Reklama

Reklama

Mandy - Kult pomsty

  • Česko Mandy (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Píše se rok 1983. Red Miller (Nicolas CageGhost Rider, Drive Angry) a Mandy Bloom (Andrea RiseboroughBirdman, Souboj pohlaví) jsou dva outsideři, kteří spolu žijí láskyplným a poklidným životem na americkém severozápadu. Když ale jejich útočiště obklopené borovicovými lesy zničí náboženská sekta, v jejímž čele stojí sadistický Jeremiah Sand (Linus Roache – Vikingové, Ve jménu vlasti), Red se vydává na fantasmagorickou cestu lemovanou ohněm a potřísněnou krví. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (350)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Šílená haluz, která má něco do sebe. Hudba a kreslené miničásti tomu dodávají až takovou fantasy atmosféru, každopádně jsem u toho ze začátku málem usnul. I když kvituju dobře vybrané ksichty u té sekty. Každý je zajímavý a odpudivý svým vlastním způsobem. Od scény, kdy Cage řve na hajzlu ve slipech a chlastá vodku mě to začalo bavit. Musím zmínit souboj s jakýmisi cenobitími motorkáři, nebo co to bylo. To byl fakt úlet. Samotná likvidace sekty mohla být delší, ale zase je tam souboj na motorovky, což jsem neviděl snad od Phantasmu 2 :) ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Halucinogenní grindhouse revenge řezničina se zamilovaným srdcem, které pohltí vesmírná temnota. Na ty laciné filtry a béčkový rozpočet překvapivě podmanivá a koncepčne soudržná. A taky příjemně osvěžující běžnou festivalovou náladu. Highlight scénou je - jak jinak - chlastající Cage v bílých trenkách a oranžovém tričku s tigrem. [Cannes] ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jakoby Jodorowsky zplodil dítě s Panosovým tatínkem Georgem. Film rozhodně osobitý, svůj, obrazově působivý, od člověka, který má vizi. Zajímavá barevná paleta, funkčně použité filtry, ale zejméně v první půli (kterou tady mnozí kritizují, ale mě se líbila víc) překypující atmosférou a pozoruhodnými obrazovými nápady, vše podmalováno jedinečným zvukovým doprovodem. Druhá půle je grindhouse řezničina, nekompromisně přímočará, jednoduchá, ale pořád si zachovává vizuální svébytnost. Pološílený Cage je castingový triumf, Riseborough má ve své zajímavé, netuctové tváři cosi magického a Roache je charismatický padouch, zároveň však až žalostně komická figurka a tohle herecky uchopit není snadné. Mandy je pozoruhodný film, není pro každého, pro mainstream už vůbec ne, ale tluče srdcem tvůrce, který není tuctový a miluje vyprávět jednoduché příběhy skrze atmosférické obrazy.__PS: Po 2.shlédnutí jsem si to užil ještě víc. Tenhle film se tak vymyká 99% filmové tvorby, a přitom není hloupý, že smekám klobouk. Celosvětovým nadšeným ohlasům kritiků (aktuálně 8,2 na Metacriticu) se nedivím (a Cosmatosovi je ze srdce přeju). ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Asi před týdnem jsem se telefonicky bavil s kolegou uživatelem Goldbeaterem a mimo jiné jsme probírali Nicolase Cage. Péťa mě doporučil tuhle věc s tím že na neťáku bude končit. No Nikyho jsem si kdysi jako herce velmi vážil, pořád ho mám rád, ale jeho kariéru už nesleduji, nevím přesně co je důvod, že netočí ambiciozní bijáky, ale štve mě to. V každým případě Goldbeater se s Mandym ještě 2x připoměl a protože je na týhle databázi určitě jeden z těch, kteří filmy fak milují a oroinetuje se v nich, říkal jsem ok zkusím to, vypnout a zaodpodit to koneckonců můžu vždycky. Jsem strašně rád, že Panos Cosmatos po mě nechtěl abych šňupal koks jako on, když točil tenhle kousek, protože j´přiznejme si, některý režisérský smažky jsou tak nastřelený, že očekavaj od divka že pochopí co se jim honí v palici při jejich raušových stavech. Tady ten Panos to všechny čest se chtěl jenom vyřádit, takže mě to ve finále i bavilo, byť ta hypnoatsmoféra byla někdy už unavující. První číst taková na hovno ani Niky tam nebyl moc, ovšemdruhá půlka, to je jinačí pokrm, kýble filmové krve tečou proudem, hlava sem, hlava tam, jako příprava na romantický večer plný nežností, absolutní ideál. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně...kdo jiný by měl hrát v tomto filmu, než Nicolas Cage. To je totiž v současné době jediný herec v Hollywoodu, který z herectví udělal naprostý extravagantní zážitek. Pokud ho něco bolí, a to jak fyzicky nebo psychicky, tak to prostě ucítíte. A jelikož se neustále objevuje ve filmech, které se vymykají normálu, tak počítejte s tím, že Nicolase Cageho tady bude bolet psychicky a fyzicky úplně všechno. Po filmové stránce jsem byl ale dost rozhozený. První polovina byla hodně na efekt. Režisér si tu pohrál s fialovými filtry a polovinu jsem vlastně ani pořádně neviděl, co se na scéně děje. Hlavně, že je to ale efektivní. Druhá polovina filmu je ale nářez. V tu ránu se totiž probudí temná stránka Nicolase a rozjíždí se herecká absurdie plná sraček, že se nebudete stačit ani divit. Nářez neskutečnej. Opět jeden z těch filmů, který se snaží umělecky šokovat a docela mu to jde. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $6miliónovTržby USA $1,214,525 Tržby Celosvetovo $1,519,000▐ Pochmúrna psycho depka, uletené, temné retro, kde najviac spraví hudobný doprovod , nuž chcelo by to určite lepší spád. /35%/ ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mě to těžce minulo. A to jsem se tak těšil! Druhá polovina je zábavná, i když často nechtěně, a Cage si úlohu šíleného zfetovaného mstitele nepochybně užívá. Málokdy jsou jeho přepálené herecké kreace na místě, sem však nepochybně patří a klobouk dolů před režisérem, že to takhle ukočíroval. Řezničina je krvavá, originální i rozmanitá, ke konci je tedy všechno v pořádku. S čím mám tedy problém? Jednak s úmorným tempem, které je opravdu extrémně pomalé a nekonečné záběry na nic se po chvilce dost omrzí. Hlavním kamenem úrazu je však první půlka, která slouží vlastně jen jako velmi, opravdu velmi zdlouhavý prolog - bez násilí, bez zábavy. Nemálo lidí z projekce odešlo a já se jim nedivím. Kdo si počkal na posunutí příběhu v půlce a následné krvavé lázně, neprohloupil, ale přesto se budu řadit k těm, kterým Mandy k chuti zas tak nepřišla. Škoda. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Geniální obrázky na rozkydnutí mozku, hlucho, geniální rozkydnutý Cage v koupelce, hlucho... Dvě hodiny na horský dráze, který by mohly bejt jedna hodina hodně někde. Takže už klasický Cosmatos. Takže už klasicky za nezasloužený 4*. (akorát by mě zajímalo, kam jsem teda vlastně napsala ten komentář z pátečních varských 3 a.m.) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ON SI MYSLÍ, ŽE JSI VYJÍMEČNÁ…“ /// Divnej úvod… a divný je to i dál… Jako co mám čekat? Že to bude zvrhlý? Tak jo, čekám… Hafo jebnutejch monologů (třeba o Světle a přijetí…). Komorní něco… třeba píčovina… plná magorů. Navíc je všechno tak debilně červený… (ne vole… chápu, jen…prostě červený…) a Andrea je (klasicky) strašidelná. Jako u tohohle si fakt někdo trhá rodidla? (myšleno nadšením…) Zkrvavenej Cage sedí na míse (ve slipech) a vydává nešťastný zvuky. Dlouho… vůbec všechno tady trvá strašně DLOUHO. 70. minuta – bere si kuš, vyrobí sekeru a … mění tím i ráz filmu. Píčovin je tady furt hodně, stejně jako smrti a krve. A Cage si v tom libuje (i když poznejte něco z toho ksichtu…). Překvapěj soubojem „na pily“. Ano těch zbylejch 50 minut svádí k tomu, dát hvězd víc. Ale nakonec se mnou nehne ani scéna, ve který chce „bůh“ Nica vyhulit. Jsem tvrďas…! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, že s očistnou mocí ohně se nedá diskutovat. 2.) Miluju, když je všechno tak divně barevný a vydává to divný zvuky. 3.) Thx za titule unchained“. /// PŘÍBĚH * HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle fakt ne. Opět jeden z těch filmů, kteří kritici vychvalují do nebes, ale pro běžného diváka doslova bolestná záležitost. Nicolas Cage je pro mne už mrtvým hercem, ten chlap už v dobrém filmu hrát nebude a hrát rozhodně neumí. Podivný růžovo-červený filtr zastíňující finanční nedostatky mi lezl krkem, hodinu se v tom filmu nestane absolutně nic a jestli zázrakem divák po hodině ještě nespí a není úplně znechucen, tak v té druhé velké uspokojení také nenalezne. Trpěl jsem, ošíval jsem se, tohle není pro mne. 35% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinová halucinace o lásce, smrti, pomstě, Bohu a Cenobitech na špatném LSD. Mandy je jeden z těch fakt divných filmů, co buď v prvních minutách odradí nebo u něj budete fascinovaně sedět až do konce a těšit se, co přijde dál. Já seděl. A proto jsem se dočkal hořících hlav, šermu motorovkou, nejnudnějšího porna a hlavně Cheddar Goblina! Který obsahuje víc sýru než běžné sýry! Díky. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Panos Cosmatos vymítá žánrové démony svého dětství (jeho otcem je režisér Ramba II a Cobry) trashovou revenge story přetavenou do mystické psychotropní epopeje. Film zcela splňuje diktát Alejandra Jodorowského "žádám od filmu to, co většina Severoameričanů od psychedelických drog." Nicolas Cage je zde povýšený na roli vizuálního artefaktu v oživlém paintbrushovém výjevu z kapoty náklaďáku. Nicméně výkřiky, že Cage dosáhl maximálního levelu vyšinutosti ve svém herectví jsou dost přestřelené - v tomto ohledu stále drží přední pozici dvojka Ghost Ridera. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Temný okultní drone-fuckový béčko, který i přesto, že možná nebude vaše krevní skupina/ nebudete na něj adekvátně v tripu, poslouží za hezky uhrančivý půlnoční kino. Úvodní hodinu bych nacpal do půl, pak už je tu skvěle přehraný dřevorubec Cage s krvavou pomstou. Že by tak nějak (zde úspěšněji) na dojem, co zamýšlel Zombie s LORDS OF SALEM? ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Panos Cosmatos alias Pacoš Kosmický páč tohle se, buddho díky, jen tak nevidí. Pro někoho art horror, pro někoho majstštyk, další to nazývá halucinogenním čímsi, mindfuckem, jízdou na horský dráze....já to nazývám STRAŠLIVOU PÍČOVINOU NEBESKÝCH VÝŠIN. Jsem fakt moc ráda, že tolik z Vás má duši umělce a sedly Vám barvy (modrá, červená, modrá, červená, modrá, červená...zmínila jsem modrou a červenou?) dále Vám přeju Vaše zalíbení v pomalém tempu, "drsný" revenge a všechny možný kokotiny. Já holt duši umělce dle všeho nemám, protože, narozdíl od Vás, jsem viděla film s tak pomalejma záběrama, že se vlekly i když jsem zvolila dvojnásobnou rychlost promítání, bandu motorkářů jak z německýho Sado-Maso gay porna, několik šeredných kokotů, který vede kokot s malým čůrákem, kterýho navíc dává na odiv (to jsem se už málem zblila) a celý tomu nasazuje korunu Cage v bílejch slipech chlastající vodku na hajzlu, řvoucí a smějící se jak absolutní čůrák. První hodina bolela skoro až fyzicky, nestane se ani hovno, jedna tupá scéna nahrazuje druhou tupou scénu a pak ve druhý polovině filmu je ta drsná revenge kde jsem se už jen chytala za hlavu a chtělo se mi brečet, že s tím ztrácím čas. Když hlavní záporák na konci filmu (opět nahatej, fakt se zbleju) začne brečet a nabídne Cageovi, že mu vykouří čůráka, už jsem řvala nahlas ať jdou všichni do prdele a naskočí milosrdný titulky. Nikomu neberu lásku a zálibu v "artových" sračkách, ale tohle je forma mučení. Přivázat mě k židli a nutit mě sledovat tuhle píčovinu, tak přiznám že mám na triku všechny neobjasněný vraždy a vlastní krví napíšu, že jsem odpráskla Lincolna i Kennedyho. Jeden z nejhorších "filmů" co jsem kdy viděla, zlatej Neon Demon, Raw a The Witch to jsou ve srovnání s tímhle veledíla. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Úděsná póza zahleděná do sebe, při které má divák chvílemi obtíže najít samotný děj. Brutálně přepálená stopáž sloužící pouze k onanii s barevnými filtry a jakémusi pokusu o kůl retro art, až člověk chvílemi proklíná tvůrce Stranger Things, že svým dětským seriálem motivovali každého druhého diletanta k jejich neoriginálnímu kopírování. Nic tak bolestivě nudného jsem dlouho neviděl, scény, dialogy a samotný způsob vyjadřování postav jsou šité na míru pro insomniaky a chvílemi jsem měl podezření, že znudit diváka do spánku byl hlavní záměr filmu. Ta strašně skromná akce, která přijde na řadu po polovině filmu (tu první s klidným svědomím přeskočte, vůbec nic se v ní nestane), je tak stupidní, že jen dokresluje tu prázdnotu, ve které se film od první minuty plácá. Vážně podaný souboj motorových pil by mě dostal do varu možná tak v patnácti, dnes se tomu nuceně zasměju, zvláště když je to natočený tak šíleně špatně. Mandy je dvouhodinové ASMR video bez pěkné youtuberky, což je jediná definice hororu, kterou splňuje. Film rozhodně není ani vzdáleně podobný projektu Grindhouse, který je zde nepochopitelně zmiňován, takže se nenechte zlákat takto mylným očekáváním. 20 % ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vlastně nevim. Ale nakonec... ale jo! Je to v první řadě sranda a nejvíc mě na tom bavilo, jak to působí jako tuctový film nějaké vlny, která ale (minimálně v současnosti) neexistuje. Hranice té estetiky a nabízených možností tak dalece přesahují hranice Mandy, že jako by se jí otevíral celý svět. A když sama je jen zlomkem toho světa. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Naprosto boží halucinogenní brutální umělecký horor plný psychedelických barev a ambientní hudby Jóhanna Jóhannssona. Nicolas Cage hraje dřevorubce, kterému podivná fanatická sekta hipíckých motorkářů zabije ženu, a on se ji vydá pomstít. Námět nic moc, ale zpracování je jedinečné. Stačí kouknout na obrázky. Nejlepší Cageova role od Kick-Assu. Až to půjde, sežeňte si to, protože pochybuju, že to půjde do kin, na to je to až moc intelektuální. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

Soundtrack k Solovi diskvalifikován z Oscarů

11.12.2018

Tady si někdo zadělal na pěkný průšvih. První kolo oscarového hlasování pro nejlepší písně a původní hudbu bylo podle všeho odstartováno a hned čtyři významné soundtracky byly diskvalifikovány.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama