Reklama

Reklama

Oscar 2018

(pořad)
  • USA The 90th Annual Academy Awards (více)
TV spot
Publicistický
USA, 2018, 239 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Scénář:

Megan Amram

Účinkují:

Jimmy Kimmel (moderátor), Steven Spielberg, Viola Davis, Willem Dafoe, Woody Harrelson, Richard Jenkins, Christopher Plummer, Sam Rockwell, Armie Hammer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Slavnostní vyhlášení 90. ročníku výročních cen Americké filmové akademie, živě z Dolby Theatre v Hollywoodu. Cena Americké akademie filmového umění a věd se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky jejího již 90. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesou legendární zlatou sošku, která, ačkoli jde o pouhou přezdívku, je po celém světě známá jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Dunkirk režiséra Christophera Nolana, Lady Bird Grety Gerwick, nebo Phantom Thread Paula Thomase Andersona. Šanci na ocenění hereckého výkonu mají také Denzel Washington, či Gary Oldman mezi muži a Meryl Streep, Margot Robbie, nebo Sally Hawkins mezi ženami. Slavnostním ceremoniálem, který se jako každoročně koná v Dolby Theatre v Hollywoodu a který bude již podruhé za sebou uvádět moderátor, producent a komik Jimmy Kimmel, nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Tomáš Baldýnský a Saša Michailidis. (Česká televize)

(více)

Recenze (64)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na letošní Oskary jsem popravdě koukat ani nechtěl. Hlavně proto, že mě většina nominovaných filmů vůbec nezaujala. Nejlépe vycházely Tři billboardy kousek za Ebbingem a Já, Tonya a zbytek, co jsem viděl, byl tak strašně průměrný a nezajímavý, že níž už akademie klesnout nemohla. Úplně zapomněli na tak filmařsky vydařené kousky jako Velká hra, Blok 99 nebo Wind River, a bylo jim to jedno. Hlavně, že v nominacích máme pár černochů, nějakýho politika a jsme korektně v pohodě. To je vlastně i to slovo, které letošní Oskary vystihuje – korektnost. Jimmy Kimmel byl tak vysranej, aby někoho neurazil, že se v druhé polovině ceremoniálu na scéně skoro ani neobjevil. A jelikož je v Hollywoodu aktuálně tématem #metoo, tak tu všichni byli opatrní, aby nějaká hollywoodská herečka neosočila svého souseda po levici kvůli sexuálnímu harašení. Kvůli tomu i plno herců na ceremoniál ani nedorazilo. Celkově vzato tenhle ročník byl hodně špatný. Nehledě o to, že celé předávání Oskarů byla jedna velká strašná, nesnesitelná nuda, ve které se nedělo vůbec nic. Doslova! Jimmy měl jedinej nápad se skútrem, kterej stejně zanikl v té záplavě nudy, že ani pointu neměl. Jedinou radost mi udělali ocenění jak u hlavních tak u vedlejších herců a hereček. Jen Francis by u toho nemusela tak moc feministicky kecat. Jediný plus letošních Oskarů nakonec bylo to, že se vešel v časovém horizontu čtyř hodin a já stihl přijít včas do práce. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vtipy, režií i výběrem předávajících tak opatrné, až to bylo nudné. Jako kdyby se všichni ještě vzpamatovávali z trapasu, kterým končil předchozí ročník, a dělali vše pro to, aby se něco podobného neopakovalo. Anebo tvůrci večera prostě rezignovali na zvyšování atraktivity (a sledovanosti) a jen se chtěli s předáváním nějak důstojně vypořádat. Sebe i druhé vykrádajícího Kimmela už prosím víckrát ne. Příště by mohl moderovat třeba Kumail Nanjiani, který byl vtipný pokaždé, když promluvil. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem původně ani psát komentář nechtěl, ale nemůžu odolat možnosti si tady veřejně uplivnout na pořad, kvůli kterýmu jsem nespal a který byl kvalitou na urovni monoskopu. Moderátor jedna velká katastrofa, celá koncepce byla tak neskutečně nudná, že i den ve výběhu želvy obrovský bude proti tomu super akční jízda. Je otázkou co si vlastně ještě moderátor v USA může dovolit říct, ženy se musí chválit, černochy litovat, strašná doba, strašná. Pak tam přihopsá Frances McDormand a začne vyzývat všechny nominované ženy ať vstanou a publikum začne tleskat, no nevím jestli na tenhle teatr budu mít příště žaludek a propo Frances svým výkonem se Margot ani nepřlíbížila, postava jednoho výrazu těžko může předčít tak emotivní a osobnostně nevyrovnanou bytost jakou hrála Margot, ale to jen tak na okraj, dávno se ví, že akademici vybírají vítěze podle jiných měřítek než je kvalita. A ještě po ty tři český uvaděče, označit film S Láskou Vincent za polský.... noo vlastně co se divím filmový expert u nás může být i první odchyceny bezdomáč na hlaváku. Ne, fakt, srát na tohle všechno, koukat na filmy a zbytek přejít jako nežádoucí přidružený element. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Že nevyhraje nejlepší z nominovaných, jsem zvyklý, že vyhrál ten nejhorší z nich, je přesto trochu smutné, zvlášť když ročník byl docela silný. Tady je ale asi místo na hodnocení provedení předávacího večera, který byl snad ještě o kus nudnější, než bych čekal - Kimmel je zoufale otravný, vykrádá vtipy zašlých memů a ještě má tendenci opakovat vítězům "méně důležitých kategorií" jako střih, že nikoho nezajímají. Vděčné byly alespoň střihové montáže oscarové historie, i když kdejaký youtuber by zvládl lepší - vůbec potenciál oslavy výročí zůstal nevyužitý. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Zcela rutinní večer, ze kterého vyčnívaly pouze čtyři dobré nápady: 1) vystoupení Sufjana Stevense (ale ten byl nominován, takže to není zásluha scenáristů večera) 2) vystoupení Eddieho Veddera u In Memoriam koláže 3) vtipný nápad se skútrem 4) vtipný nápad pozvat znovu Beattyho a Dunawayovou ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Koukám pátým rokem, takže mé znechucení není tak výrazné a vlastně se možná budu opakovat, ale každé roky zkrátka dostanem to podobné (až na loňskou výjimku s obálkami). Jimmy Kimmel i napodruhé fungoval jako moderátor úplně v pohodě (hlavně už ne Elen), ale doufám, že příští rok přijde na scénu zas někdo nový. I letos mě obtěžovaly reklamy (koho ne??), byl jsem tak nějak spřízněn s rozdáním ocenění (až na opomenutí the Post a Billboardy jsou film roku...a co se týče nominací, kde je sakra Wind River?) a opravdu mě obtěžovaly zpívané sekvence (kromě Showmana). Takže taková pohoda bez extra překvapení, 4 hodiny poměrně rychle utekly, ale vlastně jsem měl také takový pocit, že po velkém haló před oscary už po nich o jednotlivých filmech takřka neuslyšíme, a příští rok si to povinné martyrium zopakujeme..Já budu opět u toho. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Klasika. Jednou se řeší Trump, pak nenominovaní Afroameričané. A na pódiu se střídají plamenné proslovy, kdy ten mluví o homosexuálech, další o Mexičanech, o smrtelně nemocných, další o právech žen.. A logicky musí těšit, že se právě kauza MeToo a hnutí Time’s Up nepromítly tak výrazně jako v případě Zlatý glóbů nebo britských cen BAFTA. Přesto jsou všechna ta silná gesta a teatrální potlesky k uzoufání. Nejvíc to ilustruje feministická výzva Frances McDormand, která nebyla spontánní, ale jednoduše teatrální. Proboha, chudáci přítomní muži. Nejprve Kevin Spacey, teď Casey Affleck. Smutné. Absurdní. Co se cen týče, pojítkem předávání byla uměřenost. Projevila se v početním rozdělení. Za sebe jsem rád za herecké ceny, vesměs souhlasím, pár filmů jsem ovšem postrádal, naopak příběh nevidomé outsiderky a vodního chlapíka raději nekomentuju, i proto nechápu ignorování Martina McDonagha, který výtečně napsal a zrežíroval příběh o bolestné ztrátě a dle hlavní hrdinky liknavosti kanceláře šerifa. Díky i za Rogera Deakinse, který se dočkal po čtrnácti nominacích. Celkově to má nicméně pořád šťávu a atmosféru. A já prostě Hollywood žeru. Jen příště prosím bez hesla: opatrnost na místě!! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už roky zásadne nesledujem priamy prenos plný reklám a strojenej nudy. Sledujem to na druhý deň cez archív, kde všetku reklamu pretočím. Ak mám komentovať program, tak nebol úplne najlepší, chýbalo mi viac humoru, ale moderátor J. Kimmel mi sedí. Minulý rok bol vtipnejší, to je fakt. Spevácke čísla ma veľmi neoslovily, dosť nudné a strojené. Najväčší problém vidím v tom ako Oscary strácajú svoju iskru a prestíž tým, že každý rok dávajú ceny slabším a slabším filmom...Nikdy doteraz sa mi nestalo aby som ignoroval oscarové filmy alebo ich priemerne hodnotil! Začalo to priemerným filmom Birdman, potom Spotlight, minulý rok opäť nevýrazný Moonlight a teraz vrchol Tvár vody... 4x po sebe priemerný pre mňa absolútne nezaujímavý film, to nebolo zvykom. Ešte donedávna bol oscarový film pojmom, dnes mám pocit, že prišla doba, keď si musím rozmyslieť či chcem oscarový film vidieť.13 nominácií filmu Tvár vody jednoducho nepochopím, ale i ostatné filmy neboli nič moc. Fandil som Dunkirku a Trom bilbordom, fajn bola i Ja Tonya. Všetko ostatné dosť priemerné. Prečo hodnotím štyrmi hviezdami? Program bol viacmenej fajn, ale veľmi ma potešil filmový zostrih fakt nádhera , potešil i G. Oldman, S. Rockwell a rozosmial W. Beatty. Zase...70%. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Ničím zvláštní předávání Oskarů, akorát mě štve, jak se poslední dobou na předávání řeší stále dokola to samé. Afroameričani a ženy a jejich opomíjení (i když tady dostali naprostou většinu času). To pak člověka přestává něco takového bavit, když se řeší hlavně tyhle věci, místo těch filmových... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Z oslavy filmu se definitivně stalo kolektivní fňukání na téma Rovnováha ve Vesmíru. Filmy stranou, vždyť už jenom podle nominací nebyl nikdo z akademiků loni v kině. No a jestli si postěžují ti správní fňukalové na těch správných místech, tak po bílých, černých, afroameričanech, latinoameričanech a ženách bude příští ročník patřit ledním medvědům. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Byla to příjemně strávená noc, potěšily klipové montáže (především ta k oslavě 90. výročí Oscarů s hudbou z Lásky nebeské a Lawrence z Arábie) a písničky. Z výherců mě potěšil hlavně James Ivory za adaptovaný scénář k báječnému snímku Call Me by Your Name. Fór v závěru jako odkaz na loňský trapas pobavil. Tak proč jenom tři hvězdičky? Protože se jelo víceméně na jistotu a mnohá překvapení aby člověk pohledal. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Seriozně upachtěné. A ty konečné výsledky?! Padám do mdlob.Tvář vody - to určitě není film na nějakou cenu. A už vůbec ne na tu hlavní. Nejlepší film roku to není. Když už jsme u těch uměleckých kvalit, kterým já neholduji, tak třeba takové 3 Billboardy byly umělecky nepoměrně výš, takže klidně mohly brát hlavní cenu. Dále bych nikdy žádnou cenu neudělil Gary Oldmanovi. Celá jeho kariéra je založena na přehrávání, jen si toho nikdo nevšiml. Nominované filmy značně kvalitativně nevyrovnané. Páni akademici zabalte to. Oscar už je senilní. Co taky chtít po devadesátiletém dědečkovi. Měl jsem to dost často ztlumené. Průvodní slovo a simultánní překlad - nemám slov. Vyhrát Margot Robbie, hned by bylo veselo. Cenu brala stará semetrika Allison Janney, která sice na pokraji sexuální smrti píchá mladé kolečko, ale je to jen dočasné, než klučina pozná mladou vaginu. Celý ceremoniál působil rutinně. Vůbec se nevyplatilo být tak časně vzhůru. Takže to vlastně držely nostalgické okamžiky, které v nesčetných kolážích dávaly vzpomenout na úspěšné filmy let minulých, průvodce večerem Jimmy Kimmel a jeho trefy do problémů společnosti a dámské ozdoby Jennifer Lawrence, Margot Robbie, Gal Gadot a spol. Ceny za krásu se ten večer ale nerozdávaly. 5/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

So streamom to bolo tento rok výnimočne zúfalé, tak som (popri tom sekaní a vypadávaní) viacmenej úplne rezignoval na snahu užiť si show a sledoval doslova len odovzdávanie cien. Som rád za Rockwella, Deakinsa, del Tora, trochu ma mrzia Bilboardy aj Margot, a pri vyhlasovaní kategórií originálny scenár a najlepší film som zostal obarený. Som to fakt nečakal. Hodnotenie pridám po zhliadnutí záznamu. Edit: Tak najlepšiu ďakovačku mal Kimmel :D. A po ňom tvorcovia efektov k Blade Runnerovi - tomu sa povie úprimná radosť. A režisér Icarusa - nikto šťastnejší v sále ani nebol, normálne som mal radosť zaňho. A to som ten film nevidel. Celkovo to samozrejme slabšie bolo, hlavne oproti silnému predošlému ročníku. Čo sa týka show, humoru, songov (najviac ma bavil Bernal, a spomienka na zosnulých, samozrejme). Najlepší vtip bolo asi #oscarssoblack s Mayou Rudolph, a po tom "Do you have any pot?" A tak celkovo ma najviac zasiahlo, že Frances vyfúkla oscara Margot. Že som si ani nestihol uvedomiť, že najlepší výkon vlaňajška podala Sally Hawkins. By som jej ho dal za všetko kde som ju kedy videl - by pre ňu mohli vyrobiť špeciálnu kategóriu, kde by bolo možné dostať cenu aj za účinkovanie v Paddingtonovi. A vyhli by sme sa tej záverečnej šaškárni. Ps: Povedal som si, že k #metoo sa vyjadrovať nebudem, ale predsa, strašne strašne mi chýba, aby niekto verejne poukázal na rozdiel medzi kauzou Weinstein a kauzou Spacey. To už odbáčam, každopádne o pár rokov sa možno opäť začne k preukázaniu viny používať prezumpcia neviny. Bolo by fajn. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Až na nechutně otravného a mimořádně nevtipného kokota moderátora, který se mi neustále pokoušel sledování kurvit, byl večer v rámci možností fajn. Na rozdíl od předchozího roku, kdy mezi sebou soupeřily povětšinou filmu průměrné až lehké sračky, tak letos se sešlo hned několik mimořádně vydařených snímků. Za sebe rozhodně opěvuji Dunkirk a Tři billboardy. Oba filmy mě totálně dostaly. Špatná určitě nebyla ani vítězná Tvář vody. Kdybych ovšem měl tu moc o vítězi rozhodnout já, jakožto největší filmový expert, tak Tvář vody byla letos nejlépe třetí nejlepší film. Podařilo se mi správně předpovědět 20 ze 24 kategorií. Výběr nejlepšího filmu mě rozhodně překvapil. Bohužel právě moment překvapení byl zcela určitě jediným důvodem, proč nechali akademici tuhle audiovizuálně půvabnou zoofilní pohádku zvítězit, a to navzdory evidentně nižší filmové kvalitě, než tomu bylo u konkurentů. Taktéž nerozumím nezařazení Michaela Shannona v kategorii vedlejších herců, který byl ve své roli opět úžasný. Trošku mě uklidňuje fakt, že by v konkurenci s úžasným Samem stejně nezvítězil. Důvodem, proč jsem tento oscarový večer absolvoval bylo jako každoročně to, že jsem se díky krátkým prostřihům blíže seznámil s několika filmy, které v budoucnu budu mít zájem vidět. Účel byl tedy splněn. Tento rok si dali chystači večera opravdu záležet na výzdobě. Nepamatuji si, že by byla některý rok takhle vydařená. Dost se mi líbily krátké prostřihy vítězů v jednotlivých kategorií z let minulých. Takže do příště by se to chtělo maximálně oprostit od všech nezajímavých píčovin, které ze sebe byl schopen Kimmel dostávat a soustředit se čistě na filmy. Taktéž mi neskutečně smrděl ten všudepřítomný odér snahy o generovou rasovou a kulturní vyváženost (letos nově i vyváženost v sexuálních odchylkách, začalo se zlehka u zoofilie a předpokládám, že se bude stupňovat), což je kolosálně otravným trendem současnosti. Výstupy většiny herců při předávání byly hrozně otravné, zejména co se týče negerského(opičího) zastoupení. Zkrátka je toho do příště hodně k zlepšování. ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Dostali jsme se do doby, kdy udělujeme ceny sračkám, neříkáme nahlas to co cítíme, bojíme se obejmout ženu aby nás nějaká ufňukaná a zahořklá feministka neobvinila z obtěžování. Obsazujeme asiaty do role černochů, černochy do rolí bělochů, nechutné, hloupé a stupidní filmy považujeme za nejlepší a dementní, vyžraná prasata považujeme za nejlepší režiséry. Tímhle zkurveným bordelem se protrapčil tragicky nevtipný kokot a já musel vypít šest piv a položit krabičku cigaret, abych tu sračku přetrpěl. Moje poslední udělování cen. Je mi na blití z téhle doby, je mi na blití z těchto lidí a je mi na blití z absolutního nezájmu o filmy, které mají srdce, duši a mozek. Forman rotuje v hrobě a to stále žije. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Nad celým přenosem jako by se vznášel "duch" loňského "faux pa" při předávání cen, což mělo velmi negativní vliv na divácký zážitek. Přišlo mi, že všichni, od moderátora až po herce, jsou jaksi opatrnější, pročež většina přenosu byla velká a strojená nuda. Co se samotných cen týče, Akademie se ve svých výběrech vážně začíná rapidně horšit! ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Ušlachtilá nuda. Tak korektné až to bolelo. A tak aspoň vďaka za do koberca oblečenú Frances McDormand a jej nefalšovanú radosť, vďaka za Kumail Nanjiani a jeho dokonalý humor nech povedal čokoľvek, vďaka za Mayu Rudolph a Tiffany Haddish. A Greta Gerwig zhrbená ako malé dievčatko, roztomilé. ALE: chlapci na ČT, prepáčte, ale toľko vecných chýb - Sally Hawkins nominovaná po prvýkrát? Vážne? (Blue Jasmine nič?). Denzel Washington nominovaný po 9.X ako Laurence Olivier a Spencer Tracy...vážne? Čoby herec po 8.x, to za prvé a zároveň Laurence Olivier mal nominácií 10. F. Murray Abraham v prehľade hlavných hercov a Vy že bol ocenený ako vedľajší a že v prehľade nemal byť...vážne? a Ruth Prawer Jhabvala bola manželka Jamesa Ivory. Nie muž, žena....toto nie sú chyby vyplývajúce z komentovania v priamom prenose, to je zlá príprava. Prepáčte, ale podceňujete filmových fanúšikov a to sa nemá... ()

Reklama

Reklama