Reklama

Reklama

Tygr a drak

  • Tchaj-wan Wo hu cang long (více)
Trailer

Obsahy(1)

Válečníci, kteří se naučí zacházet se zbraněmi od mnichů z Vudanovy hory, jsou prakticky neporazitelní; jejich podivuhodných schopností si široko daleko všichni váží a mají z nich strach. Ale Li už by chtěl s věčným válčením přestat, a proto svůj slavný meč, Zelený osud, někomu daruje. Meč je ovšem uloupen a Li je přesvědčen, že je jeho svatou povinností zabránit tomu, aby proslulá zbraň padla do nepovolaných rukou. Nezbývá tedy, než aby se v doprovodu své společnice, tělesné strážkyně Shu Lien, vydal po stopách lupiče... (Film+)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (534)

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (Asia Union, China Film, Columbia, EDKO, Good Machine, Sony, United China, Zoom Hunt) (Technicolor /// Produkce: Li-Kong Hsu, William Kong, Ang Lee /// Scénář: Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai podle knihy Du Lu Wanga /// Kamera: Peter Pau /// Hudba: Jorge Calandrelli, Yong King, Tan Dun /// Oscar: Taiwan (nejlepší cizojazyčný film), Timmy Yip (výprava), Peter Pau (kamera), Tan Dun (hudba) /// Nominace na Oscara: William Kong, Li-Kong Hsu, Ang Lee (nejlepší cizojazyčný film), Ang Lee (režie), Hui-Ling Wang, James Schamus, Kuo Jung Tsai (scénář), Timmy Yip (kostýmy), Tim Squyres (střih), Jorge Calandrelli, Tan Dun, James Schamus (píseň)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Najde se ještě nějaký ignorant, který bude tuhle perlu bez kazu srovnávat s béčkovou produkcí 70. a 80. let, která z původního žánru wuxia v očích veřejnosti udělala předobraz Amerického Ninji? To je jako srovnávat Sin City, Vránu nebo Sandmana se Čtyřlístkem. Tenhle mýtus ani náhodou není jenom efektní podívaná s "létajícími Číňany". Ang Lee už bude žít navždy, stejně tak jako legenda o Li-Mu Baiovi a Shu Lien, o lásce, hrdinství, cti, umění a Zeleném Osudu. Tygr a Drak vás totiž pohltí, a naplní vaše smysly...až uvidíte bambusový les a uslyšíte hudbu Tan Duna, budete přísahat, že na tváři cítíte chladný vítr... 100% a navždy jedna z mých srdcovek. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Tan Dun: 1. Crouching Tiger, Hidden Dragon ,2. The Eternal Vow from Crouching Tiger, Hidden Dragon ,3. A Wedding Interrupted (Instrumental) ,4. Night Fight (Instrumental) ,5. Silk Road (Instrumental) ,6. To the South (Instrumental) ,7. Through the Bamboo Forest (Instrumental) ,8. The Encounter (Instrumental) ,9. Desert Capriccio (Instrumental) ,10. In the Old Temple (Instrumental) ,11. Yearning of the Sword (Instrumental) ,12. Sorrow (Instrumental) ,13. Farewell (Instrumental) ,14. A Love Before Time (Voice) ,15. A Love Before Time (Mandarin) (Voice), ()

tron 

všechny recenze uživatele

Bojové scény patria k jedným z najlepších, aké boli v 90. rokoch stvorené, ale faktom je, že ma, až na pár šermiarskych fígľov, nestrhli. Herci sú dobrí, ale tiež to nie je niečo, čo by som si dal zarámovať. Dialógy majú hlavu aj pätu, ale žiadna srdcovka to nie je, hoci občas sú dojemné a zaujímavé. Chow Yun-Fat je akčný poloboh, takže má minimum akčných scén, nakoľko ak by ich mal viac, príbeh by sa musel po dvoch minútach zákonite skončiť. Ostatní sú fajn a každý herec dostal kvalitnú príležitosť, až na kvázi komického „strážcu“. Trocha čudné je, že niektoré postavy z deja záhadne miznú. Páčil sa mi padajúci koniec. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

skoro se mi nechce věřit, že ten stejný režisér natočil i Hulka, který oproti tomuhle filmu postrádá vlastně všechno. A to, že je natočen hodně komiksově, mně taky moc nebralo. Tygr a drak je opravdu něco. Rozjezd sice docela často nudí, neustále jsou opakovány ty stejné motivy, první bitka je přinejmenším dost podivná, druhá taky příliš nezaujme, ale stejně dává tušit že si na nás režisér na závěr přichystal něco velkolepého. Hlavní čtveřice hraje perfektně, Ziyi Zhang je opravdové potěšení pro oko diváka a pak když přijde na evropský styl příliš dlouhá flashback scéna v poušti, začne být naprosto úchvatná a její vztah tak je zcela uvěřitelný. Holt holky v Číně to nikdy neměli lehké a když některá byla něčím výjimečná jako tahle, muselo to být dost kruté. No a po té poušti se to definitivně rozjede. Kamera nám dopřává nádherné výjevy z přírody, ale hlavně choreograficky úžasné souboje, které jsou opravdu zničující, a kvůli tomu, co čínané vymysleli, jich chtě nechtě musí západní člověk obdivovat. Souboj v tréninkové místnosti je jeden z nejlepších jaké jsem viděl, tak dlouhý souboj bez jediné chybičky je pastva pro oči. No a definitivní konec už jen podtrhne lyričnost tohoto snímku. Emoce dokázali tihle východní režiséři vyvolávat vždycky a bravurně. Po technické stránce nemám co vytknout (no, snad to lítání, ale bez toho by zase nevznikla jiná pěkná scéna ze závěru. takže si to nechám pro sebe), soundtrack dokresloval tajemno a krásu přírody, a jediné, co se mi nelíbilo, byla angličtina, která docela kazila autentičnost snímku. Za úvod, tohle a to, co jsem odpustil, ale stále to nedokážu úplně odstranit, "jen" 4. Jinak cítím se povznesen ()

Galerie (76)

Zajímavosti (26)

  • Herečka původně obsazená do role Jen (Ziyi Zhang), Qi Shu, se na film připravovala několik týdnů, dokud ji její agent z filmu nestáhl a neposlal ji do Japonska natáčet reklamu na Pepsi. Následně agenta propustila a najala si jiného. (Morien)
  • Proslulý kinofil a dlouhodobý propagátor asijské kinematografie, scenárista a režisér Quentin Tarantino, o filmu později řekl: "Když jsm ho viděl poprvé, nelíbil se mi. Připomínal mi westernový proud ze šedesátých let. Takové ty nafrněné, umělecké westerny pro lidi, kteří westerny neměli rádi. Tygr a drak pro mě byl jako bojový film pro lidi, kteří nemají rádi bojové filmy. Dokonce mě skoro až urážely reakce některých lidí - hlavně žen -, kteří říkali, že se jim to líbilo 'protože to mělo tak romantickou duši'. Oukej, to pro vás může fungovat, když jste předtím žádný asijský bojový film neviděli. Nebo aspoň žádný dobrý. Byl bych ten argument ochotný přijmout, kdybych neviděl stovky takových filmů, které byly ještě romantičtější a měly kurevsky dobrou akci. Největší problém jsem ale měl s tím, že... no, nevím jak vy, ale já jsem si zaplatil za film s Michelle Yeoh a Chow Yun-Fatem. A pak to Ang Lee na tři hodiny zalomí v poušti a já si říkám: 'Kde je kurva Michelle Yeoh? Za tohle jsem nezaplatil, ptačí mozečku!' Ale nechtěl bych na ten film nijak ostře nadávat, to rozhodně ne. V podstatě jsem začal měnit názor poté, co byl nominovaný na Oscara. Řekl jsem si, že bych asi měl přestat být tím stařešinou, kázajícím z pozice toho, kdo viděl desetkrát tolik než ostatní, ať se radši kouknou na Once Upon a Time in China. Hrozmě mě dostalo, že byl kung-fu film nominovaný na Oscara pro nejlepší film roku. To je přece super! Kdo by to byl čekal?" (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v provincii Anhui, v bambusovém lese v Anji, Jiangsu, Pekingu, v Cangyanshanu a Chengde, Habei a Xinjiang (Čína). (Tygrys)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

Donnie Yen v pokračování Tygra a draka

18.05.2013

Weinsteini to myslí vážně, ačkoli jejich plány se trochu změnily. Natáčení dvojky oscarového hitu, kterým Ang Lee redefinoval pohled na kung-fu filmy, mělo původně startovat právě v těchto dnech.… (více)

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

Ang Lee převezme Fincherovu Kleopatru

26.08.2012

Možná. Projekt Cleopatra, ve kterém by si Angelina Jolie měla zahrát výrazně realističtější pojetí legendární egyptské vládkyně (spíš než jako svůdkyně bude vykreslena jako šikovná politička a… (více)

Reklama

Reklama