Reklama

Reklama

Malcolm X

Trailer
USA / Japonsko, 1992, 202 min

Režie:

Spike Lee

Předloha:

Malcolm X (kniha), Alex Haley (kniha)

Scénář:

Arnold Perl, Spike Lee

Hrají:

Denzel Washington, Albert Hall, Nicholas Turturro, Angela Bassett, William Fichtner, Karen Allen, Michael Imperioli, Al Freeman Jr., Peter Boyle (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama o životním příběhu Malcolma X, černošského vůdce a mluvčího náboženské organizace Nation of Islam (Národa islámského), jenž v 60. letech 20. století veřejně vyjádřil nespokojenost Afroameričanů s jejich postavením ve společnosti a vlastně pregnantně řečeno mimo společnost, jelikož jedna ze zásadních tezí, kterou razil, byla, že černošští obyvatelé USA nejsou Američané... Biografii kontroverzního černošského politika natočil známý černošský režisér Spike Lee a do hlavní role obsadil Denzela Washingtona, který byl za svou roli nominován na Oscara... (Radek99)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (81)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Velkolepý epos nemusí být vždy od Scorseseho, nemusí mít hromady mrtvol ani Roberta De Nira v hlavní roli mafiánského bosse. Spike Lee a Denzel Washington glorifikují Malcolma X v opravdu rozsáhlém životopise (který není ani přespříliš šablonovitý). Můžete s nimi názorově nesouhlasit, ale podívaná je to náramná. 80 % ()

woody 

všechny recenze uživatele

Udělat z černošského rasisty a fanatika bojovníka za svobodu? No klidně, viděl jsem i horší zbožštění. Přežil bych 20 minutové tiskovky, ve kterých Malcolm omílá stále to samé. Výstavba děje je tak nevzrušivá a tuctová, že těch 200 minut se jeví jako prostříhaná verze. Co si však mohl Lee odpustit, byl patetický epilog s Nelsonem Mandelou, který se vzpírá všemu normálnímu, co jsem kdy v něčí biografii viděl. Vlastně ano, v Gottwaldovi a podobných. Já jsem Malcolm! Ne, já jsem Malcolm! Všichni jste Malcolm! ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

S poselstvím filmu nemám problém. Malcom je vyobrazen (po většinu času) jako rasitický, nesnášenlivý fanatik, takže jeho proslovy o bílém ďáblovi snad nemohou nikoho urážet. Film je ale zbytečně dlouhý, zvlášt konec se zbytečně natahuje, navíc když většina lidí ví jak to s ním dopadne (což je příhodné že - žádná tajná služba, ale konkurenční negři :) Washington super. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Jak je u Spika Leeho zvykem, Malcolm X je nádherně udělaný a dokonale zahraný film. Z Leeho filmů, které jsem měl tu čest vidět, platí totéž i o Clockers, Do the Right Thing a 25th Hour, ale jen posledně jmenovaný snímek mě opravdu nadchl, zřejmě protože se netýkal černošské problematiky. Je to zvláštní - uznávám, že tenhle režisér tohle téma umí, jenže mě prostě nebaví na to koukat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Životopisný film, ktorý sa snaží postihnúť celý život známeho aktivistu. Tým sa stáva síce viac informačne hodnotným, ale povrchnejším, ako keby išiel pomocou výberu jednej dôležitej epochy jeho života viac do hĺbky jeho vnútra, alebo vnútra spoločnosti. Je pozoruhodné, že k boju za základné ľudské práva vedie cesta najmä cez náboženstvo, že si nevystačíme iba s elementárnou ľudskosťou, ako to bolo u Malcolma, ktorého prebudilo až učenie Islámu a nie napríklad vražda jeho otca. Malcolm síce tvrdil, že nebol rasista, ale tvrdil, že beloch rovná sa diabol. Tomu sa hovorí kontroverzná historická postava. Aj tomu, kto sa nepodriadil spoločenskej klíme a automaticky netvrdil, že Kennedy bol nevinnou obeťou. Lee sa nám na konci snaží povedať, že Malcolm nevinnou obeťou bol a táto tendencia ku koncu začať adorovať postavu, s ktorou sme behom filmu ani nemali príliš dôvodov sympatizovať, pôsobí režijne nevyrovnane. Asi Leeovi fanúšikovia tento film príliš v láske nemajú, pretože je pomerne konvenčne nakrútený, ja však obdivuje celú predprodukciu so zháňaním materiálov, výborný casting: Washington JE Malcolm X ako Kinsley JE ghádhí a vlastne celú tú drinu okolo, pretože to stále stojí za to (za videnie). ()

Galerie (43)

Zajímavosti (20)

  • Po úspechu snímky sa na pulty obchodov dostali aj zemiakové lupienky s názvom "X Brand". Predávali sa bez nároku na zisk. (m.a.t.o.)
  • Mená troch atentátnikov obvinených z vraždy Malcolma X sú uvedené v záverečných titulkoch. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama