Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (533)

POMO 

všechny recenze uživatele

"Žiaden rast nie je bez pomoci, žiaden čin nie je bez odozvy a žiadna túžba nie je bez obmedzenia. Svet je plný tigrov a drakov." Prvé zhliadnutie bolo aklimatizačné, plné údivu a miernej neistoty. Druhé bolo prijatím pravidiel, na ktorých stál dovtedy nevidený filmový svet. A tretie až piate boli najduchovnejším a najdojímavejśím emocionálnym zážitkom, aké som kedy prežil pred filmovým plátnom. Ale skôr než filmom, je Tyger a drak epickou filmovou básňou, ktorú môžem pozerať stále dokola a ktorá, podobne ako dobrá hudba, nikdy nestratí nič z pôsobivosti. Ang Lee uchopil motívy nenaplnenej lásky, zrady a zodpovednosti a zasadil ich do sociálne neutrálneho, duchovne čistého prostredia, v ktorom im mohol dodať dovtedy nevídané rozmery. Scéna "Premárnil som celý svoj život..." vo mne bude rezonovať naveky. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tiger a drak ponúka vynikajúci kontrast medzi zakázanou romancou a (prekvapivo) napínavými kung-fu scénami, v ktorých bezkonkurenčne kraľuje majster Mu Bai - charizma na rozdávanie. Viac by som v tom však nehľadal a pokiaľ sa genialita snímku odhalí až po viacnásobnom zhliadnutí (ako vravia zdejší usedlíci), som ochotný túto výzvu s určitým časovým odkladom prijať. ()

Reklama

sepp 

všechny recenze uživatele

Tento cizojazycny pocin roku 2000 jsem videl nekolikrat a vzdy se ve me misilo nekolik protichudnych pocitu: na jedne strane velmi pekne akcni souboje, choreografie a na to navazujici asijske melodie, na druhou stranu ale zvlastni a lehce nepochopitelny dej, hrajici si na myslenkovou hloubku, ktera ve skutecnosti absentuje. Je pak logicke, ze toto vsechno vyustilo v dojem nejsilnejsi, pritomny i pri dalsich projekcich: nuda... ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Spojení Fat+Yeoh+Ziyi a všemu tomu velí Ang Lee? = klenot, který se zlatým písmem zapsal do pokladnice asijských filmů s tématikou wuxia. Příběh Li Mu Baie a Shu Lien, kteří si po dlouhá léta odmítali přiznat, že k sobě cítí něco víc než přátelství, příběh "kouzelného Zeleného Osudu", příběh mladé talentované bojovnice, jeden z nejsilnějších filmových zážitků vůbec, podpořen kouzelným hudebním doprovodem a nezapomenutelnými bojovými scénami. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

"Dost bylo létání!" A nebo možná právě naopak. Mám to ještě pořád v živé paměti - Hřebejk odjíždí s velkou slávou na předávání Oscarů se svým "Musíme si pomáhat", aby se odtud vrátil poražen filmem, který snad z celé třetiny tvoří souboje a ve kterém Číňani létají ve vzduchu a běhají po vodě, jako by snad soudruzi z Pekingu opravdu dokázali poroučet větru a dešti. A celý svět na to čučel s otevřenou pusou. Jenomže netrvalo dlouho a s podobnými filmy se roztrhnul pytel. Najednou každý lepší čínský film potřeboval nějaké to wu shu a tituly jako "Hrdina" nebo "Klan létajících dýk" udělaly z "létajících Číňanů" docela běžnou záležitost. Co ale zbude, pokud "Tygra a draka" zbavíte jeho létajících kouzel? Prachsprostá nuda. Ve filmu sice hrají moji oblíbení asijští herci (Chow Yun-Fat, Zhang Ziyi, Michelle Yeoh), jenomže celý příběh se neskutečně vleče, nemá potřebnou dynamiku a ani nijak zvlášť zajímavou zápletku. A i to létání působí občas už trochu přehnaně. Za ty boží souboje ale ty čtyři prostě dát musím. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (26)

  • Podle dokumentů, které na začátku filmu ukazuje postava Yu Shu Lien (Michelle Yeoh) strážím, se děj odehrává v roce 1778, v červnu nebo červenci. (Morien)
  • Proslulý kinofil a dlouhodobý propagátor asijské kinematografie, scenárista a režisér Quentin Tarantino, o filmu později řekl: "Když jsm ho viděl poprvé, nelíbil se mi. Připomínal mi westernový proud ze šedesátých let. Takové ty nafrněné, umělecké westerny pro lidi, kteří westerny neměli rádi. Tygr a drak pro mě byl jako bojový film pro lidi, kteří nemají rádi bojové filmy. Dokonce mě skoro až urážely reakce některých lidí - hlavně žen -, kteří říkali, že se jim to líbilo 'protože to mělo tak romantickou duši'. Oukej, to pro vás může fungovat, když jste předtím žádný asijský bojový film neviděli. Nebo aspoň žádný dobrý. Byl bych ten argument ochotný přijmout, kdybych neviděl stovky takových filmů, které byly ještě romantičtější a měly kurevsky dobrou akci. Největší problém jsem ale měl s tím, že... no, nevím jak vy, ale já jsem si zaplatil za film s Michelle Yeoh a Chow Yun-Fatem. A pak to Ang Lee na tři hodiny zalomí v poušti a já si říkám: 'Kde je kurva Michelle Yeoh? Za tohle jsem nezaplatil, ptačí mozečku!' Ale nechtěl bych na ten film nijak ostře nadávat, to rozhodně ne. V podstatě jsem začal měnit názor poté, co byl nominovaný na Oscara. Řekl jsem si, že bych asi měl přestat být tím stařešinou, kázajícím z pozice toho, kdo viděl desetkrát tolik než ostatní, ať se radši kouknou na Once Upon a Time in China. Hrozmě mě dostalo, že byl kung-fu film nominovaný na Oscara pro nejlepší film roku. To je přece super! Kdo by to byl čekal?" (NIRO)
  • Tan Dun měl na složení a nahrání hudby jen dva měsíce. (Morien)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama