Reklama

Reklama

Apoštol Pavel

  • USA Paul, Apostle of Christ (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pavel (James Faulkner), který si prošel dlouhou cestu od nechvalně proslulého pronásledovatele křesťanů až mezi nejvýznamnější Kristovy apoštoly, tráví poslední dny života v temném chladném vězení, kde čeká na svou popravu nařízenou císařem Neronem. Mezitím se s nasazením vlastního života vydává do Říma Lukáš (Jim Caviezel), Pavlův přítel a lékař, aby ho navštívil. Ve vězení Pavla střeží Mauritius (Olivier Martinez), který nedokáže pochopit, jak může starý zlomený muž představovat takovou hrozbu. Dřív než je Pavlův trest vykonán, Lukáš začíná sepisovat další knihu, která vylíčí zrození a počátky toho, co bude jednou známé pod pojmem křesťanství. Jejich víra otřásla impériem. Ale jejich slova změnila svět. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (40)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Bolo to slabé a hlavne nezáživné z dôvodu, že snímka nemá vôbec zadefinované čo chce divákovi odovzdať. Okolo Pavla sa len sčasti točíme a jeho známe vety z Biblie sú len akýmsi doplnkom slabého scenára. Jeho život, jeho cesty sú len jemne načrtnuté. Je to nepresvedčivé a neúctivé použiť jeho meno pre názov filmu a maskovať pod ním nepodarok. Vo filme sa skôr sústredíme na Lukáša, evanjelistu, ktorý narazí na rímskeho vojaka, ktorého hrá Francúz, a akože mu zmení život. Na výprave vidno, že štáb disponoval malým rozpočtom. Upaľovanie kresťanov na uliciach je toho najjasnejším dôkazom. Suma sumarum, bol to kríž sledovať. ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Nejedná sa o žiaden vysokorozpočtový kasový trhák, no aj napriek tomu tento film má čo ponúknuť. Ide o prvé spracovanie biblického príbehu o Svätom Pavlovi, ktoré som videl. Musím však povedať, že to nie je klasický, dobrodružný príbeh, aký by sme mohli očakávať. Film pojednáva o Pavlových posledných mesiacoch života, ktoré strávil v rímskom väzení, za to, čo nikdy neurobil. Dej sa odohráva v starovekom Ríme, za čias vlády krutého cisára Nera. A presne takáto temná atmosféra panovala počas záberov na mesto, budovy a na ľudí, ktorí museli prísť o život a "slúžiť" ako fakle pre mešťanov. Nero bol neskutočne bezcitný a nemilosrdný vládca a presne to bolo v tomto filme dokonale vyjadrené a to sa samotný Nero ani vo filme neukázal. Veľmi sa mi páčilo ako Svätý Pavol komunikoval s kresťanskou komunitou prostredníctvom Svätého Lukáša, ktorému diktoval jeho listy obsahujúce myšlienky a posolstvá, ktoré sa dajú aplikovať aj v dnešnej dobe. Z historického hľadiska takmer všetko zostáva nedoknuté až na postavu rímskeho väzenského dozorcu Mauritia, ktorý bol vymyslený pre tento snímok. Svätý Lukáš mu pomohol uzdraviť chorú dcéru a tým pomohol aj jemu. Mauritius sa po tomto skutku aspoň trochu zamyslel nad existenicou “kresťanského” Boha, v ktorého neveril. A takto sa zamýšľal stále viac a viac a aj keď neuveril, rozhovory ktoré viedol so Svätým Pavlom v záhradách boli zamyslenia hodné. Pavol bol skromný človek, ktorý vedel ľudom pomôcť iba za pomoci slov a modlitby. Pavol sa modlil za rímsku kresťanskú komunitu žijúcu v nebezpečí a slová, ktoré hovoril Lukášovi sa dostávali priamo do tohto "združenia". Film Apoštol Pavol je krásnou interpretáciou toho, ako láska víťazí nad akýmkoľvek zlom a násilím. Boh od nás chce aby sme takýmto spôsobom rozmýšľali a šírili lásku medzi nás a našich blízkych. Amen. ()

Tipko

všechny recenze uživatele

Docela zaujímave filmové spracovanie posledných chvíľ zo života apoštola Pavla, ktorého dobre zahral herec James Faulkner. Aj výkon Jima Caviezela v úlohe evanjelistu Lukáša bol solídny. Aj keď film nezachytáva vždy verné historické fakty (napr. Akvilla a Pricsilla odišli z Ríma skôr už za cisára Klaudia a nie za Neróna a okrem toho sa potom stretli s Pavlom v Korinte - porov. Sk 18, 1-2), napriek tomu vystihuje podstatu kresťanstva a tým je, že odpustenie hriechov a večný život je v mene Božieho Syna, Pána Ježiša Krista. Podobný dôraz sa kládol aj na odpustenie nepriateľom a trpezlivosť pri prenasledovaní pre meno Ježiš. Film bol obohatení i dramatickou zápletkou správcu väznice, ktorý skrze apoštola Pavla došiel k obráteniu ku Kristovi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Apoštol Pavel je pro mě snímek absolutně neznámého režiséra, který jako by si s tímto náročným tématem neuměl poradit. První dva filmy totiž věnoval žánru hororu a teprve pak přesídlil na dva náboženské filmy. Toto je ten druhý. Jenže o Pavlovi a jeho životě se dozvídáme jen tolik, kolik je nám toho ochoten apoštol sám prozradit. A ten raději šíří myšlenky své a boží pomocí Lukáše. Následují tak desítky minut křesťanských a filozofických debat, které se Pavel snaží přenášet do složitostí tehdejšího života. Ani o době a lidech, ve které se příběh odehrává a kterých se týká se toho ale moc nedozvíme. Co čekat, ani scénárista není zrovna zkušený v tomto oboru, protože se jedná o jeho jediný scénář. Tak mám nějak pocit, že šlo filmařům hlavně o zprostředkování Pavlových myšlenek, jenže to dělají tak nezáživným a nezajímavým způsobem, že než je divák stačí pobrat, tak usne. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, vrelo odporúčam všetkým. Človek si už vie vizuálne predstaviť situáciu v Ríme po nerovom požiari, pohľad do basy z pohľadu väzňa aj šéfa väznice, aké rozhodovanie museli postupovať rímski občania Priscilla a Aquila, a pod. Nezabudni to zapísať. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Príbeh o apoštolovi Pavlovi je jeden z ďalších biblických novodobých príbehov, ktoré síce nesú ozaj silný kresťanský odkaz, ale natočené sú mdlo a bez nápadu. Príliš veľa polemizovania a primálo detailov zo života Pavla. Prakticky tri štvrtiny filmu sa odohráva vo väznici a nie je to pre diváka veľmi vábivé. Takže ja osobne mám také zmiešané pocity. 55 % ()

fafejt001 

všechny recenze uživatele

TAKOVÉ zvláštní . Něco do sebe to má . Obě hlavní postavy dobře zvoleny , bezmoc křestˇanů v Římě dost realistická , krutost římanů nezná mezí . CO není říman je VĚC . STRAŠNÁ DOBA . Jinak film je ponurý , neveselý , jako ta doba , která byla . Důležité je poselství Pavla o nenásilí , ovšem pokud je člověk napaden , měl by se BRÁNIT . Tak to vidím já . ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Kresťanský film ktorý sa dostal aj do našich kín a ktorý slušne rozpráva o posledných dňoch života Pavla a jeho stretnutia s evanielistom Lukášom. Mohlo to však byť celé lepšie spracované, poteší návrat Caviezela. ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

"Nehodí se ani jako živé pochodně!" Ty se mi na tomhle ultra lásky plném šíření boha líbily nejvíc. Jak poetické jít za světlem a pak být roztrhán lvem.. Hmm, I to je láska. A přesně takhle podobně vzniklo X dalších pohádek o apoštolích, tomáších, ježíších, jidáších a podobných špinavcích a trhanech co šířili "lásku". "život je Krist, smrt je zisk." ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Skoro dokumentárny film o posledných okamihoch apoštola Pavla vo väzení pred jeho tragickou smrťou. Príbeh bol dotvorený úlohou gréckeho lekára Lukáša, ktorý robil Pavlovi spoločnosť v jeho posledných dňoch a pomáhal mu odovzdať odkaz, posolstvo ostatným kresťanom. Tiež film ukázal život prenasledovaných kresťanov za obdobia vlády rímskeho cisára Nera. Možno príbeh nekorešponduje úplne skutočnosti, ale príbeh ako bol rozpovedaný a nakrútený Adnrew Hyattom, dáva to hlavné, ukazuje ako sa z vojaka / vraha stal apoštol Pavol. Film skvelo ukazuje, že odpustenie môže aj najväčšieho hriešnika priviesť k láske, odpusteniu, viere a kráľovstvu nebeskému. A silná hudba Kaczmareka skvelo dotvára tento starodávny príbeh. Mňa tento skoro dokument bavil a vôbec mi nevadilo, že nemal v sebe monumentálnosť a typický americký pátos. Proste to bol pre mňa uveriteľný príbeh, ktorý ma inšpiroval a to je na film dnešnej doby skutočne dosť. ()

ruminawi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že mnohým, zvláště Písma neznalým, může film připadat jako takřka dvouhodinová nuda. Inu, ne každý tvůrce pojme film s biblickou či hagiografickou tématikou poeticky jako Zeffirelli, syrově a naturalisticky jako Gibson, případně kontroverzně a zcela odlišně jako Scorsese na Kazantzakisovu předlohu. Snímek není podoben ani některému dílu z cyklu Biblických příběhů, či jiným životopisným solitérům ze života mužů a žen víry. Pominu projednou výčitku, že se scénář striktně nedrží bilblických a historických pramenů, a mnoho událostí dramatizuje, případně rovnou fabuluje. Děj líčí Pavla, jak zde, uzavřen v kobce, v doprovodu a blízkosti pozdějšího evangelisty Lukáše, rekapituluje svůj život, zpytuje svědomí a v něm obsažené skutky milosrdenství i hříchů, selhání i odpuštění, ať jako zaslepený Šavel, nebo po obrácení jako Apoštol národů Pavel. Bilancuje své dílo, statečně a s pokorou přijímá svůj osud vězně odsouzeného na smrt a Lukášovi diktuje Skutky apoštolů i poslední epištoly do společenství, v nichž rozséval Evangelium. Z Pavlových cest zde však nevidíme nic. Krom Pavlových posledních dnů před popravou vidíme i velké obtíže a pronásledování prvních křesťanů za doby Neronovy, kde jsme však tím spíše svědky menších i velkých skutků hrdinství, statečnosti, víry a vzájemné lásky a sounáležitosti. Kéž by si křesťanství v následujících věcích po Ediktu milánském až podnes pamatovalo, že Bohu je nejblíže ten, kdo je nejmenší, jak to svým křestním jménem vyjádřil i sám Pavel, a že bohatství a moc spočívají v lásce a ne statcích a neomylnosti kléru... ()

nezavisle 

všechny recenze uživatele

Videl som tu vela jednohviezd, alebo odpadu - take hodnotenie moze dat len niekto kto to absolutne nepochopil a minul ho obsah, odkaz, ako aj samotne spracovanie filmu. Je to silny film naplnen yhlbkou, nie len o krestanstve ale filozofii cloveka. Skvela hudba, dej a zakoncenie. ()

suomifilm 

všechny recenze uživatele

Ako by vypadala verzia Umučenia Krista bez potokov krvi? Asi takto nejako. Silný príbeh autorského poňatia posledných dní apoštola Pavla z Tarzu. Čo je len autorská invencia, je silno podkuté historickými reáliami a hodnoverným zobrazením Ríma spred 2000 rokov. Kde sa dej dotýka Písma, najmä Skutkov apoštolov, je scenár presný, nič nepridáva, nič neuberá. Faulkner, Caviezel a Martinez boli neskutočne presvedčiví, chvíľami som zabudol, že sú to "len" herci. Skvelý scenár, podtrhnutý citlivou kamerou a hudbou, ktorá nerušila, len "dochucovala" emočný a duchovný zážitok z tohto filmu. Vôbec by mi nevadilo, keby sa títo tvorcovia chytili aj Petra a Jána. Bolo by to veľmi zaujímavé..... ()

floppy4 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľké sklamanie. Film sa snaží ísť mimo nejakú biblickú predlohu, ale absolútne stráca smer a nemá v podstate žiadnu hlavnú dejovú líniu, preto je v podstate len akýmsi náhľadom do posledných dní života Pavla a v rámci nejakého mesidžu ide veľmi plytko. Poťažmo sa to snaží občas vyvolať emóciu absolútne detským spôsobom (hudba, spomalené zábery, náznak úderu bez konečného záberu a pod.), ale z príšernej nudy ma to nedostalo. ()

tomkral0 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velmi těšil a teď, když jsem jej shlédl, nevím, co mám napsat. Jedním slovem zklamání. Film postrádá děj, zápletka je velice jednoduchá, nemá podklad ani v Bibli, ani v historických pramenech. Herci hrají dobře, výprava je pěkná, ale celkovým dojmem je nuda. Samé křesťanské rady, které si mohu přečíst v Bibli a nemusím na ně chodit do kina. ()

Reklama

Reklama