Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Realizačně velkorysá adaptace stejnojmenného bestselleru Mishy Glennyho (česky vydalo Argo v roce 2009). Scénář napsal na Oscara nominovaný Hossein Amini (Drive), režíroval žánrový specialista James Watkins (Žena v černém, Černé zrcadlo), hlavní roli nejmladšího člena ruské mafiánské rodiny Godmanových, žijící v londýnském exilu, ztvárnil James Norton (Šťastné údolí, Vojna a mír, Grantchester). Ve chvíli, kdy začne temná rodinná minulost ohrožovat život jeho otce i dalších blízkých, je Alex Godman, dosud bezúhonný absolvent elitních západních škol a majitel prosperujícího investičního fondu, nucen jednat. Postupně je vtahován do kriminálního prostředí, kde musí bojovat nejen o bezpečí těch, které miluje, ale i o svou duši. Jedním z ústředních témat na pozadí dramatického příběhu osmidílné série – jak napovídá název – je globalizace organizovaného zločinu, kterému se také nevyhnula tzv. mcdonaldizace. Novodobé mafiánské války se vedou spíše v zasedačkách než v ulicích, utrpení a zmařené životy za sebou ale zanechávají stále stejné. Natáčelo se v různých koutech světa (Velká Británie, Rusko, Chorvatsko, Česká republika, Indie, Izrael). Série vznikla v koprodukci britské veřejnoprávní BBC a americké společnosti AMC. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (9)

McMafie (2018) 

Vyrůstal v bohaté rodině s židovským původem a s kriminální minulostí. Pochází z Ruska, ale řeč už moc neovládá. Rodinu nicméně bere jako základ všeho. Má krásnou přítelkyni, vede investiční firmu, kterou vybudoval bez pomoci movitých rodičů a hlavně na legálních základech. Společnost ale přeci jenom nezažívá nejlepší časy, protože ji někdo pomluvami poškozuje. Investoři začnou houfně vybírat své peníze. Alexovi se proto nabízí spolupráce s lodním magnátem z Izraele. Jenže a/ investice spočívá ve vyprání špinavých peněz, b/ násilně umírá Alexův strýc, c/ pokus odstranit mafiána Vadima, který rodinu kdysi vyhnal z Ruska, nevyšel. To všechno roztočí kolotoč událostí, nicméně první polovina série se nese v duchu přehršle informací, situací, stejně tak postav, zatímco se nedokážeme pořádně dostat ani k těm stěžejním. Cokoliv týkající se korupce, praní peněz, pašování drog nebo třeba obchodu s bílým masem je nicméně pro diváka chtě nechtě zajímavé a lákavé, obzvlášť když se pohybujeme mezi (vesměs) sympatickými lidmi a luxusními sídly. A i Prahu navštívíme, ve které potěší zejména Karel Roden. Druhá polovina série pak přinese jakési „polidštění“ epizod. Jasnější linie (Vadim, Godmanovi), jasnější příběh. Bavil stárnoucí patriarcha Dmitrij (Alexej Serebrjakov), bavila gradace posledních dílů. Nakonec vlastně spokojenost. S přivřením obou očí. ()

Epizoda 1 (2018) (E01) 

Vyrůstal v bohaté rodině s židovským původem a s kriminální minulostí. Pochází z Ruska, ale řeč už příliš neovládá. Rodinu nicméně bere jako základ všeho. Vystudoval soukromou školu v Anglii a obchodní akademii v Americe. Má krásnou přítelkyni, vede investiční firmu, kterou vybudoval bez pomoci movitých rodičů a hlavně na legálních základech. Společnost ale přeci jenom nezažívá nejlepší časy, protože ji někdo pomluvami poškozuje. A investoři začnou houfně vybírat své peníze. Nabízí se proto spolupráce s (pochybným) obchodníkem z Izraele Kleimanem, který by do jeho byznysu rád investoval. Jakou souvislost to má s vraždou jeho strýce? A jakou s neúspěšným pokusem odstranit ruského mafiánského bosse Vadima? ()

Epizoda 2 (2018) (E02) 

Informací je hodně, postav jakbysmet. Jejich množství bych omezil a víc se zaměřil na ty stěžejní, u kterých poměrně kloužeme po povrchu. Vždyť se ani pořádně nedokážeme dostat k samotnému Alexovi. To jeho strýc Boris měl nechat odstranit mafiána Vadima, který rodinu kdysi vyhnal z Ruska. Ovšem právě jeho rakev teď rodina oplakává. Pomsta? Co třeba trpělivým budováním konkurenční sítě, která půjde proti Vadimovým zájmům? Alex dlouhodobě investuje na rozvíjejících se trzích. Jenže vyprat špinavé peníze korupčního politika Kleimana, to je jiné kafe. Je fajn, že se podíváme do Prahy, Karel Roden zatím moc fajn. Zejména kaskadér Martin Hub naopak úplně nepřesvědčil. Baví mě stárnoucí patriarcha Dmitrij (Alexej Serebrjakov), který se utápí v depresích a alkoholu. ()

Epizoda 3 (2018) (E03) 

Alex asi moc nepočítal s tím, že si skrze nový byznys bude muset ušpinit ruce. Teď posílá Kleimanovy peníze těm, kteří mají za úkol poškozovat Vadimovy obchodní cíle. Celá pasáž v jižní Francii (jistý zástupce mexických kartelů nabízí spojenectví v boji proti Vadimovy) mě nebavila, hrané úsměvy směrem k partnerce Rebecce mě začínají vytáčet. Zdá se, že se ti dva skoro vůbec neznají. To Marek Vašut naopak pozná chlad ocelové tyče, předtím ovšem vyzradí jméno Karla Rodena. Zatím se to tváří jako něco sofistikovanějšího a významnějšího, než je. Ale uvidíme. Emoce jsou až dosud hodně dole a na kousání nehtů to prozatím taky vážně není. ()

Epizoda 4 (2018) (E04) 

Osud syna ruských přistěhovalců dříve napojených na mafii se mi začíná trochu zajídat. Hlavním cílem čtvrtého dílu je překazit dodávku heroinu, což Vadimovi hodně uškodí u jeho moskevských spolupracovníků. Stačí přitlačit na šikovného ajťáka, zjistit jméno lodi a půjde to skoro samo. A vlastně i docela nevzrušivě. Asi nepatřím mezi diváky, kterým stačí krásné lokace a regionální autentičnost, která u nás má zvýraznit pocit, že s hrdiny skutečně v místě sedíme. Uvidíme, jak s Alexem zamává, že jeho milá ví, že se „zbavil“ čisté image a začal prát špinavé peníze korupčního politika Kleimana. Navíc se zdá, že ženské postavy tady nebudou mít moc velkou hloubku. ()

Epizoda 5 (2018) (E05) 

Tak nějak mi začíná být jedno, co se stane s kteroukoliv z postav, přitom tvůrci neustále představují další. Možná je škoda, že předchozí díly nabízely množství situací, linií a postav, protože až nyní mi to celé začíná víc sedět. Vadim přišel o důležitého spojence a navíc zklamal několik lidí v Moskvě. Vesele není ale ani Semjonovi Kleimanovi, který má na triku sexuální napadení. To s ohledem na předchozí události nebude náhoda. Vyžehlit situaci má na místě Alex, Kleimana to ovšem bude něco stát. Jeho vztah s Alexem tím utrpí nemalou ránu. Mnohem horší ovšem je, že Vadim odhalil, jakou roli Alex v celém „příběhu“ hraje. ()

Epizoda 6 (2018) (E06) 

„Jedeš do Izraele, tvého gangsterského přítele obviní ze znásilnění, zabijí dva svědky a ty se vrátíš, jakoby se nic nestalo!“ Cokoliv týkající se korupce, praní peněz, pašování drog nebo třeba obchodu s bílým masem je pro diváka chtě nechtě zajímavé a lákavé, obzvlášť když se pohybujeme mezi (vesměs) sympatickými lidmi a luxusními sídly. Alex dobře pochopil, že protivník (než ublíží jemu) bude chtít ublížit jeho nejbližším. Každý člen rodiny tak povinně dostane osobního strážce, což místy přinese milé situace. Právě jakési „polidštění“ epizod mi přijde ku prospěchu věci. Jasnější linie (Vadim, Godmanovi), jasnější příběh. Zároveň se na scénu vrátil Rodenův Beneš. A Joseph opustil svého chlebodárce a přesídlil do Londýna. Solidně gradující díl. ()

Epizoda 7 (2018) (E07) 

Smírčí setkání s Vadimem (za přítomnosti Kleimana) proběhlo, Alex ale správně pochopil, že to ještě neskončilo. Poté, co Rebecca strávila několik hodin na operačním sále, musel před rodinou s pravdou ven. Po dvou velmi dobrých dílech je ten předposlední možná trochu v útlumu, nicméně stále mě baví jakési polidštění epizod – což se výrazně týká i postavy Vadima. Jenže zatímco on odvolává na poslední chvíli svého zabijáka, do hry se nešťastně vkládá Dmitrij. Zůstává časté střídání lokací, solidní herecké výkony, obrázky ze života smetánky, pár svižnějších (akčnějších) momentů. Pořád je to ale chtě nechtě povrchní, nějakou zásadní syrovost nečekejte. McMafia je prostě produkt, který se bude líbit v Evropě i třeba divákům v Turecku nebo Indii. ()

Epizoda 8 (2018) (E08) 

Alex naposledy seděl v letadle do Moskvy. Což by asi úplně nevadilo, kdyby (zatímco Vadim svého zabijáka odvolal) se do hry nevložil tatík Dmitrij, jehož střelec omylem zastřelil protivníkova nejbližšího člověka. Komplikace začnou hned na letišti a vše skončí v „bezpečném“ domě. Alex navíc velkému hráči nabízí možnost dostat jejich produkt do Evropy, protože jejich dosavadní cesty a přístavy nejsou životaschopné. A spokojeně odkráčí středem. Pořádný charakterový přerod? Spokojený je nakonec i divák, který (jakmile se prodral množstvím situací, linií a postav) si zejména druhou polovinu série docela užil. S přivřením obou očí. ()

Reklama

Reklama