Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Dramatický seriál s prvky neo noir komedie vypráví příběh Relua, který poté, co se zaplete do nebezpečného světa bukurešťské mafie, musí žít dvojí život - pro své blízké je obyčejným taxikářem a mimo to vymáhá poplatky pro mocného mafiána. Relu Oncescu (Șerban Pavlu) je muž se smyslem pro rodinu. Je ženatý, má dvě děti a vede dvojí život. Pro své blízké je jen obyčejným taxikářem. Nikdo z nich nemá sebemenší tušení, že by si mohl přivydělávat jako výběrčí poplatků pro místního mafiána Căpitanua. Oba světy, v nichž se Relu pohybuje (ani jeho rodina ani bukurešťská mafie), o sobě navzájem nevědí. Reluovi se daří mít všechno pod kontrolou, ale ne dlouho. Poté, co nešťastnou náhodou zabije člověka, se pokusí vymanit z osidel temného podsvětí, nedokáže však najít cestu ven. S každým dalším dnem se jeho tajemství stává neudržitelnějším a lži začnou pomalu vyplouvat na povrch. (HBO Europe)

(více)

Recenze (26)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Drsná gangsterka s prvkami veľmi čiernej komédie, dokonale zasadená do rumunského prostredia a mentality. Perfektná zábava, pri ktorej sa tešíte na každý ďalší diel. Takto sa to má robiť! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sice si už řadu let pohrávám s myšlenkou navštívit Rumunsko, ale znáte to - skutek utek. Je proto ošidné argumentovat pocitem autentičnosti, ale přesně to ve mně Stíny vyvolávají. Nepředstavují univerzální produkt, který by se mohl odehrávat kdekoliv, v zobrazení bukurešťské galerky cítíte vliv Balkánu i východní Evropy. Organizovaný zločin po rumunském způsobu je drsný, špinavý a přízemní, vzhledem ke všudypřítomné korupci a neschopnosti státní správy zároveň obtížně postižitelný. Houževnatý vymahač dluhů Relu se v tomhle prostředí umí pohybovat jako ryba ve vodě a mezi sebrankou jednorozměrných kriminálníků sdružených v kapitánově brigádě díky své inteligenci a vynalézavosti, ale i pevným zásadám, vyčnívá a krok za krokem se stává bossovou volbou při řešení těch nejchoulostivějších a nejobtížnějších úkolů. Stíny disponují kvalitním scénářem se zajímavými postavami. Herci předvádějí přesvědčivé civilní herectví, snad jen postava psychopatického vyšetřovatele svými nekontrolovatelnými agresivními výlevy působí ve druhé sérii poněkud rušivě a kazí jinak mimořádný dojem. V rámci žánru Stíny spolehlivě vyčnívají, nebudu tedy váhat s nejvyšší známkou. Celkový dojem: 90 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedený rumunský seriál schopný se ve svém žánru poměřovat s podobnými světovými opusy. Zajímavé je i současné rumunské prostředí, nečekaný, ale sympatický je samotný závěr. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Prvá séria bola fantastická, krochkal som pri tom blahom. No ako sa príbeh vyvíjal ďalej, tak to začalo ísť z kopca. Druhá séria ešte ušla, no tretia bolo už pomerne fiasko. Keď sa upustilo od pohľadu hlavnej postavy chudáka taxikára a réžia sa snažila pozerať na udalosti tak akosi celkovo, tak to začalo byť čím ďalej tým viac menej pútavé. Na druhú stranu ale oceňujem tie miestne reálie a atmosféru života Bukurešti. To bolo super. Priemer. 60/100 ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

HBO je značka, která zaručuje kvalitu. A nemusí se jednat pouze o její americkou odnož. Umbre (Stíny) z produkce HBO Europe je syrové drama z drsného podsvětí zkorumpované Bukurešti. Sledujeme Relua, otce od rodiny, který žije dvojí život. Pro svého mafiánského bosse je to spolehlivý vymahač dluhů bez závazků, pro svou ženu a dvě děti pro změnu taxikář, který má co dělat, aby rodinu uživil. Všechny postavy jsou zahrané tak úžasně civilně, že z toho chvílemi mrazí. Zvláštní poklonu si zaslouží Puiu (Stefan Velniciuc), Reluův mentor, který si každou scénu doslova krade pro sebe. Vážně doufám, že se Umbre dočká druhé série, protože věřte tomu, že po zhlédnutí první řady budete chtít víc! (Premiéra na HBO CZ - Srpen 2015) EDIT: Druhá řada je o dvě epizody kratší a v jistém smyslu i extrémnější, ale mám z ní rozporuplné pocity. Chybělo mi víc "strýce" Puiu, který v první řadě patřil k nejlepším postavám. Nicméně hodnocení měnit nehodlám, protože Umbre je stále na evropskou produkci ojedinělý úkaz. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo by to byl býval řekl, že mě chytne seriál z Rumunska, ale ano, vážení a milí, je to tak. Tenhle příběh kolem charismatického Relua mě vtáhnul a vcucnul úplně se vším všudy. První dva díly byly jako návnada a já starej důvěřivec jsem se zase nechal položit na lopatky. Ale stálo to za to a vlastně všechno. Výbornej dabing, příběh, dialogy a hlavně typově naprosto přesně typově zvolení herci, kteří si těch osm dílů užili s velkou parádou. Jasně otevřenej konec mě udržuje v blaženým očekávání, snad dalšího pokračování. Už teď vím moc dobře, že stejně zase podlehnu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako by moja stará mama povedala: "Suburra, Gomora!" Či to bola Sodoma? Na tom nezáleží, ale Rumuni naozaj prekvapili. Dokázali sa dosť priblížiť spomínaným gangsterkám a to rumunské, bukureštské prostredie dáva divákovi trochu novú atmosféru, hoci sa tej talianskej vizuálne až tak nevdaľuje. Emočne vyprahnutý hlavný "hrdina" dobre zapasoval do deja a páčilo sa mi, že sa tu zbytočne nezveličovalo ako pri západnej produkcii. Žiadne zbytočné výbuchy, nevideli sme tu príliš veľa krvi tam, kde netreba, a obišlo sa to aj bez bezúčelového sexu (čo honibrkov môže na druhej strane odradiť). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komentuji / recenzuji po třech sezónách. // Provedení tohoto seriálu ve mně zanechalo smíšené pocity. První sezóna mě posadila na zadek, protože jsem tak luxusní seriálový zážitek od rumunských tvůrců fakt nečekal. Rumuni pojali seriál po svém a vytvořili krásně civilní záležitost s uvěřitelnými postavami, dějem i dialogy, která mi dovolila, abych se nechal dokonale vtáhnout do příběhu. Pak se ale stalo HBO a všechny výše zmíněné klady se začaly v průběhu druhé řady ze seriálu vytrácet, aby byl tento proces dokonán ve třetí sérii. To, co začalo tak skvěle, se mi ve svém průběhu a závěru(?) postaralo o nejedno zklamání, a to mě vážně mrzí a štve, protože tohle mohl být setsakra dobrý počin. / Poučení: Peníze (nebo spíš ti, kdo díky nim rozhodují) kazí nejen lidi ale i seriály. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Proč mám pocit, že film zobrazuje syrovou skutečnost? 1) Líbil se mi 22letý Gabriel Huian (novomanžel Teddy). 2) Avizované prvky "neo noir komedie" jsem nezaznamenal, pokud tedy není velmi černým humorem současná rumunská společnost. 3) Komentář píši po zhlédnutí dvou řad. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Můj první rumunský seriál, který mohu hned doporučit. Prví díl sice nic moc mimořádného neslibuje, od druhého už je to jen lepší a lepší. Drsné, přesto domácky podané. Relu je skutečně samorost, dokonce mě ani nenapadá nikdo, komu by se z filmových gerojů podobal. V anotaci se píše, že je to muž se smyslem pro rodinu - v tom případě by mě ale zajímalo, jak by se měla chovat a vyjadřovat postava, která smysl pro rodinný život nemá ... :) Jeho manželka Gina ale naštěstí nebyla žádná chudinka. Úvodní minuty posledního dílu byly ale až příliš kruťácké - rumunský bejvák, kdy mučení hosta jakoby nic přihlížejí všichni členové rodiny včetně dětí, můj žaludek velel bleskem přetočit. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ultra drsná a realistická Rumunská gangsterka. Takoví trochu Rumunští Sopranos. Perfektní hlavní postava Relu (fakt drsňák) a skvělé vedlejší postavy a postavičky (vesměs drsňáci a drsňačkay :). Místy trochu nudí delší dialogy. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Žádní namyšlení detektivové v kravatách,lítačky aut a pod....Normálně natočená mafiánka po evropsku.A čím dál od středu Evropy tím zajímavější. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

I když neznám místní poměry, řekl bych, že tohle je realita. Hned úvodní část rychle uvede do děje a postupně představí důležité postavy. Není zde příliš prostoru pro různé vztahy, naopak tu má své místo černý humor, který se sem tam objeví a nejčastěji je tomu tak právě v prvním díle. V dílech následujících se už více dozvídáme o problémech a životech jednotlivých postav, přičemž drsnost celého dění zůstává. Herci jsou výborní, až mi přijde, že to snad ani nejsou herci, ale skuteční mafiáni. Stejně tak výborná je i kamera, která svým často reportážním stylem lépe vtáhne do děje. Igor Cobileanski překvapil, Stíny jsou lepší než náš Mamon a to hlavně díky té atmosféře, která je přesně taková, jaká by měla u podobně laděného seriálu být. Na závěr nesmím opomenout úvodní sekvenci, už ta dává tušit, že půjde o něco výjimečného... výborně provedená a to i hudebně. 75% ()

lardko 

všechny recenze uživatele

Vždycky se rád kounu na nový seriál co běžý na HBO. U tohohle jsem zatim u druhého dílu , a zalíbil se mi.... ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Nesdílím to všeobecné nadšení ve zdejších komentářích. Dost dlouho mi trvalo, než jsem si zvykl na to velmi pomalé tempo. Na ty dlouhé záběry, kdy se nic nedělo. Také slibovaného černého humoru jsem moc neviděl. Vlastně mě to chytlo až po čtvrté části. Viděl bych to tak na tři a půl hvězdy. Půl * přidávám za vynikající 3D úvod ke každému dílu. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Průměrný seriál v kterém občas zazní dobrá hláška - typu ( Tady máš příspěvek na plyn ), ale na 4 hvězdy to není. ()

markotter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál docela věrně vykreslil prostředí rumunských rádobymafiánů a všech těch lidiček okolo. Nehrálo si to zbytečně na něco západního (což je dobře), mrtvoly umíraly docela originálníma způsobama a Relu jako hlavní hrdina byl opravdu sympatický chlapík. Bohužel se někdy choval jako naprostej debil a i když se to odehrávalo v Rumunsku, těžko bylo věřit, že by to ve skutečnosti (i když to byl vlastně primitiv) udělal. Taky bych místo 8 dílů udělal 6 a ubylo by tak trochu vaty, která se v každém díle objevila. ()

Patrik200s 

všechny recenze uživatele

Najlepší rumunský seriál v ktorom sa hlavný hrdina pohybuje v Bukurešti a širšom okolí. Otec obyčajnej rodiny vykonávajúci občasné výpalníctvo pre druhoradého mafiána sa veľmi rýchlo dostane do problémov v ktorých sa viac a viac prepadáva ku dnu čo si okrem neho odnáša celá jeho rodina. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Ze začátku mi to připadalo dosti surové, drsné, ale později se začalo pěkně pracovat s psychologií postav a já jsem se těšil na další díly. Výborné herecké výkony, překvapivé momenty. Je to pro mě neokoukaný formát zfilmování. Bavilo mě to, ale nějak to celé rychle skončilo. Těším se na případné pokračování. ()

Reklama

Reklama