Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

JAn 

všechny recenze uživatele

Tough pill to swallow, I know, but it'’s true. Summer of ’84 je v podstatě novodobý Fright Night. Z Hollandova filmu si vypůjčuje jak základní premisu, tak dílčí motivy, s nimiž nakládá po svém, a přitom mu nezůstává prakticky nic dlužen. 80‘s vibe funguje na výbornou, postavy jsou dostatečně sympatické a jeho atmosféra dokáže snadno pohltit. Nicméně jeho největší předností je funkční spojení hororové roviny se strastmi dospívání, díky čemuž je ve dvou ohledech přímo znepokojivý. Jednak úžasně vyobrazuje dětská traumata a bezmoc spojenou s rozchodem rodičů a rozpadu idealizované domácnosti, a druhak doslova uzemní svou nečekanou krutostí v samotném závěru. Za tuhle nově probuzenou nostalgii a hlad po hororech tematizujících dětství, který nastartovala popularita Stranger Things, jsem obzvlášť vděčný. A jestli je Summer of ’84 jen první vlaštovkou, máme se opravdu na co těšit. O to netrpělivěji teď vyhlížím Elmorův Boogeyman Pop. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený filmík, ve kterém se dobře mísí trochu z filmu Disturbia a atmosféra a vizuál Stranger things. Záporák hodně působivý, o to více, jak se v poslední čtvrtině filmu změní na surového vraha dětí, který se s nima nesere. Dojde i dost na krev a hnusnější scénu, konec dobře udělaný s “ponaučením” neserte se do sousedů, nebo vás zabijou. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Tedy musím uznat, že jsem velice mile překvapen, jelikož natočit retro biják z 80 let v tomto duchu jsem nečekal. Co se týče děje, je to opravdu zdařilá podívaná. Parta kluků, která má podezření, že jejich soused je sériový vrah, rozkrývání důkazů, zároveň dospívající hlášky , výběr protagonistů a ta dobová instrumentální hudba, prostě pecka. No jo, jenže na konci film ztratí veškerý svůj půvab. Jakoby zkrátka tvůrcům došly nápady, a začali kombinovat, nemyslím si, že je to vyloženě hororová podívaná, jak zde někteří zmiňují, v celku nejedná se o žádný krvák, ale ta nelogičnost a vyústění úplně popírá veškerý detektivní náboj, který tenhle film provází. Opravdu veliká škoda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi vydarený kanadský tennege hororík, ktorý má suprovú, úžasnú atmosféru 80-tych rokov a výborný sountrack , ktorý ma donútil po skončení filmu ihneď pátrať hudbe . Moja 12- ročná dcéra bola veľmi spokojná a naznačila, že by ešte chcela vidieť niečo podobné. Hľadal som , hľadal až som našiel božský seriál Stranger things, ktorý sme si obľúbili celá rodina. Kto videl seriál, ale tento film nie, tak vie, že je to presne ten šálok kávy. Podobná atmosféra, podobná partia , len záver ma dosť mrzel. Nečakal som, že jedna z postáv zomrie, čo mi v tomto type filmov akosi nesedí, ale i taký je život. 70%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mám zásadný problém so spôsobom vyrozprávania a tónom filmu. Formu si to berie z 80s detských dobrodružných filmov, lenže tie zásadne stoja na preexponovanej a často nadprirodzenej hrozbe a celá tá schéma s deťmi odhaľujúcimi tajomstvo predmestia je v tomto prípade uveriteľná - lebo tajomstvo je neuveriteľné. Lenže Summer of 84 je ukotvený v realite a rozpráva o sériovom vrahovi detí nie nepodobnom Gacymu. V tomto prípade celý ten koncept "letného dobrodružstva" a "odvážnych detí" pôsobí nedôveryhodne, a tak aj keď má Summer of 84 niekoľko výborných momentov, ako celok pôsobí pomerne rozpačito (nehovoriac o zbytočnom akčnom konci a doslove). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • V 15. minutě se Eats (Judah Lewis) postaví z lavice a nechá na ní položený míč. V dalším záběru ho ale zase drží. (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy je hlavní čtveřice v bowlingové herně, můžeme vidět herní automat se hrou „Polybius“, která však ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o městskou legendu, která se rozšířila po roce 2000. Podle ní se hra objevila v osmdesátých letech a byla součástí vládního experimentu, založeného ve státě Oregon, což je také stát, ve kterém se odehrává děj filmu. (Schyzartis)
  • Mackeyovo (Rich Sommer) policajné auto sa v záberoch mení z modelu Chevrolet Impala (1981-1985) na Chevrolet Caprice (1986). (beso74)

Reklama

Reklama