Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Neslavně známé léto roku 1977 bylo časem srážky disca s punkrockem, ale i létem, počas kterého řádil vrah, označený jako "Samův syn". Šílený maniak si vybíral milenecké páry a osamělé dívky. Dařilo se mu zabíjet a unikat beze stop, a jak teploty a počty obětí stoupaly, k pátrání se přidala i samotná mafie a občanské hlídky. Kadeřník Joey se svou partou povalečů dostali nápad, že vrahem je někdo z jejich čtvrti. Sepsali si proto seznam podezřelých a začali hledat toho, kdo jim bude nejvíc připadat jako vrah - někdo, kdo je jiný než ostatní... (Intersonic)

(více)

Recenze (207)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Nevyrovnaný psychologický thriller/drama, který časem nevyhnutelně začne nudit, protože je neskutečně snadno čitelný. Snaha o větší hloubku vyznívá naprázdno, a to možná i kvůli tomu, že si v hlavě jednoduše nedokážu připustit, že by většina hlavních postav (=diskantů) vůbec byla nějakých hlubších interakcí schopna. A taky že není... :-P 70% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hustý film a nejen pro atmosféru dusného léta ve městě, kde se spousta lidiček ve zprvu nesouvisejích dějích postupně proplete a zapadne do toho správného místa v mozaice, ale i stran role Adriena Brodyho, který se mi vryl do paměti výstavním čírem a rolí kluka s trochu jinými "koníčky", než je obecná norma, a právě proto, jakkoli je jinak bezelstný a neškodný, je trnem v oku těch "normálních". ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Další z newyorských příběhů Spikea Leeho. Příběh několika obyvatel Bronxu zasadil do jednoho léta 70. let, kdy zde řádil masový vrah. Ovšem tato kriminální zápletka tvoří pouze rámec příběhu, který je určitou sondou do života americké společnosti. Lee se obešel bez většího moralizování a tentokrát si (až na jednu krátkou scénu) odpustil i nastiňování "černošské problematiky". Zajímavému filmu s výtečnou retro atmosférou vévodí vynikající herecké výkony, zejména skvělého Adriena Brodyho a Johna Leguizama. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Spajku Spajku, žhavé a špinavé ulice New Yorku se vykreslují trochu jinak a nepotřebuješ k tomu herce kopírující Harveyho Keitela či lacinou variaci na kmotra. Rozdrobený a značně časově přetáhnutý děj nezvládá epizodní postavy ani hlavní „plot“ a divák se začíná v brzké době zabývat spíše zajímavými detaily v architektuře či kostýmech než nějakým hlubším studováním postav. Navíc je celá ta linie s masovým vrahem zbytečně a hloupě vykreslená, respektive to byl spíše pokus o vykreslení, a šla zatlačit do pozadí tak aby neotravovala. Dělej to raději zase správně a Jointa na to...... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Překombinovaný psychothriller, jehož jednotlivé elementy nedrží kromě dusné atmosféry skoro nic pohromadě. Ale chápu, že jistá velkohubost a stylistická přesycenost patří k režisérovu rozmáchle energickému rukopisu. 80% Zajímavé komentáře: Tsunami_X, Djkoma, Tyler, eye candy ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky je Krvavé léto velmi podmanivou záležitostí a Spike Lee jako režisér umí vtáhnout do děje velmi jednoduše a přitom působivě. Jenomže mozaika postav, která se zde pohybuje sice obsahuje nádherné kousky, avšak ve výsledném efektu jednotného celku působí poněkud strnule. Lee si nechtěně podrazil nohy tím, že mnoha lidem napsal až příliš rozmanité charaktery, které se následně ztrácejí mezi sebou samými, neboť nedostávají potřebnou délku prostoru pro své plné vyjádření. V tu chvíli pak záleží na hereckých výkonech, které pozvednou svůj part nad ty ostatní. Adrien Brody, punkový rebel odstartovaný Woodstockem, je tím, jenž si diváka podmaní svou úchvatnou kreací. Ať už ježkovité bodliny a kytara v ruce, či vystoupení v gay baru, to vše Brody zvládá s přehledem. Leeova dvouhodinová „studie lidského já“ na pozadí brutálních mordů však po skončení vyvolá „ohňostrojový efekt“ – všechno to nádherně vypadá, rychle uletí, ale co z toho? Dobrý pocit? I ten překvapivě někdy nestačí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Úplně vzorovej Spike Lee. Naláká Vás na dobovku ze sedmdesátých letech, na sériového vraha, na vyšetřovačku...a pak jediné, co z filmu vlastně zůstane, je atmosféra, o které to vlastně je a příběh to vlastně vůbec nemá. Naopak tu potkáváte sérii týpků z ulice, sledujete vývoj psychologie jejich postav. Chvílemi máte pocit, že je to film absolutně o ničem, ale tím správným stylovým střihem to Spike pořád udržuje v jakémsi zájmu. Co je ale důležité zmínit, tak že tu herecky září John Leguizamo v ne úplně hezké roli, což je pro něj netypické, a pak především punker Adrien Brody, který předvedl asi dosud jeho nejlepší výkon, co jsem vůbec viděl. V jinak docela nezávislém, nevýrazném a příběhově prázdném filmu si to totálně ukradl pro sebe a ze všech mě jeho osud a úděl zajímal nejvíce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příběh vyprávějící o jednom létu jednoho roku v New Yorku. Jednom vrahovi, jednom psu, jednom punkerovi a dalších hrdinech. O perverzním manželovi, který podvádí svou ženu a nebo i o jednom instalatérovi. Hromada někdy až absordních postav, které však mají svůj smal a význam. Skvěle natočené scény s vrahem a kostkami (=kostky jsou vrženy :)). Spike Lee ve velké formě. Hromada hereckých hvězdiček, které spojuje tento skvělý režisér, který si v tomto filmu střihl i menší roličku moderátora. Nemohu se rozhodnout, ale dávám 4*. Na tu pátou malinko chybí, ale co není ted může být příště ;-) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Victor Colicchio, Michael Imperioli, Spike Lee .. New York, Summer 1977, sériový vrah. No čekal jsem krimi, ale co mi režisér naservíroval bylo ještě lepší. Z vraha a jeho motivů udělal jen druhou dějovou linií a spíše se zaměřil na vykreslení mezilidských vztahů a doby v 70 letech, kterou ovlivňuje střet hudebních stylů, drogy, sex, rasizmus, ... Výborný film, který přes svoji různorodost a délku drží pevně pohromadě, nenudí a přetéká perfektní dusnou atmosférou.. 90%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Portrét sklonku sedmdesátých let v New Yorku z pohledu jedné generace. Výtečný scénář, skvělý soundtrack, velmi dobří herci a nad tím vším dokonale precizní režie. Výtečná záležitost, která bez problému ustojí i celkem značnou stopáž. Narozdíl od spousty jiných snímků má totiž co říci. A navíc to říká opravdu stylově. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Spike Lee to zase vzal originálně. Všechny filmy s psychovrahama jsou vždycky o vrahovi a o vyšetřování. Tady je ale vykresleno, jak vraždy působí na obyvatele New Yorku. Hledání vraha je jen takové pozadí k vykreslení života ve čtvrti, ale zároveň se díky němu vyhrotí vztahy mezi postavami, protože to už je jen taková ta pověstná kapka navíc. Opět se tu zabývá i xenofobií a hlavní postava zase není žádnej klaďas. Co, je nejdůležitější, že je to natočeno s klasickou přirozenou lehkostí a citem. Herci jsou do jednoho výborní. Mě nejvíc utkvěla Mira Sorvino. Přišla mi tam hrozně sexy a bylo mí jí líto. Z ulítlýho pankáče Brodyho jsem měl menší šok, protože v takhle extravagantní roli jsem ho ještě neviděl. A John Leguizamo opět dokazuje, že je nedoceněný herec. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Výborně ztvárněná atmosféra 70. let. Film není zdaleka prvoplánovitě o masovém vrahovi, ale zabývá se i problémy xenofobie a rozmanitosti hudební scény. Nejlepší role Johna Leguizama, co znám. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Kill...kill...KILL! jednoznačně nejlepší scéna + miluju ten nazelenalý filtr = solidní kvalitka za 3,5* (možná časem/po dalším zhlédnutí zvýším) ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : ? tržby americke : $21,567,853 - zatial dve raz som to od nudy nedokazal dopozerat ale este neni vsetkim dnom konec. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Spike Lee udelal presne to, co jsem cekal. Zadnej horor se nekona, tohle je zase dalsi sonda do zivota urcity skupiny lidi. Takze 140 minut clovek sleduje osudy nekolika postav, ktery vicemene ani nic neresi, tu si nekdo zahne, tu se nekdo pohada nebo ozere a to je tak vse. Ale do toho, snad aby clovek nezapomnel, ze film je o radeni vraha, vzdycky jednou za cas Lee flakne naprosto perfektne atmosferickou scenu s vrahem, kterej se vzdy objevi tak na minutku, pekne krvave oddela dva lidi a zase zmizi. A tentokrat to neni zadnej genialni vrah a podobne, ale naprostej psychous, kterej bere prikazy od psa. Prislo mi, ze by zde mohla bejt aspon trosku vyraznejsi detektivni linie, takle policie dve hodiny nic nevi a vse vyresi nahodou az v zaveru. Jinak celej film tahne paradni Leguizamo, kterej hraje typickyho fuckujiciho drsnacka. Ale vic za pozornost stoji Adrien Brody, jakozto neco mezi satanistou, pankacem, stripterem, kterej za prachy obsluhuje stary dedky a pripadne hraje na kytaru. Pulku filmu ma navic uces jak Pinhead a druhou ma silenej blondatej punkacskej uces. Jeste bych zminil mensi rolicku samotnyho rezisera, kterej hraje novinare a je naprosto prisernej. Celkove, i pres fakt, ze tohle je hlavne drama, se musi uznat, ze film nenudi, ma docela slusnou atmosferu a sem tam nakou dobrou scenu, ale stejne jsou nejlepsi ty vrazdy. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V Novém Jorku bych léto roku 1977 trávil jen velmi nerad. A není to proto, že Samův syn střílel v nočních ulicích, protože já v noci většinou spím, ale proto, že to město nemám v lásce a nechtěl bych v něm trávit vůbec žádné léto. Tento snímek na tom nic nezměnil, vlastně mne spíše ponudil, ale hudební stránka byla naprosto skvělá. Zejména punkové kousky mne nadchly, ale on i ten dobový popík měl docela šmrnc. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Film se sice odehrává v době řádění masového vraha, ale rozhodně není o něm. Je spíše o atmosféře v americké společnosti na konci 70. let a příběh není to hlavní. Zápletka je velmi jednoduchá a díky tomu působí snímek trvající hodně přes 2 hodiny dost rozvlekle. Velkou ránu filmu zasazuje dabing, který jej (nejspíš) připravuje o pořádný kus atmosféry. Bez zajímavosti ale tohle retro určitě není a komu se líbilo Hříšné boogie nejspíš nebude zklamán. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem jednoduše napsat, že je to lepší než Zodiak, to by ale vyvolalo představu, že se ty filmy nějak podobají. Lee a Fincher to ale pojali moc jinak na to, aby to šlo srovnávat. Psychopatický vrah, který mluví se psem, je navíc jen katalyzátor. Jako vždy u Leeho výborní herci rozehrávají spíš hru o nastolení atmosféry New Yorku. A jde jim to (myslím) dobře. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že to bude nějakej thriller o sériovym vrahovi Davidu Berkowitzovi, ale ona je to spíš taková užvaněná černá komedie, která ovšem nemá ani hlavu ani patu. Celý mi to připadalo jako totální chaos, ve kterym někdo dohromady splácal náhodně scény tak ze 3 různejch filmů. Jediný, co mě na celym filmu bavilo, byly některý ty rozhovory italoameričanů. ()

Reklama

Reklama