Reklama

Reklama

Děsivé dědictví

  • USA Hereditary (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají. (Vertical Entertainment)

Recenze (684)

Simomon 

všechny recenze uživatele

POSLEDNI SLOVO: Jednotlive postavy maji vyborne vykreslene charaktery a funguje mezi nimi psychologické drámo. Nicméně zaverecna pointa na me byla uz moc wtf. 4/5*, 70% ()

Blondpipi 

všechny recenze uživatele

Začátek docela působivý, vzbudil očekávání a představy, že mě čekají opravdu děsivý, napínavý a promakaný odhalení. V poslední třetině filmu pro mě děj ztratil nejen hlavu, ale i patu a odcházela jsem s pocitem, že jsem dostala opravdu velkou zmrzlinu, slintala jsem jak kráva a po pár bliznutích mi upadla na zem, odkud jsem ji slízala, aby se neřeklo, i s psíma chlupama, exkrementama, broukama a vším, co se tam prostě nalepilo. ()

Demonic189 

všechny recenze uživatele

Dávam silné 4*, ale záverečných cca 20 minút ma silno sklamalo. Do vtedy máme česť s hororom (dramou?), ktorému nechýba to najpodstatnejšie - atmosféra. Nepríjemný pocit je tu skutočne hmatatelny a pohlad na rozhádanú rodinu, kde to v medziludskych vztahoch neskutočne škrípe je veľmi trýznivý. Oceniť taktiež treba super réžiu a skvelé herecké výkony na čele s hysterickou matkou. Skoda toho závera... škoda.... ()

AnnalieseK odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu hodnocení ostatních, tenhle film byl akorát tak děsivě nudný.. Ze začátku to vypadalo na slušný průměrný horor, který nijak neurazí, ale pak se z toho vyklubala taková blbost, že jsem měla co dělat, abych u toho neusnula.. Původně jsem chtěla dát aspoň 1* za uraženou hlavu a celkovou atmosféru první polovinu filmu, ale druhá polovina a hlavně konec veškeré mé hodnocení smetly dolů. ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Tenhle horror je výjimečnej jen tím, jak je to celý na hlavu. Už jen to, že mají dva běloši přičmoudlý dítě je poněkud bizarní. Oproti ksichtu druhýho dítěte je to ale bizarní jen trochu. Celkově se dá říct, že snaha byla, ale je to takové moc zmatené, pointa mně osobně přišla dobrá, ale ta závěrečná scéna se teda dala zmáknout vizuálně mnohem líp, to snad muselo být tak blbý schválně. Budu shovívavej a označím to za poněkud ulítlej průměr, jen co je pravda. ()

helraiser 

všechny recenze uživatele

Atmosférická parádička která opravdu šlape od začátku do konce. Tak tísnivá atmosféra se jen tak nevidí, člověka z některých scén opravdu až mrazí. Filmu by možná prospěla trochu kratší stopáž, ale i v této podobě se nudit divák nemá šanci. Pro mne rozhodně velké překvapení. ()

Tamten 

všechny recenze uživatele

Horory asi fakt nejsou můj žánr, ale přišlo mi sledovat vyšinuté lidi, jak lítají po baráku či dalších lokacích sem a tam a mají halušky opravdu nudné. ()

Alexandre 

všechny recenze uživatele

Neskutečný nářez! Podobně intenzivní zážitek jsem nezažil zhruba od druhého Wanova "Insidious". Dokonale depresivní. Celou noc jsem se po filmu budil a musel si sahat na určitou část těla (kdo viděl, pochopí). Takto má dobrý horor vypadat a podobné následky zanechat. 10/10 ()

Jilda15 

všechny recenze uživatele

Nepříjemný pocit se nádherně stupňuje od začátku až do konečného finále. "Creepy" feeling z hlavní postavy Charlie přímo emituje, a nejen kvůli jejímu vzhledu. Postupně se děje jedna hrozná událost za druhou, až se mozek dostane do konstantního modu stresové reakce - bylo to VELICE krásně nepříjemné... Když už si myslíte, že tohle je všechno, "all is fucked up beyond repair" .... tak vám film prokáže, že se dá jít ještě dále. Není cesty ven, a je to ještě horší, než jste si dokázali představit. Rodina se rozpadá. Proces, který hlavní postavy neumějí ovládat, je spuštěn, a nejde zastavit. Kontrolu nad vším má někdo jiný než si původně myslíte a vaše nekalá podezření se vyplnila, jen v tom nejhorším možném scénáři, co mohl nastat. Stane to nejvíc neočekávané a všichni začnou upadat do panické depresivní apatie, pokud to lze takto nazvat. Všechno je zničeno. Není návratu. A je tu jedna psychiku devastující rána za druhou. Nastala neopravitelná chyba. Přichází smrt.. nebo hůř. A vše je provedeno tak bezchybně!!! Kamera, herecké výkony.... zvuk!!! Charlie od začátku dokážete identifikovat podle hnusného zvuku "klok", co vydává jako tik. Tenhle zvuk vás bude děsit a bude předzvěstí temnoty napříč filmem. Jakýkoliv jump scare, co jste kdy viděli ain't got shit on this.. Absolutní zoufalství. Tak bych popsal hlavní feeling filmu. Absolutní demonické sebevražedně depresivní zoufalství. U hororového filmu si snad nelze přát nic krásnějšího :) zajímavosti/spoilery: Paimonova značka byla už na sloupu před "tou" scénou. Jsou teorie, že Charlie vydávající zvuk "klok" byla vždy Paimon. Babička kojila Charlie místo matky - manipulace od dětství. Démon Paimon je král vidění do budoucnosti a "šprýmař" (podobně jako polobůh Loki) - proto při spálení deníku začíná hořet otec - v ten moment je proto matka tak psychologicky narušena, že se jí v záběru na moment změní výraz z teroru na klid - posedl ji Paimon. Další cíl je psychologicky narušit Petera - sebe-dekapitace, která navíc dodá kongruenci s tělem Charlie. ()

gemi 

všechny recenze uživatele

Cáklá rodinka s nejhnusnější dcerkou, jakou jsem kdy viděl (Milý Šapiró) v horroru divnějším, než osvobození Babiše v kauze Čapí hnízdo. Jedna hvězda za absenci lekaček a ta druhá za závěrečný titulkový soundtrack Both Sides Now od Joni Mitchell. ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Naposledy videné v kine a dnes pozreté po druhý krát. Veľmi kvalitný netradičný horor. Snímok sa dá rozdeliť na 3 časti. Prvá časť trvá cca hodinu, kde nám režisér dávkuje pomaly ale pekne hustú atmosféru a vykresľuje nám príbeh rodiny, ktorý je celkom zaujímavý. Taktiež sa nám snaží dať nejaké tie charaktery postáv. V druhej časti, ktorá trvá cca 30 min sa snaží prebrať aj dlhšiu históriu rodiny a pomaly prídeme na to, čo sa vlastne deje s rodinou. Taktiež sa nám pokúsi povedať aj prečo. Posledná časť je už úplne vyvrcholenie, ktoré sa mi celkom páči. Samozrejme mohol byť koniec inak spravený ale nebola to najhoršia voľba. Film má veľmi pomalé tempo a pri dĺžke 127 min sa to miestami vlečie. Za mňa by mmu nezaškodilo zostrihať ho trochu. Kľudne mohol mať 115 min a nič by sa nestalo. Musím pochváliť kameru, hudbu a vcelku dobrý a zaujímavý príbeh. Na debutový film A. Astera je to kvalitný počin. Je to Artovy film, takže na tento film musí mať človek náladu. Rozhodne to nie je film pre každého. Celkové hodnotenie za mňa je 80%. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

8.8/10 aneb takhle to dopadne když necháte mistra Astera napsat a zrežírovat vlastní film.. Vykouzlí umělecké dílo. Byť tenhle druh hororu dvakrát nepreferuji, vzal jsem to z povinnosti kvůli mé oblibě pana režiséra, a kdo by to byl čekal, jsem nadšen jako malé dítě. Aster totiž umí jednu věc dokonale. A to vyvolat ve vás pocit absolutního dna, nejistoty, strachu a temné atmosféry, (omlouvám se), k posrání. A to je taky jedna z těch věcí kvůli které film vyniká. Pavel Pogorzelski má své řemeslo a kameru očividně v dost pevné ruce (jak taky dokazuje i v druhém díle Ariho Astera, Slunovrat 2019). Scénář místy vypadá, jako by vypadl z nějakého hollywoodského veledíla a snímek tak působí o to víc autenticky. Herecké výkony jsou hodné Oscara, hudba je přiměřená atmosféře a decentně ladí k vývoji příběhu, no a konec je (jak je u Astera asi už zvykem) něco nečekaného. Osobně ale preferuji spíše první polovinu filmu, která mi přišla více originální, hravá a nápaditá (ale chápu, tomu konci se jen tak něco nevyrovná). Ps: scéna v autě je dokonalým příkladem scény, kterou už z hlavy nikdy nevyženete, a to buď pro pocity, které u ní zažijete, nebo vám prostě dojde, že se tady Aster překonal. ()

Talina 

všechny recenze uživatele

Nejlepší horor tohoto roku ? Bravurní psychologické drama? Ehm prosím? Větší kravinu jsem neviděla, fakt upřímně z celého srdce lituji času a peněz, které jsem za to dala. Kdyby to aspoň zachránil trošku konec, jak už se mi párkrát stalo v minulosti u slabších filmů, ale tady? Tady to konec ještě více znehodnotil, fakt nedoporučuji a absolutně nerozumím lidem, kteří můžou toto nazvat masterpice. Jednu hvězdu dávám jen proto, že nechci dávat odpad. ()

Dandy95 

všechny recenze uživatele

Jednoduše brilantní! Psychologická a deprimující záležitost, která mě v určitých momentech málem vyhnala svoji silou a tíhou z kinosálu. Takový pocity mi naposledy dodalo první shlédnutí Shining, ke kterému se mimochodem film odkazuje střihem některých scén a celkově Asterova inspirace Kubrickem je viditelná ve více momentech. Bravurní režie je podpořena úžasnými herci a hlavně neuvěřitelně famózní prací s kamerou a světlem. Nasvícení jednotlivých scén a postav (odlesky v očích, pomalé rozjasňování interierů atd.), hry s lens flares, a použití barev jednoznačně vystupují z filmu a nechají vás přemýšlet, proč proboha není víc takto technicky téměř dokonalých skvostů. Tato technická skorodokonalost je podbarvená hudbou a zvuky, které nemají problém se zavrtat hluboko pod kůži. Aster však ví moc dobře, kdy použít jenom a jenom ticho a nechat diváka deptat v nevědomí. Bohužel řadové publikum bude odrazeno artovým zakončením a celkově tím, že film většinou neukazuje, ale pouze naznačuje. To se projeví pravděpodobně na slabším diváckém přijetí a moc mě to mrzí. Tenhle film je pocta old school kinematografii a ukazuje, že laciná lekačka alá Insidous není zdaleka tak účinný prostředek k vyděšení diváka, jako jeden pitomej zvukovej efekt. Bravo! P.S. Pokud se vydáte do kina, vyberte si co nejprázdnější predstavení, ať vás neruší otravní teenageři, kteří jdou na novou lekavou slátaninu. ()

Skatemurai 

všechny recenze uživatele

Každá maličkost je předzvěstí něčeho špatného. Cítím se divně. Je mi zle od žaludku. Jsou to již 2 hodiny po shlédnutí tohoto filmu. ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Děsivé dědictví je svízelným hororem s pečlivě budovanou atmosférou. Je z letošní přehlídky děsivých snímků bezkonkurenčně jedním z vůbec nejlepších filmů tohoto ražení, o kterém se bude ještě hodně dlouho mluvit a který jen tak nezapadne. Tedy mezi kritiky a „odborníky“ rozhodně ne. Mně se líbil. Tedy v rámci kvality. Patří k těm hororům, které ve vás po skončení závěrečných titulků nadále nějakou dobu rezonují a musíte je patřičně strávit. Rozhodně to není zážitek pro každého. Zkrátka a dobře, tento film je záhadně mrazivý, znepokojující (ale ne třeba tak, jako Aronofskyho matka!, ze které mi bylo až zle a málem mne vyhnala z kina) v dobrém slova smyslu. A děsivý, byť trochu jinak, než je v současnosti u královského žánru zvykem. Jednoduše řečeno: je to výborný, místy až geniální horor. Horor s pořádným kořením v podobě nádechu mystiky a záhadnosti. Doporučuji všemi deseti! Tedy devíti z deseti. Více zde: http://nafilmu.cz/2018/07/recenze-desive-dedictvi-2018-hororova-revoluce/ ()

Dantte.. 

všechny recenze uživatele

První půle dobrá, pomalé rozjezdy mám rád, ale druhá už se vlekla a ta katarze prostě nepřišla. Film se snaží vyhýbat klišé, což je fajn ale podruhé už to vidět nechci, na mě až moc velké psycho. 45 % ()

denbrough 

všechny recenze uživatele

Na plný počet hvězd u mě tenhle film nedosáhne. To však ještě neznamená, že si i za pár let snadno nevzpomenu na některé scény (na 2-3 určitě), které se mi nepříjemně zaryly pod kůži a v danou chvíli mi doslova vyrazily dech.. SPOILER !! : jedná se o scény "nehoda", "ráno po nehodě" a "ve škole". Ve zmíněných scénách naprosto exceluje Alex Wolff, SPOILER! jehož asi minutový výraz po nehodě je tak uvěřitelný, a nebojím se tvrdit - oscarový - že něco podobného jsem dlouho neviděl.. Celkově je obsazení dobré, ale jak jsem už psal - Alex Wolff je pro mě největším překvapením. Výborná je i hudba, zvuky, KAMERA, kulisy... Asi je vlastně nakonec škoda, že je snímek ve druhé polovině mysteriózním hororem... pokud by se držel kategorie "temného rodinného dramatu", mohl se pro mě při tomto obsazení a při tom množství skvělých filmařských nápadů stát opravdovým klenotem.. ()

PB2 

všechny recenze uživatele

Za nejlepší horor loňského roku je označován Uteč, nejlepší horor letošního (2018) je pro mě Děsivé dědictví. Originální film, který se ze začátku tváří spíše jako psychologické rodinné drama, ale neztrácejte hlavu, postupně se překlápí do intenzivního hororu a pak.... Sice se mi v kině zdála ta první část dost dlouhá, ale určitě se někdy podívám na tu hodinu vystříhaných záběrů, protože tenhle film za to stojí a chvíli ho nedostanu z hlavy. Je zajímavé, kolik "srandy" se dá udělat s obyčejným "Plok" ()

Související novinky

Indie Doctor Strange je hit

Indie Doctor Strange je hit

22.05.2022

V posledních několika týdnech do kin vstoupily hned dva filmy s tematikou multiverza, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Everything Everywhere All at Once. První z nich se podle předpokladů… (více)

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

Hvězda Borata si zahraje v novém hororu

08.04.2021

Vycházející herecká hvězda Maria Bakalova z dvojky Borata si ještě spolu s Amandlou Stenberg (Nenávist, kterou jsi probudil) zahraje v hororové novince Bodies, Bodies, Bodies od distributora A24. O… (více)

Reklama

Reklama