urazil ocas u nejakeho sveho znameho a jenz byl neuveritelne osklivy - mam pocit, ze obdivovatele tohoto filmu jsou prave ti co slzi.... ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Na první pohled dnes působí ve srovnání s vizuálně opulentní Pýchou a předsudkem poněkud nenápadněji, záhy se však ukáže, že to není vůbec na škodu. Především Alan Rickman zde nechává naplno zářit svůj talent. ()

Maky775 

všechny recenze uživatele

Oproti Pýše a předsudku mě tenhle film (a vlastně ani kniha) moc nezaujal, ale nemůžu říct, že by to byla katastrofa, proto volím v hodnocení zlatou střední cestu. ()

reygadas 

všechny recenze uživatele

Hodnotím to troma hviezdičkami, lebo neviem si pomôcť, ale Jane Austen sa mi osobne zdala najgýčovejšia zo všetkých autorov viktoriánskej éry. Prišlo mi to až príliš presladené a romantické. Teraz som ale nehodnotil filmové spracovanie, ale príbeh ako taký a neviem si predstaviť, že by som mal niekedy čítať niečo od Jane Austen. Zomrel by som asi od nudy. Týmto sa ospravedlňujem všetkým fanúšikom spomínanej autorky. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Zemřel Alan Rickman

Zemřel Alan Rickman

14.01.2016

V 69 letech nás dnes opustil Severus Snape a Hans Gruber, tedy legendární britský herec Alan Rickman. Hvězda Harryho Pottera a Smrtonosné pasti podlehla rakovině, zanechala po sobě však bohatou… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama