Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Recenze (81)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Brutální a sáhodlouhá nuda o tom, kterak se zlodějíček a povaleč stal černým fašistou a mučedníkem. Všichni běloši jsou špatní, kromě bělošek, které vlezou se vznešeným černým mužem do postele, černoch byl vládcem zeměkoule v dobách, kdy běloši ještě ryli v Evropě držkou v zemi a spousta dalších blábolů. Barevná propaganda, kterou kdyby někdo natočil v opačném gardu, vysloužil by si nejspíš kulku od nějakého pomateného multikulturního zastánce, potažmo by se dostal na index nežádoucích osob. Film od černého určený pro černé. 30% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Byla to ta nejlepší organizace, jakou kdy černoši měli, a negři ji zničili.." Bůh je černej ?? Jistě, a jmenuje se Spike Lee.. Zvláštní, jak jeho filmy téměř nestárnou, mnohdy se naopak stejně jako v případě Malcolma X stávají časem v nových souvislostech velmi aktuálními.. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

S tímhle mám docela problém protože ten film vlastně působí jako oslava arogantního rasisty a náboženského fanatika který jen pár let před smrtí našel vnitřní mír a smíření. Jako divák nechápu proč by měl být takový člověk oslavován když 180 minut jede nekompromisní hate, následujících 15 minut říká pár věci co dávají smysl a ve finální kýčovité pětiminutovce Lee zaplatil jedné africké vesnici aby mávali portrétem někoho o kom nejspíš nikdy neslyšeli a Mandelu který má jakože vzbudit dojem, že v celé africe je Malcolm X pojmem... Jako příběh cesty jednoho člověka od drobného kriminálníka, přes období manipulativního zmrdsví až po nalezení vnitřní rovnováhy, je to asi OK, ale jako odpověď na otázku "Proč je M.X. osobností důležitou pro americkou (potažmo světovou) společnost?" je to těžce nedostačující. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Žádnou výraznou glorifikaci ve filmu necítím, takže po nějaké ideové stránce to není špatný film. Malcolm X je postava, která není ani zdaleka tak známá jako Luther King a je dobře, že se filmu ujala taková dvojce, která tuto osobnost dokázala příbližit lidem. Bohužel je však příběh moc roztahaný a postrádá jakékoli výraznější momenty, děj prostě jen plyne a když film skončí, tak dokážu jen říci jednou větou kdo byl Malcolm X, ale nic víc si z filmu odnést nedokážu. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Solídna one man show Denzela Washingtona...ale strašne moc natiahnutá, často som sa nudil, ale tak čo už....Denzel Washington je fantastický, ale dĺžka filmu podráža kolená a zrádza ho do priemeru u mňa... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Úkážková utopická psychologická hra, beriem svet Malcolma X a ďalších silných černochov ako samozrejme komplexné osobnosti s kladmi i zápormi. Jedno je však isté, nikoho nenechá chladným. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Předně Malcolma X jsem pro jeho podněcování k rasové nenávisti jako historickou postavu nikdy moc nemusel. Je mi daleko bližší politika Martina Luthera Kinga o vzájemné toleranci. Film po řemeslné stránce není špatně natočený, Denzel hraje jako o život. Přesto se nijak zvlášť neliší od jiných životopisných dramatů a pro znalé historie nebude příběh ničím překvapující. Taktéž více než tříhodinová stopáž mi přišla poněkud přemrštěná. Zkrátit to přinejmenším o půl hodiny by vůbec neuškodilo. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Jak je u Spika Leeho zvykem, Malcolm X je nádherně udělaný a dokonale zahraný film. Z Leeho filmů, které jsem měl tu čest vidět, platí totéž i o Clockers, Do the Right Thing a 25th Hour, ale jen posledně jmenovaný snímek mě opravdu nadchl, zřejmě protože se netýkal černošské problematiky. Je to zvláštní - uznávám, že tenhle režisér tohle téma umí, jenže mě prostě nebaví na to koukat. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Malcolm X byl hodně rozporuplnou postavou a ani tento fillm černošského režiséra Spikea Leea nám určitě neposkytne objektivní portrét. Z filmařského hlediska je to ale velmi dobrý film s výborným Denzelem Washingtonem v hlavní roli. No a názor na to, jaký byl nebo nebyl Malcolm X, si musí udělat každý sám. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Jak Spike Lee použil na začátku - ve snaze šokovat - amaterské záběry zmlácení Rodneyho Kinga, bál jsem se, aby film nebyl až moc glorifikující vše černošské. Naštěstí nebyl. Snímek velice zajímavě popsal poměry v organizaci "Nation of Islam" a především strastiplnou cestu Malcolma Littlea od kriminálníka až po vůdce černochů v boji za svá práva. Jistě, Spike Lee si - bohužel - neodpustil patetický závěr, kdy černošské děti vstávají a křičí "Jsem Malcolm X". A chyběly mi také - řekněme - temnější stránky Malcolma X v jeho dobách slávy. Pochybuji, že byl tak dokonalý, ovšem na druhou stranu nejsem takový historik, abych to vyvrátil:-). Přece jen mi to ale trošku nesedělo, a tak bych dal celému filmu 4 hvězdičky. Pět jsem ovšem přece jen dát musel. Přinutil mne k tomu Denzel Washington. To co předvedl bylo něco neuvěřitelného a já osobně jsem takový výkon od tohoto herce nikdy nečekal. Klobouk dolů. Kam se hrabe Training Day... ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Pateticky roztahaná manifestace afroamerické emancipace a zároveň biografie jednoho islámského fanatika a černošského rasisty v jedné osobě. Otravná propagandistická nuda na chcípnutí. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Nic proti Spikeovi, nic proti Denzelovi, ale tohle se nějak nepovedlo. Příliš dlouhé, příliš moralizující, příliš...no, všeho je tu nějak příliš, ale co mi chybělo, byl dobře vystavěný příběh. A ten závěr, znějící jak svatořečení Matky Terezy, mi u tohohle grázla připadal óbrpřehnaný! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Opat dalsi film ukuchteny v reziserskej kuchyni Spike Lee-ho, ktory som videl. V ramci biografickych filmov celkom slusne, prakticky cely film stoji na Washingtonovi, ktory ale sam nema sancu zvladnut cely film, hoci snaha bola. Minutaz 202 min je sialena, a hlavne uprosted filmu sa len vela keca a deje sa len minimum. Z biografickych filmov je u mna Gandhi s Ben Kingsleym este o 2 patra vyssie. 65 % ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Spike Lee je režisér, který se snaží v každém svém filmu alespoň trošku nakousnout téma rasové diskriminace. Není tedy divu, že postava Malcolma X ho přímo fascinovala a že chtěl v 3 hodinovém filmu mu složit poctu. Jenže Spike Lee až moc chtěl. Celý děj je prodchnut patetickými dialogy, kterými chtěl vyvolat kontroverzi, který se měl stát jeho životním dílem. Jenže z toho vyšla nabubřelá slátanina, která nevydrží ani na zkrácenou hodinou. Největší chybu bych viděl u toho, když se obsadil do jedné z důležitějších vedlejších rolí. Rozhodně nejhorší film Spike Leeho. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Exceletní výkon Denzela Washingtona. Jen mám podezření, že byl Malcolm X trochu zidealizován, proto jen 3! 60% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisné drámy extra nevyhľadávam, k tejto som sa prvýkrát dostal náhodou v telke a odvtedy sa mi udržala v hlave, čo filmu slúži ku cti. Má šťavu, odkaz a hlavne silný príbeh. Denzel odvádza dobrý herecký výkon, pritom jeho kontroverzná postava prechádza riadnými životnými kotrmelcami. Škoda tej (takmer nevydržatelne) dlhej stopáže. Afroameričan hovorí: Bola to najlepšia organizácia, akú černosi kedy mali...a negri ju zničili. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Velkolepý epos nemusí být vždy od Scorseseho, nemusí mít hromady mrtvol ani Roberta De Nira v hlavní roli mafiánského bosse. Spike Lee a Denzel Washington glorifikují Malcolma X v opravdu rozsáhlém životopise (který není ani přespříliš šablonovitý). Můžete s nimi názorově nesouhlasit, ale podívaná je to náramná. 80 % ()

Reklama

Reklama