Reklama

Reklama

V roce 1963, v době studené války a závodů v dobývání kosmu mezi SSSR a USA, plánují Rusové výstup kosmonautů do vesmíru z lodi Voschod -2. První prototyp, bezpilotní družice, bude určen k testování. Start Voschodu je určen na rok 1967. Američané však oznámí, že také chystají výstup do vesmíru. Generalita se rozhodne vyslat loď s kosmonauty již v roce 1965, aby si SSSR zajistil světové prvenství. Pro let jsou vybráni dva zkušení piloti, Alexej Leonov a Pavel Beljajev. Konstrukční kancelář Sergeje Koroljova urychlí práce. Bezpilotní družice je vynesena na orbitu, kde simuluje pokusný výstup, ale nakonec se družice na oběžné dráze rozpadne. Konstruktér Koroljov nechce riskovat životy kosmonautů, ale vedení SSSR trvá na svém. Voschod-2 není doveden k dokonalosti. Skafandry jsou podle pilotů neohebné, ale oba jsou ochotni pro vlast riskovat. 18. března 1965 vesmírná loď s Leonovem a Beljajevem na palubě odstartuje z Bajkonuru. Let je normální a Voschod-2 dosáhne orbity. Leonov upoutaný lanem vstoupí přes vzduchovou komoru do vesmíru a vznáší se opojně ve volném prostoru. Zanedlouho mu stoupne tlak, puls i teplota a nemůže se vrátit k modulu. Beljajev s ní ztratí spojení. V letovém středisku se autority dohadují, co dál. Generál Nikolaj Kamanin je proto, aby se vzduchová komora odstřelila, i když v tom případě Leonov zahyne ve volném prostoru. Leonovi se mezitím podaří zachytit modulu. Nafoukl se mu skafandr a nemůže ohýbat ruce, nohy a prsty. Dostane se do komory hlavou napřed. Poklop do vesmíru se však nedovře a Leonov vyvine velké úsilí, aby ho zavřel. Když ho Beljajev přitáhne do kabiny, Leonov omdlí. Beljajev ho resuscituje. Ze Země jim blahopřejí nejvyšší představitelé SSSR. Chystá se návrat na Zemi a je odstřelena komora, což otočí modul o dvacet stupňů. Podle přístrojů je v kabině dvakrát vyšší tlak, systém tam totiž pumpuje čistý kyslík, protože v plášti modulu vznikla mikrotrhlina. Jedna jediná jiskra a kosmonauti by mohli uhořet. Hrozí jim otrava kyslíkem a začínají se u nich projevovat zrakové halucinace. Musejí rozříznout potah kabiny a odpojit kompenzační čidlo. To se jim podaří, ale oba upadnou do bezvědomí... (TV Prima)

(více)

Recenze (143)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rusové se tady opravdu vytáhli. Především gradace ve vyprávění je mistrovsky načasovaná, ale i akční scény můžou směle konkurovat americkým blockbusterům viz odpad části rakety, když se blížila do atmosféry. Obrazově je to vysloveně mistrovský výkon. V čem bych měl mírnou výčitku je rozvláčný záčatek a někdy zbytečně natahované dialogy. Velmi sympatická postava šéfa velínu, kvalitní civilní herecké výkony. V rámci CHT zatím nej film. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rusové si tady neodpustí řadu klasických ruských vlastností. I přesto se ale jedná o skvělý film. Pokud totiž přežijete prvních politických 40 minut, tak se dočkáte vizuální nádhery, která mě s radostí uvedla do blaženého stavu nevědomí. Je fascinující, že zrovna Rusové si dokáží s filmem vizuálně pohrát tak, jako třeba Amíci. A když přetrpíte onu socialistickou čtyřicetiminutovku, tak se dočkáte hezkého filmařského zážitku. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $9,677,311▐ Vesmírny program ako sa patrí, stanovené ciele sa proste plniť musia. Rusy posledné roky chrlia vojnové a vesmírne filmy ako na bežiacom páse a zvládajú to prevažne na dosť dobrej úrovni. Rovnako tak zaboduje aj táto vesmírna misia, technicky a herecky skvelo zvládnutá, nie je čo vytknúť, spokojnosť, poctivá filmárčina. /75%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Teď se shromáždí, zvolí si předsedu komise, pak se každý vysloví a začne diskuse. A ty se divíš, že jsem neodpovídal. Už bych byl pod drnem." Černý humor aneb schopnost improvizace pod tlakem, známá obyvatelům východního bloku. Možná vypadá neprofesionálně, ale mnohdy je účinnější než spoléhání na oficiální cestu. Začátek filmu je poněkud zbrklý, přičemž Leonov je líčen tak, že bych se divil, kdyby ho z programu nevyrazili, ale jak se blíží start, celé se to konstantně zlepšuje. I Leonova jsem začal brát, hlavně když Koroljovovi vyprávěl o dětství a drsné zkušenosti se sovětskou realitou třicátých let. A pak pasáž ve vesmíru je parádní, napínavá, skvěle natočená i vygradovaná, stejně tak jako přistání v tajze doprostřed sibiřské zimy. Výtku bych měl trochu jen k představiteli Leonova. Tomu bylo v době letu Voschodu 2 třicet let, zatímco Jevgeniji Mironovovi je padesát a je to vidět (tím nemyslím, že vypadá staře, ale není to mladík). Paradoxní pak je, že Chabenskému je o šest let méně a přitom hraje o deset let staršího Běljajeva. Ta postava se mi ale líbila nejvíc, ne takový optimista na odstřel (jak říká lékárník Šofr) jako Leonov na začátku, ale dříč a systematický člověk s trochou zdravého pesimismu. Hodně se mi líbilo i ztvárnění Koroljova, jehož osobnost si podle mě zasloužila vlastní pořádný film nebo seriál. Dobré navázání na Gagarina, ovšem dramatičtější, místy však také poetičtější, např. krásně udělané vzpomínky na dětství nebo přelet Voschodu přes osvětlený Měsíc, to by skoro chtělo zarámovat. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po úspešnom snímku Pavla Parchomenka: "Gagarin: Pěrvyj v kosmose", prichádza Dmitrij Kiseljov s ďalším vesmírnym dobrodružstvom podľa skutočnosti. Tento krát, sa samotný režisér zameral na udalosti z roku 1965, kedy pri lete kozmickou loďou Voschod 2, Alexej Archipovič Leonov, ako prvý človek vo vesmíre, vystúpil z družice do voľného priestoru, pričom veliteľom dvojčlennej posádky, bol Leonov najbližší priateľ Pavel Ivanovič Beľajev. Toto je príbeh dvojice kozmonautov, ktorí v čase studenej vojny, s odhodlaním riskovali svoje vlastné životy, aby splnili očakávania vysokých predstaviteľov vlády ZSSR, v boji s najväčším oponentom v snahe o podmanenie vesmíru: USA ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Taváryšči, bystró ku kompjutérom, máme tu pro vás další komentář savětskégo filmá! A nenechte se vyděsit, kravinky, co provádí Leonov před tím, než se děj řádně rozeběhne, naštěstí nedeterminují celek. Po delší době mezi nás z matičky Rusi zavítalo něco, co je přínosné. Umně namíchaný mix vozkyšeňyja velikymy gerojami, či, jak říkáme u nás, obdivu ku velkým grdinům, trošky patosu, pohrdání lidskými životy a historicky nečekaně přesných popisů. Zatímco u některých letů přežili kosmonauti jen tak tak, bylo to takzvaně Vo štok, zde se zázraky snoubily s divy, kluci to měli jenom Vo schod. Maximálně dva. Trošku chybí to dodrcnout, veškerá sláva i tragičnost vyniknou více když se přizná, že Běljajev zemřel ve čtyřiačtyřiceti, pouhých pět let po letu, když, nepoučen, svěřil svůj život do rukou dalším sovětským odborníkům, tentokrát pilulkinům při operaci žaludečních vředů. Ostatně - na podobnou kratochvíli dojel rok po komentovaném dobrodružství i vrchní konstruktér Koroljov, k čemuž tak trošku pomohlo i zdraví, nalomené kutáním zlata v gulagu, kam byl poslán Stalinem popřemýšlet o budoucím raketkování, patrně... No Rusko. Že bych si zkusil zvýšit databázní rating a narval to do zajímavostí k filmu? Proč ne, být za frajera, co se umí progůglit až k widlopedii, to je něcíčko. Tedy vpěrjóď! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Ruská kinematografia ešte nezomrela. Práve naopak, týmto "kozmickým" filmom dokázala, že ešte drží aké také tempo so zahraničnými miliónovými produkciami. Lebo toto je klasický blockbuster. Rusi videli, a vedeli, že v kozme sa stalo mnoho zaujímavých vecí a vedeli aj to, že za čias boľševika sa na svetlo božie nedostalo nič, čo by nebolo prefiltrované aspoň dvadsiatimi politickými komisiami. Američania mali svoje "Apollo 13", Rusi ukázali veľmi dramatický skutočný príbeh z čias, keď si amíci a sovieti merali svoje pipíky a súťažili kto ďalej načúra. Tu konkrétne šlo o to, kto bude prvým človekom vo voľnom kozmickom priestore. Bol to Alexej Leonov. Ako malé dieťa som sa dočítal len to, že Sovietsky zväz ukázal svoju prevahu v dobýjaní kozmu a po prvej družici, po prvom kozmonautovi, prvej žene v kozme šlo už len o to, kto vystúpi ako prvý mimo kozmickú loď. Sovieti by obetovali aj životy letcov - kozmonautov, len aby docikali najďalej práve oni. Preto sa právom tá doba nazýva preteky v dobýjaní vesmíru. Leonov bol prvý, ale doteraz som nemal ani tušenia, aké nesmierne dramatické to bolo. A to mi ukázal práve tento veľmi dobre natočený ruský film, ktorý sa nebál hodiť trošku kritiky na vtedajšiu dobu. Tí čo majú radi "kozmické" filmy podľa skutočnosti by si ho určite nemali nechať ujsť. 4**** ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Hra na Hollywood sa tentoraz sudruhom mimoriadne vydarila. Velmi kvalitna rekonstrukcia zasadnej propagandistickej udalosti, ktora dokaze strhnut, dojat a potesit. Ale Apollo 13, Gravitacia, Right Stuff pripadne First man su inde. A za sialene giganticko pateticky zaver by sa nemusel hanbit ani Michael Bay (myslene v dobrom). Uzil som si to a zamrzi, ze sme to nemohli vidiet v kine. 8/10 ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Natočené pěkně, ale prostě moc rozvláčné. Ve dvou třetinách jsem dokonce usnul a musel pak zpětně dokoukávat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Lehce amrerikanizující sovětsko-ruské drama, které se téměř ubránilo agitačnímu tónu. O příčku výš ho vytahuje zejména nenápadně výtečný Vladimir Iljin. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

O dvoch priateľoch, ktorí neváhali riskovať svoje životy, len aby udržali svoju vlasť na špici vesmírneho výskumu... Ich pohnútky tak ako boli prezentované sa mi síce nepáčili, no celkom tých dvoch chápem, že nechceli otáľať, veď ktohovie akoby to dopadlo, keby súhlasili ešte jeden rok počkať. Rok je dlhá doba a kľudne sa mohlo stať, že by nakoniec miesto jedného z nich išiel do kozmu niekto iný (napr. ten horlivý mladíček). Inak snímok je spracovaný bravúrne a na vysokej technickej úrovni, vidno, že sa tu s rozpočtom nešetrilo. Navyše samotný životopisný príbeh nenudil a od chvíle čo tí dvaja vystúpili do kozmu dokázal nepretržite držať v napätí, ktoré vygradovalo do zaujímavého finále. Kam sa hrabe Gravitácia (2013). Veľká spokojnosť. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Domnívala jsem se, že nejpatetičtějším filmem je zachraňování Ryana, omyl, tohle ho trumfnulo. Jedinou uvěřitelnou postavou je Koroljov, ostatní trousí nechtěně vtipné hlášky snad v každém dialogu. A rozhovor kosmonautů, kteří pomalu mrznou v tajze, záchrana nepřichází a oni řeší ... Ne, nejsou to rodiny, není to jejich vzájemný vztah, nejsou to vzpomínky, není to snění, oni řeší vlast. Takové patetické orgie už nic nepřebije. A ano, na závěr si v letovém středisku pěkně po americku všichni zatleskali, tedy až na Koroljova. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Poměřování pyjů mezi USA a Ruskem je již hezkých pár let oblíbená kratochvíle těchto národů. Když si z tohoto filmu odmyslím všechny ty patriotické nesmysly, tak se jednalo o nesmírně podařený kus filmařiny. Jakožto velký fanoušek a obdivovateln vesmíru jsem byl v sedmém nebi. Po technické stránce mě snímek velmi mile překvapil, protože se na něj dalo skvěle koukat. Výborně fungovalo i napětí. Film neobsahoval nudné pasáže ani navzdory své dlouhé stopáži. Dojem mi hodně narušovol i příšerný anglický dabing. [78 %] ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ruský pohľad na vesmírnu misiu Beljajeva a Leonova ma nesklamal. Bol pomerne dlhý, aby náhodou na niečo nezabudli, boli tam krásne pasáže z vesmíru, boli tam tie neodmysliteľné politické drísty a myslím si, že celkovo poskytol film obraz o náročnosti vesmírnych misií najmä v podmienkach akejsi idiotskej súťaže, v rámci ktorej sa šponovali termíny na úkor bezpečnosti, len aby boli stranícki papaláši spokojní. Charakteristické bolo vyhlásenie generála, že radšej riskne smrť oboch kozmonautov než by riskoval ich pristátie na "nepriateľskom" území. Rovnako ma zaujala reakcia manželky rádioamatéra, ktorá mu radila do ničoho sa nezapájať, aby z toho nemal problémy. A samozrejme to utajovanie dosiahnutého i voluntarizmus namiesto plánovania, čo je pre Rusov typické. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Dmitrij Kiseljov, moja úcta. Moja úprimná a nefalšovaná úcta za tento film. "Spacewalker" je podľa mňa absolútne vynikajúci film. So všetkým čo k tomu patrí. Toto je presne to, čo som od vesmírnych filmov chcel už nejaký čas vidieť. Podané bez toho, aby sme nejakým spôsobom zahmlievali, s postavami, ktoré som si počas sledovania veľmi obľúbil, s dobrou dávkou adrenalínu a napätie a vysoko uspokojivým záverom. Je síce pravda, že som vedel, že obaja kozmonauti prežili, no nerobí to momentky tohto filmu o nič menej efektné. Film občas vie byť aj vtipný. Alexej má v niektorých scénkach zmysel pre humor a okrem toho je skvelé, že sám Alexej Leonov sa spolupodieľal na tvorbe tohto filmu a dal tak možnosť, aby sme to mali podané čo najlepšie. To si vážim. Alexej a Pavel sú skvelí, no rovnako úžasnou postavou je pre mňa Sergej Koroljov, bez ktorého by obaja kozmonauti boli odsúdení na smrť. Pretože jeho prioritou nebola ani politika, ani to, aby predbehli USA. Jeho jediným cieľom bolo, aby sa obaja muži vrátili bezpečne na zem a živí. Časti vo vesmíre sú nádherné a silné, no osobne najlepšia bola pre mňa posledná polhodina. Scénky, keď už naši hrdinovia pristáli. Pretože kým väčšina filmov, čo som videl v tomto bode končí a všetko je už v poriadku, tak Alexej s Pavlom ešte museli prežiť niekoľko hodín v zime, čo ich nevedeli nájsť. Obdivuhodný film, skvelý príbeh, vynikajúce herecké výkony, vyzerá to skvele a takéto filmy by sa mali robiť. Presne pre toto vzniklo filmové médium. Aby nám takto ľudia vedeli podať silné príbehy. Skvelá práca. Hodnotenie: A+ ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Bez tak zbytečného patosu, který je více u filmů za velkou louží, lze natočit snímek o pionýrech kosmonautiky. První muž ve vesmíru, pan Leonov. Děj pojednává o tom, že tam nahoře se prostě pokazí všechno, co vůbec jde. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života o skutečné statečnosti se kvělými filmovými řemesly a speciálními efekty, který nás zavede do časů studené války o ovládnutí kosmu. V Apolu 13 jsme viděli americký pohled, zde ruský. Alexey Leonov (Evgeniy Mironov) bravurně nouzově přistane se svou stíhačkou a je oceněn zahrnutí do Sovětského vesmírného programu. Je doba, ve které Sovětský Svaz soutěží s USA, který člověk vstoupí první na měsíc. Prvním milníkem byl výstup kosmonauta do vesmírného prostoru. Kosmonauti se setkávají s mnoha život ohrožujícími problémy, vidíme flashback do Alexova dětství a scény s jeho ženou a rodinou, které nemají pořádné ponětí o co jde, než vidí živé televizní vyílání z kosmu. Sergej říká, že kosmonauti jsou takoví vojáci, kteří jsou v nepřátelské oblasti vesmíru. Záběry z volného kosmického prostoru připomínají film Gravitace s její závratí z tohoto prostoru. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ruský pohled na dobývání kosmu, který bude zábavný hlavně pro příznivce daného tématu. Pro ostatní diváky nemá film moc co nabídnout, protože ruské podání není pro diváka zrovna to nejpoutavější. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s tými americkými verziami chýbal tomu ten nádych pátosu, mňa to veru nenadchlo, necítil som z toho filmu veľkosť. Vizuálne bola v niektorých momentoch jasne vidieť práca v štúdiu, najmä pri akože výstupe do voľného vesmíru, to by sa nemalo stávať. Pozitívom sú ale vyhrotené situácie, tie boli dramaticky zvládnuté na jednotku. Film je taký polovičato vesmírny a polovičato survival. Nič čo by som musel vidieť znovu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

V krátkom čase som sa dostal k ďalšej ruskej vermírnej odysey mapujúci sovietsky vesmírny program. Ako pri výbornom "Saljut-7" tak i teraz ide o komplexné dielo, ktoré podrobne vykresľuje udalosti v čias vesmírnych pretekov počas studenej vojny. Trikovo na vysokej úrovni, kamera pekná, hudba vhodná, trochu naťahované dialógy. ()

Reklama

Reklama