Reklama

Reklama

Annina válka

(festivalový název)
  • Rusko Война Анны (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinkou filmu je šestiletá dívenka, která přežila hromadnou popravu židovského obyvatelstva v ukrajinské vsi. Když se jí podaří vyhrabat se zpod mrtvých těl rodičů a sousedů, je poslušnými spoluobčany vrácena do rukou nové nacistické moci usídlené v budově někdejší školy. Anna se útěkem pokusí zachránit podruhé. Ve všudypřítomném chaosu se útlá holčička hravě schová do útrob starého krbu. Odtud skrze prasklinu v zrcadle mlčky sleduje dění a jen v noci si troufne na nutné obchůzky za obživou. Den co den zkouší Anna přežít v prostředí doslovně i alegoricky evokujícím smrt. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (6)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Komorní epizodka z druhé světové války o malé dívce, která přežije masovou vraždu celé své rodiny a pokouší se přežít další hrůzy války. Poutavé a nijak zbytečně natahované, zároveň nepřinášející nic nového. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Malá dívenka přežije masakr na nacisty okupované Ukrajině. Domácí obyvatelstvo ji předá Gestapu, ale naštěstí unikne i podruhé. Schová se v krbu v bývalé škole a zoufale se snaží zůstat naživu. Annina válka je hutné minimalistické drama, téměř beze slov, přesto výmluvné a neskutečně působivé. Dojem stojí na strhujícím představení hlavní a prakticky i jediné herečky, a na nepříjemně realistické kameře. Síla výpovědi strčila do kapsy celé Nabarevené ptáče a obstála by i v porovnání s Marhoulem obdivovaným Jdi a dívej se. Ruská kinematografie je prostě jinde. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Beze slov se před námi odehrává naprosto dech beroucí příběh malé holčičky a její snahy přežít schovaná v komíně [LFŠ2019] ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Letní Filmová Škola 2019, film 35: Poslední film letošní filmovky byl pro mne tím nejlepším. Vítěz cen ruské akademie o šestileté holčičce co se schovává gestapu přímo pod nosem je asi nejčistší survival film co může vzniknout. Kam se na naši hrdinku hrabe Bear Grylls, Hanksův trosečník nebo i parta z Walking Dead. Právě těmto filmům je Annina Válka nejvíce podobná. Protivníkem Any je ale, narozdíl od přírody či smyšlených chodců, čiré, koncentrované, skutečné, lidské zlo. Člověk musí sice víc než u jiných filmů podobného typu potlačit svoji nedůvěru (věci které Ana pro svoje přežití dělá, t.j. umí si vyrobit kahan, na kterém si vysterilizuje vodu, loví zvěř, ožužlává pryskyřici z obalů knih atd., jsou věci kterých by byl v podobné situaci stěží schopen průměrný dospělý Polák této doby, natožpak šestiletá holčička), ale je za to odměněn napínavým příběhem novodobé Robinsonky, a její úchvatné vůle přežít. Zároveň je to za dlouhou dobu první film co jsem viděl, ve kterém je celý děj odvyprávěn pohybem a obrazem, bez voiceoveru či jiných vysvětlivek, a je jasně srozumitelný. Střídání ročních období je vidět podle sněhu na parapetu či ovoci v koši, mentální stav Any pak podle mimiky obličeje a očí, jejíž představitelka Marta Kozlová je zde fenomenální a zcela si zaslouží své ocenění za nejlepší ruský herecký výkon 2019. Jsem si navíc jistý, že kdyby ten film natočili kupříkladu Warneři, měla by velkou šanci i na Oscarech. Pokud za letošek doporučuji jediný film je to toto. Tedy, jsou to Avengers, a pak toto. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Dech beroucí minimalistické drama z války. Bez násilných krvavých scén. Marta Kozlová v titulní roli, to je na Oscara. 6-ti letá neherečka byla celých 75 min. v záběru. Hraje samozřejmě , instinktivně a uvěřitelně. 4* a potlesk ve stoje pro M. Kozlovou ()

Reklama

Reklama