Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina Pepa (Michal Suchánek) od útlého věku čeká na to, až začne ten opravdový a šťastný život. Ve školce nebyl oblíbeným dítětem paní učitelky, ve škole s ním nikdo moc nekamarádil. Na gymnáziu patřil mezi vyložené outsidery. Dlouho mu trvalo, než se osamostatnil, našel si práci, ženu, založil rodinu. V současnosti pracuje jako obyčejný úředník, který žije se svou ženou Zdenou (Petra Špalková) a dospívající dcerkou Zdeničkou (Natálie Grossová). Každý týden chodí s manželkou hrát karty ke svému dobrému kamarádovi Tondovi (Filip Blažek) a jeho ženě Jarmile (Alice Bendová). Zdá se, že Pepovi nic nechybí a vede obyčejný, ale šťastný život jako celá řada jiných lidí. Možná ale, že to není život, o kterém snil. A možná, že ho čeká život úplně jiný. Přijde opravdu ten správný zvrat v jeho životě, když k němu do kanceláře nastoupí nová kolegyně mladá a krásná Pavlína (Alena Doláková)? Nebo když potká svou vysněnou krásku (recepční - Anička Stopnická), kterou občas sleduje dalekohledem a díky které dokáže uniknout alespoň na chvíli z nudné a stereotypní reality jeho běžného života? Paralelně s životem Pepy se nám otevírá i život již zmíněné recepční Ireny, která v soužití se svým přítelem Emanem (Martin Pechlát) není úplně šťastná, avšak stále se snaží otěhotnět. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (248)

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Zbytečný a nudný hrdina ve filmu stejných vlastností. Člověk je až fascinován přemýšlením, jaký musel být scénář, když bylo natočeno tohle. Prvoplánové, s nesmyslnými dějovými zvraty (dcera), plné odpudivých karikatur a navíc tam (zase!!!!!) hraje Filip Blažek. Ten chlap musí snad točit pět filmů a sedm seriálů najednou, ne????? Ach Bože, jaký byl kdysi Suchánek skvělý komik. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé, kolik lidí to tady vnímá jako komedii, ja to spíš vnímal jako tragikomedii s velkou dikcí na slovo tragédie a to nejen k postavě Pepči, nevěděl jsem jestli mě ho má být líto čistě z chlapské sounáležistosti a nebo prostě jakej chleba si upečeš, tak si pak sežereš, Pepíčku, ale tragický tam byly snad všechny postavy. Mě to přišlo docela trefný, spokojenost. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Úplně bych Pepu neodsoudil za to, že žije dost neortodoxním životem. Holt, někdo to tak má. A že to má zrovna Pepa, a že o něm zrovna vypráví tento film? Film musí ukázat nějaký extrém. Kdyby ukazoval průměr, tak na něj každej zapomene a možná si na něj už ani nevzpomene. První půlka filmu byla ostatně docela i fajn. Období komunismu mi tu momenty připomnělo komedie z přelomu tisíciletí, kteří si z komunistů neustále utahovaly a utahují dodnes. Jakmile se ale příběh přehoupne do současnosti, která ukáže, kam až unylý Pepa se životem zašel, tak příběh přestane tak nějak fungovat. Suchoš je dobrej, což o to. Horší je to s některými Pepovými názory, které z Pepy udělali to, co v současnosti je. Někoho to tu, podle komentářů, uráží, mně zrovna ne. Bohužel i takoví lidé mezi námi jsou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $160,000▐ Retro komédia časov nedávnych ale údernosť sa veľmi rýchlo vyparí a zostáva len akási pachuť nevyužitého potenciálu. /40%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VÍŠ CO NOVÁKU? JDI DO PRDELE…“ /// Suchoš jako Kohákovo parchant… to nevymyslíš… (vlastně jo…). Pepa a jeho příběh vo tom, jak byl k životu lúzra vlastně předurčenej. Prenatální věk, novorozenec, kojenec, batole… školka, škola (i střední), vojna (ta vlastně ne), práce, láska, manželství… Člověku by ho bylo až líto – prostě takovej je to film. Nebo?... Je vám líto kreténů? Celkově to není taková trága. Dialogy normální a vlastně je to ze života. Se rozhlídněte a schválně, kolik takovejch Pepů znáte? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Když plácnu holku po prdeli, mám červenou držku (dost dlouho…). 2.) Zjistím, že na světě to maj všichni lidi těžký. Nejen já… (Pepa). /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tenhle život mi moc nevyšel." Tak snad ten příští bude o něco lepší, Pepo. Musím se přiznat, že jsem se moc nebavil, spíš jsem trpěl s hlavním nehrdinou a při bilancování svýho života jsem bohužel našel několik styčnejch bodů. Depresi jsem však hravě překonal ujištěním, že dneska už jsem chlapák a podobný faux pasy už se mi nemůžou stát. Tím jsem získal nad Pepou výraznou převahu a nemusel jsem ho hodit do odpadu. Raději na něj hned zapomínám a jdu si užívat svůj báječnej život, ve kterým mi žena slouží, děti plní moje skrytý přání a pes mi nosí pantofle. Jó, to je realita. Teda přibližně. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem od toho asi něco mnohem horšího, takže musim napsat, že ve finále se mi film vlastně docela líbil. Jako celek to až tak dobře nefunguje, ale rozpadá se to na jednotlivý části, který samy o sobě nebyly špatný. Lepší mi přišly spíš ty části z mládí, když hlavní postava třeba kvůli získání modrý knížky šňupe kakao, nebo když se snaží sbalit spolužačku. Epizodky z dospělosti byly o něco slabší, ale dokoukal jsem to celkem bez problémů. Nenadchne, neurazí - průměrnej film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý film, takový pel mel z pejska a kočičky. Zbytečný hrdina jakoby vypadl z nových vln, hippie linka nedává smysl, nostalgická normalizace pošilhává po hřebejkovském know-how, cosi se pokouší odehrát Suchánek, Blažek, Špalková nebo Bendová. Ve filmu debutující Grossová je naprostý omyl. Nic by se nestalo, pokud by námět zůstal kdesi zasunutý jako nuzná bakalářská povídka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejvíc překvapivé pro mě asi bylo, že když to skončilo, nebyl jsem otrávený ani znechucený. Za tímhle kouskem totiž stojí režisér Kameňáku 4 či Teambuildingu Ján Novák. Jeho Pepan neměl šťastné dětství, ve škole ho šikanovali, přičemž v dospělosti se na tom nic nezměnilo. Michal Suchánek není zlý, jeho odstrkovaný podpantoflák má v divácích vzbudit lítost, protože všechno zlé, co jej provází, podle něj nebyla jeho vina. Tak trochu zvrácené poselství, protože náš „hrdina“ je posraný postavit se za vlastní osud. Jenže co na druhou stranu od tuzemských tvůrců čekat? Mnohdy jen bolestné scény, trapné momenty, mizerné náměty či přehlídku pokřivených charakterů. Tentokrát jsem nečekal vůbec nic a Novák kupodivu překvapil. 50% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pepa mě (na rozdíl od jiných uživatelů) příjemně překvapil. Je to vůbec komedie? Určitě je, ale úplně jiná než ostatní - smutná, tichá, hořká, tragická... Jen občas trochu zbytečně trapná, ale většinu času stoprocentně působivá. Hlavní hrdina s tváří perfektního Michala Suchánka nemá fajn život, ale může si za to sám, ví to a neví, co s tím dělat, no a scénář, který o tom vypráví, sice není nijak složitý, ale říká přesně to, co říct chce. Rozhodně dobrá je i režie Jána Nováka, kterému na jeho vlastním scénáři očividně záleželo. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nejsem si úplně jistej, co je tenhle film zač. Respektive, dá se předpokládat, že kdejakej zoufalej Pepík si u nejedný scény řekne "hahaha, to je debil, ten je horší než já, hahaha", ale dál? Hodina a půl pozorování neschopnýho blba a tuctových lidských kreatur může bejt super, pokud 1) to bude sranda 2) blb se dočká rozhřešení 3) celý to povede k nějaký reflexi, co já vim. Pepa se narodí, je celej život neschopnej, Pepa umře.. tečka. ORLY??? To je celý? Co to je, zfilmovaná výmluva za neschopnost vzít svuj život do vlastních rukou? Kde je ta komedie? Kde je to drama? Nebo kde je ta tragikomedie, která to nejspíš měla bejt? Herci jsou jinak super, ne že ne, typově sednou výborně. A vlastně mě nějakým zvráceným způsobem bavilo čekat, zda se v tý záplavě bezradnýho looserství objeví něco, co se bude dát považovat za výhru (spíš pro diváka, než pro Pepu). Úplnej závěr docela fajn, špetka škodolibosti a nadhledu v jednom... jen těžko říct, zda v tomhle drbání bříška všech neschopů není trochu kontraproduktivní. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé viděl trailer na film Pepa (a vlastně jsem díky tomu zjistil, že vůbec existuje) začal jsem se těšit. I přesto, že má film za režiséra i scénáristu Jána Nováka který stojí za Kameňákem 4, totiž film vypadal sympaticky. A především to vypadalo, že Michal Suchánek konečně opět ukáže, že na to jako herec má a zvládne i komplikovanější postavu- protože hrát umí. Pepa se snaží být jakousi českou verzí Forresta Gumpa či Americké krásy, tedy dvou legendárních amerických filmů které jsou perfektní satirou o životě jako takovém. Takovou satirou o životě se snaží být i Pepa. Tady totiž pozor. Pepu bych vůbec neoznačil za komedii. Ne, že by se tam párkrát neobjevil vtip to ne. Ale především se pořád jedná o drama. Avšak možná za to může právě Ján Novák, že z Pepy prostě další Americká krása či Forrest Gump není. Michal Suchánek je v hlavní roli perfektní. Všichni ostatní kolem něj jsou minimálně ok ale nikdo se mu nějak nevyrovná jedná se pořád především o herecký koncert Suchoše. Je zvláštní, že zrovna Suchánek zvládl zahrát roli někoho komu byste snad i věřili, že by neublížil ani mouše. Tady prostě palec nahoru. Zajímavé je, že i řemeslně film není špatný. Kamera je parádní, výprava na český film nadprůměrná a dokonce i hudba občas perfektně sedí do filmu. Bohužel to možná díky unavené režii či nedotaženému scénáři nefunguje jako celek. Dost možná je problém ten, že ani Pepa není úplně stoprocentně sympatický hrdina. Jedná se v podstatě o troubu který nemá kromě občasného šmírování sousedů nic moc v zájmu. Pepa navíc ve filmu na škole nemá ani jediného skutečné kamaráda. Při tom i ten největší outsider ve škole má alespoň jednoho. A kdyby ho Pepa měl možná by mohly jeho myšlenky fungovat líp než když nám je Pepa sám vypráví. A v podstatě nechápeme proč je pořád podpantoflák, proč se nikdy nevzbouří, proč něco neudělá se svým životem.. což je škoda už kvůli tomu, že by to Suchánek uhrál. Pepa tedy nefunguje úplně jako komedie občas ale dokáže fungovat jako satira o tom jak život vlastně nefunguje a je vlastně občas hrozně nefér. Kdyby se do toho přidal uvěřitelnější hrdina a trošku více fungující scénář na úrovni zmiňované Americké krásy, možná by to bylo lepší. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pepa je vůl. Životem proplouvá tak nějak samovolně a tak se ani moc nemůže divit, že všechny jeho akce končí tak jak končí. Ano i takoví mezi námi jsou. Trochu mi uniká co nám chtěl tenhle film vlastně sdělit. Že i tydýti mají svoji šanci? Když ne teď tak pak? Suchánka jsem jako herce přestal mít rád někdy v době debilního Tele Tele, pokud se můj vztah k němu vůbec dá definovat - mít rád. Kupodivu tady mi ale nevadil a nenapadá mně nikdo lepší kdo si mohl natvrdlého Josefa střihnout. Přitom kostra filmu nebyla špatná. Samozřejmě ta předminulá éra... to zase bylo něco. Já těmhle filmům říkám Lidl Retro. Tam také hodí dnešní kus čokolády či salámu do tehdejšího obalu a my máme mít pocit, že jsme back in eighties... Někteří filmaři si zase myslí, že když někoho hodí do barevného ohozu s širokým límečkem a před barák postaví žigulíka, že to je to správné retro... Ne e, není! Vrcholem je za každým slovem pronesené čest a soudruhu což z dané doby dělá parodii samo o sobě. Ona ovšem byla ale jiná. Je to znak určitého nepochopení a neumětelství. Naštěstí pro nás Suchánek nemusí dlouho hrát mlaďocha ve svých skutečných dvaapadesáti a Kociánová jeho maminu ve svých skutečných třiatřiceti... Když se vše přenese do současnosti sledujeme další tentokráte už porevoluční pachtění Josefa odnikud nikam. Komedie? Ani náhodou. Je to spíše smutné. Už jen pro to vědomí, že jak jsem psal výše, takových Josefů je kolem nás asi dosti... A tak až večer budete větrat a zavírat okno, pozorně se podívejte. Třeba se odněkud zalesknou dvě čočky a pak budete vědět, že jeden takový Josef pozoruje i vás. Dávám za dvě ... * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Ukážkový príklad filmu, pri ktorom sa moje hodnotenie totálne odlišuje od väčšiny. Nečakal som nič, a dostal som fajn záležitosť. A popravde, vôbec nechápem to nízke hodnotenie. Páčil sa mi nielen nápad, ale aj samotná konštrukcia dejovej linky - niečo podobné ako Americká krása, ale takým svojským spôsobom. A myšlienky, ktoré tu sú, sa možno niekomu zdajú ako klišé, ale sú sakra pravdivé. Tento svet jednoducho dobrákom nepatrí. Žiaľ ľudia sú svine a keď cítia niekde dobro, tak si ho automaticky zamenia za slabosť, ktorú treba využiť. Je to preto také depresívne, až je to krásne. Nadpriemer. 75/100 ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Není to tak zlý, laťku trapnosti obvykle v tuzemské produkci mnohokrát přenastavovanou tentokrát míjíme obloukem. Alena Doláková a její odhalená scéna! Anna Stropnická moc sympatická. A Suchoš prostě byl a je dobrej. Postavičky typu Koháka, Vašuta si mohli odpustit, i když chápu, že na plakátech přitáhnou víc lidí než levné víno na letáku Lidla. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ne vyloženě trapné, jako je u české produkce zvykem, ale spíše nudné a vlastně docela otravné. Rozhodně ne vtipné, nebo jakkoliv zábavné. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pár hlášek mě tedy pobavilo, ale je to tvar na úrovni rozhlasové četby, hrdina v jinak ukázněném podání Michala Suchánka celou svou trudnou pouť celoživotního outsidera vypravěčsky komentuje v úmorně nekonečném monologu, aniž by mu text dovolil smělejší myšlenky než „neviditelnost mi nedovolila snít“ nebo „pořád žiju jenom napůl“.Z druhé vady, která využívá obnošeného modelu zpětného líčení od početí až k prahu smrti, pak plyne, že skoro celý film vypadá jako prolog. A jestliže dojemně trpný mimoň uvažující, kdy začne opravdový život – po narození, po maturitě, prvním sexu, svatbě, dětech či až po smrti, není schopen činu, natož vzpoury dříve než ve finále, ztrácí nutně divákův zájem i sympatie. Pepa je osamělý vyděděnec, nechtěné dítě bezstarostné éry hippies, jehož ilustrovanou kronikou plachého otloukánka film listuje přes několikero obsazení: školka, škola, vojenské odvody, úřednický post. Leckteré motivy přitom opakuje z jiných děl, třeba kakao coby pokoutní cestu k získání modré knížky včetně Plíhalovy slavné písně nebo voyerské slídění s dalekohledem na sídlišti, jen aby zjistil, že „všichni lidi to mají těžký“. Vždy je využit a zneužit, za totality i svobody, v práci i v citech, od smutné komedie míří k melodramatu a v závěrečném odhalení až k Cimrmanovi. Nicméně nejde o případ podívané, jaká naplňuje studem. Navíc Petra Špalková coby Pepova manželka si vychutnává sólo semetriky ve společenských trapasech typu „Pepo, čuchni si k Tondovi“, prostředí včetně hotelového zapadáku hraje tesknou ošuntělostí a ve vzácné chvilce se zdá, že by se z Pepy mohla vyloupnout taková malá česká Americká krása. Jen to umět. Ale nakonec musí stačit, že se nekoná další prvoplánová řachanda ()

Reklama

Reklama