Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Sitcom se odehrává v 90. letech v severoirském městě Derry během konfliktu v Severním Irsku. Erin (Saoirse-Monica Jackson), její sestřenice Orla (Louisa Harland) a jejich přátelé Clare (Nicola Coughlan), Michelle (Jamie-Lee O'Donnell) a James (Dylan Llewellyn) navštěvují katolickou střední školu pro dívky, kde zažívají problémy dospívání. (marky.04)

(více)

Recenze (29)

Narya89 

všechny recenze uživatele

Asi jediný komediální sitcom s holčičími postavami, co znám - už bylo načase! Humor vcelku povedený, ač někdy zbytečně moc vulgární, ale zachraňoval to James a Sister Michael a zdařilé zápletky, irský přízvuk a zasazení do nelehké doby The Troubles, takže mi to bavilo. A k tomu mi hrál skvělý soundtrack, který si ráda znova pustím. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Naprosto unikátní záležitost co se týče stylu a docela mi dalo chvíli si tak nějak na všechno zvyknout. Na druhou stranu jsem se od toho nemohla odtrhnout a pořád hltala ten šílený irský přízvuk a přeafektované excesy všech těch postav. Děj se odehrává na pozadí severo-irských nepokojů a tím pádem se sem tam mihne nějaká ta negativní emoce. Byl to sice opravdu těžký oříšek, když jsem ještě neměla k dispozici české titulky, ale fakt je to hodně ojedinělý a originální komediální seriál. Každopádně vzhledem k dějové linii si ještě nechávám pár hvězdiček rezervu k druhé sérii. 2. série Kde první série trochu pokulhávala, druhá z toho ždíme maximum, vytáčí humor na plné obrátky a postavy jsou ještě neuvěřitelnější než dřív. Řezala jsem se smíchy téměř celou řadu a stoprocentně je i vybroušenější v dialozích. Doufám, že se s těmito irskými Scream Queens ještě nějaký ten rok budu potkávat. 3. série se kvalitou lišila díl od dílu, protože mi přišlo, že dějově už to nemá šanci mít nějakou konzistenci, takže se rozlétáváme do všech stran. Díl ve vlaku byl ale třeba fakt super a ten předposlední dost překvapil svou depresivní notou. Ve finále jsem spíš smutná, že Derry Girls končí, ale finále bylo fakt dojemné a úctyhodné a třetí řada obecně mířila na celou škálu divákových emocí a měla jsem jí zfouknutou za chvíli. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jistá paralela s Inbetweeners by se tady dala najít, jen s tím rozdílem, že Derry girls se netočí kolem vztahů a sexu, ale jsou primárně o kamarádství partičky děvčat ze severoirského zapadákova v poměrně turbulentní době devadesátých let. Nejsilnější a nejzábavnější jsou pak holky z Derry v první sérii, která je ze všech tří jasně nejlepší. Ani zbylé dvě sice nejsou vyloženě špatné, ale mají dost kolísavou úroveň, což platí i o humoru.  Největším překvapením z celého seriálu pak pro mě bylo zjištění, že všem hlavní hrdinům bylo v době natáčení kolem třiceti a ani do jednoho z nich bych to neřekl...70% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Derry Girls je příjemná jednohubka s ostřejším humorem. Parta holek z Derry sice chodí do církevní školy, ale zrovna moc se s tím nemaže, takže humor a mluva balancuje na hraně vkusu. Balancuje však tak dobře, že vás to bude bavit a severoirský přízvuk je příjemný bonus. Postavy jsou dostatečně zajímavé a mají prostor pro rozvoj. Je to zasazené do devadesátek a doby, kdy v Severním Irsku dozníval válečný konflikt. Nostalgická atmosféra je pak podkreslená perfektním soundtrackem, kde hrají prim irští Cranberries. Holky z Derry se rozloučily třetí sérií a na jejich eskapády se bude dobře vzpomínat. ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že by v populární kultuře mělo být víc seriálů jako Derry Girls. Devadesátá léta v Severním Irsku jsou pro mě originálním a neprobádaným územím. Ohromně mě bavil mix zhruba 80/20 komedie a dramatu, vtipné dialogy, báječná chemie 5 hlavních postav a fakt, že do popředí není (jako u jiných seriálů v rámci žánru) tlačena romance. Velmi na mě působí ta doba, to přátelství a celkově ta atmosféra, myslím, že si tu skoro každý najde něco, co si zamiluje. Tři sezóny sedí akorát a ráda se k seriálu s odstupem času zase vrátím. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • V epizodě se hlavní aktéři účastní referenda o Velkopáteční dohodě. Toto referendum proběhlo 22. května 1998 a stanovil se jím současný systém vlády Severního Irska. (Ganka)
  • V Derry, kde sa seriál odohráva, vznikla nástenná maľba znázorňujúca hlavné postavy zo seriálu. Maľba bola vytvorená na žiadosť kanálu Channel 4 neziskovou organizáciou UV Arts a nachádza sa na stene podniku Badger's Bar and Restaurant. (RigorMortis)
  • Cameo si v seriálu zahrál i rodák ze Severního Irska Liam Neeson (vrchní konstábl Byers). Herec uvedl, že mu bylo ctí v seriálu zahrát. Saoirse-Monica Jackson (Erin Quinn) uvedla, že byl při natáčení nervózní. (Ganka)

Reklama

Reklama