Reklama

Reklama

Yellowstone

(seriál)
Trailer
USA, (2018–2023), 45 h 19 min (Minutáž: 37–93 min)

Hrají:

Kevin Costner, Kelly Reilly, Dave Annable, Kelsey Asbille, Wes Bentley, Gil Birmingham, Ian Bohen, Luke Grimes, Cole Hauser, Jill Hennessy, Danny Huston (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(53)

Původní dramatický seriál zachycuje rodinu Duttonových v čele s Johnem Duttonem (Kevin Costner), která ovládá největší dobytčí ranč ve Spojených státech. Uprostřed měnících se aliancí, nevyřešených vražd, starých ran a těžce získávaného respektu je ranč v neustálém konfliktu se svými sousedy – rozrůstajícím se městem, indiánskou rezervací a prvním americkým národním parkem. (Paramount Network)

(více)

Recenze (131)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nebýt rodinné návštěvý která miluje Costnera, jako neseriálovec bych se k tomu nedostal. Což by byla škoda. Nejde o western v pravém smyslu slova, pouze se to odehráva na současném ranči, kde se jezdí na koních a všichni nosí klobouky. Kvalitní scenáristika nakopne hned výživným Pilotem s namotávajícně otevřeným koncem, a následné epizody se pak dělí na ty, kde se řeší politika a velkopodnikatelské machinace (u mě za ***) a ty, kde se řeší lidi z ranču - proč jsou jací jsou a proč mají mezi sebou vztahy jaké mají (u mě za ****). Každá postava je výborně obsazená, napsaná i zahraná, a svým charakterem zapadá do nejednoduché kolektivní konstelace, čelící jedné tragické ráně osudu za druhou. A ta ústřední melodie - no paráda. On i hudební motiv z Eastwoodových Unforgiven, kterým začíná 6. epizoda první série, zde má svoje místo. Yellowstone je cokoliv, jen ne romanťárna z hezké přírody s Costnerem. Vraždí se tady, šuká, krade, podvádí. Všechno, po čem divák touží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobytkárov Duttonovcov si teda neradno vyskakovať.  Taylor Sheridan je až dosť krute neohrabaný tvorca a scenárista, čo ho samozrejme predáva. Vytvoril obrovské impérium okolo rodiny Dutton, je neskutočné rozsiahle až priam kultového rozmeru. A ani v jednej etape ich rodokmeňu nestráca nič na sile. Dokáže stále niečim prekvapiť, doslova na drzovku pohlcuje pozornosť.  Máme tu hneď niekoľko výborných postáv, ktoré dokážu príbeh niečim poriadne okoreniť, prevažne štipľavo. Môžeme ich obdivovať ale aj nenávidieť za ich postoje, skutky, za ich oddanosť rodine a skalopevného chránenia "ich" Yellowstonu.  /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

I don’t regret one sin I’ve committed. Neo-westernový Dallas se stále echt charismatickým Costnerem v "underwoodovské" roli oportunistické svin... Ehm, "kmotra" Duttonovic klanu v Montaně, kde dle nich platí "moje půda, moje pravidla a i pokud to není moje půda, tak stále platí má pravidla, ať se to sousedům/státu nelíbí sebevíc". Je to ten typ amorální zásadové postavy, která ve jménu vlastních zájmů neváhá jít přes mrtvoly; obrazně i doslovně. Čili to hned od počátku zapadá do linie seriálů typu House of Cards, Boss, Succession, Billions apod. Jenže ty se vesměs soustřeďují na vysokou politiku či podnikání ve velkoměstech nikoli na velkostatkáře z prérií a jejich půtky s rezervací, naplaveninami, moderní dobou a dobytkem. Že Sheridan rozhárané málomluvné postavy odkojené drsnou krajinou umí (platí pak dvojnásob o zdejším nosném duu John Dutton/Thomas Rainwater), o tom asi stěží kdo pochybuje, stejně jakože umí vytvořit tenzi vycházející z jednání chybujících postav. Všichni dobře hrají, má to sympaticky pomalé (nezaměňovat s nudné) tempo a tak je problém pouze v tom, že jsou zde dvě stěžejní linie (politické vrážení si kudel do zad se sousedy, městskou radou, policií, rezervací, no prostě všemi a osobní rovina "jaké to je žít a podnikat v drsné krajině") striktně odděleny dle linií/epizod a že se to snaží sledovat možná až příliš postav v příliš liniích. A bohužel platí, že ne všichni z režisérů plně pochopili, jak stěžejní a zásadní roli tu plní krajina a příroda Montany plná nekonečných dálav zvlněných pastvin a zasněžených hor na horizontu. Někteří chápou, že jde o jeden z hlavních charakterů celého seriálu, a umí to i náležitě p(r)odat. Jiným však jako by to unikalo. Výsledkem je seriál s ohromným potenciálem; zvlášť pokud si tvůrci uvědomí, že se musí jednat o jeden soudržný celek a nikoli slepec skvostných dílčích elementů. | S1: 3/5 | S2: 3/5 | ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Budeš mi chýbať.“ – Nie. Budú ti chýbať časy, keď som bol mladý.“ Pozerať Yellowstone je ako piť drahý, exkluzívny alkohol. Je to vec prestíže. Pritom z drahého 52%-ného sa opijete rovnako, ako z lacného 52%-ného. Yellowstone bol zjavne drahý. Výprava, lesy, pastviny, mestá, ohromujúce dreveno-kamenné sídla týčiace sa pod ohromujúcimi vrchmi. Povedané Johnom Hammondom z Jurského parku, na ničom sme nešetrili. Zo silného kastingu je ťažké vybrať si favorita. Najviac pozornosti sa sústredí na majestátneho Costnera, ale celkovo je obsadenie skvelé; mne sa páčil najmä lojálny Cole Hauser (ktorý je tu taký zmenený, že som v ňom ani po dvoch sériách nespoznal lovca ľudí z Čiernočiernej tmy). Keď sa seriál rozbehne a ponúkne akciu, napätie a triler, je to bohovská jazda. Na tom má koní podiel i to, že sme si na postavy zvykli, sú psychologicky detailne prepracované a tak sme si ich obľúbili a sme zvedaví, ako to dopadne. Problém je, že Yellowstone je v prvom rade rodinná dráma a akcia s trilerovými vsuvkami tvorí vedľajšiu koľaj. Kým sa k drsným momentom prelúskate, trvá to často aj niekoľko dielov. Naopak, na posedávanie na verandách a pozorovanie okolitej nádhernej prírody sa čas nájde vždy. Zaujímavé na Yellowstone je, že si tzv. pamätá. To, čo sa stalo v prvej sérii sa možno v druhej nerieši, ale prekvapivo sa to začne riešiť v štvrtej. Je to zaujímavé a realistické, ostatne aj v živote to nejeden raz tak býva, že na vás zo skrine vyskočia staré kostry, na ktoré ste dávno zabudli, ale ony nezabudli na vás. Najtrilerovejšia je asi druhá séria. Tretia je najnudnejšia, ale po adrenalínovej druhej to mnohým bude vyhovovať (dlho je najväčším problémom postáv 3. sezóny vlk samotár, ktorý ich neustále sleduje pri sexe). Najvyladenejšia je štvrtá séria; dokonca do takej miery, že sa vďaka nej jednou z najlepších postáv stáva Jimmy, ktorý bol predtým tri série trpený. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Sjel jsem všech 39 dílů během týdne (plus ty co právě běží) a verdikt dopadl dle očekávání: výtečná americana série, nejlepší od Sons of Anarchy. Obří ranč ve státě Montana je zlatá volba a vyloženě prostředí pro T. Sheridana. Pravý opak než ta dnešní připosraná "hollywoodská" Amerika :) Druhou velkou devizou jsou herci+postavy, prakticky každý baví a vzbudí sympatie, docela dlouho mi přišlo, že je to tu samý sráč a záporák (což mám rád). Kevin Costner rovná se dokonalý boss charisma, ale rozhodně to není jenom jeho one man show. Kelly Reilly je od teď legenda, tak osobitou ženskou postavu jsem dlouho neviděl. První řada byla drsná a plná mizérie, což se postupně mění, přibývá koňařských "cowboy life promo" scén a romantiky (nevytýkám). I díky tomu je ústřední motiv udržet si půdu za každou cenu (přes super nabídky, mrtvoly, angažmá v politice) stoprocentně předsvědčivý. Časy se mění, ale "I am the opposite of progress" – na pozadí máš ten dojímavý smutný sentiment, že tohle je ta Amerika, co už delší dobu pomalu a nenávratně mizí... No není to neprůstřelný bez chyb a slabších míst, ale těžko najdeš lepší současný western, vřelý doporučení. S01 80% S02 80% S03 75% S04 90% <3 ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu již téměř kultovní seriál Yellowstone se z mého pohledu rozvíjí poměrně rozpačitě. Ačkoli máme načrtnuto hned několik vyhrocených dramatických linek, nemohl jsem se dlouho zbavit pocitu, že jsou scénářem "vynuceny násilně". Tedy, že charaktery jsou natolik nekompromisní a svojské, že jejich vzájemné střety jsou sice nevyhnutelné, neusmiřitelné, ale zároveň z lidského a praktického pohledu zbytečné, místy až nevěrohodné. Vůbec z protagonistů je těžké si někoho oblíbit, trvá to. Napříč sériemi si člověk zvykne, že tohle není realistická rekonstrukce života na ranči, tedy mnohé je děláno "pro oko". A to jak z hlediska audiovizuálního, tak dramatického. Osobně bych ocenil větší důraz na přirozenost. Zázrak se tedy nekoná, příjemný konzumní materiál však ano... 8/10 ()

Kaka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Game of Thrones divokého západu, mixnutá tím nejlepším z Dallasu. Neo-western, který má vlastně téměř všechno. Skvělé rodinné drama, politické pletichaření, vtip, šarm a samozřejmě důraz na životní styl cowboyů, který vyobrazuje tak akorát zábavnou a zároveň informativně bohatou formou, kdy divák nahlédne pod pokličku tomuto složitému mikrosvětu se svými vlastními pravidly a zároveň okusí idylickou chuť nespoutané přírody. Peak je na hraně dvojky a trojky, kdy se celek rozjede jako splašený vlak, ale i když poslední epizody výrazně zvolní a namísto bohaté zápletky je to spíše jak reklama na Marlboro, pořád je to s přehledem nejsympatičtější "westernovský" svět za hodně dlouhou dobu. Costnera a Hausera si dovolím považovat za absolutní božany, na kterých to stojí a padá bez ohledu na to, jak to ve finále dopadne s pětkou. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnotit všechny (zatím čtyři) série je poměrně snadné, protože víceméně pořád platí, že přes množství postav (mezi kterými tvůrci místy zmateně skáčou) všem a všemu vládne neústupný rančer John Dutton (charismatický Kevin Costner), který odráží plány ambiciózních developerů i původních indiánských obyvatel. Alfou a omegou seriálu jsou postavy (vesměs hodně zkažené postavy), děj je až na druhém místě. První série byla spíš o snaze udržet tuhle rodinu pohromadě (prachbídné vztahy mezi Johnovou nekompromisní dcerou Beth a synem Jamiem, ukňouraným právníkem, kdy někde uprostřed stojí další syn, loajální veterán Kayce). Ve druhé bojuje zejména s bratry z kasina, kdy jsem ovšem čekal podstatně větší divočinu. Třetí série se linula v duchu ohrožení v podobě letiště, lyžařských střediscích a hotelích. Skončila výtečným koordinovaným útokem na celou rodinu, tudíž čtvrtá série nemohla začít jinak: vendetou a zjišťováním, kdo za tím vším stojí. Jinak se nese v duchu vedlejších postav: tam napětí mezi honáky, tam kovbojská linie jiného, tam zjevení se biologického otce jednoho z Johnových synů, tam aktivistka Piper Perabo, která rovněž nestrhne. Ovšem nic nejde na dřeň, ono se toho kolikrát vlastně ani moc nestane. Občas přijde takové zvláštní dějové zaseknutí, kdy právě potíže s tempem a rozvíjení dalších vedlejších zápletek výsledný dojem rozmělňují. V průběhu sérií mi vadily i motivace „nahoru, dolů“ v případě živelné Beth. Když je nicméně třeba přitlačit, Taylor Sheridan, který k nám opakovaně vysílá drsné chlapácké projekty, nezklame. Sága se navíc může pochlubit opravdu skvělou atmosférou. To platí takřka od začátku. A fajn herci. Costner vsadil na úsporná gesta, charisma z něj čiší, radost sledovat. Uťápnutý Wes Bentley je přesný (slizký i slabošský), k tomu smyslná a jízlivá mrcha Kelly Reilly či málomluvný bourák Cole Hauser, který po letech dostal pořádnou roli. 80% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"40 TOURS IN AFGHANISTAN AND I GOT TO DEAL WITH THIS SHIT IN FUCKING MONTANA." ------------- Fantastická seriálová záležitosť, ktorá sa nesie v duchu všetkého, čo od Sheridana môžeme očakávať – prítomnosť drsnej atmosféry, náležite zvolené prostredia, silná hudba, špičková akcia, chladné postavy, svojský štýl rozprávania príbehov a ich s ničím sa nemaznajúca nátura. Yellowstone je presne ako jeho božská American Frontier trilógia, len roztiahnutá na 8 hodín. Nie je ale úplne bez chýb. Aj napriek všetkým chválam musím povedať, že seriál sa nesie naozaj v pozvoľnom tempe, má pomalý drajv, chýba mu kontinuálna a konzistentná intenzita, frekventovanosť akčných situácií a ich dopad na dianie je zväčša veľmi slabý. Prekvapivo sa ale na druhú sériu teším oveľa viac.  ---- (doplnit https://www.youtube.com/watch?v=AepTeUJ_TBc // https://ondemand.spectrum.net/tv/paramount-network/23064346/yellowstone-inside-the-phenomenon/ // https://www.imdb.com/title/tt13977426/?ref_=nm_flmg_t_5_slf ()

sheen 

všechny recenze uživatele

První dvě série jsem sjel jak nic, hlavně druhou sérii jsem zhtnul jak malinu :) První série je takový mírný, pozvolný ale velmi příjemný rozjezd a seznámení s bandou okolo Costnera, který je v těchto rolích klasicky naprosto famózní, celkově casting je fakt špica. Druhá série je teda nefalšovaná gangsterka, ta překonala všechna má očekávání, pecka. Tak třetí série pokračuje tam kde dvojka skončila, supr a ten konec, máme se na co těšit v s4, nemůžu se dočkat! Tak první díl s4 a prvních 10 minut je akční řežba jakou jsem dlouho v seriálu neviděl. Jen tak dále. Taylor Sheridan je bůh! Celá 4tá série naprosto perfektní. Již teď se nemůžu dočkat pětky :) Samozřejmě jsem pětku viděl hnedka, jakmile k nám přišla Showtime, tak seriály Taylora Sheridana byl hlavní důvod proč si to zaplatit. Páta řada rozjela velkou show, snad to přes všechny komplikace dotočí a uzavřou, byla by to velká škoda kdyby to zůstalo nedovprávěno. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k tomu, že sú mi tie končiny dôverne známe, keďže som v Yellowstone pracoval, tak asi nebudem celkom objektívny. Obsahová stránka má občas svoje muchy, miestami to zachádza až príliš do politiky na úkor osobného života hrdinov, ktorý ma teda bavil podstatne viac, no rád preto prižmúrim oko. Drsné, kruté a špinavé.... moderný western so všetkým čo k tomu patrí. Pekný kontrast, na jednej strane je tu všetko čo aj v klasike - kone, kovboji, indiáni, strieľačky.... no na strane druhej tu lietajú vrtuľníky a jazdia autá. Zaujímavé. Len som si nie istý, či je to to najlepšie a zároveň to najhoršie z Ameriky. Inak tá príroda tam vám zoberie dych, to je niečo prenádherné, na to sa nedá zabudnúť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

liskam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To je vostuda!! Píšu recenzi na tuhle pecku až po 4 řadě....:-)) Faktem je, že tenhle seriál je asi to nejlepší z Westernu 21 století. Takže to tak hltám, že nestíhám psát recenze. A z mých oblíbených uživatelů to vyděl pouze jeden!:-( Což je vyloženě smutné. První řada je tak trošku poznávací a rozjíždějící, ale od konce první řady tahle věc jede takový bomby, že jsem komplet celej seroš už vyděl třikrát. Jasných 5* a 95% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pár dílů jsem si zvykal, pár pár dnů odkládal komentář, ale jinak za mě převážně pozitiva. Yellowstone je přesně ten typ (skoro) chlapského seriálu, který jednou za čas potřebuje každý z nás. A utvrdil mě ve třech věcech. Taylor Sheridan je kvalitní tvůrce, Kevin Costner výborný herec, (pokud dostane pořádnou roli) a přihlášku do první řady jsem na příští sérii poslal s předstihem už dnes. Co když bude příští rok narváno. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Sons of Anarchy s kovbojema. Rozmáchlé drama o rančerech, životě na indiánské rezervaci a pracháčích, co chtějí tuhle půdu pro sebe. Občas to trochu tlačí na pilu a postavy by čas od času potřebovaly více prostoru. Nicméně to jsou maličkosti. Herci jsou vynikající. Luke Grimes a jeho Kayce si mě získali do pěti minut. Podobnost s Jaxem z SoA se ukazuje víc a víc s každým dílem, takže se mi z něj logicky chce brečet. Kelly Reilly nemá zábrany a já jí to žrala i s navijákem. Costner to celé drží pohromadě. Dlouho mě takhle už nic nebavilo. Druhá řada tomu teprve dá koule. Sheridanovi bych klidně upsala duši. Hollywood si ho snad ani nezaslouží. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Kurva přesně takhle chci žít... Nádherně zpracovaný Moser i westernovský Kmotr.. Costner prostě válí a pořád je nesmírně charismatický. Musím říct, že je mi úplně jedno, co se tam děje, krásně se na to vše kouká. Je to krásně přirozené, drsné, dramatické, roztomilé vtipné a naprosto lidsky dramatické. Za mě jeden z nejlepších seriálů. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drsnější Dallas? Možná trochu jo, ale musím uznat, že mě tahle rodina a jejich boj za svůj ranč, moc baví a fandím jim každou minutu. Do toho nádherné prostředí, hudba a famózní herecké výkony. Spousta dílů nikam nesměřuje a neposouvají děj, ale baví mě sledovat tuhle partu, která se s ničím nepáře. Konec třetí série mě ale dost naštval a zavzpomínal jsem si na doby, když jsem byl skoro před 20 lety v kině na prvním díle Pána prstenů. ()

Související novinky

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

Costner a drama kolem Yellowstoneu vysvětleno

20.09.2023

Ještě začátkem roku platil Yellowstone za jeden z nejsledovanějších a díky péči scenáristy Taylora Sheridana (Sicario, Wind River) taky nejstabilnějších seriálů v Americe. Jenže s tím, jak… (více)

Pokračování Wind River nabírá obsazení

Pokračování Wind River nabírá obsazení

09.03.2023

Před tím, než se stal králem televize díky seriálům Yellowstone či 1883, získával si scenárista a režisér Taylor Sheridan obdiv na filmové frontě díky snímkům jako Sicario nebo Wind River. A právě… (více)

Reklama

Reklama