Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina českých chemiků během druhé světové války začne pátrat po plísni, kterou již ve dvacátých letech objevil anglický bakteriolog Fleming. Trvalo dalších patnáct let, než se z ní v Anglii podařilo vyrobit vpravdě revoluční lék – penicilin. Jeho výrobní postup byl ovšem přísně utajený. Vědci v malé české farmaceutické továrničce se o existenci penicilinu dozvědí náhodou ze staré novinové zprávy. Mladému asistentovi Honzovi Petřinovi se podaří přesvědčit kolegy, aby začali sbírat a kultivovat všechny možné druhy plísní. Protože firma má německé vedení a probíhají zde časté kontroly, je třeba samostatnou vědeckou práci utajit. Pod záminkou výzkumu potravinových škůdců se českému týmu nakonec podaří identifikovat tu správnou odrůdu plísně, která jediná zabíjí škodlivé mikroby. Ještě je však třeba z ní extrahovat léčivou látku a tu potom odzkoušet v praxi… Jiří Lehovec, známý český dokumentarista a filmový teoretik, natočil film o tom, jak může být vědecká práce na jednu stranu monotónní a únavná, ale na druhou stranu především vzrušující a napínavá. Film je pojat jako téměř dokumentární rekonstrukce; skutečné události ovšem zobrazuje s uměleckou licencí. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

troufalka 

všechny recenze uživatele

V tvůrčí skopina Šebor - Bor vynikl v šedesátých letech i tento hraný dokument, který byl překvapivě pojatý spíš věcně, než budovatelsky. Nevím nakolik odpovídá zařazení Válečný a Drama, zařadila bych spíše do vzdělávacích pořadů. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracovaná malá detektivka o hledání českého penicilinu. Poetické záběry na různé typy plísní by člověka málem vyburcovaly k tomu, aby si je doma také pěstoval. Jen jsem asi nelida, ale mnohem více mě bavil boj o myši, než ten o Marušku. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

V tomhle hraném dokumentu z prostředí české mediciny během 2.světové války se odehrává docela strhující příběh nad objevováním nevyhnutně důležitého penicilinu, způsoby jeho získávání i léčby pomocí něj. Současný člověk si už ani moc neumí představit, jaká to musela být doba, kdy se mnohokrát důležité informace pronášely mezi některými státy velmi pomalu a ještě i rozvoj mediciny mohl v něčem záviset od politiky. Velká poklona českým vědcům, kteří dokázali za půl druhého roku a za těžkých podmínek objevit penicilín na základě pouze jednoho článku o převratném objevu z Anglie a díky staré dostupné literatuře o plesních a houbách. Hodně zajímavé a poučné. Ovšem absolutní happyend se nekoná, po celou dobu má na hlavní dějovou linku o trpělivých vědcích a lékářích vliv nebezpečí 2.světové války, která zuří v pozadí celého příběhu... Líbil se mi způsob natočení s dokumentárním komentářem v podání Luďka Munzara a hranéno vizuálu s obsazením až na výjimky (Vlastimil Hašek) neznámými tvářemi do role vědců. Jinak jeden z mála černobílých filmů, kde jsem si opravdu říkal, že by nevadilo, kdyby byl natočen barevně. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Neodpustím si údiv nad tím, že si distributor v oficiálním textu pochvaluje skutečnost, že mezi vědce nepronikla vedoucí úloha strany, když děj filmu končí v roce 1945? Film točil dokumentarista, je to z něj cítit, teprve v závěru se polodokumentární forma přelije více do té dramatické. Ačkoliv příběh pojednává o objevování objeveného, nechybí mu napětí, dobře se drží odborných faktů a dokáže poutavě divákům přiblížit piplavou, zdlouhavou a vyčerpávající vědeckou práci. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

V dobe 2. svetovej vojny, keď boli uzatvorené v Protektoráte vysoké školy, sa továreň Benjamin Fragner v Dolných Měcholupech u Prahy, vďaka pochopenia a podpore majiteľa, stala útočiskom mnohých významných odborníkov. Okrem iných objavov tu sa prvýkrát pripravil v roku 1944 Penicilín pod vtedajším označením BF Mykoin 510. Výskum bol prevádzaný v utajení, aby sa eventuálny objav nedostal k nacistom, ktorí sa v Prahe taktiež usilovali o jeho objavenie. Film by sa mohol posudzovať ako dokumentárna rekonštrukcia skutočnej udalosti. Išlo o neznámu a zabudnutú históriu bez akejkoľvek účasti medzinárodnej výmeny skúsenosti, kedy skupina mladých vedeckých pracovníkov v neuveriteľných skromných podmienkach, dokázala takmer nemožné. Natáčané bolo v reálnych priestoroch továrne. V roku 1949 po vojne bola priemyslová výroba tohto lieku zahájená v novo založenom podniku Penicilín v Rostokách u Prahy. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru skvělé a ukázkové spojení hraného filmu s dokumentárně-osvětovým snímkem. Musím říct, že i když se čas na filmu docela podepsal a pro rok 1963 je jeho forma trochu přežitá, napětí by se dalo často krájet a civilně podaný závěr i s nutnou vsuvkou ze současnosti z něj ještě více dělají sympatické a neobvyklé dílko. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Udělat z hledání léku takové drama, to už je kumšt. Skvělá kamera . Plných 80 % !!! A plísně samotné, to jsou umělecká, či spíše přírodní díla, ano mandaly jak píše kolega.... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Pro mne nezapomenutelný snímek. Před více než padesáti lety bylo velkou událostí, když se ve filmu objevila rodačka z našeho města a moje sousedka Jana Andresíková. Bylo to její první účinkování ve filmu. Ve městě se udělala velká reklama a kino bylo při premiéře narvané k prasknutí. Byli tam taky její rodiče, všichni sousedé z ulice a samozřejmě taky já. Její role německé asistentky byla sice nevelká a negativní, ale zapamatovatelná. Celý film byl obsazen méně známými herci a natočen způsobem téměř dokumentárním. Laboratorní postupy při objevování Flemingem již před válkou objeveného penicilínu byly vědecky popisné a celkem věrně natočené podle skutečné události. S potěšením jsem si ho po čase připomněla. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Munzarův voice-over celý dramatický počin posunuje k dokumentu, což je podle mě nejen na tehdejší dobu zajímavá forma; tématem mi to zase trochu připomnělo Kód Enigmy. Na 5* tomu ale chyběl nadhled, nadčasovost... nebo třeba pochyby postav o smyslu jejich konání. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrá podívaná. Zásluhu na tom má vynikající kamera a zajímavé téma. Herecké výkony jsou takové lehce nemastné neslané, ale zaujala mě mladá Jana Andresíková. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film s originálním námětem. Místy sice až příliš zadrhává na detailech poplatných režimu (ředitel přemýšlí, že by si po válce zřídil firmu a na výsledcích výzkumu vydělal = hrůza), ale jinak jde o zajímavou podívanoou s pěknými obrázky plísní (toto slovní spojení je opravdu možné). K ještě vyššímu hodnocení není daleko. ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Poučný, místy zadrhávající se, přesto však koukatelný film, možná však spíše hraná rekonstrukce. Určitě tento snímek beru i jako poctu českým vědcům, kteří se drží a drželi na špici, přes všechny ty klacky a klády, které měli pod nohama díky válkám a režimům. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná dost odborné, ale bylo to podáno velmi zajímavě, takže ani my, kteří jsme nikdy nedměli chemii v lásce, jsme jistě u televizní obrazovky vydrželi sledovat, jakým způsobem je možno najít nové léčivo, které zachraňuje milióny lidských životů. V dnešní covidové době zvlášť aktuální. A závěrečné zdůraznění, že jsme bývali ve výrobě léčiv na předním světovém stupínku, je zcela na místě. Možná, že naši vědci nové léky nacházejí, ale moc se o tom neví a přednost mají kšefty. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Dokumentarista Jiří Lehovec si tímto snímkem odskočil k hranému filmu. Jeho dokumentární ladění je i zde přesto znát. Tím se vytrácí veškerá dramatizace příběhu o vědcích, kteří byli úspěšní i v nelehké době druhé světové války. Vlastně je to takový hraný dokument - ´záměrně archaizující vizuální styl, postavený na statických celcích, snímání objektivy s krátkou ohniskovou vzdáleností a dokumentárně laděném obraze.´ Scénář to však neměl údajně jednoduché. Dle historických informací - ´první verze scénáře vznikla ještě před rokem 1948. Kvůli připomínkám schvalovacích orgánů však musel být scénář několikrát přepracováván, než byl film konečně v roce 1962 připuštěn do výroby.´ Příběh je však na základě skutečných událostí v továrně na léky v Měcholupech u Prahy. ´Během německé okupace vyvinula skupina vědců ve zdejší továrně antibiotikum, které v té době nebylo v Čechách ještě dostupné. Výzkum probíhal v naprostém utajení, aby se případný objev nedostal k nacistům, kteří rovněž usilovali o objevení penicilinu.´ Dokumentární pojetí za použití několika málo archívních záběrů je tedy zcela na místě. Otázka je, co tehdejší cenzura připustila a co ne. Každopádně snímek slouží jako výpověď jedné události doby s absolutní absencí vedoucí úlohy komunistické strany, což je na dobu vzniku asi nejvíce překvapující. ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Málo sem čučel, když se to všechno rozeběhlo, jaké tam volili detaily a hudbu. Odporná doba politiky s krásným filmem...a tak by to mělo být. ()

Theker 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý hraný dokument o vynálezcoch "českého" penicilínu. Bol som milo prekvapený kvalitnou filmárčinou nijak nepoznačenou politikou, takže hodnotenie je na mieste. ()

Reklama

Reklama