Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(3) / Epizody(19)

Obsahy(1)

Sitcom se odehrává v 90. letech v severoirském městě Derry během konfliktu v Severním Irsku. Erin (Saoirse-Monica Jackson), její sestřenice Orla (Louisa Harland) a jejich přátelé Clare (Nicola Coughlan), Michelle (Jamie-Lee O'Donnell) a James (Dylan Llewellyn) navštěvují katolickou střední školu pro dívky, kde zažívají problémy dospívání. (marky.04)

(více)

Recenze (29)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Děvčata to se vším tím křeněním a pitvořením trochu přehánějí, ale nelze jim upřít, že pobavit i tnout do živého umějí. Je to sice nevyrovnané kvalitou jednotlivých epizod i kvalitou humorů a gagů, ovšem když už je to vtipné, tak je to opravdu vtipné. Jenže zároveň je hlavní hrdinka otravná, nejedna postava slouží čistě jako odrážecí stěna pro nadužívání jednoho a toho samého vtipu stále dokola (děda, taťka, ten-co-rozhodně-není-gay... vlastně veškeré mužské charaktery). Naopak nejedna vtipná a nosná postava je zbytečně upozaděna (v čele se sestrou řídící). Největší chybou pak je, že to častěji nezabrousí na pomezí míšení pubertální bezstarostné komedie a vážnosti. Prostředí, situace i dobové zasazení k tomu vyloženě vybízí. Povede se to sotva párkrát (nejlépe pak v závěru první série); jde však bez výjimky o nejlepší momenty seriálu. A druhá série v tomto trendu, naštěstí, pokračuje a je tedy o řád lepší/vyrovnanější. | S1: 3/5 | S2: 4/5 | S3: 3/5 | ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Rozkošný irský bizár, kdy v podstatě žádná postava není sympatická, protože se všichni chovají (a mluví) jako pitomí burani, pitomí puberťáci nebo oboje dohromady, ale to ani tolik nevadí, protože (pravdivá) sonda do toho, jak se v devadesátých letech žilo v irském buranově, je to nenáročná a příjemná... 80% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Kolísavá kvalita, což je poměrně škoda, jelikož jinak seriál představuje poměrně svěží vánek v komediálním žánru a něčím mi připomínají Michaelu Coel a její Chewing Gum. Dobré gagy, dobré postavy, ale scenáristka s nimi neumí dostatečně dobře pracovat, aby se neocitala za hranou trapnosti. Druhá série představuje poněkud zlepšení a více refined humor, ovšem stále nevyužívá plný potenciál tématu. S1 - 50% / S2 - 60 % ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalita seriálu Derry Girls měla na rozdíl od mnoha jiných záležitostí vzestupnou tendenci. Zatímco první série měla ještě své rozpačité momenty, ta druhá už byla pevná v kramflecích, no, a třetí řada už mou spokojenost téměř nenarušila. Za opravdu zvláštní považuji fakt, že byly všechny tři mé nejoblíbenější postavy vlastně figurami vedlejšími a udržely se v mé přízni od úvodních epizod až do úplného závěru. Ústřední pětice byla sice velmi dobře složená, ale na sestru Michael, Garryho a Joea u mě prostě neměla. Ti tři nasadili laťku příliš vysoko a ani jednou ji neshodili. Tento seriál perfektně kombinoval skvělý humor se setsakra vážným tématem a já jsem si to užil. / Poučení: Politika, náboženství, válka. Dokážeš z těchto výrazů sestavit rovnici? ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Na první pohled klasický sitcom - rozhodně v tom taky vidím kus Inbetweeners - školáci/školačky, školní problémy, školní mluva - i když tady to v některých epizodách bylo hnané do velkého absurdna a pro mě nerealistických situací. Nebo alespoň z pohledu mé kultury. Zejména ale několikageneračními problémy a závěrečnou scénou připomínající aktuální historické dění v tom vidím drobnou paralelu s našimi Pelíšky, které taky sledovaly dospívání ve zvláštním období dějin a taky končily nepříliš optimisticky (když beru v potaz 1. sérii, seriál jako takový naopak končí bonusovým dílem o Good Friday Agreement poměrně optimisticky). Druhá a třetí série byly více toho samého, o něco méně absurdně vtipná, ale vždy zahřeje u srdce (humor až do konce vždy jistí Sister Michael). Seriál jsem si užil, i když nejsem ani děvče, ani z Derry, protože being a Derry Girl... well, it's a f***ing state of mind. K tomu si pak jako plus lze přičíst soundtrack, kde je to jeden hit za druhým, až si člověk říká, kolik stály licence. P. S. Mezi Parks & Recreation, Rick & Morty a tímto mám dojem, jako kdyby kdysi dávno nějaký Gary/Jerry/Gerry naštval lidi natolik, že se stále mstí na postavách s tímto jménem. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Značne nevyrovnaná kvalita jednotlivých dielov 1. série. Doplnená najväčším rúhaním voči Panne Márii, aké som kedy zažil. Viem, že to mnohým príde vtipné, ale ten jeden diel bol ďaleko za hranicou nevkusu. Inak 3 diely k popukaniu a 2 naplnené klasickým pubertálnym humorom. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jistá paralela s Inbetweeners by se tady dala najít, jen s tím rozdílem, že Derry girls se netočí kolem vztahů a sexu, ale jsou primárně o kamarádství partičky děvčat ze severoirského zapadákova v poměrně turbulentní době devadesátých let. Nejsilnější a nejzábavnější jsou pak holky z Derry v první sérii, která je ze všech tří jasně nejlepší. Ani zbylé dvě sice nejsou vyloženě špatné, ale mají dost kolísavou úroveň, což platí i o humoru.  Největším překvapením z celého seriálu pak pro mě bylo zjištění, že všem hlavní hrdinům bylo v době natáčení kolem třiceti a ani do jednoho z nich bych to neřekl...70% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Naprosto unikátní záležitost co se týče stylu a docela mi dalo chvíli si tak nějak na všechno zvyknout. Na druhou stranu jsem se od toho nemohla odtrhnout a pořád hltala ten šílený irský přízvuk a přeafektované excesy všech těch postav. Děj se odehrává na pozadí severo-irských nepokojů a tím pádem se sem tam mihne nějaká ta negativní emoce. Byl to sice opravdu těžký oříšek, když jsem ještě neměla k dispozici české titulky, ale fakt je to hodně ojedinělý a originální komediální seriál. Každopádně vzhledem k dějové linii si ještě nechávám pár hvězdiček rezervu k druhé sérii. 2. série Kde první série trochu pokulhávala, druhá z toho ždíme maximum, vytáčí humor na plné obrátky a postavy jsou ještě neuvěřitelnější než dřív. Řezala jsem se smíchy téměř celou řadu a stoprocentně je i vybroušenější v dialozích. Doufám, že se s těmito irskými Scream Queens ještě nějaký ten rok budu potkávat. 3. série se kvalitou lišila díl od dílu, protože mi přišlo, že dějově už to nemá šanci mít nějakou konzistenci, takže se rozlétáváme do všech stran. Díl ve vlaku byl ale třeba fakt super a ten předposlední dost překvapil svou depresivní notou. Ve finále jsem spíš smutná, že Derry Girls končí, ale finále bylo fakt dojemné a úctyhodné a třetí řada obecně mířila na celou škálu divákových emocí a měla jsem jí zfouknutou za chvíli. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Derry Girls je příjemná jednohubka s ostřejším humorem. Parta holek z Derry sice chodí do církevní školy, ale zrovna moc se s tím nemaže, takže humor a mluva balancuje na hraně vkusu. Balancuje však tak dobře, že vás to bude bavit a severoirský přízvuk je příjemný bonus. Postavy jsou dostatečně zajímavé a mají prostor pro rozvoj. Je to zasazené do devadesátek a doby, kdy v Severním Irsku dozníval válečný konflikt. Nostalgická atmosféra je pak podkreslená perfektním soundtrackem, kde hrají prim irští Cranberries. Holky z Derry se rozloučily třetí sérií a na jejich eskapády se bude dobře vzpomínat. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Trochu jednodušší školní humor á la Inbetweeners, ovšem oděn do retra 90. let. A zasazen do Derry, tedy hraničního města v Severním Irsku. Čímž přidává v současné atmosféře Brexitu (a jednáních o hraniční kontrole) nový rozměr. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je správná kombinace humoru a nostalgie, s vážnými tématy na pozadí. Moje asi nejoblíbenější postava je sestra Michael ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Asi jediný komediální sitcom s holčičími postavami, co znám - už bylo načase! Humor vcelku povedený, ač někdy zbytečně moc vulgární, ale zachraňoval to James a Sister Michael a zdařilé zápletky, irský přízvuk a zasazení do nelehké doby The Troubles, takže mi to bavilo. A k tomu mi hrál skvělý soundtrack, který si ráda znova pustím. ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Myslím, že by v populární kultuře mělo být víc seriálů jako Derry Girls. Devadesátá léta v Severním Irsku jsou pro mě originálním a neprobádaným územím. Ohromně mě bavil mix zhruba 80/20 komedie a dramatu, vtipné dialogy, báječná chemie 5 hlavních postav a fakt, že do popředí není (jako u jiných seriálů v rámci žánru) tlačena romance. Velmi na mě působí ta doba, to přátelství a celkově ta atmosféra, myslím, že si tu skoro každý najde něco, co si zamiluje. Tři sezóny sedí akorát a ráda se k seriálu s odstupem času zase vrátím. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Seriálů ze středoškolského prostředí je jenom na Netflixu kupa, ale jenom část z nich je hodná pozornosti. Derry Girls na první poslech zaujmou netradičním irským prostředím a potom chytí skvělými zápletkami a vtipy (pravda, některé díly jsou lepší než jiné, ale žádný nebyl úplně slabý). Jsou okořeněné trochu té politické nekorektnosti a sexem, ale obojích ingrediencí se dávkuje tak akorát, aby to nebylo podbízivé. Nezvyklé jsou i pohled z dívčí perspektivy, protože většinou jde v podobných seriálech a partu kluků (irská děvčata ovšem nejsou nějaké jemné květinky), a prostředí církevní školy. Velmi zajímavé postavy skýtají potenciál ještě na několik sérií. ()

Marys 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma, no nehodila sa mi k nej minutáž jednotlivých dielov. Som fanúšik 20-minutových seriálov, no tu by sa hodilo, aby mal každý diel možno trochu väčší priestor. Ide o atmosféru, pomery, okolnosti, no tým, že sa dej takmer v žiadnej epizóde neuzavrie, mal som z toho rozhárané pocity. Dodám, že v Írsku som nikdy nebol, no pevne verím, že Íri vo všeobecnosti nie sú takí škaredí. ()

Maura 

všechny recenze uživatele

Toto je jednoducho klenot medzi teenage seriálmi a to aj napriek tomu, že pár dielov je tak trochu "o ničom". Zaznie asi každé vlastenecké, náboženské a rodové klišé. Postavy nemôžu byť viac nesympatické a otravné. Rýchlo si však uvedomíte, že práve preto ich máte radi. Diel o stretnutí s protestantskou chlapčenskou výpravou je dokonalý. Plusové body aj za skvelý soundtrack. ()

janculeeh 

všechny recenze uživatele

Dejve. Sitcomy z Británie mají kvalitu. Občas jsou holky z Derry na facku, ale jinak se u toho náramně bavím. Hlavně u scének s vedoucí jejich církevní školy a dospěláků. ()

Reklama

Reklama