Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (294)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi to moje léto 98. Já tenkrát taky klukům říkal, že ten starej Ruhle je divnej. A ani mně se tenkrát nevěřilo. Jo, jenže kdo myslíte, že kradl ty patníky z okresek a stavěl si z nich plot za barákem? Ruhle se sice dodneška stydí chodit do hospody, ale mně se rozhodně takovýho uznání, jako tady Daveymu, nedostalo. Jinak všem těm, co mají výhrady k napínavosti tohohle filmu - je to hlavně kanadskej film, víte to? Já tady už tři roky bydlím a řeknu vám, že kdyby se v našem sousedství stalo něco aspoň z půlky tak napínavýho, zazpívám jim tu na počest jejich hymnu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Skoro se to podobá hororu TO, má to ale reálnější půdorys. Jedno retro léto s detektivní zápletkou. Pojďte tedy se sympatickou čtyřčlennou klučičí partou rozplést vražednou záhadu jednoho horkého osmdesátkového léta a odhalit identitu sériového vraha. Film je dost pečlivý v přístupu k hercům, ději i postupnému gradování a vyvrcholení. A je dost neobvyklé, že se k jeho realizaci sešlo hned trio režisérů, přičemž je znát, že každý z nich do něj vnesl to své, aniž by to narušilo společný koncept. Klučina se domnívá, že za mizením a fyzickou likvidací chlapců je jeho soused, který je policista, jehož okolí ho vnímá jako dobrého člověka. Jeho podezřelé chování i aktivity postupně přiživují jeho domněnky a následné indicie mění jeho podezření v přesvědčení. Dobrodružné angažmá klučičí party pak postupně přerůstá v hazard s jejich životy. Ale pozor, není jasné, zda soused-policista je oním úchylným zabijákem. A do toho nás čeká i porce pubertálního hláškování, skvělá atmosféra osmdesátek i nějaké to lechtivé pokoukání na lepou sousedku (sympatická Tiera Skovbye). Celé se to obešlo bez známých hereckých jmen, ovšem za přítomnosti talentované omladiny - Graham Verchere dominuje v roli mladého "detektiva", ovšem i osazenstvo, které ho obklopuje, má punc nezapomenutelnosti. Film udrží diváka v dokonalé nejistotě. Nevyžívá se v drastičnosti, v závěrečném zúčtování přesto přitvrdí a překvapí i nečekanou potřebou zlikvidovat důležitého náctiletého aktéra dějství. Skvěle natočená, zahraná a poutavě vymyšlená i promyšlená hra se sadistickým vrahem. 10/10 ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

SPOILERS: Mne sa to páčilo. Tá atmosféra, to rozuzlenie. Iste - niektoré charaktery sú len nositeľmi tradičných šablón a pocitov. Rodičia a ich problémy v úzadí dodávajú celému príbehu asi takú hĺbku ako dva dni dažďa opustenej mláke, ale dobre sa na to pozerá. Nesnaží sa to ísť len po zaužívaných klišé. Snaží sa to byť trošku iné. A na konci je to pekne depresívne. Normálne som cítil smútok. Jednak preto lebo sa mi žiada vedieť viac. Sledovať ďalšie osudy hrdinov. Aj ako to všetko skončí. A zároveň som bol smutný za Woodyho. Veľmi mi to pripomínalo The Summer of Night od Dana Simmonsa, len bez tých monštier. Na moje veľké prekvapenie poctivá žánrovka, ktorá poteší už len tým, že tu záchrana v poslednej minúte, nepríde. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Osmdesátková atmosféra je parádní (tvůrci mají asi hodně nakoukané nové "To" a "Stranger Things") ale bohužel si tvůrci s látkou neví rady a přestože slušně pracují s mladým hereckým osazenstvem, se scénářem už to je slabší. Filmu se po celou dobu nedaří diváka vtáhnout do děje a ani ve chvíli, kdy se má příběh opravdu rozjet, nic zásadního, ani napínavého se nestane a film tak nepříjemně vyšumí do prázdna. V tomto případě docela škoda, protože potenciál zde byl. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Až na konci mi bolo konečne jasné, že film nie je úplne určený pre maloletých, čo je fajn, ale pokiaľ už do toho tvorcovia šupli nejaké drsnejšie scény (ktoré asi dve tretiny nikto nečakal), tak potom je len na škodu, že v takomto duchu neprebiehal celý film. Ináč - páčilo sa, započul som tam aj Ace of Base, na ktorej som v detstve dosť fičal. Je to síce celé trochu detské a dobrodružné (menej hororové, viac nostalgické), ale aspoň to neskončilo úplným klišé ako desiatka podobných hororov. A dokonca, zatiaľ čo som si ešte počas prvej polovice miestami myslel, že tá stopáž je fakt prestrelená, v závere som si zase želal, aby to ešte neskončilo. Veľmi príjemný kúsok, ktorý latku tohtoročných hororov opäť zvyšuje, a stokrát radšej by som si v kine pozrel toto, ako priblblého Slender Mana... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Chevrolet Caprice gaštanovej farby, ktorý je zaparkovaný na ulici, sa dostal do predaja v tomto prevedení (vzhľad svetlometov) až o 3 roky neskôr, a to v roku 1987. (beso74)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)
  • Keď chlapci na začiatku filmu idú na bicykloch BMX, hrá pritom pesnička "Cruel Summer" od skupiny Bananarama. Táto pesnička je použitá aj vo filme Karate Kid (1984) a Daniel (Ralph Macchio) počas nej taktiež ide na svojom BMX. Mimochodom, tento singel vyšiel v lete roku 1984. (beso74)

Reklama

Reklama