Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Traumatizovaná a snobská verze Trainspottingu z vyšších vrstev, která osciluje mezi přitažlivostí a nechutí...Scény s Benedictem naspeedované, rodinné flashbacky apatií postav zničující...A amorální ponaučení, že pokud si můžete dovolit brát drogy stylem, že vyvažujete jeden účinek druhým, vše poctivě zajídáte luxusní krmí, dodržujete pitný režim velkých vín a pravidelnou koupel, tak se s tím tělo nějak srovná... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„BÝT PŘI SMYSLECH JE HOTOVÁ NOČNÍ MŮRA. MŮJ NITERNÝ ŽIVOT JE NEKONEČNÁ SMYČKA SŤATÝCH HLAV A PSŮ RVOUCÍCH SE O JÁTRA, KTERÁ BYCH RÁD ZPÁTKY. ZAPOMENUTÍ BY BYLO BÁJEČNÉ, NETRPĚT TAK HRŮZOU Z NĚJ…“ /// Feťáckej sráč Patrick Melrose a jeho život, kterej sledovat je hnus. Sice zde je prostor pro úsměv, ale ten pramení ze sarkasmu a …. prostě to třeba ani není k smíchu. Feťácký eskapády přerušujou momenty z dětství, což je drama jako prase, vysvětlující téměř vše. Že Benedict exceluje je jasný. Navíc s ním tady drží krok víc lidí, ten hnusáckej nejvíc Hugo Weaving. Snobští aristokrati, který budete zaručeně nenávidět. Na rozdíl od Patricka, kterýho možná budete i litovat. Hnusná ukázka života! Nebo jen ukázka hnusnýho života?... Každopádně - cítíte li potřebu dostat se mezi smetánku, nebo jste mistři světa v rodinný sebedestrukci – seriál pro vás! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihy Never Mind (1992); Bad News (1992); Some Hope (1994); Mother's Milk (2005); At Last (2012), který napsal Edward St Aubyn, neznám. 2.) Věřím, že „třída“ mluví za vše. 3.) Thx za titule “98765 a need4seed“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Tohle je pecka, ač Cumberbatch není zrovna můj oblíbenec, tady je dokonalej. Ty jeho feťácký excesy jsem mu žrala aji s navijákem. Občas to vypadalo, že se neovládne a sešňupe i titulky. A vůbec se mu nedivím, kdybych měla takové rodiče. Jsem na tom stejně. Není vždycky výhra narodit se do bohaté, prominentní rodiny. Zvrácenost tady jen kvetla. Otec se trumfoval na střídačku s matkou a chudák Patrick, není se co divit, že si málem zlikvidoval nosní přepážku. Je to skvěle natočeno, výborně vystižená psychologická hloubka postav. Opět ukázka toho, jak může být konverzační drama, dobře uchopené, napínavé a zábavné. Pět dílů ideálně stačilo k zmapování Patrickova krkolomného života, který se mu nakonec podařilo ustát. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Prvá časť ma skrz onen trainspottingovský nádych priam nadchla, v ďalších sa však z pochopiteľných dôvodov dej odvíjal inými smermi. Drogovú "ľahkosť bytia" nahradil pomerne zaujímavý sumár príčin, prečo hlavná postava koná tak, ako koná - viď snobská starosvetská anglická aristokracia a traumy z problematického detstva, ktoré sú divákovi postupným dávkovaním odokrývané. Kvalitu si to po celý čas zachovalo na pozoruhodnej úrovni, ale ak mám pravdu povedať, v posledných zhruba dvoch častiach ma opakovanie stále tých istých motívov a "flashbackov" dookola mierne začalo unavovať. Takisto vývoj hlavnej postavy z môjho pohľadu nešiel tým správnym smerom, respektíve ma dianie v druhej polovici seriálu už nedokázalo dostatočne osloviť. Pokiaľ by som mal hodnotiť podľa jednotlivých dielov, prvý by dostal s najväčšou pravdepodobnosťou "plnú paľbu", druhý (a možno s odretými ušami aj tretí) rutinérsku štvorku, nuž a záverečné dva by odo mňa obdržali už "iba" trojku. Čo sa týka obsadenia, Cumberbatch je pochopiteľne zárukou kvality, je to profesionál na slovo vzatý, o tom žiadna, avšak musím sa priznať, do tejto role mi skrátka typologicky nezapasoval. Taktiež mi celkový dojem mierne kazil fakt, že vzhľadom v akom časovom rozpätí (desiatky rokov) sa seriál odohráva, a zároveň že v prvej časti má byť ústredná postava mladíkom okolo dvadsiatky, mi prišli prakticky nulové zmeny vizáže hlavnej postavy taktiež mierne rušivé a problematické - i keď to je, samozrejme, len taká maličkosť. Pokiaľ by ale niekto mal záujem o podobne ladenú snímku o vyrovnávaní sa s "démonmi mladosti" a rôznymi životnými traumami, rozhodne vrelo odporúčam Stuart: A Life Backwards, ktoré je podľa mňa ešte ďaleko lepšie. 65% ()

anatheman 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice silné 4 hvězdičky. Trochu mě mrzí, že seriálu trošku došel v jeho druhé polovině dech. Jinak bych určitě sahal po větším hodnocení. Je zde předložen velice děsivý příběh o tom, jak mohou odporné zážitky z dětství ovlivnit dospělý život. Jestliže se divák v první epizodě uculuje nad zdrogovaným Patrickem, postupné odhalování příčin přináší naprosto opačné pocity. Líbí se mi, že seriál nutí k přemýšlení. Opravdu je tu naděleno mnoho témat, k nimž je třeba vyjádřit postoj. Rád bych se zaměřil i na vizuální stránku díla. Výbornými články jsou rozhodně kamera a stylizace, která je velice barevná, až působí skoro kontrastně. Pokud se vyžíváte v táhlých a nepřerušovaných záběrech, budete štěstím bez sebe, až spatříte epizodu 3. Tvůrci museli vynaložit obrovské úsilí, když natáčeli dění uvnitř zámeckého interiéru. A skutečně - výsledek je skvostný! Co se týče herců, není třeba nic říkat o Benedictovi, který si scény získává automaticky pro sebe. Potěší ale i další britští herci. Za mě určitě Holliday Grainger a Indira Varma, obě důvěrně známé z ostrovních seriálů, ale i Pip Torrens z Koruny. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (4)

  • V roce 2014 Benedict Cumberbatch řekl v jednom rozhovoru, že by si rád zahrál literární postavu Patricka Melrose. Za pár let se mu to podařilo. (tedvidek94)
  • Mladý Patrick Melrose, kterého hraje Sebastian Maltz, má tmavě hnědé oči. Dospělý Patrick má však modro-zelené oči. (tedvidek94)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama