Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Londýn 1884. Populární komické opery dvojice autorů - libretisty Gilberta a hudebního skladatele Sullivana - nebyly nikdy propadákem, ba právě naopak. Avšak zřejmě všeho do času. Jejich poslední dílko - Princezna Ida - bylo přijato víc než vlažně. A Arthur Sullivan, nedávno královnou Viktorií povýšený do šlechtického stavu, cítí, že nadešla chvíle pro změnu. Od tohoto okamžiku by se chtěl věnovat pouze a jedině skládání vážné hudby. Ostatně byl to stejně svého druhu div, že jejich spolupráce vydržela tak dlouho. Neboť ti dva muži nemohou být rozdílnější. Sullivan je sukničkář a dandy, Gilbert každým coulem byznysmen a puntičkář. Jenomže přání je jedna věc, tvrdá realita - neboli podepsaná smlouva s impresáriem divadla Savoy D'Oyly Cartem - druhá. Jak však dál, když poslední Gilbertovo libreto připadá Sullivanovi tak prostoduché a prázdné, že si neumí představit, jak by na ně komponoval hudbu? Musel by se stát zázrak, aby se ti dva ještě na něčem shodli. A zázrak se, kupodivu, koná. Jmenuje se japonské divadlo Kabuki a právě hostuje v Londýně... Jedním z posledních svých filmů dokazuje Mike Leigh, že není jen mistrem současných psychologických a sociálně-kritických sond, ale že dokáže natočit i výpravnou, velkolepou podívanou, zasvěcenou tentokrát oboru lehké můzy. Hrdiny tohoto snímku jsou dva klasikové anglického divadla - William Gilbert a Arthur Sullivan - kteří si získali věhlas a lásku celého národa svými - dnešní terminologií asi nejspíš řečeno - muzikály. Leigh se věnuje tomu období jejich života, v němž prochází jejich spolupráce krizí, hrozící dokonce rozpadem tvůrčí dvojice. Jeho nesmírně barvitá, zajímavá filmová freska získala dva Oscary (za kostýmy a masky) ze čtyř nominací i řadu dalších mezinárodních cen. Jim Broadbent, představitel Gillberta, pak získal na MFF v Benátkách 1999 Volpiho pohár za herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Matty 

všechny recenze uživatele

Výborně natočený film, pro českého diváka bohužel asi stejně atraktivní jako pro Angličany výpravný životopis Bedřicha Smetany. 80% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Určitě velmi profesionálně natočený snímek, s moc pěknou hudbou, kostýmy i divadelními scénami a - bohužel - pro mne s pořádnou nudou. Prostředí operetního divadla mi zrovna nesedí a celý film byl jen o operetách a plný diskusí páté přes deváté kolem nich. Trailer: http://www.reelzchannel.com/trailer-clips/27570/topsy-turvy-trailer a ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=S647is8rvvM&feature=fvw ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak konečně vím, co je to "pravá japonská opereta". Asi něco jako >pravá americká svěžest< , že... ;o} . . . Každopádně tenhle film neplácá jen tak páté přes deváté. Natož aby byl jen takovou nějakou bubblegumovou zábavou. Je to rozkošná a inteligentní pocta žánru - jen tak něžně pokleslému, jak něžně pokleslí umělci(!) jej prováděli! Poutavé i výsostně zábavné filmové dílko, lidsky britsky suše humorné, s vycizelovanými dialogy a brilantně podanou atmosférou doby. A tak i když i mně je opereta jako žánr milá asi jako cokoli, co mě prakticky nezajímá, tenhle film jsem si zase jednou užil v dobrém rozmaru a skvěle! - - - - - (Poprvé viděno 17.1.2010 na ČT2 s orig. zvukem a č. titulky, hodnocení 52., komentář zde jako šestý - 18.1.2010) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

No priznám sa...čučal som na to, ako pes na mrkvu ( existuje vôbec takéto slovné spojenie? ). Je to niečo, čoho je v kinematografii málo. Je to z iného sveta. Kombinácia divadla a filmu. Občas mi to prišlo, akosi nevkusné, občas nudné, občas vtipné ( scéna s Japonkami )...v celku ale zaujímavé. Rozmanitosť Filmu, ako umeleckého druhu, je vskutku rozmanitá a takmer nekonečná. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Největším problémem je, že já vůbec nemusím operetu, takže scény z jeviště pro mě byly šíleně nudné. Jinak je to film plný velmi dobrých a vtipných dialogů, dobová atmosféra byla pěkně vystihnuta a herci podali slušné výkony. Stopáž je ale až moc dlouhá, takže jsem se dostával v těch méně zjímavých scénách do jistého útlumu, což nemám vůbec rád. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

"ČÍM VÍCE SE SETKÁVÁM S LIDMI, TÍM VÍCE SE OBDIVUJI PSŮM" Tvůrčí duo skladatelele Sullivana a libretisty Gilberta, tedy oblíbené londýnské umělce viktoriánské éry, zastihuje film na pokraji uměleckého rozkolu. Během cesty k dalším možnostem spolupráce až po faktickou premiéru nového kusu (japonské operety Mikado) má potom divák možnost nahlédnout do precizně zinscenovaného zákulisí tvorby operet, sledovat nezaujatě podané vztahy herců a vychutnat si kostýmy nebo třeba herectví Jima Broadbenta. V délce je sice film nadstandardně velkorysý, pokud mu ale dáte šanci, myslím si, že na konci obšírnější pohled přece jen oceníte. 80% ()

Kibernet 

všechny recenze uživatele

Opravdu zajímavý pohled do zákulisí operety - a hodně hudby k tomu, včetně skutečně výpravné vizuální podoby. Ve střední části bych několik scén ubral, ale začátek a konec je podle mého gusta. 90% ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Uchvacující film evokující velmi přesně období viktoriánské Anglie a vyprávějící o životních osudech dvojice autorů, kteří především ve Velké Británii znamená dodnes pojem - William Schwenck Gilbert a Atrhur Sullivan. Výprava, hudba, ale především herecké výkony jsou tím vším, co film povyšují na velký divácký zážitek – i pro ty, kteří operetu nemusí. ()

emil_sojka 

všechny recenze uživatele

Režisér se s problémem, jak vyprávět dějovou linku a k tomu představit obraz dobové operety, vypořádal velmi dobře. Operetu nastínil dostatečně, aniž by odrovnal diváka. Hlavní hrdinové Sullivan a Gilbert, kolem kterých se vytváří zvláštní aura, jsou vykresleni jako obyčejní lidé se svými poklesky a vášněmi, prostě podléhající lidskosti, což otevírá cestu humoru. Oceňuji spoustu jemných detailů v jednání vedlejších postav a výpravu. ()

Reklama

Reklama