Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Třídílná minisérie, inspirovaná stejnojmenným románem spisovatelky Louisy May Alcottové z roku 1868, sleduje sestry Marchovy – Meg (Willa Fitzgeraldová), Jo (Maya Hawkeová), Beth (Annes Elwyová) a Amy (Kathryn Newtonová) – na jejich cestě z dětství do dospělosti. Dívky, jejichž otec bojuje v americké občanské válce, se s pomocí své matky Marmee (Emily Watsonová) učí, co to znamená být mladou dámou – od tradičních rolí žen až po sourozeneckou rivalitu, první lásku, ztrátu a manželství. Emily Watsonová hraje hlavu rodiny Marmee a Angela Lansburyová svárlivou bohatou tetičku dívek. Michael Gambon se představuje v roli souseda Marchových a Jonah Hauer-King jako jeho vnuk Laurie. (Cinemax)

(více)

Recenze (18)

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem si říkala, že už nebudu ztrácet čas s hate watchingem, tak tady jsem udělala výjimku, neboť už jsem viděla dost dalších adaptací na to, abych chtěla mít úplnou "sbírku". Navíc/bohužel jsem teď přečetla předlohu a tak jsem čerstvě naplněna tím pocitem, že bohatosti a osobitosti knihy se nic nemůže rovnat. Hned od úvodní scény mi bylo jasné, že tahle adaptace mi vůbec nesedne. Ačkoliv to má delší stopáž než většina ostatních filmových verzí, což by teoreticky slibovalo možnost jíti do hlubších fajnšmejkrovských detailů, tak příběh moc nedrží pohromadě. Emocionálně to taky nedává smysl. Sestry jsou prapodivné obsazené. Všechny působí stejně staře a jejich osobnosti nejsou nijak zvlášť rozpracované. Zejména Meg a Beth mi splývají dohromady. Amy vypadá jako dvacetiletá žena a tak její chování dvanáctiletého spratka otvírá všechny kudly ve všech kapsách v okruhu alespoň dvaceti kilometrů. A co se týče Jo - inu, dospěla jsem k závěru, že Maya není ani trochu přesvědčivá herečka. Ve všech rolích působí na jedno brdo, ať už zmateně blábolí u Tarantina, ve Stranger Things nebo tady, nevidím v ní nic než nepo baby, které možná zdědilo vzhled svých rodičů, ale už ne schopnost vyjadřovat různé emoce výrazem očí nebo tak. Teddy je taky zoufale nevýrazný a nezajímavý. Dokonce i matka děvčat je tady pojatá jako spíš odtažitá, chladná a zamlklá. Jako by ve své snaze příběh zmodernizovat a odlišit od ostatních verzí tvůrci zapomněli, že ve své podstatě je/má být příběh Malých žen feel good utopie, a že bez té pohádkové idealizace a vřelých vztahů to nedává smysl, a tak vytvořili něco, kde se lidé sice jmenují stejně, ale v čem se duch předlohy neodráží skoro vůbec. P.S.: Ale s odstupem a trochu paradoxně musím říct, že zdejší teta Marchová Angela Lansbury je asi nejlepší filmová teta Marchová ze všech. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Tetralogii Malé ženy / Dobré manželky / Malí muži / Chlapci Jo psala Louisa May Alcott v letech 1868-1886. Žánrově předcházela Svéhlavičce Krásnohorské, Klaudině Colette nebo Rodenově Irče. Tyto ženské ságy pojednávají v celé paletě emocí a drobných příběhů o proměně dívek v ženy, ženy v manželky, matky a babičky. Alcottová si zvlášť dává záležet na vztazích dívek s matkou a dynamice sesterské lásky. Téma je tedy důležité a srozumitelné, co je tedy takovým zklamáním na této adapci? Předně mezi klasiku patří soustředění se pouze na první knihu a neuvěřitelně rychlý konec. Jakoby široký záběr a serialita vyprávění měly být mínus a nikoli plus. Herecké výkony jsou slabé, jediné výrazné jméno je Angela Lansbury. Vhodně uchopit tvrdohlavou Jo je častá výzva a kdysi zklamala i taková Katherine Hepburn, později se ideálem nicméně stala Wynona Rider. Od BBC často čekáme pečlivou a věrnou adaptaci, bohužel odbýt Malé ženy jen třemi epizodami s levnou výpravou nebyl zkrátka dobrý nápad. Je to námět na ságu. Důležité jsou reálie z občanské války, rozdíl mezi městem a venkovem a tady nic takového není. I ta cesta Amy po Evropě jakoby se odehrávala v obýváku, stejně tak zůstala nevyužita cesta Beth k moři. Ale už nyní se chystá mnoho dalších adaptací, tak budu doufat v kvalitní celovečerní podívanou, když seriál zklamal. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Malé ženy majú v sebe náboj energie, vytrvalosti, odhodlania, vzájomnosti a dokazujú, že aj rozdielny ľudia dokážu prekonať čokoľvek. Pre mňa sú večnou posilou a každé spracovanie ma teší. Myslím, že každá rodina má svoj kríž a nič nie je také idylické, ale bolo povedané - napíš, že si bola aj šťastná, aj že to bolelo. Napíš pravdu. A ona do nej dala celé svoje srdce. Jo! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Mám tak ráda kostýmní dramata, ale tady došlo jen na ty kostýmy. Nevím, jestli je chyba už v předloze, ale tenhle adorovaný americký příběh je pouhou skládankou nepříliš uvěřitelných charakterů a dost nezáživných historek o dospívání dívek v místě, kde se vůbec nic neděje. Tedy většinou. Hrozné je, že všechny – s jednou drobnou výjimkou – jsou vždy tak děsivě vzorné, až máte chuť vycpat je a postavit do muzea, aby se dávaly za příklad školním výpravám. Jejich vztahy a kontakty kvůli tomu nepůsobí živě, ale jen teatrálně, jako předstírání, že „takhle se tedy má hodná a bohabojná dívka chovat“. SHRNUTÍ: Elizabeth Bennetová by vás prohnala, holky jedny nepřesvědčivý! ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Bavilo ma to viac ako filmová verzia s Winonou Ryder. Ale pripadalo mi to také krátke. Dosť dlho mi trvalo kým si ma ten príbeh podmanil a keď sa to konečne stalo, tak bol zrazu koniec. Kľudne z toho mohli spraviť klasicky dlhý seriál. Postavy to má zaujímavé, takže by som rád sledoval ich príbehy aj ďalej. Najviac ma zo sestier dostala Jo vďaka nádhernej Maya Hawke u ktorej som celý čas premýšľal nad tým, že vyzerá jak Uma Thurman zamlada. A ona je to jej dcéra, vau. Tak na jej ďalšie filmy si posvietim. Celkom ma naštvalo, že to medzi Jo a Lauriem, ktorý zas vyzerá jak mladý Hugh Grant, nevyšlo. Viacero línii tu je zaujímavo nakúsnutých a potom sa s nimi príliš nepracuje. Napríklad prísnu tetu Marchovú mohli využiť viac. Trochu ma mrzelo aj to, že čo sa týka výpravy to pôsobí lacno a až príliš televízne. Väčšina série sa odohráva v jednom dome. Takže výsledkom je celkom príjemné spracovanie, ktoré nenudí, ale celý čas cítite, že potenciál dostatočne nevyužili. 7/10. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Když srovnám všechna tři zpracování románu Louisy May Alcottové, vychází mi z nich vítězně právě tahle britská minisérie z r. 2017. Jaké přednosti na ní vidím? Především se jí povedlo velmi dobře obsadit všechny role, zvláště maminka je v podání Emily Watson skutečně přesvědčivá - je to ustaraná, možná i unavená, ale obětavá maminka tří skoro dospělých dcer čili žádná modelka jako v jiných zpracováních. Podobně je tomu i s ostatními osobami a jejich představiteli nebo představitelkami: např. profesor Baer zde není nesmyslně "omlazen" jako v nejnovější verzi apod. Nic se zde neaktualizuje, neopravuje podle současných kritérií. Např. škola, kterou Jo a prof. založí, je určena chlapcům, nikoliv jako v posledním filmu z r. 2019 chlapcům i dívkám, což neodpovídá realitě - koedukace v USA v té době ještě zdaleka nebyla. Tvůrci se také ze všech tří mnou hodnocených adaptací nejlépe vyrovnali s kapitolou Údolí stínů, v níž umírá Beth. Dá se říci, že se scénář a režie držely předlohy a to se vyplatilo! Nic se zde nedomýšlí, divákovi nenapovídá a končí se stejně jako v románu chválou a oslavou maminky coby pilíře celé rodiny a poděkováním jí za všechno. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Ďalší náhľad na rodinu. Potešil ma priestor, ktorý venovali Beth. Prvýkrát som porozumela jej rozpoloženiu, odhodlaniu pomáhať, vnútorným bojom a prečo i ona bola silná, i keď inak ako sestry. ___ "We are both aunts."..."The world should be kinder to those of us. Our lives are not without purpose." ()

1frida2 

všechny recenze uživatele

Nejlepsi zpracovani. Ne dokonale, jak by taky mohlo, ale nejprirozenejsi a nejmene sentimentalni. A nejlepsi Jo ze vsech v podani Hawke. Takova byla v mych predstavach, kdyz jsem knihu kdysi cetla. ()

Susinnon 

všechny recenze uživatele

Malé ženy sú moja srdcovka. Táto miniséria ma veľmi potešila. Príjemná na pohľad aj na počúvanie. Vďaka stopáži sa tvorcovia mohli viac venovať témam, na ktoré vo filmoch neostal čas. Cením si, že sme tu viac spoznali Beth a jej vzťah s Jo. Pre mňa je toto najdojemnejšia a najdetajlnejšia verzia. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Jedna ze všech dobrých adaptací Malých žen. Zvedne Asylum hozenou rukavici a natočí verzi, kde z Jo bude masožravé jojo, z Meg megalodon, a z Beth nemrtvý Beethoven, toužící po mozku pětkrát přeoperovaného transsexuálna Laurieho a živoucí barbíny Amy? Pokud nebude obnovena rovnováha sil kvalitních filmů a humusu, bojím se o osud lidstva. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Malé ženy zase trochu jinak, komornější, méně výpravné, s poněkud zrychleným zakončením (klidně bych ještě dva díly přidala). Hereckému obsazení vévodí příjemně civilní a uvěřitelná Emily Watson jako maminka Marchová. Jediným zklamáním je postava Amy, ztvárněná jedinou představitelkou, která tu přeměnu dítěte v ženu prostě nemohla zvládnout. Tohle dokáže jedině Florence Pugh. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Herecky moc příjemné. Natočené to je taky moc krásně. Děj mi přišel bohužel trochu slabší a prázdnější. Celkově pěkné a příjemné pokoukání, ale nenabídne to nic víc. 60% ()

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

Moje první hlubší setkání s Malými ženami nedopadlo vůbec špatně. Naopak, jedná se o opravdu povedenou adaptaci, která se nesnaží o přílišnou "modernizaci" či "aktualizaci" doby a příběhu, což je neduhem mnohých novějších filmů a seriálů podle klasických literárních děl, kupříkladu Anne with an E. Samozřejmě se rozsáhlou předlohu nepodařilo upravit úplně uspokojivě, dvě nebo tři epizody navíc by tomu jen prospěly, neboť je tam plno věcí, které by si zasloužily více prostoru, méně zkratkovitosti – třeba pouto mezi Beth a panem Laurencem – ale i tak jsem za to rád. Jistě, rozpočet nebyl nic moc a televiznost ze seriálu kouká na míle (zvláště ta zima), ovšem tento nedostatek alespoň částečně vyvažují některé herecké výkony. A to jak od hereckých veteránů Gambona a Angely Lansbury, kteří si vždy dokáží ukrást scénu pro sebe, ať tam mají replik sebeméně, tak i od mladé generace – z níž hlavně vyniká výborná Maya Hawke jako Jo a Annes Elwy jako Beth. Mimo solidní Emily Watson tam pak už nikoho moc výrazného nenajdeme, někdo tam úplně nesedí... jenže stejně si druhá nejnovější verze slavného románu podle mne ty (poměrně slušné) tři hvězdy zaslouží. (x) (x) (x) ()

Pampa 

všechny recenze uživatele

Malé ženy jsou, dle mého názoru, nejkvalitnější dívčí román. Z toho vychází i množství filmových a televizních adaptací. Aby každá generace "Malých žen" měla svou vlastní verzi. Přece jen byl originální román napsán v devatenáctém století, tak se snad nikdo nepohorší nad modernějším pojetí, jaké nám předkládá tato třídílná televizní verze. Spoiler: je zde vynécháno sesterské divadlo a Joe jen píše (stejně jako ve verzi z roku 1978), dále Joe studuje na zdravotní sestru, je vynecháno Lorieho zhýralecké období, různé scény jsou přeházeny, vynechány nebo doplněny. A ten šťastný konec. Konec spoileru. Překvapil i povedený český dabing. Za mne pět hvězd. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Síce pekne, s citom a detailne natočený, ale opäť len ťažko zrecyklovaný námet, ktorý pohladí dušu romantika, ale kto pozná aspoň jednu skoršiu verziu tohto snímku, tak mu v zásade neprinesie nič nové. Niektoré scény boli ozaj dojímavé, iné zas rutinné. Ako miniseriálová jednohubka fajn, ale nič zásadné nečakajte. 60 % ()

Nellie Lovett 

všechny recenze uživatele

Příjemné zpracování slavé literární klasiky se zajímavým hereckým obsazením. Řekla bych, že i trochu modernizovanější, oproti slavnému filmu s Winonou Ryder a Christianem Balem a s velmi mírně odlišným výběrem scén (dovolená s Beth, rozhovor Jo s otcem). Hodně pomůže, pokud máte Malé ženy nebo podobná kostýmní dramata rádi. Jediný problém jsem měla s obsazením Kathryn Newtonové jako malé i velké Amy. Chápu, že se tvůrcům zřejmě nechtělo střídat dvě herečky, ale působilo to divně. Na "malou" Amy byla Newtonová prostě stará a nefungoval její přechod k dospívající a dospělé Amy. ()

Reklama

Reklama