Reklama

Reklama

VOD (1)

Pět let potom, co strašlivá, nevídaná síla většinu lidí přiměla k sebevraždě, se jedna z přeživších se dvěma dětmi odhodlává k zoufalému pokusu o útěk do bezpečí. (Netflix)

Recenze (761)

POMO 

všechny recenze uživatele

Další pokus o hororové sociální drama, sedící v koutě ve stínu Darabontovy Mlhy. To neustálé střídání dvou časových rovin začne být po hodině vypravěčsky monotónní. Jaksi s jeho “vztahovým obsahem” a klišé, ke kterým inklinuje, začne být velmi nepravděpodobné, že film může něčím překvapit, vnést něco nové do námětu, který už tak připomíná některé nedávné žánrovky. Divácky atraktivní premisa s parádním rozjezdem se tak mine potenciálu slušné žánrové události, a z filmu zůstane pouze divácky bezpečné, mainstreamové drama o důležitosti soudržnosti s pár strašidelnými scénami, dětmi v ohrožení a příjemnou Sandrou. Ne že bych to se zájmem nedokoukal. Jen v tom vidím promarněnou velkou šanci. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Odolávat těm ufonským invazím je čím dal tím těžší. Jednou abyste si qůli přežití vyřízli jazyk, teď radši vypíchli oči, tudíž počítám, že příště nebude moct chcípající lidstvo ty mimouše ani cítit, nebo si bude muset vrážet hřebíky do uší. V podstatě další parazitismus na praotci Wyndhamovi, v němž místo žahavé flóry či bystrosluchých predátorů tentokrát řádí kosmický psychovítr, nicméně jako pohyblivé obrázky je to vcelku hezky zdramatizované, atmosférické, mile to odsejpá, slušně nabalzamovaná předdůchodová Sandra má pořád krabici na ptáky a bez zardění ojíždí gerontofilní negry, kterým by z fleku mohla dělat čokomámu. Čili poměrně vkusné gestapo a zábavná hra na slepou bábu, které bych hlavně vytknul zase to močopudné ždímání emocí na tlpících loztomiloškých dětiškách. Takže bych příště prosil konečně nějaké mimořádně slizké, ohyzdné, nesympatické, otylé fuckany, a nejlépe na konci brutálně zkontumovat! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mě na podobné úrovni jako Tiché místo (které se mi líbilo spíše o něco málo méně než odpovídá průměrnému hodnocení). I zde se najdou pasáže, v nichž si příčetný divák musí tak trochu poklepat na čelo, neboť chování postav zcela neodpovídá tomu, co by v daných situacích mělo smysl udělat (zkuste mi někdo vysvětlit, proč třeba někdo nedával pozor na toho pána, který ve flashbacku dělal pokus s kamerami kolem domu). Celkově vzato se nicméně jedná o profesionálně zvládnutou práci se solidními hereckými a režijními výkony. Jen holt nelze očekávat úplnej masterpiece. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Atmosférická tísnivka v mistrosvké režii madam Susan, no zdá se, že Netflix naší milované Dánce sluší. Skvělý, vůbec jsem nevěděl odkud co příletne, odhadnout následující dění prakticky nemožný. Jak nemám rád vyprávění ve dvou časových pásmech, tak tady, když došlo na děti jsem byl vysloveně rád, že tomu tak je, protože to byla velmi silná scéna. Sandy mě herecky příjemně potěšila a vlastně odcházím tak spokojen z tohoto bijáku, že dávám plnou palbu. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Má to solidní a intenzivní atmosféru, má to velmi dobré herecké výkony a fajn nápad (jasně, po úspěchu Tichého místa dost vypočítanej nápad). Ale chybí tomu přidaná hodnota, pocit vyvrcholení či nějaké odpovědi - dnes se příliš mnoho tvůrců spolíhá na nevyřčené věci a koncept "ať si to divák přebere sám". Tady to imo nefunguje a sráží to finální dojmy. Ale jinak super podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Netflix, kvalitní režisér, námět a herci. To už je pro rok 2018 nejspíš synonymum. Snad se jim to povede udržet i v nadcházejících letech, protože Bird Box je hodně slušné apokalyptické drama, které bych si dokázal představit klidně i jako seriál. Do toho Sandra Bullock se tu opět ukázala v tom nejlepším možném světle, za což jsem hrozně rád. I když na ní plno lidí neslyší, tak si respekt rozhodně zaslouží. Stejně tak, jako i samotný příběh tohoto filmu, který mě napínal jak upnutej pásek od kalhot. Nicméně, jelikož jsem na jednom teambuildingu zažil pochod lesem se zavázanýma očima, tak zhruba vím, jak náročné to je a tady si chodili po lese jako nic. Pravda, že námět je trošku naivní, ale pod taktovkou skvělé Susanne Bier naprosto skvěle funguje a pozornost si rozhodně zaslouží. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dobrá komorná atmosféra, diváka necháva tápať až do konca, ale aj po konci. Má to svoje svetlé momenty ale ako celok to nemá až takú výpovednú hodnotu akú by si žiadalo, niečo čo by nás dostalo úplne do kolien. Škoda, že sa tvorcovia s tým viac nevyhrali. Susanne Bier, tiež nie je asi nejaká veľká vedátorka aby to posunula niekam vyššie. Herecky to ušlo, nikto to tam výraznejšie nekazil. /60%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších režií Susanne Bier, která ustála nebezpečí filmu, v němž určitě dřímá kus hypersenzitivního kýče. Jenže, lidi, Sandra je skvělá a Trevante Rhodes zase ukazuje, že jeho zvláštní křehkost je stejně ohromující jako jeho muskulatura. Scenárista Erik Heisserer je snaživec a hodlá se specializovat na female alien encounters... což o to, struktura dvou střídavých rovin vyprávění funguje moc dobře, Bird Box má fajn rytmus a nevleče se, navíc se vyhne absurdní gradaci, jež poškodila podobně laděné Tiché místo. Trochu zamrzí, že samotná pointa vyzní malinko do ztracena a hlavní postava přes snahu problematizovat její vztah k nechtěnému mateřství nikdy tak úplně nejde do hloubky. Ale brblání stranou, velmi solidní žánrová práce na všech postech, i proto, že tvůrci nakonec sebrali odvahu a zlo vůbec neukážou. Kéž by si z nich vzali příklad hollywoodští kolegové. Jeden z nejlepších Netflix originals a důstojný reparát za ultimátní zlo v podobě Shyamalanova Stalo se. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mnohem lepší než tematicky dost podobné Tiché místo. Má to sice pár slabších s logikou bojujících míst (už ten primární, totiž těhotná Sandra Bullocková ve svých 54 letech), ale dají se nad nimi, narozdíl od Tichého místa, celkem snadno přivřít oči...a o to tu jde především... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Premisa vykradená z shyamalanova The Happening v pokusu o nervy drásající zpracování. Nic tam není vyloženě špatně, jsou tam překvapivě slavní a dobří herci, ale prostě to na mě nezafungovalo. Nenudil jsem se, ale tísnivou atmosféru jsem fakt necítil. I proto, že cesta lodí naslepo je až moc přehnaná a v těch peřejích by všichni chcípli. Neměl jsem o ně strach a sralo mě, že se to třeba nepokusili sejít vedle té řeky. Jako jednohubka ale dobrý. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ SI NESMÍTE SUNDAT PÁSKU Z OČÍ...“ /// A najednou začalo všem lidem (nejen v Rusku, ale všude... ano, i v USA!) mrdat v palici... Zajímavě poskládaný (jakože se střídá současnost s minulostí) a přestože nápadů na „konec světa“ bylo hafo, tak tady trochu inovovali ten z Tichýho místa. Vznikl z toho tak další level boje o přežití. Díky většímu počtu lidí tu máme prostor pro dramata (takže trochu Walking Dead) a ve výsledku jde o podobně zajímavou záležitost jako byl Annihilation. Jen víc lidskou... /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2014 napsal Josh Malerman, neznám. 2.) Nevím, jestli mám začít trénovat běh lesem s parchantama v podpaždí. 3.) Thx za titule ,,misiksik a Parzival“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Namiesto tichého miesta prichádza slepé miesto. Ale to predbežné porovnávanie je aj celkom odôvodnené. Iba mi to prišlo o triedu slabšie (na druhej strane však určite lepšie ako priemerný THE HAPPENING, kde som paralelu taktiež vycítil). Lenže zatiaľ čo je Tiché miesto hororové, ľakačkové, s parádnou príšerou, tuto sa jedná skôr o čisté sci-fi, kde nás čakajú maximálne hojdajúce stromy a poletujúce listy, a kto bude čakať akčný spektábl, tak sa asi nedočká. Možno som to čakal strašidelnejšie, možno komornejšie a depresívnejšie (námet si to pýtal), ale nepochybne sa jedná o kvalitu s dobrou myšlienkou skvelými hercami. Chválim najmä dejovú líniu z prítomnosti, pretože najmä pri lesnej koncovke som už nejaké napätie konečne vycítil, zatiaľ čo dej z minulosti sa podľa mňa až nadmieru venoval postavám a ich vzťahom, kvôli čomu to trochu haprovalo. Keďže mi tie dve hodinky ubehli bez potreby pravidelných cigaretových prestávok, tak sa pridám k doterajším "štvorkárom", aj keď možno hodnotili len trailer :-) ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Netflix přitápí poslední čtvrt rok pěkně pod kotlem a vydal další solidní žánrovku, která se jeví jako bratříček Quiet Place. Dánská Režisérka Susanne Bier, od které jsem viděl pouze solidní Thriller Lepší Svět je rozhodně slušná režisérka a k tomu si připočtěte perfektní Sandru Bullock, solidního Johna Malkoviche a nový objev Trevante Rhodes, který si zahrál v Predátorovi a 12 Strong. V menší roli je zde i Sarah Paulson. Bird Box je mixem vícero filmů najednou, ale bere si z nich to nejlepší a vzniknul chutný Postapo koktejl, který je řemeslně špičkový, herecky prvotřídní, dějově poutavý a dojde i na pár překvapení. V jistých momentech se daří filmu skvěle budovat napětí ( Auto, Divoká řeka!, finále v lese) a trochu krve se zde také najde, takže si téměř nemohu na nic stěžovat. Solidní. Škoda jen, že tam, kde film končí by mohl klidně začínat. 80% ()

Kordus 

všechny recenze uživatele

Slepé místo se Sandrou, co vypadá trochu jako Michael Jackson. Teď ještě natočit nějaké Hluché místo a bude to komplet. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Žiadny dobrý skutok nezostane nepotrestaný. Mix Udalosti (samovraždy), Tichého miesta (len sa sluch vymenil za zrak) a Hmly (skupina ľudí v budove a vonku zlo, ale nečíha azda aj medzi nimi?). Výstižná, miestami riadne znepokojivá a mrazivá štúdia ľudí, ktorí sa ocitli vo vyhrotenej situácii. Ako to už býva, katastrofa odhalí ich pravý charakter. Ľudí hlúpych a skazených, ktorých baví ubližovať nevinným, avšak i ľudí statočných, rozvážnych, chladnokrvných a múdrych. Určite so mnou mnohí budú súhlasiť, že zďaleka najdesivejšia pasáž je tá s Garym. Fuj. Malermanova kniha je takisto fantastická, ale dejovo prekvapivo o dosť iná. Mne vo filme chýbali psy. Oproti románu sú niektoré veci, postavy, scény a nápady inak, ale nedá sa povedať, že horšie; skôr by som tvrdil, že sa film a román pekne navzájom dopĺňajú. Film má dve hodiny, ale tempo upadá len zriedka. Už úvod je strhujúci, taký komornejší Úsvit mŕtvych od Snydera. Postavy sú fajn a hrané sympatickými hercami. Sandra Bullock je fantastická, ale to aj Malkovich; škoda, že dostal taký malý priestor. I tak sa ale mohlo ísť postavám hlbšie pod kožu, keď už bola k dispozícii taká štedrá minutáž. Pritom to nepotrebovalo venovať 25 minút každej, stačila by možno jedna dlhá scéna spoločnej večere. Vďaka hercom sa každopádne v obyvateľoch nehnuteľnosti zorientujeme lepšie, než v knihe, kde niektorí splývali a odlišoval som ich len vďaka menám. Niekomu určite bude vadiť, že tvorcovia nevysvetlili pôvod „zla“, ale to je samozrejme zámer. Nikto nič nevie, zlo na náš svet vtrhlo bez ohlásenia, bezpečnostné a iné štátne zložky zjavne nemali šanci situáciu vyriešiť (naopak, pravdepodobne padli ako prvé), média nefungujú a preživší sa môžu len domnievať, predpokladať a síce logicky uvažovať, to ale ešte neznamená, že sa nemýlia, že nezaplatia cenu najvyššiu, lebo človek človeku vlkom. Hoci snímka nie je krvavá (až na pár nezabudnuteľných pársekundových okamihov), aj tak vami otrasie a je drsná, depresívna, beznádejná a smutná, lebo viete, že toto sa proste dobre skončiť nemôže (takže poteší očistná koncovka). Posledné dobro zo sveta postupne mizne a zostávajú len hlupáci, ktorí svoje pomýlené a zvrátené názory vydávajú za božiu pravdu, netrápi ich, koľkým nevinným pri tom ublížia, ešte sa na tom dobre zabávajú. Občas niektoré veci rušia (rýchle zmierenia so smrťami najbližších), prípadne boli vyložene odfláknuté (nedostatočné zakrytie okien, schválne si to všimnite) a palce dole aj za nevysvetlené univerzum. To, že pôvod zla nie je vysvetlený, sa mi pravdaže síce páčilo a oceňujem, že tvorcovia ušetrili tým, že nám neukázali trápne digitálne monštrá. Pritom to atmosfére len a len pomohlo. Naopak, počítačové príšerky by film stiahli ku dnu. Lež vadilo mi, že univerzum nedáva zmysel. Z niektorých, ktorí „to“ videli, sa stanú vrahovia, z iných samovrahovia. Chcelo to doklepnúť, takto je to na môj vkus príliš otvorené. Čiže svetlo prenikajúce cez žalúzie nevadí? ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Když mi Alík řekl, že se spolu podíváme na Bird box, což má být něco jako Tiché místo, akorát tentokrát se místo držení huby, zavíraj oči, mocně jsem protestovala, že jedna píčovina mi stačila a koukat nebudu ani za zlatý prase. Když mě po půlhodinové epické bitvě, kdy mé kung fu podlehlo jeho fyzické síle, připoutal k židli a zapnul film, alespoň jsem šťavnatě nadávala, dokud mi páskou nepřelepil hubu. Pak jsem byla nucená sledovat jak Sandra Bulldog s páskou přes oči bude určitě narážet do zdí, stromů a neustále padat na prdel v nelogický píčovině, aby si nad tím pak všichni v kruhu honili čuráky, jaký to bylo veledílo. Jenže ouha !! I já mám občas odhad na hovno a jelikož jsem měla víčka přilepený k čelu a musela tak opravdu koukat, zjistila jsem, že Bird box má všechno, co Tichý místo nemělo. Takže prima hereckej amsábl, atmošku, napětí, celkem i logiku v rámci možností a pecka příběh. Když skončil film a já byla odpoutána od židle, tak jsem musela uznat, že se Alík trefil a přešla mě i touha, zardousit ho ve spánku a místo toho jsem mu namasírovala záda. Holt prima překvápko dělá s rákoskou divy. A ten Trevante mě celkem baví, v Predátorovi byl jasně nejlepší postava a tady Bulldog a Malkovichovi zdatně kundoval. Takže neváhejte a mrkejte, pyči !! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

70% Sympatická (byť sto padesátá čtvrtá) variace na Den trifidů boduje solidním řemeslem na všech úrovních. Člověk dokonce Sandře s jedním přivřeným okem uvěří i tu těhuli... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Bird Box, aneb druhé Tiché místo, to je jednoduchá myšlenka a její skvělé rozpracování do intenzivního thrilleru, který těží z tak nechválně známého strachu z neznáma. Z určitého pohledu se zde nejedná o nic extra originálního, ovšem výsledek se povedl více, než kdykoli před tím. Ženská síla v podobě brilantní režisérky a charismatické super kočky v hlavní roli dala vzniknout po všech stránkách vynikajícímu filmu. K dokonalosti chybí snad jen pár odpovědi na otázky, jež z daného příběhu logicky vyvstávají, nicméně na perfektním zážitku to nic neubírá. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy jsem měl tyhle popcornové high concept horory, které táhne snadno pochopitený gimmick, rád. Dokonce jsem byl zklamaný, když se žádný ve filmu neobjevil. Nevím, jestli se změnily filmy, nebo já, ale dneska to vidím spíš jako riziko. Bird Box je krásná ukázka proč. V tom filmu se není čeho bát, vůbec není točený stylem, který by měl budovat děs nebo napětí, jde být jen zvědavý, jak se ten gimmick využije (a ne že by to tady bylo rozpracováno zvlášť dobře. Na co slepota, když může hrdinka v potřebných chvílích se zavázanýma očima bez problému běhat po lese?) Prostě je to jen sranda, která pořádně neprozkoumává žádné možnosti média, jenom naplňuje ústřední nápad. Časové skoky jsou naprosto samoúčelné a vyprávění spíš škodí, místo rozvádění motivů jsou vhazovány nové postavy vždycky, když už to začíná být nuda. Bird Box je přesně ten typ filmu, po kterém teenageři běhají po ulici s šátkem přes hlavu a Netflix musí vydávat prohlášení, ať to nedělají. Dobrá záminka pro fanfic a creepypasty, ale nevím, jak z toho jde nevyrůst. Protože jde přece jenom o film, který v každém okamžiku vypadá přesně tak, jak si ho představujete, když slyšíte námět. Chápu, že tenhle typ zábavy je třeba pro mnohé příjemný a uklidňující, ale mně to přijde zvlášť u hororů jako velká chyba. ()

Související novinky

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Armáda mrtvých je na Netflixu obří hit

Armáda mrtvých je na Netflixu obří hit

29.05.2021

Nejspíš se to dalo čekat, v poslední době se to totiž daří všem větším filmům od Netflixu a jen to ukazuje, že marketingově má streamovací gigant vše dobře pohlídané. Každopádně zombie novinku… (více)

V pasti dostane španělský spin-off

V pasti dostane španělský spin-off

15.03.2021

Thriller Bird Box neboli V pasti od streamovací služby Netflix zaznamenal v roce 2018 ohromný úspěch. Snímek se Sandrou Bullock tak okamžitě dostal objednávku na sequel, jenž bude adaptací knižního… (více)

Netflix nabídne obsah zdarma

Netflix nabídne obsah zdarma

01.09.2020

Dva papežové, V pasti, první epizoda Stranger Things nebo komedie Vražda na jachtě – tyto a dalších několik titulů budou čerstvě na Netflixu dostupné všem lidem bez ohledu na to, jestli platí… (více)

Reklama

Reklama