Reklama

Reklama

Útěk z vězení v Dannemoře

(seriál)
  • USA Escape at Dannemora (více)
Trailer

Epizody(7)

Obsahy(1)

Seriál Útěk z vězení v Dannemoře je inspirován útěkem z vězení v severní části New Yorku, k němuž došlo v létě roku 2015. Případ podivnější než fikce vedl k celostátnímu pátrání po dvou odsouzených vrazích, jimž pomohla uprchnout vdaná zaměstnankyně věznice, která s oběma muži dlouhé měsíce udržovala poměr. Benicio Del Toro hraje usvědčeného vraha Richarda Matta, hlavního strůjce útěku, který ve vězení působil nejen jako umělec, ale i jako zastrašující síla. Patricia Arquetteová hraje Tilly Mitchellovou, manželku a matku z pracující třídy, která má ve vězení na starosti krejčovskou dílnu. Ta s oběma muži naváže sexuální vztah a nakonec přistoupí na to, že jim do mraženého mletého masa schová pilníky, aby jim pomohla dostat se na svobodu. Paul Dano představuje Davida Sweata, usvědčeného vraha policisty, který k Tilly patrně chová skutečné city a neochotně se stane Mattovým partnerem v jeho komplotu. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Fr 

všechny recenze uživatele

„CHTĚL BYCH TI MALOVAT KRÁSNÝ OBRÁZKY A K TOMU NĚCO POTŘEBUJU"... "A CO?"... "PILKU NA ŽELEZO"... /// Příběh, kterej napsal sám život – protože tohle by snad ani nikoho nenapadlo. V hlavní roli manželé jak z Farga a dvojka šikovnejch vězeňskejch umělců…Ovšem moc se mi to pod kůži nedostalo. Jasně – Patricia Arquette hraje jakoby snad ani nehrála… (ale takovej Benicio zase nemá moc co hrát… většinu času jen sedí nebo píchá…), takže většinu času mně prostě zůstává „jen“ rozum stát. Je to takový… furt to samý. Až poslední díl plnej survivalu a špinavýho svědomí je zajímavej. Ale stejně moc dlouhej. Na tuhle historku přepálená stopáž… Kdyby to byl celovečerák… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Jsem členem fanklubu Joyce Mitchell. 3.) Thx za titule ,,“need4seed“ a „98765““. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Stiller nezaváhal a natočil čistou, filmařsky vyzrálou jízdu, která baví od začátku do konce. Doporučuji si nic dopředu nezjišťovat a být v napětí až do samotného závěru. Šestý díl to zbrzdí, na druhou stranu umě zmanipuluje vybudované sympatie k hrdinům. Klobouk dolů před Starskym (nebo Hutchem?). 90% ()

Reklama

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Útěk ze zařízení s maximální ostrahou patřil v létě 2015 k hlavním tématům zpráv. Nejen během rozsáhlého honu na uprchlíky, ale zejména poté, co jeden z nich po dopadení velmi ochotně podal podrobné svědectví. Ještě více pozornosti si však získal příběh o tom, jak Sweat a jeho komplic Richard Matt přišli k nezbytným nástrojům. Oba totiž udržovali milostný kontakt s šéfovou krejčovské dílny, kde byli vězni zaměstnáni. Dáma jménem Joyce "Tilly" Mitchell uvěřila, že ji čeká lepší život v Mexiku, a pašovala vězňům pilky skryté v mraženém mletém mase. Další pozoruhodnou stránkou bizarní události byly totiž výsady velmi volného režimu, kterých zejména tito dva vězni využívali. Tento seriál se soustředí zejména na prokreslení jednotlivých postav, vztahů mezi nimi a prostředí, v němž je můžeme pozorovat. Hlavně díky dobrému obsazení je to opravdová radost sledovat všechny zúčastněné nešťastníky. Vězeň Sweat je přesvědčivý jako dříč a v podstatě naivní dobrák (i když ve vězení také není jen tak), do něhož je Tilly zamilovaná. Šéfem celé akce, který se fyzicky nijak nepředře, je právě Matt. Královnou všech těch tragikomických existencí je nehezká a sexuálně neukojená Tilly, na jejíž nehezké podobě si dali tvůrci obzvlášť záležet. Jejím neštěstím jsou její touhy a ambice, které ale směřují jen k jiné verzi hloupé existence, než je ta aktuální. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Nečekané překvapení na konec roku si připravil Ben Stiller, který natočil všech osm epizod minisérie o až „fargovsky“ podivuhodném útěku z vězení podle skutečné události. Zejména znalost klišé útěkářských filmů od Brubakera až po Vykoupení z věznice Shawshank a ikonické herecké výkony Benicia del Tora a Patricie Arquette dělají ze sledování návykovou záležitost, která v procedurálním duchu přibližuje útěk jako pečlivě promyšlený stroj, který se zvrtne jedině lidským zaváháním. Jedna z žánrových událostí roku se svou stavbou nejvíce podobá celovečernímu hollywoodskému filmu, avšak nataženého na osm hodin vyprávění. Zdá se, že Stiller po svém debutu z roku 2015 našel svou režijní polohu, která mu sedí daleko lépe – takto sebejistě zrealizovaná, syrová vize například připomene tvůrčí začátky jiného herce Bena Afflecka ve filmech jako Argo nebo Město. Nejlepší epizoda: Part 5 (5) ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od sledování známého a profláklého Prison Break jsem při výběru seriálu na který se vrhnu ukázal na Escape at Dannemora. Důvod? Příběh podle skutečné události. Ty mě vždycky lákaly a navíc mě potěšil rozumný počet epizod. Hned od začátku mě zaujala řemeslně perfektně odvedená práce, vykreslení postav a zachycení atmosféry bylo famózní, o to víc jsem byl překvapen, když jsem na konci první epizody viděl v titulcích jméno Bena Stillera (o jehož místu na režisérské židli jsem díky spontánnímu výběru seriálu nevěděl). Stejně tak jsem byl potěšen, jak hezky to šlapalo ústřednímu triu - oscarové bláznivé Patricii Arquette, nekompromisnímu Beniciu Del Torovi (který se asi jako jediný své postavě příliš nepodobal) a neznámému, ale zato přesvědčivému Paulu Danovi. První základní kámen byl položen na správné místo, teď už jen zbývalo sledovat, jakou cestou se seriál a osudy Davida Sweata a Richarda Matta vydají. Musím ocenit výběr zásadní volby, kterou Ben Stiller zajisté měl před zahájením celého projektu - film nebo seriál? Jsem si jistý, že pokud by chtěl Stiller na díle s tak exkluzivním scénářem trhnout nějakou tu kačku navíc, rozhodně by zvolil dvouhodinové přenesení na bílé plátno. Místo toho ale roztáhl celé dílo na bezmála 8 hodin poctivého materiálu, které dbá na atmosféru a nechce přeskočit žádný podstatný detail. Párkrát jsem se sice přistihl při koukání na hodinky, ale i přesto jsem za tuhle volbu pro seriál rád. Velká škoda, že závěrečnou gradaci přerušila 6. epizoda v podobě flashbacku, protože nebýt ní (nebo kdyby byla ze začátku seriálu), rozhodně by celé dílo působilo kompaktněji a ve výsledku na mně zanechalo silnější dojem. Závěrečná epizoda mě uchvátila zejména zkombinováním své přesnosti případu, které ale ani trochu neubralo na atmosféře. Celkový dojem ze seriálu je bez pár šrámotů výborný a rozhodně bych ho doporučil všem fanouškům Shawshanku nebo Prison Breaku. 85% ()

Galerie (56)

Zajímavosti (6)

  • Město Dannemora, kde se vězení nachází, nese název po městu ve Švédsku, kde se těžilo uhlí. (HellFire)
  • Když se Benu Stillerovi dostala do rukou první verze scénáře (napsaná dva měsíce po útěku), odmítl ji proto, že velká část byla smyšlená kvůli nedostatku veřejně dostupných informací. O pár měsíců později vydala generální inspektorka státu New York oficiální zprávu popisující okolnosti útěku, na jejímž podkladě vznikla finální verze scénáře. (HellFire)

Související novinky

Ben Stiller zpátky za kamerou

Ben Stiller zpátky za kamerou

17.06.2020

Herec, komik a režisér Ben Stiller (Walter Mitty a jeho tajný život) po několikaleté pauze chystá další film. Stiller naposledy dělal oceňovanou minisérii Útěk z vězení v Dannemoře, jeho novinka… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

Benicio Del Toro bude čelit rodinné krizi

14.08.2018

Benicio Del Toro (Avengers: Infinity War, Sicario 2: Soldado) už za sebou jednu spolupráci s režisérem Oliverem Stonem (Divoši, Četa) na kontě má. Nyní ho ale čeká opáčko, zahraje si totiž hlavní… (více)

Reklama

Reklama