Reklama

Reklama

Vzpomínky na Alhambru

(seriál)
  • Jižní Korea Alhambeura gungjeoneui chuok (více)

VOD (1)

Epizody(16)

Ředitel investiční firmy při hledání tajemného tvůrce inovativní hry s rozšířenou realitou narazí na ženu, která ve Španělsku provozuje hostel. (Netflix)

Recenze (15)

jarah 

všechny recenze uživatele

Adaptácie počítačových hier nevyhľadávam, aj keď som ich už niekoľko zhliadla. Vybrala som si ju kvôli obľúbenej Park Shin-hye a hneď od prvej scény ma pohltila. Bola to moja prvá dráma s Hyun Binom v hlavnej úlohe a nemusím príliš zdôrazňovať, že si ma svojím stvárnením Yoo Jin Woo-a, riaditeľa investičnej spoločnosti pre vývoj videohier, úplne získal. Prelínanie virtuálnej reality (vytvorenej mladým geniálnym tvorcom inovatívnej videohry) s reálnym svetom je vystavané tak dokonale, že sa rozplývajú hranice medzi nimi. Protagonisti vstupujú do hry s nadšením hráčskych štamgastov a nakoniec bojujú o holý život. Keďže každý z nás má tie hranice inde, tento seriál je ukážkou rôznorodého diváckeho vkusu, prístupu, očakávaní a umiestnenia tej tenkej línie skutočnosti a fantázie, ktorá je v nás a nijako ju nedokážeme ovplyvniť vlastnou vôľou. Z hľadiska príbehu, lokácie, kamery, vizuálnych efektov, hereckých výkonov nemám tvorcom čo vytknúť. Myslím, že keby sa dal väčší dôraz na soundtrack, seriál by viac zapôsobil a dostal by lepšie hodnotenia, pretože príbeh sa z veľkej časti odohráva v predstavách diváka a tie sú silno ovplyvnené zvukovým vnemom. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi komentář, který napíše Zíza. Dost douho jsem od tohoto seriálového sci-fi očekával hodně, ale nakonec to maličko stagnovalo a trpělo drobnými neduhy. Například mi už leze na nervy, když člověk vidí nájezd na něco akčního nebo dramatického, pak je střih a "den předtím", načež se to uklidní asi na 15 minut, během kterých se vysvětluje. Scénáristka se ve W rozjela až moc, ale W se mi finálně líbilo víc (jsem ochoten ho vidět i opakovaně). Memories of the Alhambra trpí i tím, že je ne všechno uspokojivě pochopeno (dost dlouho se to tvůrcům dařilo, ale závěrečné dva díly podle mě trochu nevyšly). Ze závěru mám takový neurčitě divný pocit, což mě mrzí. ■ K hereckým výkonům ani k prostředí nemám co kritického říci. Všeobecně vysoký korejský standard. ■ P.S. K Zízinu komentáři: Vůbec se nedivím, že se chlap zamiluje do Park Shin-hye, když ji má nějakou chvíli vedle sebe. Ani by nemusela být naivka :). ■ MV https://m.youtube.com/watch?v=SKPyCQn9UME&fbclid=IwAR2lgX63wT73SEWV7j_Mtmqhko1e691dwFdlZUBGbqlmdh1y8YHWMjUppmo ()

Reklama

Zíza 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, strašně pěkné efekty, ale vlastně jsem se do toho nedokázala zažrat až do konce. Jistě, byly tam skvostné momenty, kdy jsem si říkala, že to konečně má ten správný drive, ale bohužel to poměrně rychle zase vyprchalo. Druhým zklamáním bylo to, že vlastně nikdo absolutně netuší, proč se See-ju zamilovala do Jin-woa. Má ráda prachy, sebepoškozování a raněná zvířátka? Na druhou stranu bylo jasné, proč si Jin-woo našel zalíbení v See-ju (prostě potřeboval naivku, která by mu věřila a byla mu bezmezně oddána, to chlapi očividně žerou a potřebují, pokud mají před sebou velký quest). Aspoň tohle bylo fajn. Scénáristicky nic moc, bylo vidět, že je to dost podobné W, akorát někdo scénáristku držel zkrátka, aby z toho nebyl takový brajgl jako u předchozího díla. Troufala bych si i tvrdit, že to byl režisér, který tomu dodal potřebnou formu. Co se týče herců, pokud je máte rádi, dostanete to, na co jste již zvyklí. Ani o píď víc. Konec předvídatelný (Protože jak jinak z toho vybruslit, že? Na to už kapacity nejsou.) a pro mnohé velkým zklamáním. Plusem je to, že prostě chcete vědět, co bude dál, jak to dopadne a proč se vlastně děje, co se děje (přestože mě to ničím jiným nezaujalo). Na to poslední uspokojivou odpověď nedostanete, má to své brouky. Ale tak proč ne. Jako oddechovka bez vyhraněného žánru. Rozhodně ne jako seriál o lásce. Průměrné 3*. Přeloženo. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se držela představy, že se mi seriál nakonec přece jen zalíbí. Vždyť tam hraje Hyun Bin! Tak kde se stala chyba? V jedné ukázce - kde mě hlavní hrdinové mimochodem bavili - Hyun Bin říká, že v seriálu uvidíme krásnou scenérii. To je pravda, to je rozhodně ta nejsvětlejší stránka seriálu. Park Shin Hye zase slibovala pěknou romanci - tu jsem ale bohužel neviděla. Emočně mě to naprosto minulo. Hyun Bin byl celou dobu strašně chladný. Většinu času mě nudil a absolutně jsem se nedokázala s jeho postavou sžít. Prostě nezajímavej, navíc arogantní ahjussi. Vůbec se nedivím, že hlavní hrdinka nechápala, co tam po ní pod tím deštníkem chce. Fajn, ne každý muž musí být romantik, ale co aspoň trochu vášně, když má někoho rád? Shin Hye tradičně pasovali do role plačky, která brečí už jen tak ze zvyku. Romantickou linku si dlouho vede sama, a k tomu si pro jistotu pláče. Jasně, láska si nevybírá, ale stejně nechápu, proč by se do toho podivína, který lítá bez vysvětlení po městě, a skoro s ní nemluví, zamilovala. Ani z vedlejších postav nemůžu jmenovat nikoho, kdo by seriál podržel. Otravný kamarád hlavní hrdinky, lidi ve společnosti, obě bejvalky, Marco, vyděšenej brácha, záporák... všechny tyhle postavy postrádají charakter, a režisér z nich dostal hodně mizerné výkony. Moc ráda bych se přidala k těm nadšeným komentářům (nejen tady), ale je těžký něčeho se chytit. Nápad byl velmi zajímavý, o tom žádná. Podařilo se jim ho pěkně graficky zhotovit, ve španělském prostředí je to pecka, jenže všechno ostatní je nuda. A proto i scény ze hry, které byly zpočátku fajn, začnou brzy nudit, protože se pořád opakuje jedna a ta samá situace. A místo aby se to začalo nějak řešit, zapojilo se do boje třeba více lidí, hlavní podivín se s nikým nebaví a řeší to všechno sám. Takže jako reklama na Granadu - super, přidávám si ji na seznam míst, které si přeji navštívit. Jinak u mě seriál neprošel. 2* ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Memories of the Alhambra má rozhodně atraktivní lokace (Granada), příběh o prolínání virtuální reality hry a prostředí, kde jde hráčům o život jsme v rámci Koreje ještě nevideli. Máte tady dobré herce, velmi povedený OST a přesto se nepodařilo proměnit tyhle devizy v naprostou pecku, ačkoliv nechybělo zase tak mnoho. Zápletka se postupně rozvijí, i když to kompletování děje mohlo být vymyšleno trochu lépe a pořád to nepřerušovat retrospektivou je to starý netraktivní postup dnes, zcela zbytečné to pořád používat, navíc tím občas vzniká mírná stagnace. Celý systém, logika prolínání virtuálního, skutečného světa není nikdy vysvětlena pořádně a těžko na tom něco chápat. Závěr bych dal typický hepáč v Granadě, ale tvůrci byli jiného názoru budiž. Hyeon Bin ve své roli podmanivý, přesvědčivý, zase si zkusil něco trochu nového a neobvyklého, určitě mu to každý bude žrát i s navijákem. Jeho postava mučena herním prostředím, nedostatkem spánku atd. Park Shin-hye nemá pořádně šanci něco předvést, ale zase, na její výkon si nemohu stěžovat, to co hrála je výsledek tvůrců, ne výsledek jejího potenciálu, schopností. Proč ji nezapojili více do seriálu, herního prostředí? Vyslal bych ji na koni ve středověké zbroji s kopím, aby to tam NPC trochu vytmavila. Romantická linka prostě je, ale velmi štíhlá, málo prokreslená, té interakce mohlo být mezi hlavní dvojkou více. Nejsem holt saudský miliardář, abych mohl Park Shin-hye natočit a věnovat pořádný akčně dramatický seriál s hlavní rolí, aby všem ukázala, že ona umí více, než jen křehké charaktery. Perfektní efetky, kamera, rozhodně to člověku nedá vydechnout. Za mě tři a půl hvězdy, oba hlavní herci nějak nemají kliku na pořádný seriálový hit, třeba je uvidíme letos, nebo příští rok spolu v něčem jiném. A fakt i přes nekonzistenci scénáře, milostné linky, vršení děje, stačilo být jen trochu více akční, přímočarý, seriál by byl hit (i tak je sledovanost 8-11% úspěch, nevím kolik však Netflix čekal). Hudební režisér měl více využít OST a ne opakovat jen ty samé motivy, střih by šlo taky zlepšit. Fakt spoustu drobností mohli vychytat producenti, tvůrci bez nějaké námahy a udělat seriál lepším. I přes výhrady musím po repríze říct, že seriál má svoji sílu a přitažlivost, závěr určitě jednu dvě různé interpretace snese, třeba se o ně s Vámi někdy podělím:) Bylo by nefér, seknout to na tři hvězdy, když jsou tady nesporné kvality, budiž zaokrouhleno na čtyři. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení trvalo dlouhých sedm měsíců. (Roby)
  • Na otázku, co mu bude z natáčení v Granadě nejvíce chybět, odpověděl herec Hyun Bin, že tamní scenérie. (Roby)
  • Jídla, která si při natáčení v Granadě herečka Park Shin-hye nejvíce oblíbila, byly místní mořské plody. (Roby)

Reklama

Reklama