Reklama

Reklama

V roce 1963, v době studené války a závodů v dobývání kosmu mezi SSSR a USA, plánují Rusové výstup kosmonautů do vesmíru z lodi Voschod -2. První prototyp, bezpilotní družice, bude určen k testování. Start Voschodu je určen na rok 1967. Američané však oznámí, že také chystají výstup do vesmíru. Generalita se rozhodne vyslat loď s kosmonauty již v roce 1965, aby si SSSR zajistil světové prvenství. Pro let jsou vybráni dva zkušení piloti, Alexej Leonov a Pavel Beljajev. Konstrukční kancelář Sergeje Koroljova urychlí práce. Bezpilotní družice je vynesena na orbitu, kde simuluje pokusný výstup, ale nakonec se družice na oběžné dráze rozpadne. Konstruktér Koroljov nechce riskovat životy kosmonautů, ale vedení SSSR trvá na svém. Voschod-2 není doveden k dokonalosti. Skafandry jsou podle pilotů neohebné, ale oba jsou ochotni pro vlast riskovat. 18. března 1965 vesmírná loď s Leonovem a Beljajevem na palubě odstartuje z Bajkonuru. Let je normální a Voschod-2 dosáhne orbity. Leonov upoutaný lanem vstoupí přes vzduchovou komoru do vesmíru a vznáší se opojně ve volném prostoru. Zanedlouho mu stoupne tlak, puls i teplota a nemůže se vrátit k modulu. Beljajev s ní ztratí spojení. V letovém středisku se autority dohadují, co dál. Generál Nikolaj Kamanin je proto, aby se vzduchová komora odstřelila, i když v tom případě Leonov zahyne ve volném prostoru. Leonovi se mezitím podaří zachytit modulu. Nafoukl se mu skafandr a nemůže ohýbat ruce, nohy a prsty. Dostane se do komory hlavou napřed. Poklop do vesmíru se však nedovře a Leonov vyvine velké úsilí, aby ho zavřel. Když ho Beljajev přitáhne do kabiny, Leonov omdlí. Beljajev ho resuscituje. Ze Země jim blahopřejí nejvyšší představitelé SSSR. Chystá se návrat na Zemi a je odstřelena komora, což otočí modul o dvacet stupňů. Podle přístrojů je v kabině dvakrát vyšší tlak, systém tam totiž pumpuje čistý kyslík, protože v plášti modulu vznikla mikrotrhlina. Jedna jediná jiskra a kosmonauti by mohli uhořet. Hrozí jim otrava kyslíkem a začínají se u nich projevovat zrakové halucinace. Musejí rozříznout potah kabiny a odpojit kompenzační čidlo. To se jim podaří, ale oba upadnou do bezvědomí... (TV Prima)

(více)

Recenze (143)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Domnívala jsem se, že nejpatetičtějším filmem je zachraňování Ryana, omyl, tohle ho trumfnulo. Jedinou uvěřitelnou postavou je Koroljov, ostatní trousí nechtěně vtipné hlášky snad v každém dialogu. A rozhovor kosmonautů, kteří pomalu mrznou v tajze, záchrana nepřichází a oni řeší ... Ne, nejsou to rodiny, není to jejich vzájemný vztah, nejsou to vzpomínky, není to snění, oni řeší vlast. Takové patetické orgie už nic nepřebije. A ano, na závěr si v letovém středisku pěkně po americku všichni zatleskali, tedy až na Koroljova. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Vzácný 3D poklad v mé filmotéce. A bezostyšně se přiznám, že byť mírně překvapeně, ale o to víc spokojeně pokyvuji hlavou nad obrazovou kvalitou, hloubkou 3D, prostorovým zvukem i hudebním doprovodem. Sice jsem rozuměl prd, ale většinu jsem pochytil z kontextu a něco vypomohli starší a jazyka Sovětského svazu znalí spolusledující diváci / tlumočníci. Nuže, ve zkratce, tenhleten Ruský počin v ničem nezaostává nad Americkou konkurencí stejného žánru. Graduje to skvěle, herci jsou profíci, efekty jsou luxusní, patos v míře obvyklé, vlajky na svém místě ve větru plápolající... A především jde o příběh opravdových frajerů, kteří si politická přání zažili na vlastní kůži a všechna rizika vyžrali až do dna. Průlet atmosférou až do samotného přistání patří mezi nejlepší vizuální sci-fi prožitky, které jsem viděl a 3D tady všechno smysluplně podporuje. Hodně hrdé 4 hvězdy a ještě fous. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rusové se tady opravdu vytáhli. Především gradace ve vyprávění je mistrovsky načasovaná, ale i akční scény můžou směle konkurovat americkým blockbusterům viz odpad části rakety, když se blížila do atmosféry. Obrazově je to vysloveně mistrovský výkon. V čem bych měl mírnou výčitku je rozvláčný záčatek a někdy zbytečně natahované dialogy. Velmi sympatická postava šéfa velínu, kvalitní civilní herecké výkony. V rámci CHT zatím nej film. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Skvělá Ruská odpověď k americkému Apollu 13. Příběh dvou kosmonautů, kteří mají jako první vystoupit do kosmu je patřičně dramaticky vystavěn. Charaktery jsou zajímavé, chemie mezi nimi funguje. Ruská aparatura je snímána tak, jak zřejmě opravdu fungovala a speciální efekty jsou zde hyperrealistické, což kvituji s maximálním povděkem. Prostě se zde urodil snímek, který si rád kdykoli připomenu a až na závěrečnou mírně zdlouhavou část na Sibiři jde o zlatý kousek do současné filmařiny. 80% ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Stejně jako snímek "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", je i Vremya Pervykh vizuálně vtahujícím a do historické hloubky jdoucím dramatem, které každého fanouška kosmonautiky zaujme na první pohled. Avšak i přes tento zjevný úspěch mám s filmem dva problémy v podobě příliš dlouhé stopáže a silně citelnou inspirací filmem "Apollo 13", pročež vážně velmi zamrzí, že se režisér Dmitrij Kiseljov nevydal vlastní, originální cestou. Až na tyto detaily se tedy jedná o velmi povedený snímek, ke kterému se rozhodně budu v budoucnu rád vracet. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)
  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)

Reklama

Reklama