Reklama

Reklama

Louvre v Abú Dhabí

(TV film)
  • Francie Louvre Abu Dhabi - Naissance d'un musée (více)
Francie, 2014, 52 min

Režie:

Bernard George

Obsahy(1)

Kontroverzní a největší světový muzejní komplex v Arabských Emirátech. Superdílo renomovaného architekta Jeana Nouvela. V roce 2007 byl ve Francii podpořen a schválen projekt Louvre Abú Dhabí. Jedná se o výstavbu „pobočky“ nejslavnějšího pařížského muzea Le Musée de Louvre. Francie zapůjčí plánovanému muzeu ve Spojených Arabských Emirátech jméno Louvre, společně s některými vzácnými exponáty a svými zkušenostmi. To vše za částku dosahující 1,3 miliardy dolarů, tedy asi pětadvacet miliard českých korun. Stavbu navrhl francouzský architekt Jean Nouvel; pro návrh stavby nebyl vybrán náhodou. Sám je totiž autorem Institut du Monde Arabe, což je institut arabského světa v Paříži. Z podobného důvodu byl návrhem Guggenheim Abú Dhabí pověřen Frank Gehry, který je autorem slavného Guggenheimova muzea ve Španělsku. Obě stavby jsou navíc jen několik set metrů od sebe. Louvre Abú Dhabí byl dokončen v roce 2012, čímž na Saadiyat Island vznikl největší muzejní komplex na světě. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o velké moci peněz. Je skvělé se dívat na to, co dokážou v současnosti lidé vytvořit pokud mají k dispozici dostatek financí. Mám ale obavy, že tam ty památky nejsou v bezpečí. Oblast Arabských Emirátů neskýtá záruku, že při nepokojích dokáže ochránit shromážděné kulturní skvosty před útoky muslimských radikálů či raket. Ukázkou, jak si některé národy neváží své minulosti je Syrská historická Palmýra, která odolala času, ale útoky islámského státu se ji staly osudné. Snad bude její osud mementem pro budoucnost. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Louvre Abú Zabí - zrod muzea; originální název Le Louvre Abu Dhabi. Naissance d'un musée; rok výroby 2017. ()

Reklama

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Emiráty si za miliardu Euro koupily znalosti francouzských muzejníků, zapůjčili mnoho uměleckých děl z fr. galerií a na deset let jméno Louvre. Zdá se, že v ceně byl i tento dokument, který oslavuje architekturu nového Louvru a výběr a kvalitu umění v něm. Oslavuje tak moc, že nezbývá téměř čas na detaily o architektuře ani umění. Další víc propagační video než dokument. Přesto bych se tam rád někdy podíval. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama