Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejdramatičtější životní příběh. První rozvedená dvojice už po dvou letech od svatby. Marcela žije sama s dcerou, Jiří bydlí u rodičů a oba neúspěšně hledají nového partnera. Tragická smrt dcery, se kterou se Marcela nedokáže vyrovnat. Jiří pak další natáčení odmítl, Marcela se neustále potýká se stále novými příkořími osudu. Její syn, kterého má s druhým partnerem, je problémové dítě. Má málo peněz a propadá se do dluhů. Tomáš postupně dospívá a vztahy mezi nimi se čím dál tím víc komplikují. (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

dobytek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dcera skočí pod vlak, syn skočí pod tramvaj. Asi maj v rodině nějakou slabost pro kolejový vozidla. Jinak ten syn byl docela chudák, protože vyrůstat s paní Marcelou muselo bejt asi solidní psycho. Věřme, že se někdo nad ní zase slituje a daruje jí peníze, aby to mohla všechno opět naházet do automatů a koupit si cigára. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Začínám si zvykat, že jsem přišla o obě děti.“ Radiť tento dokument do Manželských etud je troška zavádzajúce, nakoľko v ňom vystupuje len manželka a nie manžel (a nie preto, že by bol mŕtvy). Ale OK, to je len taký technický detail. A netechnicky? Je to silné. Marcela je vcelku kontroverzná osoba (sorry, musím si rypnúť: blbá finančne-sociálna situácia, ale na cigaretky, pivká a psíka sa peniaze vždy nájdu), ale ak toto necháme bokom, jej životný príbeh je fakt tuhá káva pre najtvrdšie povahy, ktoré toho znesú viac, než bežní ľudia. V návrate po 35. rokoch jej chýbajúceho manžela supluje syn. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Madam Třeštíková určitě zaslouží absolutorium za nápad a výdrž. Ale u tohohle dílu už mi hodně chybí snaha jít hlouběji a že bylo spoustu možností... Přijde mi, že v prvních dílech se víc ptala a pídila se po vizích. Tady už na to dost rezignuje. Pokud jde o paní Marcelu, tak to je smutnej příběh. Můžem se dohadovat do jaké míry je to důsledek tragédie let minulých a psychické nemoci a do jaké si za to může sama. Ale řekl bych, že dost sympatií ztratila. Překvapil syn, který se aspoň snaží, ikdyž to není žádný vědátor a to se cení. Poučný je taky to jak peníze prostě štěstí nezajistí, když paní Marcela evidentně nenaložila s milodary věřejnosti zrovna nejlíp. Minimálně tomuhle se určitě HT měla věnovat víc. P.S. Konečně jsem si potvrdil, že se mi nezdálo když jsem ve Strašnicích paní Marcelu párkrát zahlédl... ()

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marcele nezávidim nic, ani jí nijak nehodlám soudit, nezpochybnitelný ale je, že jde o mimořádně negativní osobnost - prostě "všechno je pořád špatně". Nejhorší na tom ale je, že ono opravdu všechno špatně nakonec vlastně je, aspoň teda u ní... Samozřejmě věčnou otázkou je, kde je příčina a kde následek, ale kdo jsem já, abych soudil - nikdo; jen se modlim, aby mě Bůh podobnejch věcí ušetřil. I když, je to jako s tou sklenicí: Podle Marcely je možná poloprázdná (přístup typu "Já si zvykám, že jsem přišla o obě děti" nebo "Syn mi pučil dva tisíce, a pak si dovoluje mi po x měsících volat, kdy mu to vrátim" - na cigára a chlast má ale pořád, a to nijak nezmiňuju prohýřenou sbírku, která se očividně vytratila někde "cestou"), nakonec ale její syn Tomáš je fajn kluk s cílem něco dokázat a někam to dotáhnout, a ono mu to, světe, div se, vychází - protože se totiž snaží a neni tak sebedestruktivně pasivní. Takže ta sklenice taky může bejt poloplná - čimž nijak nehci snižovat nic z těch hrůz, kterejma si Marcela musela projít. Každopádně je to smutnej příběh, smutnej osud, nešťastná, plačtivě sebelístostivá povaha a začarovanej kruh - ten Tomáš ale (navzdory zázemí a východiskům) bude v pohodě. Věřim mu a fandim mu. ()

flawi.f 

všechny recenze uživatele

Čistočistá deprese - od začátku do konce. Jediným světlým bodem je právě Tomáš, kterému ze celého srdce držím palce! Tady je jasně vidět, že když je snaha, tak jde všechno. Bohužel ale po všech ranách osudu, Marcela už není schopná v sobě najít sílu se sebou něco udělat. Což se jí na druhou stranu nelze divit..... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začína sa zopakovaním posledných udalostí a už po pár mesiacoch to viditeľne nie je tá Marcela, ako bola, nech už predtým bola akákoľvek. Prekvapuje Tomáš, ktorý sa zo všetkých dostal asi do najlepšej pohody, v rámci možností svojho rodinného prostredia. Ale životný masaker pokračuje. Až človeku napadajú myšlienky, že každý kto okúsi život s Marcelou, zažije stret s koľajovým vozidlom. Síce z roku 2012, ale ten billboard s Babišom tam sadol dokonale: „Věnujte chvilku budoucnosti našich dětí.“ Palec hore bystrému oku kameramana. A všetky hviezdy hore režisérke za profesionálne odvedenú prácu a výdrž s týmto príbehom, ktorý je ťažké sledovať na obrazovke, nieto ešte v blízkom kontakte. –––– Jednoho dne mi dojde trpělivost a zešílím třeba z toho. Ze všech problémů. Já už chci prostě klid. Já jsem si taky za svůj život, i když jsem mladej, tak jsem si přežil dost. Chci se v klidu vyučit, pokuď mi to půjde. Chci v klidu pracovat, v klidu žít. –––– Hele, Tomášek odjíždí. Tomášek ti jede pryč. Ahoj. Zamávej ocáskem. Tomášek se stěhuje. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Semletá životem na padrť. Ještě více depresivnější, než první dvacetiletka. Šrámy na těle i duši jsou zřejmě už nevyléčitelné. Hodně je věnován také prostor synovi Tomášovi. Ten to nemá jednoduché a ponese si svůj těžký kříž životem jako jeho matka. Třeštíková tenhle typ dokumentu má zmáknutý. 84%. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud bych viděl jen tento díl, aniž bych tušil, co mu předcházelo, těžko bych pro Marcelu našel pochopení. Já ale znám ty dvě předešlá pokračování dobře. A i když jsem je tentokrát vypustil, mám Marcelu zafixovanou jako ženskou, která měla v první řadě ohromnou smůlu na chlapy. Sama se musela postarat o dvě děti, z nichž to jedno bylo extrémně problematické. Když už se jí pak konečně začalo blýskat na lepší časy, zahynula jí dcera. Nedá se říct, že ji stíhaly rány osudu, rány osudu si u ní podávaly dveře. Že pořád hulí? Že háže prachy do matů? Že je tlustá? Že je věčně psychicky na dně? Ne, ona vážně nežije podle kánonu lifestylových magazínů. Může se jí ale někdo divit? Může jí to mít někdo za zlé? Manželské etudy se tady ukazují jako velmi užitečný pořad. Kdybych byl mladší, bylo by to pro mě poučné. Takhle jsem si připomněl, že nemám právo nikoho soudit, protože nevím, co má ten který člověk za sebou. Nevidím světlo na konci Marcelina tunelu, ale děkuju jí, že se na nás diváky Manželských etud nikdy nevykašlala. A moc jí přeju, abych se mýlil a její nekončící trápení se nakonec proměnilo v krásný život, po kterém jistě toužila, když si před 35 lety brala toho maminčina mazánka Jiřího. P.S.: Helena Třeštíková je špičková dokumentaristka a má v tomhle směru ohromné zásluhy. Pokud by se vždy chovala absolutně profesionálně, znamenalo by to její naprosto nulovou angažovanost. Vnímám, že jí v tomhle směru občas ubližuje její velké srdce, její člověčenství, které nedokáže potlačit. Něco mi říká, že Marcela díky tomu možná ještě neskončila na ulici. Její “real story” by už ale v tuhle chvíli byla ještě o poznání tragičtější. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Jedno velké utrpení pokračuje. Marcela nemá štěstí, osud ji dává zabrat, ale sama pod kotel přikládá svou povahou, depresivní a hašteřivou a hlavně celoživotní pasivitou. Ve třetím dílu sledujeme už jen prosté přežívání, další stěhování, léčebna, další cigerety, další plačtivé monology, úrazy (nehody -auto, tramvaj - už zase dopravní prostředky?!), naprostou neschopnost empatie se synem (a naopak). Obávám se, že případný čtvrtý díl v tomto ohledu lepší nebude, jedině snad, že by sledoval Tomáše, který, ačkoliv není žádný nukleární astrofyzik, má chut a sílu se svým životem něco udělat ("Život je boj..ale hezkej"). Držím mu palce. ()

anitae 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak vidím to naprosto stejně jako uživatel Chrisopras. Taky nevím co je hlavní příčina toho kde se teď Marcela nachází, ale moc fandím Tomášovi, kterému snad srážka s tramvají otevřela oči a vydrží na sobě dál pracovat... ()

kvardis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že Helenka nemá v tomhle konkurenci, pak by šlo vidět že to není dobře uchopené a nejsme schopni vidět až pod povrch. Není tam ani nijak velká snaha rozkrývat záhady proč rodinu potkává to co potkává.Jde cítit ten odstup lidí před kamerou a snaha býti lepšími. Nicméně drama lidských osudů je samozřejmě autentické, a obyčejný člověk musí zírat s otevřenou pusou, zároveň se utvrzujeme, že nejlepší scénaře stéjně píše život sám.Vysoké hodnocení je rozhodně za vytrvalost. ()

Reklama

Reklama