Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Recenze (294)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vy tady zase všichni s tím 80 retrem, já z toho teda měl spíš 90 retro, heč. Úplný závěr to zabil, není to poprvé, kdy tvůrci neodhadnou míru konce, aybch byl spokojenej, přejedou to a já odcházím s průměrným zážitkem. Začátek na pohodu, nástup sexy sousedky do baráku hlavního hrdiny mě probral s klimbu a pak už se pořád něco dělo a já si užíval jak se pohoda mění v napětí. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Strangers Things meets Disturbie. Omamující retro, štýlo hudba, sympatický casting, skvělá - podmanivě vlezlá atmosféra a hlavně dost nečekané vyvrcholení. Fakt paráda. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Éra vyletněných osmdesátkových dobrodružství s dětskou partou na krku a kvalitním synth-wave soundtrackem nebere konce. Tento film je opět přesně v tom duchu, co nedávno přinesl film To a nebo rozjel seriál Stranger Things. Výborný, mysteriozní příběh, atmosféra, ze které cítíte osmdesátky na sta honů a muzika, která má v současné době žně. Já se bavil. Dětské dobrodružství, které ze začátku začíná až rodinně a končí poměrně brutálním masakrem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Povedená teenage retro kriminálka evidentně jedoucí na vlně úspěchu Stranger Things...podobná hudba, podobné složení kvarteta hlavních dětských hrdinů, podobná pocta dobovým filmům pro mládež, nostalgie k 80's... A ten konec byl překvapivě drsnej... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vykalkulovaná "jakože amblinovka", která se (krom očividných zdrojů) inspiruje především u Fright Night či Disturbie. Dlouho spíše tuctové osmdesátkové retro "když to umí Stranger Things/To, zvládneme to také", které nad vodou drží krom solidního tempa především sympatické obsazení pubertálních rolí. Vykoupení z tuctovosti přináší až nekompromisní závěr, který navíc nepůsobí na sílu naroubovaný jako u nedávného (v mnohém podobného) Super Dark Times. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Snaha imitovat tajemné filmy ze sousedství je chvályhodná, ale něco mi tu chybělo. Ústřední čtyřka zdaleka nebyli takoví sympaťáci, jak by tvůrci asi chtěli a celkově to bylo takové instantní. Všechny povinné atributy tam jsou, jen tvůrcům asi chyběl talent je mistrně použít. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Summer of 84 je pro děcka ze 7. třídy ZDŠ. Takové "My holky z Městečka", "Páni kluci" , "Kamarádi" nebo "Záhada hlavolamu". Prostě film do studia Kamarád. 90 minut hraní děcek a 15 minut trošku akce. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Až na konci mi bolo konečne jasné, že film nie je úplne určený pre maloletých, čo je fajn, ale pokiaľ už do toho tvorcovia šupli nejaké drsnejšie scény (ktoré asi dve tretiny nikto nečakal), tak potom je len na škodu, že v takomto duchu neprebiehal celý film. Ináč - páčilo sa, započul som tam aj Ace of Base, na ktorej som v detstve dosť fičal. Je to síce celé trochu detské a dobrodružné (menej hororové, viac nostalgické), ale aspoň to neskončilo úplným klišé ako desiatka podobných hororov. A dokonca, zatiaľ čo som si ešte počas prvej polovice miestami myslel, že tá stopáž je fakt prestrelená, v závere som si zase želal, aby to ešte neskončilo. Veľmi príjemný kúsok, ktorý latku tohtoročných hororov opäť zvyšuje, a stokrát radšej by som si v kine pozrel toto, ako priblblého Slender Mana... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Stranger Things ve filmové podobě a veliké překvapení! Ve městě řádí sériový vrah, který si vybírá především mladé chlapce a čtveřice teen přátel se rozhodnou strávit své letní prázdniny sledováním a sbíráním důkazů svého podezřelého souseda, který je také mimochodem policista. Čím víc se do všeho šťourají o to víc je celá záležitost nebezpečnější. Neuvěřitelně hezky natočené dobové retro se sympatickými mladými herci, především hlavní hrdina je vynikající a ten jeho detektivní zápal mě fascinoval. Skvělý je i záporák, funguje napětí v závěru je atmosféra pěkně hustá a nečekaně se objeví i drsnější scény. Hodně zábavná záležitost a letos rozhodně příjemný přírůstek. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aj sérioví vrahovia sú niekoho susedmi.“ Spoilery. Na tomto filme je úžasná jedna vec. Nie herecké výkony (sú fajn). Nie hlášky (sú dobré – „Keby som tam bol s ňou, už je tehotná.“). Nie retro atmosféra (cítiť z nej výrazným spôsobom Stranger Things, To a osemdesiatkového Spielberga a jeho učňov Joea Danteho a Tobea Hoopera). Nie. Viete v čom? V tom, že od samého začiatku je daný hlavný podozrivý, je tam následne plno miest, ktoré divákovi jasne hovoria, že v skutočnosti to celé bude inak a na konci sa dočkáme šokujúceho twistu... a ono nie, ničoho nečakaného sa na konci nedočkáme, skončí sa to plus mínus presne tak, ako budete čakať a vrahom je skutočne hlavný podozrivý. Fakt neviem, či je to nejaký pokus o vtip alebo čo, ale je to proste úžasné (len neviem, či kladným, alebo záporným spôsobom). Jeden z tých týpkov sa podobal na Joža Greža z Banky pri Piešťanoch, tak ak ho poznáte, pozdravujte ho. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovej fajn osmdesatkovej thriller, kterej skouknete a za tejden zapomenete, coz ale tentokrat nemyslim jako nejakou vytku, kouka se na to dobre, jen po odhaleni, kdo je vrahem, uz neni duvod na film znovu koukat. Zacatek je fajnove atmosferickej a skutecne pripomene Stand by me nebo Stranger things. Detsky hrdinove jsou veskrze sympataci, fajn vizual a rozbihajici se zahada. Bohuzel postupem casu se atmosfera trochu vytrati a film zacne bejt lehce stereotypni, kdy se hlavni particka proste jen mota po mestecku a prudi souseda, o atmosferu to krapet prijde a zacne to pripominat Disturbii. Zaver je sice ocekavanej, ale docela napinavej a brutalni, ale zaverecnou akci v lese si tvurci mohli odpustit, uz pusobi lehce navic, ale zase na druhou stranu to je alespon krapet originalni. Takze ve vysledku docela fajn zabava na jeden vecer, ale nic vic necekejte. Slabsi 4*. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tramtadadá, máme za sebou Summer of ´84 a já byla jednou zas kladně překvapená ! Přece jen když je v hlavní roli čtveřice hošanů v honibrčským věku, kde jeden vypadá jak z dachau, druhej jak vyžranej anděl, třetí jako brejlatej nerd a čtvrtej jako rádoby drsnej kokot, bála jsem se, že mi polezou mocně na nervy. A ono ejhle, vyžranej anděl mi sednul tolik, až bych mu koupila pytlík bonbonů, brejlatej nerd mi nevadil, kokot nebyl kokot a kluk z dachau měl solidní mozek narozdíl od jeho zkurvenýho fotra. Takže jsem naší čtveřici směle fandila a od začátku byla spolu s hubeňourem zajedno, kdo je tady ten vraždící svinskej zmrd. Tam musím opět zatleskat páč týpek se role zhostil bravurně a postavu vrahouna si vysloveně užíval jak kurva bukkake s negrama. Co mě ale fakt chytlo za rodidlo, tak konec, kterej neměl chybu a za mě patří k jednim z nejlepších konců v hysterii bo historii hororu vůbec. Hnusnej, syrovej a hlavně jednou konečně kurevsky reálnej a jasně říkající - Nikdy neser sériovýho vraha, pyčo! PS : Po mojich 5* se film vyšplhal ze 70% na 71%, díky čemuž se cítím kurevsky důležitá, i když jsem naprosto zbytečný podprůměrný hovno, takže díky moc za chvilkové požužlání ega. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale nedotažený. Osmdesátkovej feel samozřejmě super, to já rád a byť je to trochu vykrádačka Disturbie, tak mi to vůbec nevadilo a nadšenecký vyšetřování prostě bylo fajn, ale bohužel snaha o napínavou atmosféru začínala a končila s dobrým hlavním hudebním motivem, scéna většinou končila tam, kde se teprve mělo začínat a z tohohle pohledu film působí hrozně nedotaženě a rozkouskovaně. A závěrečný finále bylo vyloženě hrozný a zkazí celkovej dojem fakt ukázkově. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Je leto roku 1984 a pre partiu chlapcov z Ipswichu v Oregone sa začínajú letné prázdniny. Hlava ich skupiny Davey (Graham Verchere) je nadšeným fanúšikom konšpiračných teórií a rôznych záhad, takže keď mesto zasiahne správa o tom, že sa v ňom nachádza sériový vrah, ihneď začne pátrať po možnom podozrivom. Do oka mu padne sused Wayne Mackey (Rich Sommer), lenže možnosť, že by on mohol byť sériovým vrahom, je mizivá, pretože je členom policajného zboru. To ale chlapcom neprekáža a začínajú Mackeyho sledovať. Čakajú na nich nevídané dobrodružstvá a prázdniny, na ktoré nikdy nezabudnú. - Presne túto revolúciu som mal na mysli, keď som písal komentár k druhej sérii Stranger Things. Summer of '84 je ďalším nádejným príspevkom do radu moderných hororov s tematikou osemdesiatych rokov a ako skrátenie čakania na tretiu sériu, ktoré bolo nedávno ešte predĺžené, je výborným príspevkom. Na začiatok by som trochu odsúdil mierne prehnanú stopáž a takmer absolútnu absenciu gore, ktoré bolo esenciou predchádzajúceho Splatteru Turbo Kid od tohto kreatívneho tímu, ale toto mohlo byť spôsobené tým, že tentokrát spracovali scenár od niekoho iného. Ale zase je pekné vidieť, že sú flexibilní a verím, že sequel Turbo Kid 2 bude zase plný vnútorností. Detskí hrdinovia tohto hororu sú impozantní, úplne realistickí, a aj celková štruktúra sa drží v medziach uveritelnosti, takže sa na to pozerá ešte lepšie. Na kulisy si tvorcovia dávali velký pozor, a aj keď kvôli rozpočtu nie sú také bohaté, ako inde, v rámci možností sú zvládnuté s prehladom. Na hudbe si tvorcovia dali tiež záležať, čo sa mi velmi páči a počúvalo sa to perfektne. Napätie sa miestami objaví, bola tu aj jedna nepríjemná lakačka a tvorcom sa pekne darí tvoriť hru s divákovou myslou, kedy nevie, kto tým vrahom naozaj je. Pre mňa jeden z najzábavnejších hororov tohto roku, ktorý funguje v prvej polovici takmer ako komédia, ale keď príde desivejšia druhá polovica, funguje ako horor. Najviac ma jednoznačne zaujal úvodný a záverečný monológ hlavnej postavy, ktorý mi strašne pripomínal výrok majstra Georgea A. Romera. I've always felt that the real horror is next door to us, that the scariest monsters are our neighbors. + herec z The Babysitter + herečka z Dead of Summer + herec z Scream Queens a Goosebumps + herec z iZombie ()

choze 

všechny recenze uživatele

Další příspěvek do vlny retrosnímků o dětech vzedmuté SUPER 8 a kulminující STRANGER THINGS a novým TO, které se nostalgicky ohlížejí za podobnými filmy z osmdesátek (E.T., GOONIES, ZÁHROBNÍ KOMANDO, ZTRACENÍ CHLAPCI, STůJ PŘI MNĚ, TO a se zpožděním i NAVŽDY SPOLU). Bohužel od začátku do konce jsem u něj měl silný pocit kalkulu a prvoplánovosti. Neustále se zmiňuje dobová popkultura a hraje elektronická hudba, ale chybí silnější, osobnější příběh se zajímavějším dějem i postavami. Výsledkem je dietní filmek, který zaujme/překvapí jen nečekaně drsným koncem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Všechno to může působit normálně a stereotypně, ale pravda je, že na předměstí se dějí ty nejšílenější věci. Nikdy nevíte, co může přijít zpoza rohu.“ Bavilo mě to. Ty neustálé nadržené rozpravy puberťáků člověk tak nějak bral, přece jen to patřilo k jejich věku a sem tam se dalo i nějaké té uhozené průpovídce s klidem zasmát. Ale hlavně, díky chlapci s velkou fantazií, paranoií a oblibou v záhadách/konspiračních teoriích čím dál víc přicházelo na řadu napětí (v pořádných dávkách a místy solidně gradované), protože hlavním hrdinům neustále hrozilo odhalení (nechybělo i pár zdařilých náznaků lekaček). Díky nedůvěře okolí divák Daveymu o to víc v jeho posedlosti fandil a čekal, zda konečně najde důkaz. A přesně jak jsem se bál, posledních cca 15 minut se moc ukočírovat nepodařilo (vlastně bych ani neměl problém s tím, co se dělo po „probuzení“, ale JAK na to vzhledem k okolnostem vůbec mohlo dojít? No, těžko, milá Anežko). A to je fakt škoda, protože jinak to silně zlověstné vyznění konce bylo fajn. Takhle dávám „jen“ slušné 4*. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Bohužel si je třeba přiznat, že Léto 84 není snímek, který by sršel na všechny strany originalitou. Je dost možné, že vás několikrát přepadne pocit, že jste tenhle konkrétní snímek nebo alespoň část z něj už viděli, ale asi se vám to muselo vykouřit z hlavy. Tvůrci si prostě berou inspiraci kde mohou. Na druhou stranu je to tak silně nostalgické (nebo minimálně na nostalgii útočící), že určité pocity dejà vu mohou být svým způsobem prospěšné. Každopádně jako celek je Léto 84 vynikající a dokáže skvěle kombinovat všechny propriety, se kterými pracuje. Nejsilnější je samozřejmě v práci s chlapeckým dobrodružstvím s mrazivou atmosférou tajuplnosti a podezření. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednohubku ani tak nevadí, že postavy příliš velkou hloubkou neoplývají a jsou zde opravdu jen prostředkem k posouvání děje. Jedná se o naprosté dobové archetypy, které jednají přesně dle očekávání. Nečekaný je pak závěr, který je v protikladu s předchozím mírně mrazivým děním drsný. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rekvizitní sázka na osmdesátkové retro, která atmosféru udržuje elektronickou hudbou a pozornost honibrckým hecováním, ale abych šel s hodnocením výše, museli by autoři část svého fanboyství vyměnit za schopnost vyprávět a taky přijít s lepším koncem. Buď operaci Mack Attack ukončit zcela optimisticky, a nebo ponechat závěr s tím, že se vynechá scéna odhalení na policejní stanici, která z následného počínání Cape May Slayera udělala už cosi téměř nadpřirozeného (třeba nechápu, jak se za dané situace dostal k policejnímu autu, když ipswichtí cajti měli evidentně jen jedno s číslem 010). Stejně tak mi hlava nebere, proč si Randy Disher nezavolal k rozlousknutí případu pana Monka. Sanfranciská sbírka fobií by to měla za pár minut a ještě by Eatsovi roztřídila pornočasáky podle čísel.. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

I sérioví vrazi jsou někoho sousedé... Že by se nám po To a Stranger things spustila vlna nostalgické mánie? Budeme teď vídat náctileté co řeší záhady s vysílačkou v ruce daleko častěji? Já jsem pro. Ale bohužel, ne vždycky takhle kombinace stoprocentně vyjde. Osmdesátky jsem z toho tak úplně necítila (asi jsem zhýčkaná právě ST, kdy na vás dané období dýchne na každém kroku) a atmosféra sílila až na konci. Přitom stačily jen trochu promyšlenější linie (trochu mi připadalo, že vím, co se dál stane a hlavně to kluci měli docela na stříbrnym podnose) a PŘEDEVŠÍM charismatičtější záporák. Podle mě je to u tohoto žánru stěžejní. A tady hrál sériového vraha vcelku nudnej, sympatickej chlap, co je spíš pro smích, než že bych z něj měla mít strach. Škoda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ikonická léta. Soundtrack plný elektrorytmů. Výtečná atmosféra. Hoši ujíždějící na Star Wars, venkovních hrách, nočním kontaktování se přes vysílačky a tlacháním o sličné sousedce. Je léto, spousta volného času, potřeba zažívat dobrodružství. Jenže tohle začne mít brzy velmi reálné obrysy. Davey, člen čtyřčlenné klučičí party, totiž pojme podezření na svého souseda, že by mohl být sériovým vrahem, který nedává spát rodičům dospívajících chlapců. Policie je zoufalá, mordů přibývá. A parta začne proti samotářskému sousedovi shromažďovat důkazy. Jenže rodiče berou své děti prostě jako děti, navíc soused je pro okolí přívětivým policistou, takže se Daveymu milujícímu konspirační teorie tak nějak všechno sype. A divák s přibývajícími minutami doufá, že přijde něco „velkého“, jenže tvůrci vsadili vše jen na jednu jedinou kartu. A zápletce chybí něco navíc, protože vyšetřování mladíků se stává lehce vyčpělým. Podobně jako u (tady) zmiňovaného Stranger Things (hovořím o první sérii) někde za polovinou opadlo napětí, což je velká škoda. Závěr jiný, než bych čekal. ()

Reklama

Reklama