Reklama

Reklama

Barbican: Zapomenutá mise

(TV film)

Obsahy(1)

Jeden z prvních transportů židovských dětí z Československa do Spojeného království se odehrál již v lednu 1939. Šlo o letecký most, a přestože u něj asistoval i sir Nicolas Winton, nebylo o něm až doposud nic známo. Dokument shrnuje čtyřleté pátrání po okolnostech letu z 12. ledna 1939, kdy na palubě letounu KLM odcestovaly z Prahy do Londýna tři desítky židovských dětí. Na počátku příběhu je fotografie neznámého chlapce v náručí holandského pilota a sira Nicolase Wintona, na jeho konci se dozvídáme nejen o osudu malého hocha, ale i o osudu dalších dětí, které rodiče vypravili samotné do cizí země. Za jakých okolností byla záchranná mise tři měsíce po mnichovské zradě a dva měsíce před okupací Československa zorganizována, a proč se na ni zapomnělo, líčí dvě pamětnice letu, které filmový štáb vypátral. V dokumentu nechybí ani možná poslední svědectví sira Nicolase Wintona. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ďalšia úplne neznáma epizóda z priebehu vojnového obdobia. Vynikajúca je dôslednosť tvorcov tohto dokumentu aj keď pátranie po týchto ľuďoch muselo byť neskutočne zložité. Zaujímavosťou celého príbehu sú dve podobné fotky chlapca na pražskom letisku. Na jednej je Hans Beck na rukách pilota lietadla a na druhej je na rukách sira Nicholasa Wintona. A keď Winton ešte žil, cesta viedla za ním. Nie on z toto misiou nemal nič spoločné a tá fotka bola len náhoda. A tak sme sa dostali k židovským deťom, ktoré boli v roku 1939 z Československa presunuté pred hroziacou sa vojnou do Británie, ale za podmienky konvertovania na kresťanskú vieru. Inge Plitzká (9 rokov), Helga Plitzká (13 rokov) a po vojne ostali v Anglicku, Hana Popperová, vrátila sa do republiky ale v roku 1948 utiekla do Kanady. V dokumente je aj pravdepodobne posledné dokumentárne svedectvo sira Nicolasa Wintona, ktorý 1.7.2015 zomrel. Táto neznáma misia mala názov Barbican a prečo nie je v archívoch židovského štátu Izrael. Židia boli zásadne proti záchrane deti za cenu ich konvertovania. Platila židovské pravidlo, ktoré zaznieva z niektorých dokumentov, že “mŕtve židovské dieťa je lepšie ako pokrstené”. Z celkového počtu 90 deti, ktoré prešli misiou Barbican, bolo pokrstených viac ako polovica. Ale aj tak nám dokument ukazuje dôležitosť významu ľudského života, slobody a dôstojnosti. Tie hodnoty, ktoré sú v súčasnej dobe zaznávané a ľudia si ich nevážia. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět, rozhovory se zachráněnými osobami. Dokumentu bohužel chybí lepší režisér, který by dokázal dát dokumentu větší spád... ()

Reklama

Reklama