Reklama

Reklama

The Looming Tower

(seriál)
  • Velká Británie The Looming Tower
Trailer
USA, 2018, 8 h 13 min (Minutáž: 46–51 min)

Předloha:

Lawrence Wright (kniha)

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Jeff Daniels, Ken Arnold, Alec Baldwin, Samer Bisharat, Bill Camp, Louis Cancelmi, Bijan Daneshmand, Jennifer Dundas, Eugene Khumbanyiwa, Virginia Kull (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Nový seriál streamovací služby Hulu nás zavádí mezi bezpečnostní a zpravodajské služby USA, konkrétně FBI a CIA. Sledujeme boj těchto organizací proti teroristické organizaci Al-Kajdá, který na konci devadesátých let nabývá na intenzitě úměrně tomu, jak roste počet útoků proti USA, zatím mimo americkou půdu. Problémem je špatná kooperace těchto organizací, jež v důsledku vede k událostem z 11. září 2001, kterým se možná dalo zabránit. Seriál je adaptací knihy Lawrence Wrighta, který za ni získal Pulitzerovu cenu. (frenkie)

(více)

Recenze uživatele numan k tomuto seriálu (1)

The Looming Tower (2018) 

Další pohádka o statečném muslimovi - řemeslně poměrně solidně natočená propaganda amerických "demokratů" (nechápu, proč si ta strana už dávno nezměnila název na komunistickou) a islámu jako náboženství míru. Jedním z autorů je ostatně Ali Salim, velký obhájce islámu a koránu. Ačkoliv se tedy jedná především o ideologickou masírku (poslední výslech bin Ládinova bodyguarda je skutečným vrcholem promuslimského naivismu až debilismu - tomu obrácení islamisty na správnou cestu během 10ti minut nemůže věřit ani Gréta Thunbergová), přesto má zajímavé momenty, které vzdáleně připomínají pravdu. V první řadě dává jasně najevo, že za 11. září 2001 si Američani z velké části můžou sami - respektive jejich vzájemně soupeřící tajné služby (kolik už jich mají - a vyzná se v tom vůbec někdo???) v čele se CIA, která má po celém světě ze všech tajných služeb suverénně nejhorší jméno (a to včetně KGB a STASI). Jednotliví viníci blokace informací o teroristických hrozbách jsou skvěle zahraní - a všichni do jednoho na pěst. Citlivá oblast "secret services" bohužel přitahuje mocichtivé psychopaty všeho druhu, sebestředné kokoty a kundy, schopné v rámci svého přebujelého ega posrat úplně všechno. Další důležitá věc, která se táhne celou minisérií, je vzájemná solidarita muslimů a jejich bezbřehá nenávist vůči úspěšnější euroatlantické židovsko-křesťanské civilizaci a všemu nemuslimskému. Až na 2 pohádkové bytosti (agent Ali + hodný generál jakýsi) jsou tu vyznavači islámu vykreslení takoví, jací skutečně jsou: jako anticivilizační náboženští fanatici s pro nás naprosto nepochopitelnými a nezměnitelnými zvyky, kodexy a životním stylem vůbec. Ačkoliv autoři hodně věcí přikrášlovali a maskovali, stejně z toho všeho islám vychází jako nemilosrdná brutální totalitní ideologie, která je ještě méně reformovatelná, než Evropská Uhnije. Extatické nadšení, které zavládlo po pádu dvojčat v celém muslimském světě, mluví za vše. Herci jsou všichni celkem OK - i když výkony některých místy připomínají budovatelské srágory z 50. let. ()

Reklama

Reklama