Reklama

Reklama

The Looming Tower

(seriál)
  • Velká Británie The Looming Tower
Trailer
USA, 2018, 8 h 13 min (Minutáž: 46–51 min)

Předloha:

Lawrence Wright (kniha)

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Jeff Daniels, Ken Arnold, Alec Baldwin, Samer Bisharat, Bill Camp, Louis Cancelmi, Bijan Daneshmand, Jennifer Dundas, Eugene Khumbanyiwa, Virginia Kull (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Nový seriál streamovací služby Hulu nás zavádí mezi bezpečnostní a zpravodajské služby USA, konkrétně FBI a CIA. Sledujeme boj těchto organizací proti teroristické organizaci Al-Kajdá, který na konci devadesátých let nabývá na intenzitě úměrně tomu, jak roste počet útoků proti USA, zatím mimo americkou půdu. Problémem je špatná kooperace těchto organizací, jež v důsledku vede k událostem z 11. září 2001, kterým se možná dalo zabránit. Seriál je adaptací knihy Lawrence Wrighta, který za ni získal Pulitzerovu cenu. (frenkie)

(více)

Recenze (25)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama zpracovávající obecně nepříliš známé skutečnosti, které vedly k teroristickým útokům z 11. září 2001. Velmi zajímavý pohled na rozkoly mezi CIA a FBI a zatajování důležitých informací, na základě kterých možná bylo možné útokům předejít. Nezájem politiků byl už jen vyústěním celé byrokratické mašinérie, v níž vítězila lidská ega a následky všichni známe. Vskutku povedená "rekonstrukce" událostí vedoucích k útokům, okořeněná skvělými hereckými výkony v čele s Jeffem Danielsem. Sice se děj v některých dílech maličko táhne, ale rozhodně to výsledný dojem nijak nekazí. 90% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„ODPOVĚĎ NA VAŠE POSELSTVÍ BUDE PSANÁ ŘEČÍ, KTERÉ POROZUMÍTE A BUDE DORUČENA AŽ K VÁM DOMŮ...“ /// Politikaření uvnitř služeb USA, Džihád, Jeff Daniels, Tahar Rahim, vyšetřování útoků 11/9, politika a způsob vedení války s teroristy, kterej se moc neosvědčil. Spojené státy před rokem 2001 – to je spousta hrabošení na vlastním písečku, rochtání se ve spermatu Clintona (ze šatů Lewinské) a víra ve vlastní neohroženost a velikost. Postupně je to víc a víc o těch frajerech, co se nemuseli učit s letadlem přistávat a velkým zjištění, že „MY NEVÍME, PROTI ČEMU STOJÍME!“ Politicko – dramatickej seroš připomíná události a hlavně upozorňuje na TO, proti čemu stále stojíme. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11“, kterou v roce 2016 napsal Lawrence Wright, neznám. 2.) Bůh mi dláždí cestu. 3.) Thx za titule „gongis, Umpalumpa3, Lucifrid a KevSpa“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "...your government failed you. Those entrusted with protecting you failed you. And I failed you. We tried hard, but that doesn't matter because we failed. And for that failure, I would ask, once all the facts are out, for your understanding and for your forgiveness." Omluva Richarda Clarkea to tak nějak shrnuje perfektně. Po desíti hodinách cítím vztek, frustraci, a bezmoc z toho, jak snadno se tomu všemu dalo zabránit, kdyby jen určití lidé chtěli. Tahle minisérie vám pak neukáže únos letadel, pád dvojčat, ani odvážné hasiče, místo toho začne bombovým útokem v Keni z roku 1998 a následně se vydává na dlouhou, nesmírně klikatou a často zdánlivě nikam vedoucí cestu za poznáním, proč a jak se to vše stalo. Pokud na to máte sílu, rozhodně se na tu cestu vydejte, stojí to už jen za ten další senzační výkon Jeffa Danielse. Jen se připravte, že tady happyend fakt nehrozí. 8/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co předcházelo 9/11 ve velmi kvalitním TV podání. Útoky na ambasády a USS Cole, vzájemná rivalita, nevraživost a zadržování informací mezi CIA a FBI, alláhovský brainwash, úspěšná snaha vyprovokovat USA k válce a tím pádem přílivu dalších radikálů. Extrémně konzistentní (4* každý samostatný díl), chytře poskládané (užití archivních záběrů, časová rovina vyšetřování) a deviza #1: postavy a herci. Primárně šarmantní, morálně pružný Daniels, charakterní uhrančivý Rahim, kancelářský šmejd Sarsgaard, ale také zbytek obsazení - předloha, tvůrčí tým a právě tohle byl klíč k úspěchu celé série. Je v ní krásně vidět, co se posralo. "Wherever you are, death will overtake you, though you are in lofty towers in the sky." ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SO BASICALLY THIS IS ALL ABOUT INTERNATIONAL PUSSY?" ----------- Gibney sa na staré kolená rozhodol vyskúšať niečo nové a po desiatkach kvalitných dokumentárnych záležitostí sa pustil do seriálových vôd. Odštartoval veľmi slušne. The Looming Tower mapuje celé backstory ohľadom 9/11, hlavne rivalitu medzi CIA a FBI. Samotným útokom je venovaných len pár minút, čo naozaj nie je na škodu. Na margo autentickosti, netreba na seriál hneď kydať len preto, že v ňom absentujú akékoľvek konšpiračné teórie. TLT zobrazuje situácie a udalosti tak, ako sú vo svete prezentované a všeobecne prijaté. Na konšpiračné teórie treba hľadať iný produkt a nie seriál z produkcie Hulu... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se pokouší mapovat, co vše předcházelo tragickému 11. září. Některé díly jsou opravdu napínavé, jiné méně. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Poměrně rozsáhlá rekonstrukce událostí, které vedly k 11. září. Námět na mě působí o trochu atraktivnějším dojmem, než jaké to nakonec bylo. Což ale není nutně špatně. Je naopak fajn, že se seriál snaží držet reálných událostí, což v zásadě znamená tři věci - špionáž, politiku a propletené osobní vztahy. Místy to trochu připomíná Homeland (smutná radikalizace malého nevinného kluka), místy se to možná až příliš táhne a minimálně dvě epizody věnující se osobním vztahům mi přišly skoro až zbytečné. Zpracováním je to ale quality TV s parádními hereckými výkony a promakanou výpravou. Dost to i osvětlí tehdejší jak vnější vztahy - mezi blízkým východem a Spojenými státy, tak vnitřní - rivalitu mezi FBI a CIA. Tvůrci kopou do vlastních řad, na patos a americké hrdinství se tu nehraje. Jen je nutno se připravit na fakt, že to není vždycky úplně mainstreamově divácké a ty "nejatraktivnější" momenty, tedy např. samotné 9/11, jsou dost upozaděny. Kdo se ale zajímá více do hloubky, láká ho další pohled na známé události a nechce jen akční senzaci, nedá se The Looming Tower nedoporučit. Zejména proto, že seriál není tendenční, ale dívá se na problematiku skoro až chladným analytickým okem. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Když se dva perou, třetí se směje… a strhává mrakodrap dopravním letadlem. Fantastická špionážní pecka s výtečným Jeffem Danielsem. Televizní klenot loňského roku! ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Minisérie založená na skutečných událostech. Tak málo většinou stačí k tomu, abych se o nový projekt zajímal, a stejně tak je tomu i u The Looming Tower. I když musím uznat, že to má i pár dalších věcí, které přitáhly mou pozornost. Hlavní z nich je určitě obsazení. Tomu vévodí Jeff Daniels, pro mnoho známý hlavně jako Harry z Blbý a blbější. Jenže jeho poslední dva seriály jsou herecky mnohem zajímavější (The Newsroom a Godless) a právě tady je hlavním tahounem. I když jeho méně známí kolegové rozhodně nepředvádí druholigové výkony. Po první epizodě jsem si myslel, že to dopadne jako u letošního Waca a tempo se rozběhne. Jenže to se tady neděje ani v pozdějších epizodách. A tak i když jde o zajímavé téma, které rozhodně zasáhne víc Američany, tak mě to bohužel netáhlo tolik, co jsem čekal. Pro mě to tedy nakonec dopadlo jako mírné zklamání i když se člověk dozví pár nových věcí o tom, jak to skutečně bylo s 9/11. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Ono se k tomu moc nedá co říci. Já hold měl smůlu, že jsem narazil na dva dost podobné seriály v jeden moment a upřímně mě ani jeden z nich jinak neoslovil. A už se to vezlo. Nedá se to asi hodnotit negativně. Jen mi to nesedí do mého stylu. i když by dost mohlo. Lidi se tady otáčejí nějakou propagandou, což teda nechápu ani za boha. Na jednu stranu je zde spousta konspiračních teorií jak to vlastně bylo, ale pravda zatím zůstává pouze jedna. S tím se asi nedá nic dělat. Takže jo, můžete být zastáncem nějaké hypotézy, ale asi je zbytečné tím kazit hodnocení seriálu, který ani žádné propagandistické sklony neměl. To je prostě hloupé a dětinské. Já jednoduše hodnotil formu. A to vypadala ze začátku nadějně, ale poté se hold zvrtla. To se nedá nic dělat. Věčná škoda, ale tak už to hold bývá. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Po Waco další pecka podle skutečnosti. Jeff Daniels byl výborný a stejně tak i většina ostatních herců. Alec Baldwin mi přišel trochu zbytečný a klidně to mohl zahrát někdo neznámý. Jak to dopadne bylo jasné, ale postrkování mezi agenturami a jejich boj, byli zajímavé. Seriál obohacen i reálnými záznamy a tak člověk zase zavzpomínal na tuto smutnou událost. Celkově jsem spokojen, i když Waco na mě udělalo vetší dojem. 70% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Aneb historie islámského terorismu, která vedla k 11. září vystavěná ve story kolem osoby Johna  O'Neilla, agenta FBI, který se specializoval  na Al-Kajdu, aby pak paradoxně zemřel jako bezpečnostní expert ve WTO při útoku naplánovaným Bin Ladinem. Vlastně stejná konstrukce jako v Po stopách 11. září (2006) , kde hrál O'Neilla výborný Harvey Keitel, tady ho hraje blbý a blbější Jeff Daniel a musel jsem si na něj zvykat, ale oproti staršímu dílu to jde do podrobností, výborně vybalancovaná faktografie, akce a soukromé vztahy, takže se na to dobře dívá. Pro fandy filmů s tématem islámského terorismu výborný tip, a pro mne v mnoha ohledech poučné ( třeba proč jako jediná letadla ze Saudské Arábie mohla toho dne odletět z USA, což pak všichni konspirátoři vybájili do pohádek ) PS: Výborný byl Tahar Rahim ( aka Had a Prorok, na který tu je takový malý vtipný odkaz ) a mne dostal v posledním díle svou konfrontací, kdy rozebral toho alkajdistu svými znalostmi koránu... ikdyž si myslím, že takhle to na ty lidi nefunguje ) ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O polhviezdie prihadzujem za dojem po dopozerani poslednej epizody. Metodicky mimoriadne vydarene sfilmovanie toho, co predchadzalo v tajnych sluzbach USA najhrozivejsiemu teroristickemu utoku nedavnej historie. Vynikajuce herecke obsadenie. Kraluju vsak Jeff Daniels, Peter Sarsgaard, excelentny Bill Camp a v ulohe mladsieho FBI agenta z blizkeho vychodu, Tahar Rahim. Plne odporucam 85% K zanru drama by som pridal i dokumentarny film a ciastocne i thriller. ()

yvona 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Končím na začátku 8. epizody,který mě už definitivně odrovnal. To totiž je obzvlášť vydařená část, kde se údajní teroristé (mimochodem s IQ ploutvonožce) vleže na gauči učí řídit letadlo z videa. Už dál nemůžu. Končím. Nedá se na to dívat. ()

ER 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně zvědavý, co jsou ochotni Američané pustit "do éteru". A hned první epizody, kdy se má rozjet spolupráce mezi agenturami, ale ze strany CIA je bojkotována, hodně navnadí. Bohužel po 3.epizodě seriál občas ztrácí dynamiku příběhu, některé scény ne vždy ideálně navazují, ale jakmile se děj přenese na půdu agentur, hned to opět jiskří. Zařazení originálního záznamu z parlamentního vyšetřování je pecka. A oceňuji, že nakonec si divák dokáže udělat solidní obrázek, co vše se může dít v temnotě, kde běžný občan nevidí. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne všetci vedia, čo sa stalo 11. septembra roku 2001 v americkom New Yorku. Čo však tragickým udalostiam onoho utorkového rána predchádzalo? Na to sa v dramatizovanej podobe snaží dať odpoveď táto desaťdielna miniséria z roku 2018, ktorá príbehovo z veľkej časti vychádza zo skutočných udalostí, zachytávajúc skutočné postavy zo sveta politiky, spravodajských služieb aj teroristických organizácií. Divák ma vďaka veľmi dobre napísanému scenáru okrem iného možnosť vidieť súperenie medzi CIA a FBI, ktorých pomyselné "meranie si pohlavných údov" viedlo až k najväčšej tragédii v histórii Spojených štátov amerických. Relatívne krátky a pomerne dynamickým spôsobom rozprávaný počin sa spolu s hlavnou dejovou líniou, smerujúcou k udalostiam 11. septembra, zameriava aj na vedľajšie dejové línie, ktoré si všímajú predovšetkým prežívanie vybraných postáv. Tie sú z veľkej časti zaujímavé a tvorcovia sa aspoň v prípade niektorých z nich snažia aj do väčšej miery pracovať s psychológiou. Kvalitný je nakoniec v podstate už výber hereckých protagonistov. V seriáli sa objavuje hneď niekoľko zvučných mien. Najväčšmi spomedzi všetkých však zaujmú Jeff Daniels a Tahar Rahim v hlavných úlohách. Počin streamovacej služby Hulu dokáže na diváka zapôsobiť aj svojou výpravnou stránkou či pohľadom na tematiku náboženstva a jeho zobrazenie. The Looming Tower je krátkym, ale vcelku úderným dramatickým dielom, ktoré nahliada na zákulisné politicko-spravodajsko-teroristické hry na prelome tisícročí, ktoré vyústili do pádu veží Svetového obchodného centra. Seriál s minimom negatív dokáže ťažiť predovšetkým z kvalitného príbehu s výraznou nielen inšpiráciou, ale priamo predlohou v skutočných udalostiach. ()

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

Mojím najobľúbenejším seriálom je Homeland, pričom stále tvrdím, že tak dôveryhodne podané príbehy o vyšetrovaní terorizmu a prívržencov islámu, s rozohratím zákulisných hier všemocnej CIA, tu už jednoducho nebudú..........   Takže téma tejto minisérie ma okamžite zaujala. Jeden veľký a najpodstatnejší rozdiel medzi Homeland a The Looming Tower je ten, že táto 10-dielna miniséria je podľa skutočných udalostí, natočená na základe rovnomennej knihy. Doteraz mám v živej pamäti, ako sa dozvedel o páde dvojičiek..........   A až do vzhliadnutia tohto seriálu som o nejakých veciach nemal ani len potuchy (nie som zas hltač informácií o 9/11). Snímka sleduje niekoľko ročný sled udalostí pred samotným 11. septembrom (bombový útok v Nairobi – 1998 alebo útok na loď USS Cole v Jemene). Najpodstatnejšie ale je niečo úplne iné. Vnútorné, a treba napísať, že úplne nezmyselné boje medzi CIA a FBI, honenie vlastného ega, miesto spojenia sa v mene ochrany vlastných obyvateľov, iba rozkoly a zatajovanie informácií. Možno to nemuselo zájsť až tak ďaleko..........   Všetci od začiatku vedia, ako dopadne tento seriál, no sledoval som ho zo zatajeným dychom. Parádny rozbeh, zoznámenie sa aj so súkromím jednotlivých agentov, mierne potom ideme ako z rýchlika a zo dve časti sú možno menej záživné, aby to opäť vyvrcholilo skvelým a dramatickým finále. Jasné, pár chybičiek sa nájde, ale ja som to zhltol veľmi rýchlo. Taktiež je niekoľko faktov prekrútených, kvôli dramatickosti seriálu, ale vôbec mi to nevadí. Údajne aj v postave agentky CIA Diane Marsh sú znázornení až traja agenti ..........   Nad všetkými vyčnieva absolútne skvelý Jeff Daniels (hlavne po minisérii Godless som začal tohto herca vnímať úplne inak), výborne mu sekunduje Tahar Rahim (pre mňa nová hviezda, v krátkom časovom rozmedzí som s ním videl tretiu vec v tomto poradí – The Serpent, The Mauritanian a The Looming Tower). Okrem toho tu nájdeme vskutku hviezdne obsadenie – Alec Baldwin, Bill Camp, či Peter Sarsgaard.. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Podařený seriál s výborným obsazením. Mé počáteční nadšení ale trošku zchladlo někde v půlce a pak ke konci se zase probudilo. Možná bych volil méně epizod a trošku větší uskupení. Pak by to bylo bez chyby. ()

Reklama

Reklama