Reklama

Reklama

Rédl

(seriál)
  • Slovensko Rédl
TV spot
Česko, 2018, 4 h 35 min (Minutáž: 66–72 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Scénář:

Miro Šifra

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Ivan Acher

Hrají:

Ondřej Sokol, David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát, Ján Bavala, Přemysl Bureš, Kryštof Bartoš, Oskar Hes, Ján Sedal (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Čtyřdílný seriál odkrývá kriminální pozadí podivného příběhu organizovaného zločinu v porevolučním Československu. Komu lze vůbec ještě věřit? Československo v roce 1992 - teprve nedávno padl komunistický režim a sovětská okupační armáda se ve spěchu po železnici stahuje zpět do východní Evropy. Vagony odjíždějící ze země jsou napěchovány zbraněmi, náhradními díly, municí a dalšími cennými věcmi. Dva mladí studenti, testující nový železniční sledovací systém, zjišťují, že některé sovětské vagony se cestou na východ v evidenci nepochopitelně ztrácejí. Oba muži se rozhodnou přijít problému na kloub. O několik dní později je jeden z nich nalezen mrtvý a druhý je pravděpodobně na útěku. Nadpraporčík Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ. (Česká televize)

(více)

Recenze (180)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět z naší nedávné historie byl celkem dobře přetavený do scénáře minisérie. Ale občas tahle konstrukce trochu zakopne. Nejsem sice moc přesvědčený, že Ondřej Sokol byl ideální volbou pro hlavní roli, ale budiž. Jenže mu nepomáhá ani samotný scénář, a ve finále to vypadá, že právě Rédl je největší slabinou celé minisérie. Také střihová skladba závěru mi přišla trochu podivná. Ale nakonec klady převažují. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hřebejk po dlouhé době skvělý. Atmosféra raně devadesátková, že jste i u tý televize rádi, že jste v tu dobu řešili svačinu na základce a výběr kroužků na odpoledne. Sokol je tak krásně teplej (ve skutečnosti), že mu to tady sedlo náramně. Hofmann je až parodický, chtělo to trochu ubrat, Novotný ultra hnusák, jehož konci zatleská i zavilý pacifista. Sex appeal tomu dodává Petra H, možná měla dostat ještě větší prostor. Některé postavy jsou skvostně obsazené, neokoukaní herci, jimž jejich role věříte (Roman Polák, Přemysl Bureš). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Mátly mě, do děje zasazené, retrospektivy, ale jinak velmi dobré! Lorenc byl přesný, jako když střelí a ten hnusný pocit, který z toho všeho mám je naprosto identický s pocitem, který mám z dnešní politické situace a z celkového stavu společnosti... O Ondrovi Sokolovi, ani o Kuželovi nepochybuji dávno a Petra Hřebíčková začíná být také moje velmi oblíbená osobnost českého filmu. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé průměrné hodnocení se po čtyřech epizodách sice dostalo na pět hvězdiček, ale je tam jedno výrazné mínus. Převelice mě zklamal závěr, to už jsem ale popsal dostatečně v komentáři ke čtvrtému dílu. Opravdu nemám rád Ondřeje Sokola (neptejte se proč, ani já to nevím), ale jako Rédl mi vlastně vůbec nevadil, David Novotný a Martin Hofmann byli ovšem naprosto skvělí, nejlepší byla ale perfektní atmosféra, díky které jsem si vzpomněl na spoustu zajímavých zážitků z devadesátek. 5*- ()

Tatannka 

všechny recenze uživatele

Dokonalá odpověď Hřebejka na kritiku Učitelky. Seriál, kde se postavy nedělí jen na bezpáteřní slabochy a čestné sympaťáky, a který nemá jednoduchý soud ani pro svoji dobu. Ukazuje i diletantství, které v 90. letech vyplave, když se přetrhne, byť špatná, tradice. Podnětů k přemýšlení se mu ale daří dát mnohem víc. Dobře napsané, dobře zrežírované, dobře zahrané, drhne to jen v detailech - nejlepší letošní český seriál. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak nám Honza konečně pověsil tu svou otravnou nostalgii na Hřebejk a ejhle, rázem je z toho detektivka jak víno..;) Dobové reálie přestaly být pouze do počtu, skvostný temný vizuál doplněný výtečným soundtrackem á la Psycho výborně pasuje na scénář, který po dlouhé době není pro smích.. Miro Šifra mě s těmi opomíjenými devadesátkami hodně baví.. A baviči David Novotný s Ondřejem Sokolem konečně dokazují, jaký potenciál charakterního herectví v nich doutná.. Opravdová Quality TV a zřejmě tuzemská krimi letošního roku.. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Hřebejk zasa rieši komunistov, ale tentoraz už v porevolučnej dobe a našťastie nie sú hlavným námetom. Tým je zmiznutie, vyšetrovanie a súboj záujmov. Tri postavy bavia. Generál, Karel a Jiří. Ich momenty sú hlavným ťahákom. Postava, ktorá triešti dojem je samotný Rédl. V niektorých situáciach pôsobí casting ako dobrá voľba, v iných dojem pokuľháva. Príbeh a vizuálna atmosféra fungovali dobre. Keby Rédla zhustili do troch častí, tak by ste dostali intenzívnejší zážitok a tie 4* svietili ešte jasnejšie. Nadpriemerný český seriál, ktorý by kľudne zniesol aj HBO razítko. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Vilhelmová v Polojasnu, tak tady Petra Hřebíčková od prvního setkání s hlavním hrdinou dává tušit, že všechno je jinak. Velmi dobře vymyšlenej příběh se spoustou skvostně vypointovaných dialogů ("Protože je dvacáté století, a když chcete něco ukrást z vlaku, tak ho nepřepadnete na koních, že?") A stejně jako v Polojasnu, tak i tady úplně mrazí z fiktivně skutečné figury generála Ference/Lorence, kterej i několik let po revoluci z basy tahá za nitky. Rédl je rozhodně nejlepší věc, co jsem letos viděl. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Je ohromná škoda, že tak dobře natočená a zahraná minisérie v závěru totálně padne na hubu vinou scénáře. Už druhá Hřebejkova kriminálka, která se v závěru úplně rozsypala vinou zkratkovitého scénáře a je to děsná škoda, protože filmařina je to velice obstojná a scénář je do poslední chvíle nezvykle komplexní. Porevoluční atmosféra tu dýchá z každého záběru, duo Novotný/Hofmann dokáží vyděsit, ale zejména Rédl v podání pro mě neznámého a neokoukaného Ondřeje Sokola táhne seriál hodně nahoru. A právě proto nerozumím tomu, co s jeho postavou ve finále provedli a jak anti-klimaticky to celé působilo (a ne, nemyslím tím absenci klasického happy-endu). ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Z české tvorby za poslední roky jedna z nejlepších detektivek a dost mě překvapuje, že za ní stojí zrovna Hřebejk. Rédl sází na pesimismus a špinavé vyobrazení doby pár dní před vznikem České a Slovenské republiky. Fakticky je tento 4dílný počin dost atmosférickou podívanou s excelentní kamerou, ten devadesátkový feel z toho číší na každém kroku. S hlavní rolí se Sokol popral statečně, v některých momentech to nebylo úplně ono, na druhou stranu převážně toho samotného Rédla ztvárnil obstojně. Nejlepším aspektem tohoto seriálu bezesporu duo Hoffman a Novotný, jejich gangsteři byli správně slizcí, zejména Novotný se ukázal. Poslední díl na českou tvorbu dost adrenalinový (scéna s ruskou ruletou jednoznačně vede). Závěr asi nemusel být tak uspěchaný, to mě ve výsledku malinko mrzí. Jinak kvalitní práce. 7,5/10 ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dechberoucí, výborný scénář, herecké výkony a hudba. Zhltla jsem najednou. Rédl byl frajer - sám proti špíně a systému může jít snad jen opravdový blázen nebo čistá duše aneb "každý dobrý skutek bude po zásluze potrestán". Bruntálně dobré herecké výkony předvedli Novotný s Hofmannem (nelidští, všehoschopní  psychopati a sadisti) + Sokol i generál. Velmi dobře propracované charaktery postav, jak reálné a ze života velkého byznysu a politiky. Oceňuji kreativně vytvořené úvodní titulky na vlaku. 👍 ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Dobu rozpadu federace jsem prožil ve školce, přesto mě tak nějak čímsi stále nostalgicky přitahuje. Pamatuju si z ní mimo jiné pár dovolených v podnikovém rekreačním středisku a to, jak jsme se doma dívali na letáky s vyobrazením nových českých mincí. Je jasné, že když se objeví krimisérie odehrávající se v oné době a má pozitivní ohlasy, jdu do toho. Rédl nabízí depresivní pohled na časy, kdy odcházelo to staré a přicházelo nové. Odklidit bordel se ale na všech frontách nepodařilo a pozůstatky toho jsou citelné i dnes. (1 254.) ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Za atmosféru raných 90ek, mrazivý konec a duo Novotný Hofman dávám nakonec čtyři zvezdy. Ovšem škoda jisté nekonzistentnosti děje, někdy možná až nelogičnosti jednání postav ( no možná jsem třeba jen něco nepochopil i to se mohlo stát :-)). Ale znovu zdůrazním výbornou výpravu, ta se fakt povedla. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Když jsem si pustila prvních pět minut Rédla, vůbec jsem netušila, z jaké tak by to tak mělo být doby. A ta pochmurnost byla tak strašlivá, že než jsem si všimla na stěně obrazu s Havlem, vážně jsem si myslela, že je to seriál z 50. let. To mě překvapilo asi nejvíc, neb si začátek devadesátek pamatuji úplně jinak - v Bunkru a na Staré besedě bylo tedy rozhodně veseleji. Nicméně každý díl jsme poctivě probírali s kolegy v práci (zdůrazňuji s kolegy, nikoliv tedy s kolegyněmi, které se na to nedívaly), což se žádnému seriálu ani filmu už dávno nepovedlo. Pravda, u posledního dílu jsem byla ve značné nevýhodě - z celé stopáže jsem viděla maximálně jen tak třetinu (při záběrech na mučení jsem byla díky svému psychickému ustrojení nucena chtě nechtě přepínat na Delona na ČT 2, což bylo prakticky pořád). Ale konec jsem viděla, to zas ano. A ten mě taky překvapil. Stejně jako Sokol, jak mu ta role sedla. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrá ponurá kriminálka o temné tváři raných devadesátých let s výbornou zápletkou a opravdu funkční detektivní vrstvou, což je na české poměry vzácné. Cítím určité rozpaky z občas neracionálního chování hlavního hrdiny nebo agentky, ale možná jsem prostě nepochopil úplně motivaci postav. Nejzajímavější postava je generál - ten herec má charisma jak prase a gangsteři (skvěle devadesátkově zezrůděný) Martin Hoffman a David Novotný. Novotný je pro mě provařený herec (vídám ho až v moc filmech a seriálech) a chladnokrevného drsňáka mu nevěřím - asi nejtrapnější (a jedna z mála trapných) scéna je demonstrace prostředků v kravíně, ale talent jeho postavy improvizovat a manipulovat svědky i přes naprosto debilní oblečení je super. Sokol v roli občas funguje, občas ne, spíš je to kvůli zmíněnému nepochopenému chování postavy. I když poslední díl končí celkem divoce, stejně dobrý dojem přetrvává. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Nadhodnocuju jak už dlouho ne. Ovšem v kontextu všech těch neuvěřitelných seriálových srajd, co tu různé TV v posledních letech produkují se tohle vymyká (ovšem jen v rámci naší kotliny). Navíc Hofman a Novotný-moc hezky odehraný party , Sokol skvělej hlavně při diaolozích, sem tam dobrá atmoška a konec jak má být. Jenže ta poplatnost tzv. TV produkci-ohromná spousta chyb - slečna leze ze sprchy v kalhotkách???, Sokol a Novotný opravdu nemají ani vzdáleně podobné figury-že se ale ten Novotný v pohodě vešel do Sokolova kabátu...,atd. , - no a té vaty a až moc TV looku.... . Škoda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě zklamání. Mnohé jsem napsal v komentáři k poslednímu dílu, ještě zčerstva. První díl mě v podstatě vůbec nezaujal, ale tak nějak v naději jsem sledoval sérii dál. Až na několik záblesků nadějné akce v posledním dílu je ale děj utahaný, rozvláčný, odbočující do slepých uliček např. neúčelných rodinných záběrů. Prostě 4 hodiny byly zřejmě moc, přestože to nejdůležitější - závěr - byl totálně zkratkovitý. Navíc herecké obsazení mi přišlo slabé, titulní role by slušela někomu více charismatickému, protože Novotný s Hofmannem Sokola hravě strčili do kapsy. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Rédl má svoje mouchy,ale na český počin jde o nadstandardní kriminálku,která dokáže slušně napínat a navíc je na naše poměry místy až překvapivě drsná.Hřebejk točit nezapomněl a jediným důvodem proč sem tohle odkládal tak dlouho je Ondřej Sokol v hlavní roli.Ať se snaží sebevíc,tak mu tyhle vážnější polohy nedokážu moc věřit.Ještě že je tu famózní dvojice gaunerů Novotný/Hofmann...70% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Moc nechapu, jak mi mohl tento serial v listopadu utect bez povsimnuti. Za me vyborne krimi z nedavne minulosti, z doby, ze ktere se toho zase tolik netoci. Po prvnim dilu serial nabere otacky a zastavi se az se zaverecnymi titulky. Skvele zachycena atmosfera, dobre natocene a s povedenym retrem, vcetne obleceni. Z hereckych vykonu musim ocenit Romana Polaka, ten se pro svou roli doslova narodil. A samozrejme dvojice Novotny-Hofmann je bezchybna. Vyborny serial, bych neveril, ze dam Hrebejkovi jeste nekdy plny pocet... Jde videt, ze kdyz netoci podle Jarchovskeho, jeste se v nem jisty potencial muze najit. ()

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama