Reklama

Reklama

V roce 1963, v době studené války a závodů v dobývání kosmu mezi SSSR a USA, plánují Rusové výstup kosmonautů do vesmíru z lodi Voschod -2. První prototyp, bezpilotní družice, bude určen k testování. Start Voschodu je určen na rok 1967. Američané však oznámí, že také chystají výstup do vesmíru. Generalita se rozhodne vyslat loď s kosmonauty již v roce 1965, aby si SSSR zajistil světové prvenství. Pro let jsou vybráni dva zkušení piloti, Alexej Leonov a Pavel Beljajev. Konstrukční kancelář Sergeje Koroljova urychlí práce. Bezpilotní družice je vynesena na orbitu, kde simuluje pokusný výstup, ale nakonec se družice na oběžné dráze rozpadne. Konstruktér Koroljov nechce riskovat životy kosmonautů, ale vedení SSSR trvá na svém. Voschod-2 není doveden k dokonalosti. Skafandry jsou podle pilotů neohebné, ale oba jsou ochotni pro vlast riskovat. 18. března 1965 vesmírná loď s Leonovem a Beljajevem na palubě odstartuje z Bajkonuru. Let je normální a Voschod-2 dosáhne orbity. Leonov upoutaný lanem vstoupí přes vzduchovou komoru do vesmíru a vznáší se opojně ve volném prostoru. Zanedlouho mu stoupne tlak, puls i teplota a nemůže se vrátit k modulu. Beljajev s ní ztratí spojení. V letovém středisku se autority dohadují, co dál. Generál Nikolaj Kamanin je proto, aby se vzduchová komora odstřelila, i když v tom případě Leonov zahyne ve volném prostoru. Leonovi se mezitím podaří zachytit modulu. Nafoukl se mu skafandr a nemůže ohýbat ruce, nohy a prsty. Dostane se do komory hlavou napřed. Poklop do vesmíru se však nedovře a Leonov vyvine velké úsilí, aby ho zavřel. Když ho Beljajev přitáhne do kabiny, Leonov omdlí. Beljajev ho resuscituje. Ze Země jim blahopřejí nejvyšší představitelé SSSR. Chystá se návrat na Zemi a je odstřelena komora, což otočí modul o dvacet stupňů. Podle přístrojů je v kabině dvakrát vyšší tlak, systém tam totiž pumpuje čistý kyslík, protože v plášti modulu vznikla mikrotrhlina. Jedna jediná jiskra a kosmonauti by mohli uhořet. Hrozí jim otrava kyslíkem a začínají se u nich projevovat zrakové halucinace. Musejí rozříznout potah kabiny a odpojit kompenzační čidlo. To se jim podaří, ale oba upadnou do bezvědomí... (TV Prima)

(více)

Recenze (143)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s tými americkými verziami chýbal tomu ten nádych pátosu, mňa to veru nenadchlo, necítil som z toho filmu veľkosť. Vizuálne bola v niektorých momentoch jasne vidieť práca v štúdiu, najmä pri akože výstupe do voľného vesmíru, to by sa nemalo stávať. Pozitívom sú ale vyhrotené situácie, tie boli dramaticky zvládnuté na jednotku. Film je taký polovičato vesmírny a polovičato survival. Nič čo by som musel vidieť znovu. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry film. Od zaciatku nam dej pomalicky gradoval k zaverecnemu finale, ktore bolo fakt skvele. Trochu sa natahoval zaciatok s plno dialogmi o narode, hrdosti a pod. Na druhej strane to vyvazovalo niekedy az privelmi umelecke ponatie niektorych scen, hlavne spomienky na detstvo. Pacilo sa mi ako bol vykresleny Leonov, snilek bez strachu, ktory sa nezlakol nicoho. Nakoniec ale ide o pribeh dvoch kamaratov, ktory si splnili detsky sen v casoch sovietskeho Ruska. Ruskych hercov nepoznam, ale boli fajn. Hlavne veduci programu bol sympatak. Pribeh bol super napisany, rad by som vedel nakolko sa to podobalo realite. Mam rad tieto ruske "vesmirne" filmy, lebo kvalitou v pohode dokazu konkurovat americkym velkofilmom, no ponukaju trochu viac emocie. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $9,677,311▐ Vesmírny program ako sa patrí, stanovené ciele sa proste plniť musia. Rusy posledné roky chrlia vojnové a vesmírne filmy ako na bežiacom páse a zvládajú to prevažne na dosť dobrej úrovni. Rovnako tak zaboduje aj táto vesmírna misia, technicky a herecky skvelo zvládnutá, nie je čo vytknúť, spokojnosť, poctivá filmárčina. /75%/ ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V krátkom čase som sa dostal k ďalšej ruskej vermírnej odysey mapujúci sovietsky vesmírny program. Ako pri výbornom "Saljut-7" tak i teraz ide o komplexné dielo, ktoré podrobne vykresľuje udalosti v čias vesmírnych pretekov počas studenej vojny. Trikovo na vysokej úrovni, kamera pekná, hudba vhodná, trochu naťahované dialógy. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Výjimečně se vám vyplatí, pokud jste ve škole nedávali pozor, takže stejně jako já nebudete vědět, jak tato ruská odysea dopadla. Příběh je to totiž jako hrom a i kdyby si Rusové polovinu věcí přibásnili, budete až do konce napjatí. A nic na tom nemění ani ten občasný bohatýrský patos, který tu vizuální kosmopohádku přislazuje. Většina lidí dnes zrak ke hvězdám neupíná, protože hvězdy se jim derou do obýváků skrze sci-fi filmy; mnoha lidem už to reálné dobývání vesmíru nepřipadá atraktivní a výjimečné. V šedesátých letech to ale bylo dočista jinak. I kdyby nebyl vesmírný program nástrojem politického poměřování pinďourů, byla to vzrušující věc nejen pro fantasty, ale pro většinu lidí. Do té doby totiž svět napravoval škody druhé světové války a lety do vesmíru měly být signálem, že když od toho budování zvednete očí a podíváte se dopředu..., může být budoucnost velkolepá. I proto je skvělé, že někdo tyto příběhy vypráví. Abychom si uvědomili, jak daleko jsme se za relativně krátkou dobu posunuli a za jakou cenu. Navíc vám dojde, že za spoustou úspěchů nestál CCCP nebo USA, ale velmi talentovaní, odvážní a chytří lidé, kteří nás k tomu relativně blahobytnému dnešku posouvali ne díky politikům, ale velmi často právě polikům navzdory. Po technické stránce vynikající, režijně taky fajn, jediné co mě v hodnocení drží zpátky je právě ten patos, který tomu všemu trochu ubírá na důvěryhodnosti. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Film síce zarobil 161 miliónov rubľov, ale vzhľadom k očakávaniam sa označuje za kasový prepadák. Bolo to spôsobené neúspešnou marketingovou kampaňou. (Arsenal83)
  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)
  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)

Reklama

Reklama