Reklama

Reklama

Mandy - Kult pomsty

  • Česko Mandy (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Píše se rok 1983. Red Miller (Nicolas CageGhost Rider, Drive Angry) a Mandy Bloom (Andrea RiseboroughBirdman, Souboj pohlaví) jsou dva outsideři, kteří spolu žijí láskyplným a poklidným životem na americkém severozápadu. Když ale jejich útočiště obklopené borovicovými lesy zničí náboženská sekta, v jejímž čele stojí sadistický Jeremiah Sand (Linus Roache – Vikingové, Ve jménu vlasti), Red se vydává na fantasmagorickou cestu lemovanou ohněm a potřísněnou krví. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (350)

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Naprosto šílený krvavý masakr, kde Nicolas Cage bojuje proti náboženské sekty. Snímek je to v mnoha ohledech originální. Zvláště co se týče filtrů na obrazu, díky kterým první půlku filmu skoro nevidíte co se na obraze děje. Co mě uchvátilo asi ze všeho nejvíce jsou naprosto fenomenální herecké výkony, kdy Nicolas Cage pláče na hajzlu v trenclích, nebo Linus Roache háže do placu své moudra. Takhle.. Nebylo to vyloženě špatné.. Bylo to průměrné co se týče upoutání diváka a celkového zážitku, ale pár vzpomínek si z tohoto snímku rozhodně odnesu. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který si zaslouží značku kultovní. Zároveň film který určitě nedoporučíte každému. Pro filmové nadšence pokleslého žánru povinnost. Už od začátku filmu "tlačí" na diváka atmosféra (leckdo by řekl manýra), která se táhne v nevyrovnaném tempu až do konce. Film jenž klame tělem svou jednoduchostí a přitom každou scénou udivuje svou propracovaností (nejen formální - a to “pouze” za použití vhodných laciných filtrů. Šíleně zvrácená a krvavá jízda, která bije srdcem a Nicolas Cage "přehrává" (scéna v koupelně je nezapomenutelná ) tak krásně, až je z toho nádhernej koncert magorství. Na druhé straně Linus Roache stvořil asi nejvíc tragikomického záporáka co jsem viděl a krásně tancuje na (malém) poli směšnosti, narcismu a nebezpečnou hloupostí ve své smečce nebezpečných trosek a magorů, manipulující je ve vidině sebe samého jako osvícenou bytost a vůdce, povýšenou na vyšší spirituální úroveň. Už dlouho jsem neměl chuť po projekci dát okamžitý repete a užívat si maličkostí. Atmosférická lovestory, která sklouzne do revenge pekla. Pro mě nejen film roku, ale zcela zásadní věc, která je průkopnická především tím, jak si odvážně hraje, fascinuje, dojíma, bere dech a hlavně vzbuzuje v jistých momentech skutečné nadšení i emoce a to jen opravdu (ještě jednou) bijícím Panosovým srdcem. Díky Cosmatosi a díky Cageovi za jeden z "nejkrásnějších" filmových trash zážitků a dobrodružství do nitra noční můry. Film, který se pravděpodobně mine se spoustou diváků ( celkem pochopitelně ), ale nemůže se minout s lidmi co kdy stáli ve videopůjčovně s hrůzostrašným obalem VHS v hororové sekci, navrch nevalné kvality. Pod povrchem přitom nesmírně inteligentní a osobitá vize. Těším se na další jeho kus víc, než na libovolný kus kteréhokoliv režisérského velikána. Kill me ()

kinghome odpad!

všechny recenze uživatele

Vraťte mi prosim 2 hodiny života. Nevim proč jsem si myslel, že by Cage mohl hrát ještě v nějakém dobrém filmu, tu chybu už neudělám. Sorry ale to, že do filmu mrdnete červenej filtr z něj nedělá Art. Tohle byli 2 hodiny nudy, trapnyho gore a hereckejch výkonů pod úrovní Sharkonada, bez prdele, videl jsem ho minulej tejden a ty herecký výkony tam jsou na lepší úrovni. Už nikdy víc, Cage je mrtvej, uz by neměl točit, dělá si akorat větší a větší ostudu. ()

bubun odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie. Doporučuju si na youtube najít video s NIcolasem Cagem, jak si polívá ránu na boku lihem přes triko a řve, a to nejlepší z filmu jste viděli. ()

KRYSIOPICE 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání, protože jsem čekal že se film poveze na podobné vlně jako Cosmatosova prvotina Beyond the black rainbow. Místo toho jsem se dočkal příšerně dlouhého, ukecaného rádoby 80-kového splatteru s barevnými filtry, které se tady naprosto minuly účinkem. Hudba je nezajímavá, Cage zase děla ty svoje trpitelské xichty a celkově je to prázdný. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Co to kurva mělo bejt? Já nechápal téměř nic, děj tam nebyl žádnej. Přirovnám to k tomu, jak nám prcek vykakal do nočníku svůj prví bobeček. Vystavíme ho doprostřed jídelního stolu a přiklopíme průhledným poklopem. Možná to pár dní budeme oslavovat, jak je ten náš špunt šikovnej, ale nikdo z nás nepochopí, proč se na něj musíme každý den dívat. Dívat se na dětské hovínko vás unudí k smrti, což byl Cosmatův účel. Nejlepší scéna je, jak se Cage nalije na hajzlu. S takovým šarmem neumím ani já chlastat. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Ty osmdesátky na mě z celého filmu přímo řvou. Připomíná je volnější tempo, nekomplikovaný děj,  přímočará akce, muzika... a docela i vizuál. Obrazově je to vůbec hodně zajímavé, škoda, že někdy zbytečně nepřehledné a utopené v temných odstínech. Ale i to vlastně odpovídá zmíněné retro atmosféře. Když ke konci došlo na řetězy a motorovky, už už jsem sahala po čtvrté hvězdičce. Nakonec na ni sice nedošlo, ale i tak - hodně dobré. ()

Pump 

všechny recenze uživatele

Vynikající od začátku do konce. Atmosféra velmi hutná, hudba takřka ideál a vynikající příběh. Nejsem fanoušek hororů, tady je to akorát. To vyprávění je strhující a pomáhají tomu i komiksové kousky. ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Temné, okultní, podmanivé, halucinogenní. Pravé kouzlo tomu všemu dává geniální hudba Jóhanssona i drony Sunn O))), bez nichž by byl film neúčinný, protože vleklé tempo ani dlouhé záběry by pak podle mě nefungovaly. Stejně jak Za černou duhou opět lahůdka, byť mindfuck. A Cage je cool! ()

KasparekZabijak odpad!

všechny recenze uživatele

Nicolas si v pokrocilym veku libuje v zivote na venkove, zivi se jako drevorubec a jeho stara se venuje cetbe a noseni metalovejch tricek. Hmmm budiz ! To se ovsem nelibi mistni sekte ve slozeni sediva stara kurva, tlusty kudrnaty neco, propleslej podrztaska hlavniho sektmistra, kterej odrikava nesmyslny dialogy ( prokladany monologama ) o jezisovi, spaseni a podobnejch blbostech + 2 nejaky dalsi potrati. Tahle sekta se sprahne s par motorkarema/kreaturama, co jsou obleceny hur, nez Travolta v Horecce sobotni noci a v tu chvili uz mi bylo jasny, ze tohle bude hruza. Sekta Nicolasovi buhvi proc starou podlije benzinem a spali na skvarek, ten si z toho chudak na hajzlu ve slipech vzpomene na dobu, kdy jeste bejval kvalitni herec a oslavi to pullitrem vodky, nacez si obstara patricnej arzenal zbrani a jde si to se sektarema vyridit sam. Kdyz si to takhle sumiruju, zni to tak, ze by z toho mohl bej i celkem fajn snimek, opak je vsak pravdou, je to skutecne bezcenny vykal. 5% za trika Mötley Crüe a Black Sabbath a za tu zbran, kterou si uplne sam vyrobil. Vypadala jak z obalu alba od Celtic Frost. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Primitivní revenge zápletku kompletně cupuje jedinečné zpracování, v pokřivených barvách halucinující v psychotropním rauši krvavého deliria; zkrátka audiovizuální nářez s výraznými hypnotickými tóny Jóhanna Jóhannssona (kterému je film věnován). Za nekompromisní osobitost mám chuť ještě hvězdičku přidat, kdyby chvílemi ta sebezahleděná šílenost a artová pomalost přece jen nedrhla. Ovšem Nicolasovi byla role ušita vyloženě na míru. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Jsem v rozpacích. Začátek mi přišel příšerný a nudný, ale i tak mě něčím udržel, abych přetrpěl první hodinu. Asi od poloviny se Mandy změní v brutální gore a u fandy těchto hororů nezůstane oko suché. Byl jsem až překvapen, jak se z rádoby umělecké nudné slátaniny, může během okamžiku stát řežba plná krve a násilí. Dokonce mě v té druhé části přestala vadit ta zvláštní hra barev. Škoda, že ta první polovina nebyla aspoň trochu osekaná. Byl bych pak aspoň uvažoval o lepším hodnocení. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Beautiful garbage. Cosmatos se nebojí udělat z nouze ctnost a má veliký talent (pravděpodobně na všechno možné...). ()

stitch7 

všechny recenze uživatele

Tohle bude hodně rozpoluplný. Chápu odpadáře, kteří by víc ocenili, kdyby šlo o obyč revenge film. Jenže tím Mandy není. Má totiž třeba exkluzivní vizuál a soundtrack, co se postarají o atmosféru, kterou jsem při žádným snímku ještě nezažil. Pak je tu taky neskutečně nasranej a ještě o kousek víc přehrávající Cage, kterej fakt nevím, kde se tam vzal. A taky tygr. Protože proč ne. Musím se přiznat, že ta "nudná" první půlka mě bavila víc, protože byla o něco víc pohlcující. Jen mě teda mrzí, že to ve finále nemělo nějakou pointu. Nebo teda vlastně jo? Budu rád diskutovat. I kdyby ne, já mám artový blbinky rád, takže hodnotím takhle. "Co chceš lovit?" "Partu pánbíčkářskejch pomatenců." "To se teď smí?" PS: Díky tomu někomu, kdo se před filmem vykoupal v Intergalactic bath bombě. Zážitek mi to posunulo ještě o level výš. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Zručně, až artově natočená psychedelická jízda (závan pocty osmdesátkám je povedený). Žádný spěch tomuhle pojetí vyhovuje. Mě se líbila i první neakční polovina. Jinak myslím, že role Nicolase Cage tak nějak koreluje s jeho reálným duševním stavem... :) . 65%. ()

RaggamuffinSVK 

všechny recenze uživatele

Dve hodiny namakanej hypnotickej jazdy, na ktoré dlho nezabudnete. Beriem, že toto naozaj nie je zážitok pre každého, ale film je to tak unikátny, že jednoducho sa nedá ho prehliadnuť. Navyše, Nicolas Cage v úlohe napísanej pre neho a dokonalá hudba od Jóhannssona. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Toto nieje pieseň od Barryho Manilowa, toto je druhá Mandy. Nicolas Cage konečne v dobrom filme ako za starších čias. Začiatočné zábery ale boli poriadne roztiahnuté a pôsobili nudne. Potom ale začal masaker, ktorý si zaslúži vyššie hodnotenie. Príbeh o náboženskej sekte ma dostal. Poriadne psycho. 4* ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

11.12.2018

Tady si někdo zadělal na pěkný průšvih. První kolo oscarového hlasování pro nejlepší písně a původní hudbu bylo podle všeho odstartováno a hned čtyři významné soundtracky byly diskvalifikovány.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama